Tuesday, September 29, 2009

Tsakthan Daily, 29 September 2009 -- Οι καταιγίδες δεν είναι παντοτινές

Tsakthan Daily, 29 September 2009

Οι καταιγίδες δεν είναι παντοτινές


Μεξικό, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Τόκιο, Λονδίνο και Ατλάντα μπροστά στην Αθήνα δεν πιάνετε μία. Είσαστε όλες πόλεις θερμοφόρες αλλά η Αθήνα μας η μεσογειακή, η πόλη του πολιτισμού των χιλιάδων ετών, είναι η πιο hot απ’ όλες σας. Είναι αυτή όπου «όλοι οι καιροί σκύβουν πάνω από τον Παρθενώνα», κι έτσι τραβάμε όλους τους κεραυνούς του Δία και τις καταιγίδες του. «Κάποτε οι άνθρωποι είχαν γίνει τόσο κακοί που ο Δίας αποφάσισε να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Τότε ο Προμηθέας συμβούλεψε το γιο του, το Δευκαλίωνα, να κατασκευάσει μια κιβωτό για να σωθεί. Ο Δευκαλίων κατασκεύασε την κιβωτό όπως τον συμβούλεψε ο πατέρας του και έβαλε μέσα τα απαραίτητα εφόδια. Όταν άρχισε να βρέχει ασταμάτητα, κλείστηκε μέσα μαζί με τη γυναίκα του, την Πύρρα, την κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας. Ο Δίας έριξε πολλή βροχή χωρίς διακοπή. Το νερό γέμισε τα ποτάμια, αυτά φούσκωσαν, ξεχείλισαν και παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, αγαθά και ψυχές ' οι πεδιάδες έγιναν λίμνες και οι πολιτείες βούλιαξαν και χάθηκαν κάτω από τα νερά. Στο τέλος μόνο μερικές βουνοκορφές φαίνονταν πάνω σε μια απέραντη θάλασσα.» [Ι.Θ. Κακριδής (επιμ.) (1986-7) Ελληνική Μυθολογία, Αθήνα : Εκδοτική Αθηνών , συνέχεια στο http://firiki.pblogs.gr/tags/kataigida-gr.html ]

Στο χέρι μας είναι να μην είναι οι καταιγίδες παντοτινές…Ξέρετε πως!

Θανάσης Τσακίρηςhttp://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Οι ανυποψίαστοι
Μωραΐτης Θανάσης
Μουσική/Στίχοι: Θεοδωράκης Μίκης/Μπουρμπούλης Μιχάλης

Έβγαινε κάποτε ο ήλιος στην Αθήνα
και μας φώτιζε
κι’ ύστερα μια ζεστή βροχούλα
μας επότιζε
Επότιζε τα άνθη μας
κι’ ανθίζανε τα λάθη μας

Έτσι περάσαμε
στην άβυσσο της μοναξιάς
σε σπίτια παραλληλεπίπεδα
έχοντας για ιδανικά
μια θέση στο δημόσιο
και άλλη μια στα γήπεδα

Έβγαινε νύχτα η αγάπη στα δασάκια
και φιλιότανε
μ’ από λεπτή κλωστούλα
η ζωή κρεμότανε
Ώσπου μια μέρα έσπασε
και καταιγίδα ξέσπασε


ΣΥΡΙΖΑ
Στην πλατεία Κοτζιά σήμερα με... αέρα Γερμανίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΜΠΙΤΣΙΚΑ | Αθήνα - Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Με αισιοδοξία αλλά χωρίς να κρατούν «μεγάλο καλάθι» προεκλογικά, τα στελέχη της Κουμουνδούρου και της Βαλτετσίου θα δίνουν την εκλογική μάχη ώσπου να κλείσουν οι κάλπες. Οπως λένε, θα συνεχιστεί «η ανάδειξη του προγραμματικού μας λόγου» , ενώ με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα μεταφέρεται το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους αγώνες- ψήφος με το χέρι στην καρδιά και με συνείδηση». Η αύξηση των ποσοστών για τα κόμματα της Αριστεράς στη Γερμανία και στην Πορτογαλία προκάλεσε αναλύσεις επί αναλύσεων στην Κουμουνδούρου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τους ηγέτες του κόμματος «Η Αριστερά» της Γερμανίας κκ. Λόταρ Μπίσκι και Οσκαρ Λαφοντέν , αλλά και προς τον συντονιστή του «Μπλόκου της Αριστεράς» της Πορτογαλίας κ. Φρ. Λούσα, έγραψε: «Η επιτυχία σας είναι μεγάλη ενθάρρυνση και έμπνευση για τους ανθρώπους της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη».

Μάλιστα απόψε ο κ. Μπίσκι θα βρεθεί στην Αθήνα και θα απευθύνει χαιρετισμό στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ (στην πλατεία Κοτζιά, στις 19.00) με ομιλητή τον κ. Τσίπρα. Επίσης θα χαιρετίσουν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος και η υποψήφια στη Β΄ Αθηνώνκυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Πάντως η χθεσινή παραίτηση των εκπροσώπων της ΚΟΕ κκ. Μ.Σιάχου και Ν.Ταυρή από την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτική συμμαχία δεν θα μπουν κάτω από το χαλί την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι της ΚΟΕ αποχώρησαν καταγγέλλοντας μη πλουραλιστική εκπροσώπηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο. Διαπιστώνουν ότι οι τηλεοπτικές ζώνες υψηλής τηλεθέασης «μονοπωλούνται από τους γνωστούς τηλεαστέρες του ΣΥΝ», ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτο «δεδηλωμένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Ανανεωτική Πτέρυγα) να τον εκπροσωπούν στα ΜΜΕ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και μετά να μας κάνουν και μαθήματα δημοκρατίας».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=290835&dt=29/09/2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα stage, νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/09/2009_331180
Σπυρος Καραλης
Mε τα stage και το καθεστώς απασχόλησης δεκάδων νέων εργαζομένων να αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης, συνεχίστηκαν οι εκατέρωθεν βολές που ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Είχαν προηγηθεί αιχμές από την κ. Αλέκα Παπαρήγα για την εσωκομματική κατάσταση στην Κουμουνδούρου -με αρκετούς χαρακτηρισμούς όπως «αφερέγγυοι»- καθώς και πρόσκληση στους αριστερούς ανανεωτές και ριζοσπάστες που τώρα βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθούν και να ψηφίσουν ΚΚΕ. Η σκληρή στάση του ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενταθεί έως την Παρασκευή οπότε ολοκληρώνεται η προεκλογική δραστηριότητα, καθώς η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική και για το θέμα της πράσινης ανάπτυξης για το οποίο χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους «ψεύτες». Οπως δήλωσε, τα δύο κόμματα κάνουν λόγο για 100.000 θέσεις που θα δημιουργηθούν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματίες επενδύουν εκεί που απαιτούνται λιγότερες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον ΣΥΝ, διαχωρίζοντας ευθέως τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για την εφαρμογή των προγραμμάτων Stage μέσω των δήμων όπου έχουν εκλεγεί δήμαρχοι επιρροής του. «Στον ΣΥΝ, αυτοί που καταγγέλλουν τον δικομματισμό σήμερα, διαμόρφωσαν εκλογική πελατεία μέσα από την εφαρμογή των προγραμμάτων stage στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, φανερά ενοχλημένος, πέρασε στην αντεπίθεση και ερωτηθείς σχετικά στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, αναρωτήθηκε: «Μα είναι δυνατό να πηγαίνουν με τέτοια επιχειρήματα στην πολιτική αντιπαράθεση; Ν’ αρχίσουμε δηλαδή κι εμείς να λέμε ότι ο δήμαρχος του ΚΚΕ στη Νίκαια έχει εκατοντάδες ανθρώπους με μπλοκάκι. Λες κι εκεί είναι το ζήτημα...» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Προσωπική επίθεση στον κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε η κ. Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε χθες, σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. «Ζητάει αυτοδυναμία για να ξεχάσετε τη στάση της κυβέρνησης στα Ιμια, να λησμονήσετε την υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν, να ξεχάσετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Μπους και προσωπικά τον Κόλιν Πάουελ», τόνισε. Την ανάγκη να υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση που θα αναδιανέμει τον πλούτο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα. Υπογράμμισε ότι έχουμε ένα άδικο σύστημα που συγκεντρώνει πόρους από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, από μισθωτούς, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και όχι από όσους έχουν υπέρογκα κέρδη. Το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοτζιά.
ΤΑ ΝΕΑ
Το τσιμέντο «γεννάει» τις καταιγίδες
Η θερμότητα που εκπέμπεται από τα κτίρια, δημιουργεί τις συνθήκες για ξαφνικά μπουρίνια στην Αττική
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr
«Μαγνήτη» για τις καταιγίδες αποτελεί η Αθήνα. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξηθεί οι μέρες όπου το ύψος της βροχής ξεπερνά στην πρωτεύουσα τα 10 με 20 χιλιοστά και αυτό, σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων ειδικών, φαίνεται πως οφείλεται στη θερμότητα που εκπέμπει η πόλη.

Από το 1980 και μετά, η Αθήνα έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη οικοδομική δραστηριότητα και έχει σταδιακά μετατραπεί σε μια θερμική νησίδα. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός κτιρίων και σπιτιών που επεκτάθηκαν εις βάρος ελεύθερων χώρων και πρασίνου, λειτουργούν ως θερμική δεξαμενή. Απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, τη συσσωρεύουν στα δομικά τους υλικά που έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, και στη συνέχεια την αποβάλλουν ως θερμότητα στο περιβάλλον. Η θερμότητα αυτή αποδεικνύεται τώρα πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία καταιγιδοφόρων νεφών πάνω από την πρωτεύουσα.

«Οι καταιγίδες εκδηλώνονται ως επί το πλείστον εξαιτίας των βίαιων ανοδικών κινήσεων που προκαλούν οι ατμοσφαιρικές διαταραχές (κυρίως ψυχρά μέτωπα), που περνούν από τη χώρα μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παναγιώτης Νάστος που είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Όταν τα μέτωπα αυτά περνούν πάνω από την Αττική, έχοντας προκαλέσει σε άλλες περιοχές της χώρας βροχές ή καταιγίδες, τότε, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι εξασθενημένα, παρουσιάζουν βίαιες ανοδικές κινήσεις εξαιτίας της θερμότητας που εκπέμπεται από το Λεκανοπέδιο, συνεισφέροντας στη δημιουργία νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης». Σύννεφα ύψους 10 χλμ.
Τα σύννεφα, που μπορεί να εκτείνονται σε ύψος έως και 10 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, προκαλούν καταιγίδες που διαρκούν κατά μέσο όρο μία ώρα. Τα μέτωπα αυτά, αέριες μάζες, μπορούν να προκαλέσουν σφοδρές βροχοπτώσεις και χωρίς να έχουν εξασθενήσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Η θερμότητα της Αθήνας σε συνδυασμό με υδρατμούς στην ατμόσφαιρα και με την επικράτηση νοτίων ανέμων αποτελεί επίσης ένα πρώτης τάξεως καταιγιδοφόρο κοκτέιλ.

Στις περιπτώσεις αυτές, η ένταση της βροχής είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά σε ύψος τα 20 χιλιοστά. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος του νερού από μια συνηθισμένη βροχή δεν υπερβαίνει συνήθως τα 4 χιλιοστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, έχουν σημειωθεί καταιγίδες όπου το ύψος της βροχής φθάνει και ξεπερνά τα 30 ή και τα 40 χιλιοστά.

Ο κ. Π. Νάστος μελέτησε τα τελευταία χρόνια τις ημερήσιες τιμές βροχόπτωσης από 27 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελλάδα, για την περίοδο από το 1956 μέχρι πρόσφατα και υπολόγισε τον δείκτη της ημερήσιας έντασης της βροχής.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η αστικοποίηση της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών επηρεάζει τις ισχυρές καταιγίδες. Οι καταιγίδες κατακόρυφης μεταφοράς όπως λέγονται, αναπτύσσονται και ενισχύονται από την εκλυόμενη θερμότητα της αστικής θερμικής νησίδας της πόλης. Μάλιστα, πολλές μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, δίνοντας αποδείξεις ότι η αστική θερμική νησίδα των μεγάλων πόλεων συνδέεται με ισχυρές καταιγίδες κατακόρυφης μεταφοράς, όπως στην Ατλάντα, στην Πόλη του Μεξικού στο Τελ Αβίβ, στο Πεκίνο, στο Τόκιο, στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός ότι όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, δεν εμφανίζονται και στη Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας. Η ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων από το 1930 μέχρι σήμερα, που έγινε από τους κ.κ. Κώστα Φιλάνδρα, Γιάννη Καπσωμενάκη και Χρήστο Ρεπαπή από το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, έδειξε ότι στην Αθήνα υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού ημερών βροχής με μεγάλη ένταση. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ουσιαστικά δεν συνιστά θερμική νησίδα- παρά το μέγεθός της- σε αντίθεση με την Αθήνα που είναι πολύ πιο πυκνοδομημένη.
ΣΦΟΔΡΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
Το ύψος νερού συχνά ξεπερνά τα 20 χιλιοστά, ενώ μια συνηθισμένη βροχή δεν υπερβαίνει συνήθως τα 4 χιλιοστά

Όλο και λιγότερες βροχές

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ είναι η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι βροχές στη χώρα μας ως προς τον χώρο και τον χρόνο που εκδηλώνονται. Σε απόσταση 350 χιλιομέτρων, ο όγκος του νερού που πέφτει μέσα σε έναν χρόνο παρουσιάζει σημαντική διαφορά, καθώς κυμαίνεται από 2.000

χιλιοστά και περισσότερο στα ορεινά της Βορειοδυτικής Ελλάδας μέχρι 400 χιλιοστά ή και λιγότερο στην Αττική και τις Κυκλάδες.

Στη χώρα μας, το 92% των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου (από Οκτώβριο έως Μάρτιο) παράγεται από τους κυκλωνικούς τύπους κυκλοφορίας (δηλαδή τα βαρομετρικά χαμηλά που μας έρχονται), ενώ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τα έντονα επεισόδια βροχόπτωσης και χαλαζιού συνδέονται με την εκδήλωση θερμικών καταιγίδων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Π. Νάστος παρατηρεί ότι σε όλη την Ελλάδα οι τάσεις της ετήσιας βροχόπτωσης, που καθορίζεται κυρίως από τη χειμερινή βροχόπτωση, είναι πτωτικές. «Από τα στοιχεία που μελετήσαμε προκύπτει ότι σημαντικές πτωτικές τάσεις εμφανίζονται στους σταθμούς της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων, του Αγρινίου, της Κοζάνης, της Ιεράπετρας, της Σκύρου και της Αλεξανδρούπολης».

Μείωση 20%
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλιματικών μοντέλων που έχουν «τρέξει» επιστήμονες στην Ευρώπη, είναι πιθανό οι βροχοπτώσεις να μετατοπιστούν στις βόρειες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου οι βροχοπτώσεις την περίοδο 2080-2099 θα σημειώσουν μείωση πάνω από 20% σε σχέση με την περίοδο 1980-1999.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4538516&ct=1

ΕΘΝΟΣ
"Οραμα τα 500 ευρώ;"
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6500815
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι το μέλλον που οραματίζονται για τους ηλικιωμένους, είναι ένα μέλλον μιας σύνταξης πείνας, των 500 ευρώ.
28/9/2009
Το Β' ΚΑΠΗ Καισαριανής επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απ' όπου κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι το μέλλον που οραματίζονται για τους ηλικιωμένους, είναι ένα μέλλον μιας σύνταξης πείνας, των 500 ευρώ.

«Κάθε φορά που έχουμε εκλογές, βλέπουμε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας θυμούνται την τρίτη ηλικία. Βάζουν ηλικιωμένους στα φυλλάδιά τους, μιλάνε για τιμημένα γηρατειά, αναφέρονται σ΄ αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Όμως, όταν πάνε να συζητήσουν, σ΄ αυτές τις σοβαρές συζητήσεις που κάνουν στην τηλεόραση για την οικονομία, την κοινωνική ασφάλιση, τότε μιλάνε για αριθμούς. Κι όταν αναφέρονται στην Τρίτη ηλικία, αναφέρονται με την έννοια του κόστους. Πόσο μας κοστίζει το ασφαλιστικό; Πολύ μας κοστίζει το ασφαλιστικό. Δεν μπορούμε να δώσουμε συντάξεις.

Πόσο μας κοστίζει η δημόσια υγεία; Άντρα διαφθοράς τα νοσοκομεία, 30% πάνω, έξοδα πολλά, δεν μπορούμε να έχουμε νοσοκομεία. Πόσο μας στοιχίζουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας; Δεν μπορούμε να έχουμε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" κτλ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε:

«Η διαφορά ανάμεσα στη δική μας την αντίληψη και την αντίληψη αυτών που τα τελευταία χρόνια κυβερνούν είναι ότι τους ανθρώπους δεν τους βλέπουμε ως αριθμούς, ως κόστος και ότι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική με την έννοια των κοινωνικών αναγκών και όχι με την έννοια των αριθμών και τους κόστους».

«Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον που οραματίζονται ή αυτό που έχουν φτιάξει όλα τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα εξουσίας γι αυτή την κοινωνική κατηγορία, που τη θυμούνται κάθε φορά που έχουμε εκλογές για να τους βάλουν στα φυλλάδια και μετά τους ξεχνάνε.

Το μέλλον που οραματίζονται είναι ένα μέλλον μιας σύνταξης πείνας, στην καλύτερη περίπτωση των 500 € ή 950 € για το ζευγάρι κι από κει και πέρα ο καθένας στο έλεος, ό,τι μπορέσει να καταφέρει μόνος του», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για φορολογία
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6502815
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 12 προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση
28/9/2009
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, o υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο υπεύθυνος Τμήματος Φορολογικής πολιτικής, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις ακόλουθες 12 προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση:

«1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο:

? θα είναι απλό, με δραστική μείωση υποκειμενικών κρίσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

? θα έχει ΕΝΑ φορολογικό νομοσχέδιο ανά έτος (αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου) το οποίο θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό.

? θα μελετά - αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της «πράσινης» φορολογίας, του φορολογικού ανταγωνισμού, της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών.

? θα κατανέμει δίκαια τα αναγκαία φορολογικά βάρη κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε κλάδους που εμφανίζουν προκλητικά προνόμια (Τράπεζες, κινητή τηλεφωνία, κατασκευές κλπ).

2. Εξυπηρέτηση του πολίτη. Εφαρμογή ΚΑΙ στην χώρα μας (όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε.) μέτρων και διαδικασιών τα οποία:

? θα επιτύχουν σε άμεσο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση της ανάγκης να μεταβαίνει ο πολίτης στην εφορία.

? θα ελαφρύνουν τον πολίτη από ταλαιπωρία, κόστη και χάσιμο χρόνου (π.χ αποστολή σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφορία προεκτυπωμένων φορολογικών δηλώσεων με όλα τα σχετικά στοιχεία και της σχετικής εκκαθάρισης).

? θα απλοποιήσουν κάθε σχετική γραφειοκρατία

3. Ελάφρυνση μισθωτών - συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!)

4. Αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ), στα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε, μέσω:

α) Της καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής. Είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης. Κι’ αυτό διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η βασική αιτία της φοροδιαφυγής είναι η πλήρης απροθυμία των κυβερνώντων να την αντιμετωπίσουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: Μισθωτός των 700 ευρώ σε μια ανώνυμη εταιρεία (ετήσιο εισόδημα 14 επί 700=9800), που αγοράζει αμάξι 12000 ευρώ, πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία, που βρήκε τα επιπλέον 2200 ευρώ(12000-9800). Ενώ ο επιχειρηματίας που σύστησε την ΑΕ, με ένα κεφάλαιο 15 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει που βρήκε τα λεφτά.

Αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για την σύσταση ΑΕ. Η προκλητική αυτή εστία φοροδιαφυγής (όπως και πολλές άλλες π.χ ανυπαρξία «πόθεν έσχες» στην αγορά μετοχών ή ομολόγων) παρέμεινε ανέπαφη τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ. Πως λοιπόν μπορούν να μας πείσουν ότι διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για την καταπολέμηση αυτού του τόσο αντικοινωνικού φαινομένου;

β) Αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

5. Φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει:

? Αφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 16.000€, δηλαδή μηνιαίος μισθός 1.143€ (16.000:14)-.

? Πολλά κλιμάκια, χαμηλά αρχικά συντελεστές και θεσμοθετημένη διαδικασία ετήσιας τιμαριθμοποίησης.

? Άθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου στην ίδια κλίμακα. Η άθροιση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν μικρά και μεσαία εισοδήματα αλλά και θα ελαφρυνθούν.

6. Φορολογία περιουσίας.

* Επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος:

? θα έχει αφορολόγητα (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο και 600.000 ευρώ ανά οικογένεια) ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία.

? θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα.

? θα αποτελεί αποκλειστικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης.

? θα καταργεί τα σχετικά τέλη.

? θα φορολογεί την κατοχή μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.

* Φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει υψηλά αφορολόγητα και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

7. Μείωση της έμμεσης φορολογίας (60% οι έμμεσοι!). Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.

8. Μακροχρόνιος σχεδιασμός - προγραμματισμός (μετά από ανάλυση - τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του, με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή διάστασή του. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

9. Τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επιβολή τους σε κάθε συναλλαγή - μεταβολή περιουσίας και ειδικά σε αγορά (εισηγμένων) μετοχών, ομολόγων, ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κλπ.

10. Φορολογικός έλεγχος, τακτικός, ετήσιος και αναλυτικός που θα κατευθύνεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα επιλογής για τις μικρομεσαίες, μεταξύ φορολογικού ελέγχου ή διαδικασιών αντικειμενικοποίησης.

11. Φοροαπαλλαγές - φορολογικά κίνητρα. Επανεξέταση από μηδενική βάση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ (κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των φοροαπαλλαγών εκκλησίας κλπ).

12. Λειτουργία Φορολογικής Διοίκησης. Η βάση και προϋπόθεση για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Συνοπτικά:

? Ανεξαρτητοποίησή της από κομματικές, πολιτικές και κάθε είδους παρεμβάσεις.

? Αξιοκρατία σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

? Αντιμετώπιση με ουσιαστικές παρεμβάσεις των φαινόμενων της διαφθοράς.

- Αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, συνθηκών εργασίας κλπ του προσωπικού της.

? Άμεση ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δώδεκα προτάσεις για το φορολογικό
29/9/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=17281203
Δώδεκα προτάσεις του ΣYPIZA για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα παρουσίασε ο Aλέξης Tσίπρας, κάνοντας λόγο για μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα αναδιανέμει τον πλούτο, θα είναι κοινωνικά δίκαιη, απλή και αποτελεσματική.
O κ. Tσίπρας επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣYPIZA προτείνει την ελάφρυνση των μισθωτών και των χαμηλών εισοδημάτων και τη μεταφορά του φορολογικού βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.
Mεταξύ των προτάσεων είναι και οι εξής: Ένα φορολογικό νομοσχέδιο ανά έτος (αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου) το οποίο θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό. Eφαρμογή και στην χώρα μας (όπως στις άλλες χώρες της E.E.) μέτρων και διαδικασιών, την ελάφρυνση μισθωτών - συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!), την αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του AEΠ) στα επίπεδα των χωρών της E.E., αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Aφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 16.000 ευρώ, δηλαδή μηνιαίος μισθός 1.143 ευρώ (16.000:14).
Άθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου στην ίδια κλίμακα. H άθροιση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και θα ελαφρυνθούν.
Παναγιώτης Tσούτσιας

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...