Tuesday, September 15, 2009

Σεκάνς: ΜΕΡΕΣ ΘΥΜΟΥ του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν

Σεκάνς
Σκέψεις για σκηνές από ταινία «Προσεχώς»

15 Σεπτεμβρίου 2009
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία
ΜΕΡΕΣ ΘΥΜΟΥ (FLAMMEN & CITRONEN)
του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν (ΔΑΝΙΑ/ΤΣΕΧΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2008, έγχρωμη, 130΄)
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8.30 και 10:30 μμ
Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη
Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)

Ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν είναι ένα από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του νέου κύματος του Δανέζικου κινηματογράφου. Αποφοίτησε το 1993 από τη Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας. Το 2003 εντάχθηκε στο διεθνές κινηματογραφικό κύκλωμα με την -σύμφωνη με το «Δόγμα» του Λανς Φον Τρίερ- ταινία Kira’s Reason: A Love Story. Σήμερα είναι τακτικός συνεργάτης της εταιρείας παραγωγής
Nimbus Films.

Η φιλμογραφία του είναι μικρή αλλά ενδιαφέρουσα. Το 2006 η ταινία του Prague κέρδισε την εκτίμηση του κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.
Ένα μικροαστικό αντρόγυνο, ο Christoffer και η Maja, ταξιδεύουν από τη Δανία στην Τσεχία για να φέρουν στην Δανία τη σωρό του άρτι θανόντος πατέρα του Christoffer. Παρά την εγγύτητα των δύο χωρών μοιάζουν σαν να είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, όπως το ίδιο το ζευγάρι που στην πορεία ως το σπίτι του εκλιπόντος διαλύεται σιγά-σιγά. Το 2001 με την ταινία Losing Touch (συν-σκηνοθεσία με την Sarah Gavron) προσεγγίζει την απώλεια της εγγύτητας και της ασφάλειας που βιώνει ένα 8χρονο αγόρι.



Στην ταινία Kira’s Reason: A Love Story (2003) το «τριάντα και κάτι» ζεύγος Kira και Mads ζουν αρμονικά σε ένα μεγάλο σπίτι, με ένα μεγάλο αυτοκίνητο και δυο υπέροχα παιδιά. Η ασφάλεια και η άνεση πάνε περίπατο, όταν η Κίρα αντιμετωπίζει ψυχολογικές διαταραχές. Όσο είναι έγκλειστη στο ψυχιατρείο ο Μαντς έχει ερωτικό δεσμό, τον οποίο ανακαλύπτει η Κίρα όταν πια έχει επιστρέψει στο σπίτι και αρχίζει να ζει ως υπόδειγμα συζύγου και μητέρας. Προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της κατάρρευσης του ασφαλούς και ευτυχισμένου μικρόκοσμού της αλλά τα πράγματα πάνε αλλιώς.
Το 2005 με την ταινία
Angels ιn Fast Motion μας “ξεναγεί” στον κόσμο των “χαλαρών” νεαρών ναρκομανών της Δανίας που ψάχνουν να βρουν τους εαυτούς τους.
Το 1999 με την Pizza King μας δείχνει τη δεύτερη γενιά μεταναστών της Δανίας. Μια ομάδα από αυτούς συχνάζουν καθημερινά στο ομώνυμο ταχυφαγείο, “σκοτώνουν» τις ώρες και τις ημέρες ανταλλάσσοντας ιστορίες μεταξύ τους. Ο Γιούνες είναι ένας νέος που ενώ είναι αρκετά προσγειωμένος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συμμορία. Ο φίλος του ο Bobby είναι ο τύπου του ανθρώπου που θέλει να κάνει τα πάντα, ανεξαρτήτως ρίσκου, και τον σπρώχνει να μπουκάρουν για να διαρρήξουν ένα σπίτι. Εκεί βρίσκουν 25 κιλά κάνναβη με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μεταξύ τους.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μια θεματική γραμμή να διαπερνά τις ταινίες του: ανθρώπινες σχέσεις, φιλία, αλληλεγγύη, κρίση.



Η αποψινή ταινία είναι αποκλειστικά ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις: φιλία, αγάπη, προδοσία και κρίση.
Βρισκόμαστε στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανία, στα 1944. Από παντού έρχονται τα σημάδια του επερχόμενου τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Δανοί αντιστασιακοί εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Γερμανών ναζί κατακτητών και των δοσιλόγων – συνεργατών –ρουφιάνων τους.

Ο 33χρονος Citron και ο 23χρονος Flame (ψευδώνυμα και τα δύο) είναι μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Χόλγκερ Ντανσκε (θρυλικός ήρωας της Δανίας) και μάλιστα στον εντελώς εσωτερικό πυρήνα της αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις δολοφονίας των ναζί και των δοσιλόγων.


Ο Flame ενθουσιώδης αγωνιστής που ονειρεύεται τη μέρα που θα γίνει ένοπλη μαζική εξέγερση ενάντια στους κατακτητές ως αποτέλεσμα της δράσης της μικρής ομάδας του. O Citron, ένας οικογενιάρχης άνθρωπος με ευαισθησίες είναι ο οδηγός του. Γρήγορα εξελίσσεται σε οργανωτικό νου της ομάδας. Διατάσσονται να σκοτώσουν δύο μέλη της γερμανικής αντικατασκοπίας, αλλά η επιχείρηση αποτυγχάνει. Όπως γίνεται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσεται θεωρία συνομωσίας ή προδοσίας.


Μην είναι προδότρια αγγελιοφόρος και ερωτική σύντροφος του Flame; Μην είναι διαβρωμένη η οργάνωση; Η ανάγκη και η κοινή αγωνιστική πορεία τους ωθεί να αναπτύξουν πολύ καλή σχέση αλληλεγγύης μεταξύ τους και αποφασίζουν να εκτελέσουν τον αρχηγό της Γκεστάπο. Θα τα καταφέρουν;






Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...