Thursday, October 22, 2009

Tsakthan Daily, 22 October 2009 - ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑ (Μέρος 3ο) - Το αντιμάμαλο της 30ής Σεπτεμβρίου 1659

Tsakthan Daily, 22 October 2009

ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑ (Μέρος 3ο)

Το αντιμάμαλο της 30ής Σεπτεμβρίου 1659


«H τελευταία μάλιστα φορά κόντεψε ν’ αποβεί μοιραία, καθώς το κύμα με πέταξε σε μια ξέρα με τόση δύναμη, που μ’ άφησε αναίσθητο σχεδόν. Συνήλθα λίγο πριν γυρίσουν τα νερά, κράτησα την ανάσα μου και πιάστηκα από το βράχο, μέχρι να πισωγυρίσει πάλι το κύμα, που δεν ήταν πια τόσο ψηλό. Κι έτσι, τρέχοντας άλλη μια φορά, βρέθηκα για μεγάλη μου ανακούφιση στη στεριά, σκαρφάλωσα στο γρασίδι κι έπεσα να ξεκουραστώ, ασφαλισμένος πια απ’ τα κύματα, και να ευχαριστήσω το Θεό που είχα γλυτώσει τη ζωή μου».
Ο Ροβινσώνας ευχαριστεί το Θεό που σώθηκε η ζωή του γιατί η Χριστιανική του πίστη, όσο και να έχει επιρροές από τον ατομοκεντρικό Προτεσταντισμό, δεν παύει να του δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η σκέψη του& όταν ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο δεν μπορεί να αποδώσει τη σωτηρία του στην τύχη ή στις δικές του δυνάμεις, πρέπει πάντα να είναι αναπόφευκτη συνέπεια του ξεδιπλώματος του Θεϊκού σχεδίου και είναι δείγμα του ότι ο Θεός τον επέλεξε για άλλη μια φορά ως εκλεκτό του που αξίζει σωτηρίας και του αποδίδει μέρος της Θείας Χάρης. Αλλ’ ας τα πάρουμε πάλι απ’ την αρχή τα πράγματα, γιατί έτσι κι αλλιώς, μετά την πρώτη του περιπέτεια ως υπηρέτης του Μαυριτανού πειρατή και την επιχειρηματική του δράση ως κτηματίας στη Βραζιλία, ο ίδιος είναι πια αναγκασμένος όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να φέρει το νέο του κόσμο στα μέτρα του, να δημιουργήσει δηλαδή από το μηδέν μια προσωπική κοινωνία στο νέο του φυσικό περιβάλλον. Πρώτη του δουλειά είναι να μεταφέρει στη στεριά, με τα γυμνά του χέρια αρχικά, όσα εφόδια μπορεί από το καράβι, τρόφιμα, ρούχα, έπιπλα κλπ, που μπορούν να του χρησιμεύσουν.
«Τώρα, ήθελα μια βάρκα για να τη φορτώσω μ’ όλα όσα μου ήταν απαραίτητα. Μα δεν έβγαινε τίποτα με το να κάθομαι και να εύχομαι να είχα πράγματα που δεν υπήρχαν. Κι η ανάγκη μ’ έκανε να κατεβάζω ιδέες». H ανάγκη, της επιβίωσης αρχικά, τον κάνει να «κατεβάζει ιδέες». Όμως οι ιδέες για να υλοποιηθούν χρειάζονται ενδιάμεσα εργαλεία. Θεωρία και πράξη για να συνδεθούν πρέπει να διαμεσολαβηθούν από το φορέα - άνθρωπο και το μέσον - εργαλείο. Με σανίδες από το καράβι φτιάχνει μια πρόχειρη σχεδία. «Τώρα, έπρεπε να δω με τι θα τη φόρτωνα. Σκέφτηκα λοιπόν ποια ήταν τα πράγματα που χρειαζόμουν περισσότερο, κι αφού κατέβασα τρία μπαούλα ναυτικών, που τα είχα ανοίξει κι αδειάσει έπιασα να τα γεμίζω με τρόφιμα, ποτά - ρούμι και ρακί κυρίως - και ρούχα. Ακόμα, φόρτωσα το κασελάκι με τα εργαλεία του μαραγκού, που ήταν πιο χρήσιμα κι από ένα φορτίο χρυσάφι στην κατάσταση που βρισκόμουν». Έχει σημασία να το υπογραμμίσουμε τη σκέψη αυτή του Ροβινσώνα. Αντανακλά στην δεδομένη χρονική περίοδο την αντίθεση του Προτεσταντικού κόσμου με τον Καθολικό και κυρίως με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που τις αποικίες τις οποίες δημιούργησαν στην Αμερική και αλλού τις ήθελαν μόνο κι μόνο για το χρυσάφι που έκλεβαν απ’ αυτές. Το δίδαγμα που αποκομίζεις είναι ότι ο άνθρωπος με τις δικές του δυνάμεις είναι που δημιουργεί τα πλούτη του κόσμου και όχι αυτό το μέσο που λάμπει και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως γενικό ισοδύναμο της αξίας των προς ανταλλαγή εμπορευμάτων, δηλαδή ως χρήμα .
Ο Ροβινσώνας φτιάχνει σιγά - σιγά το νέο του κόσμο. Μαστορεύει έπιπλα για τη σπηλιά του, το «διαμέρισμα» όπως το αποκαλεί, καλλιεργεί διάφορα φυτά και εξημερώνει ζώα για να έχει τροφή και ρούχα για χειμώνα και καλοκαίρι, κατασκευάζει μέχρι και «εξοχικό» σπίτι κλπ. Περνούν τα χρόνια με δυσκολίες, πότε τα γυρίσματα του καιρού έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις καλλιέργειές του, πότε αρρωσταίνει και πάει λέγοντας. Καράβι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κι έχει αρχίσει να το παίρνει απόφαση : θα μείνει χρόνια εκεί πάνω σ’ αυτό το έρημο νησί γι’ αυτό πρέπει να προσαρμόσει και τον ψυχικό - πνευματικό του κόσμο σε μια τέτοια προοπτική.
Συνεχίζεται…

Θανάσης Τσακίρης

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Υ.Γ.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω στο ρεπορτάζ της Ημερησίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δεσμεύτηκε να προβεί σε τέσσερις πολιτικές τομές για: α) τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού λόγου, β) την ανάδειξη νέων προσώπων, γ) την αξιόπιστη αντιπολίτευση και δ) τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κόμματος. Αν έχει αποδοθεί σωστά ο πολιτικός της λόγος από τον δημοσιογράφο, πρόκειται για εκπληκτική δήλωση από το πιο προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Άραγε, το κόμμα που υποτίθεται ότι αποκατάστησε την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα και κυβέρνησε τη χώρα για 16 χρόνια από τα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν ως τώρα «αντιδημοκρατικό» ή, καλύτερα, «μη δημοκρατικό»; Ασπαζόμενη τώρα τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» αποκήρυξε τον Πατέρα της και ισχυριζόμενη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν δημοκρατία αποκηρύσσει και τον Πατριάρχη/Εθνάρχη. Μπορείτε να την χαρακτηρίσετε όπως θέλετε (ότι είναι «όπου φυσάει ο άνεμος», ότι είναι «υποκρίτρια», ότι δείλιασε όταν ήταν υπουργός να αντιδράσει στον πατέρα-πρωθυπουργό, και άλλα τόσα) αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι μας κάνει να νοιώθουμε ότι ζούμε σε μια χώρα που, παρ’ όλα τα κουσούρια και τα κακά της, δεν μας αφήνει να πλήττουμε. Προσέξτε επίσης το άρθρο του Α.Παπαχελά που δίνει οδηγίες στο «αντιεξουσιαστικό στην εξουσία» ΠΑΣΟΚ για τον «τέταρτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό» που τον βολεύει.

Money
Pink Floyd (Waters) 6:32


Money, get away.
Get a good job with good pay and you're okay.
Money, it's a gas.
Grab that cash with both hands and make a stash.
New car, caviar, four star daydream,
Think I'll buy me a football team.

Money, get back.
I'm all right Jack keep your hands off of my stack.
Money, it's a hit.
Don't give me that do goody good bullshit.
I'm in the high-fidelity first class traveling set
And I think I need a Lear jet.

Money, it's a crime.
Share it fairly but don't take a slice of my pie.
Money, so they say
Is the root of all evil today.
But if you ask for a raise it's no surprise that they're
giving none away.

"HuHuh! I was in the right!"
"Yes, absolutely in the right!"
"I certainly was in the right!"
"You was definitely in the right. That geezer was cruising for a
bruising!"
"Yeah!"
"Why does anyone do anything?"
"I don't know, I was really drunk at the time!"
"I was just telling him, he couldn't get into number 2. He was asking
why he wasn't coming up on freely, after I was yelling and
screaming and telling him why he wasn't coming up on freely.
It came as a heavy blow, but we sorted the matter out"


ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΝΔ - Σιούφας - "Συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές δεν έχει οριστεί"
Συγγραφέας Μεγαδούκας Ν. (ANA) – 1 ώρα πριν
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, της 7ης Νοεμβρίου, Δημήτρης Σιούφας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος, δήλωσε σήμερα ότι συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές αυτές δεν έχει οριστεί και πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009. Ειδικότερα ο κ. Σιούφας τόνισε: «Στις 17 Οκτωβρίου, ύστερα από συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου ανακοίνωσα ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής απεδέχθη τη συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την εκλογή το αργότερο εντός ενός μηνός από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, του νέου Προέδρου από τα μέλη του Κόμματος και τους πολίτες που θέλουν να γίνουν μέλη του Κόμματος. Διευκρίνισα ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται καταστατικές αλλαγές. Και ότι αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ύστερα από ομόφωνη απόφαση των υποψηφίων για την προεδρία του Κόμματος και πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εισηγηθεί τις τροποποιήσεις στο Έκτακτο Συνέδριο ώστε να προχωρήσουμε εντός ενός μηνός από το Έκτακτο Συνέδριο στις εκλογές. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση τόνισα ευθέως ότι δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για τις εκλογές. Δεν μπορούσε, άλλωστε, να γίνει κάτι τέτοιο αφού παρέμεναν σε εκκρεμότητα θέματα προετοιμασίας της οργάνωσης της σχετικής διαδικασίας. Προσθέτω ότι στη συμπληρωματική απόφασή του της 19ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Κόμματος Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι, εφόσον το Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου αποφασίσει την αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος, η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες, πλέον διατάξεις, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009. Από όλα αυτά προκύπτουν με σαφήνεια δύο και μόνον δεδομένα: Πρώτον ότι συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές δεν έχει οριστεί και δεύτερον ότι όλη η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009». Εξ άλλου σε ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου συζητήθηκαν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν εμπροσθέσμως μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου. Όπως ανακοινώθηκε υπεβλήθησαν 110 ενστάσεις εκ των οποίων 37 έγιναν αποδεκτές, 58 απερρίφθησαν και 15 ήταν άνευ αντικειμένου.-


TO BHMA
Δήλωση του κ. Δημήτρη Στρατούλη για την απόφαση της κυβέρνησης για τα stage στο δημόσιο
Αθήνα - Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει καμία σύμβαση εργαζομένων με stage στο δημόσιο, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, στα οποία στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τα εφάρμοσαν. Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία
πελατειακών σχέσεων. Ακόμα και οι «πέτρες» γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα stage το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004.

Επίσης, για άλλη μια φορά εκφράζουμε την απορία μας πώς η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τομέα;»
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=295165&ct=32&dt=21/10/2009

«Οχι στους βανδάλους, όχι και στους χούλιγκαν»
Το δόγμα του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για την ασφάλεια και την τάξη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΧΑΤΖΙΔΗΣ | Αθήνα - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Θα μπορούσε να είναι ένα από τα παλιά καλά σκίτσα «χωρίς λόγια», τα οποία απέδιδαν με ευρηματικό και παραστατικό τρόπο την πολιτική επικαιρότητα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, εποχούμενος, να εισέρχεται με ταχύτητα στο Αστυνομικό Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη σπάζοντας τις μπάρες ασφαλείας και αιφνιδιάζοντας την αστυνομική φρουρά!

Η επιλογή της συγκεκριμένης εικόνας δεν είναι άσχετη με τα σχόλια που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες στα πηγαδάκια της Βουλής, στις συσκέψεις των κομματικών στελεχών της Ιπποκράτους, στα δημοσιογραφικά γραφεία και στις συζητήσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, των πολιτών, για τον κ. Χρυσοχοΐδη. «Την ώρα που κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης ενημερώνονται και σχεδιάζουν, κάποιοι άλλοι δείχνουν να είναι έτοιμοι από καιρό, εξαγγέλλοντας σε καθημερινή βάση σειρά μέτρων και αποφάσεων για ευρύ πεδίο θεμάτων» επισημαίνουν στελέχη του Μαξίμου σκιαγραφώντας με αδρές πινελιές το «δόγμα Χρυσοχοΐδη» στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης.

Δραστική μείωση των αστυνομικών που σήμερα υπηρετούν στην ασφάλεια επισήμων προσώπων, κόψιμο του επιδόματος που επί σειρά ετών δίδεται στα αστυνομικά στελέχη που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ και η φρουρά της Βουλής, σύσταση γραφείου παραπόνων στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες, πρόσληψη μεταφραστών στα αστυνομικά τμήματα είναι ορισμένες μόνο από τις αποφάσεις που έλαβε ο επιφορτισμένος με την προστασία του πολίτη υπουργός. Οπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελούν μέρος ενός προπαρασκευαστικού σχεδίου, το οποίο στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις: στην εκ βάθρων αλλαγή του υφιστάμενου σχήματος της ΕΛ.ΑΣ. και στην προετοιμασία της κοινωνίας να δεχθεί- μέσω της συνεχούς δημόσιας διαβούλευσης- τον επανακαθορισμό της σχέσης της με τις ένστολες υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας, το οποίο φέρει τον χαρακτηρισμό «Δόγμα Χρυσοχοΐδη», στηρίζεται σε δύο διακριτά όχι: «Οχι στους βανδάλους, όχι και στους χούλιγκαν». Προς τούτο ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε από την πρώτη στιγμή να βάλει σε δημόσια συζήτηση σειρά... εννοιολογικών θεμάτων, ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η θέση που εξέφρασε για τη σύγκρουση των αστυνομικών δυνάμεων με τις ομάδες νεαρών αντιεξουσιαστών της πλατείας Εξαρχείων. «Ούτε άβατο ούτε γκέτο» ανακεφαλαίωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Π αρ΄ ότι εδώ και χρόνια ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει κατακτήσει τη φήμη του εργατικού και αποτελεσματικού πολιτικού στελέχους, η υπερδραστηριότητα που επιδεικνύει ως επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του. Από το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου που ο κ. Χρυσοχοΐδης βρέθηκε ξανά στα παλιά του λημέρια, στον 8ο όροφο του Μεγάρου της Κατεχάκη, δεν πέρασε ούτε ημέρα δίχως την εξαγγελία ενός νέου μέτρου σε ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και την εύρυθμη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., το καυτό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και βεβαίως την έξαρση της εγκληματικότητας και της βίας.

Πρόσληψη μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών με μετανάστες δεύτερης γενιάς εξέφρασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα αναλάβουν καθήκοντα σε αστυνομικές υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πέραν αυτού σε άμεση προτεραιότητα τίθεται η πρόσληψη μεταφραστών σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, προκειμένου να υποβοηθηθεί το έργο του αστυνομικού προσωπικού, αλλά και να γίνει λιγότερο αβίωτος ο βίος των μεταναστών.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=295223&dt=22/10/2009


Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια με δεκάδες προσαγωγές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ | Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Εκτεταμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά την επίθεση που δέχθηκε στις 21.15 με πέτρες και τούβλα πεζή περιπολία αστυνομικών από μία ομάδα περίπου 30 ατόμων, στη διασταύρωση των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος. Αμέσως οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω ασυρμάτων ζήτησαν ενισχύσεις και στην περιοχή έφθασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας «Δέλτα». Στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των ατόμων που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς έγιναν δεκάδες προσαγωγές ατόμων. Ανάμεσά τους ήταν ο συγγραφέας και εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου στην εξέγερση του 1973 Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος όταν είδε τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να κάνουν προσαγωγές στην πλατεία των Εξαρχείων τούς ζήτησε σε έντονο ύφος να του εξηγήσουν για ποιον λόγο το κάνουν. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επικοινώνησε αμέσως με ανώτατους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ και τους ζήτησε να αφήσουν ελεύθερο τον κ. Παπαχρήστο. Στη συνέχεια ο υπουργός συνομίλησε και μαζί του ζητώντας του συγγνώμη για την προσαγωγή και εξηγώντας του ότι έγινε λάθος. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λίγη ώρα νωρίτερα, επιδρομή κουκουλοφόρων ανάλογη με αυτή που είχε γίνει στις 13 του περασμένου Μαρτίου στο Κολωνάκι έγινε σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης μπροστά στα μάτια δεκάδων διερχομένων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 20 άτομα που φορούσαν κράνη και κουκούλες έκαναν λίγο μετά τις 20.00 την εμφάνισή τους στην οδό Προξένου Κορομηλά κρατώντας βαριοπούλες, ξύλα και άλλα αντικείμενα. Στη συνέχεια ανενόχλητοι προκάλεσαν ζημιές στις βιτρίνες τουλάχιστον 10 καταστημάτων. Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στο στόχαστρό τους έβαλαν μόνο επιχειρήσεις με «επώνυμα» προϊόντα. Ακολούθως ετράπησαν σε φυγή. Στην περιοχή ελάχιστα λεπτά αργότερα έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο οι κουκουλοφόροι είχαν προλάβει να εξαφανιστούν.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=295224&ct=32&dt=22/10/2009

ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ: «Μονιμοποίηση συμβασιούχων για να τελειώσει η ομηρεία»
Αθήνα - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Την άμεση κατάργηση των προγραμμάτων Stage και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους σε σταθερή και μόνιμη εργασία ζητεί το ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει καμία σύμβαση εργαζομένων με Stage στο Δημόσιο. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν καταργεί τα Stage. Μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει, και ταυτόχρονα τιμωρεί τους άνεργους που είχαν καταφύγει στα Stage του Δημοσίου, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας. Η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, πρωταγωνιστές στο ρουσφέτι για να υφαρπάζουν ψήφους, μιλάνε για αξιοκρατία!».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Στρατούλης χαρακτηρίζει «ντροπή για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ» την ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα Stage. Τονίζει ότι είναι υποκριτική η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, «αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων». Επιπλέον εξέφρασε την απορία «πώς η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα Stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το Δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τομέα».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=295229&ct=32&dt=22/10/2009


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αναζητούν αφορμή για σύγκρουση...
Διαφορετικές προσεγγίσεις για το εύρος της βάσης που θα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στην εκλογή του νέου αρχηγού
22/10/2009
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=19247169#
Του Δημήτρη Τσιούφου
Σε θέμα τριβής και ενδεχομένως σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. δείχνει πως εξελίσσεται η διαφορετική προσέγγιση για το πόσο θα «ανοίξει» το εύρος της βάσης που θα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στην εκλογή του νέου αρχηγού, η οποία επίσης- λόγω διαφωνιών- παραμένει άγνωστο πότε τελικά θα γίνει.
Αν και η πρόταση του Δ. Σιούφα η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει από τα μέλη του κόμματος και τους πολίτες που έως και την ημέρα της εκλογής θελήσουν να γίνουν μέλη, έγινε ομόφωνα δεκτή από την Οργανωτική Επιτροπή και τη συνυπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι, φαίνεται πως τίθεται υπό αίρεση.
Η αρχή έγινε από τον Β. Μεϊμαράκη που υποστήριξε πως το άνοιγμα στη βάση δεν μπορεί να σημαίνει «είδα φως και μπήκα» και περιόρισε τον αριθμό των εκλεκτόρων σε περίπου 40.000- 50.000 άτομα που θα το απαρτίζουν τα αιρετά μέλη του κόμματος (από επίπεδο πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων), καθώς και οι εκλεγμένοι στα προεδρεία των ΝΟΔΕ.
Οι δημόσιες επισημάνσεις του Β. Μεϊμαράκη φαίνεται τελικά πως δεν ήταν καθόλου τυχαίες, καθώς πληροφορίες φέρουν στελέχη, πέριξ της Ντ. Μπακογιάννη, να προτίθενται να καταθέσουν πρόταση στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. που θα κινείται στο πλαίσιο της άποψης του πρώην υπουργού Αμυνας.
Εκτιμάται δε πως μια τέτοια πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς θεωρούνται «ευνοϊκές» οι συνθέσεις τόσο της Κ.Ε. όσο και του Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις. Τις προθέσεις αυτές επιβεβαίωσε χθες ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, που δεν κρύβει τη συστράτευσή του στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας (σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9 84») πως «επιβάλλεται η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τελικά.
Πρόταση
Να έρθει μια πρόταση, αλλά δεν χρειάζεται σώνει και καλά, επειδή θα φέρει ο κ. Σιούφας μια πρόταση και αυτή να την κάνουμε δεκτή. Μπορεί να κάνουμε και μια καλύτερη».
Σε μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο πως θα αντιδράσουν σφόδρα οι Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς, οι οποίοι και πρότειναν την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου του κόμματος και θα στηρίξουν έως το τέλος την πρόταση του Δ. Σιούφα (την επανέλαβε και χθες σε γραπτή του δήλωση) πως η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει «από τα μέλη του κόμματος και τους πολίτες που θέλουν να γίνουν μέλη του κόμματος».
Την πρόθεσή του επιβεβαίωσε- εμμέσως πλην σαφώς- χθες ο Δ. Αβραμόπουλος καθώς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 9 89», όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ν.Δ. απάντησε με νόημα: «Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για διάσπαση. Οι διαδικασίες οδηγούν σε έναν δρόμο. Στην ανάδειξη ενός ισχυρού αρχηγού εκλεγμένου από την ευρεία βάση του κόμματος».
Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε και για ένα ακόμη σημείο τριβής (αν μεταξύ των 50 υπογραφών που πρέπει να κατατεθούν σήμερα πρέπει να βρίσκονται και υπογραφές εν ενεργεία βουλευτών) με την Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως εκείνος (πληροφορίες φέρουν και τον Αντ. Σαμαρά να πράττει το ίδιο) δεν ζήτησε υπογραφές από βουλευτές «για να προστατεύσω και το κύρος και την αξιοπρέπειά τους». Εξάλλου, πρόσθεσε «δεν είναι και επίδειξη δύναμης. Εγώ δεν το έκανα, κρατήθηκα στο καταστατικό, 50 λέει και 50 θα είναι. Τι σημασία έχει να είναι 550;».
Συνεργασία
Ο κ. Αβραμόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά στον δεύτερο γύρο υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες και δεν μπορούν να υπάρξουν», παραδέχθηκε ωστόσο πως βρέθηκαν πιο κοντά μέσα από την κοινή προσπάθεια να αλλάξει η διαδικασία εκλογής και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένης θητείας του προέδρου, που να έχει διάρκεια όσο μία κυβερνητική θητεία.
Η Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της μιλώντας χθες σε συγκέντρωση φίλων της στην Ηλεία ανέλαβε -εν είδει προγραμματικών δηλώσεων- τέσσερις δεσμεύσεις για α) τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού λόγου του κόμματος για να διαμορφωθεί μια νέα και σύγχρονη προγραμματική πρόταση με άξονα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την κεντροδεξιά φυσιογνωμία της παράταξης, β) την ανανέωση της εικόνας του κόμματος με την ανάδειξη νέων προσώπων, γ) την αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και δ) τη δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος.
Ενός κόμματος με σύγχρονες οργανωτικές δομές. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, τέλος, απέφυγε και χθες να αποκαλύψει τις προθέσεις του αναφορικά με τον αν θα είναι ή όχι υποψήφιος τονίζοντας πως «αν μιλήσουμε πολιτικά και αν δω ότι γίνεται κουβέντα από τους σημερινούς υποψηφίους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστεθούν υποψηφιότητες.
Ποιοι θα ψηφίσουν

Βαγγέλης Μεϊμαράκης:Το άνοιγμα στη βάση δεν μπορεί να σημαίνει «είδα φως και μπήκα».
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν χρειάζεται σώνει και καλά επειδή θα φέρει ο κ. Σιούφας μια πρόταση να την κάνουμε δεκτή. Μπορεί να κάνουμε και μία καλύτερη».
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Οι διαδικασίες οδηγούν σε έναν δρόμο. Στην ανάδειξη ενός ισχυρού αρχηγού.
Ντόρα Μπακογιάννη: Τέσσερις δεσμεύσεις για α) τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού λόγου, β) την ανάδειξη νέων προσώπων, γ) την αξιόπιστη αντιπολίτευση και δ) τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κόμματος.


ΕΘΝΟΣ
«Οχι» στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα
Ο Γ. Μπαλάφας στη θέση του Δ.Χατζησωκράτη στη διεύθυνση της ΚΟ
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=7292866
21/10/2009
Το νέο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο και την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
Ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αποφάσισε στη θέση του Δημήτρη Χατζησωκράτη στη διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ορίσει τον Γιάννη Μπαλάφα (πρόσκειται στην Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος), ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της Πανελλαδικής Σύσκεψης της παράταξης, η συντριπτική πλειοψηφία συνέκλινε στη θέση ότι είναι μια πολιτική συμμαχία και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ενιαίου κόμματος. Σημειώνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αποφάσισε ότι δεν θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Με βάση το καταστατικό θα πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο το 2011.
Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Γραμματεία, υπάρχουν δύο σενάρια. Ο νέος καταμερισμός μπορεί να προκύψει είτε από την Πολιτική Γραμματεία είτε από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εάν τεθεί θέμα διεύρυνσης του οργάνου του κόμματος.
Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε στη θέση του Δ. Βίτσα (ο γραμματέας του κόμματος ήταν και διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής») να ορίσει τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στούμπο, αλλά και να συνεχίσει τη συζήτηση αύριο εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με την επιτροπή των απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής.
Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες όλοι ασχολούνται με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Με το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα όμως κανείς δεν ασχολείται. Ολοι ασχολούνται με το ότι έχει υπερβεί το 10% το έλλειμμα, αλλά το ότι έχει φτάσει στο 15% η ανεργία φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν. Και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση, με τους ανέργους στη χώρα μας να διευρύνονται δραματικά».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει η χώρα μας την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για να προσθέσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, προκειμένου να μας δοθεί παράταση ένα ή δύο χρόνια για τους όρους του Συμφώνου, να διαλύσουμε πλήρως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις».
Επίσης τόνισε ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος στην κοροϊδία των απογραφών και των καταγραφών, προτείνοντας μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή ελέγχου στη Βουλή και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οι μεταρρυθμίσεις και το 12,14%
Του Aλεξη Παπαχελα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100111_21/10/2009_334243
Μερικές φορές νομίζω ότι έχω ένα πρόβλημα με τα μαθηματικά μου. Και εξηγούμαι: 4,60 συν 7,54 νόμιζα ότι κάνει 12,14, δηλαδή το συνολικό ποσοστό που πήραν στις τελευταίες εκλογές τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς. Τα δύο αυτά κόμματα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από αυτή που αναλογεί στο 12,14%, γιατί έχουν δημιουργήσει τον μπαμπούλα του πολιτικού κόστους. Το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές δεν τόλμησε στο παρελθόν να υιοθετήσει νεωτεριστικές απόψεις για την Παιδεία κ.ά. θέματα, με το επιχείρημα πως «θα χάσουμε πολύ από Αριστερά». Η κεντροδεξιά παράταξη πάλι ντρέπεται να πει καν ότι έχει σχέση με τη Δεξιά λες και οι πελάτες της θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ. Εγκλωβισμένη στο ενοχικό σύνδρομο που δημιουργήθηκε μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, η Kεντροδεξιά έχασε μάλιστα εντελώς τη μεσαία τάξη όταν έδειξε πως είναι ανίκανη να διαχειρισθεί θέματα νόμου και τάξης.
Αυτές τις πρώτες ημέρες της νέας «πράσινης» διακυβέρνησης είναι προφανές πως τα δύο κόμματα της Αριστεράς προσπαθούν να υψώσουν τον μπαμπούλα του πολιτικού κόστους με βίαιες και μη κινητοποιήσεις. Σκοπός τους κατά βάθος είναι να απομυθοποιήσουν γρήγορα το ΠΑΣΟΚ και να αρχίσουν να εισπράττουν τη δυσαρέσκεια όσων περίμεναν θαύματα από την κυβέρνηση Παπανδρέου ή όσων θα υποφέρουν από τις συνέπειες μιας κρίσης που θα βαθύνει το 2010. Θα χτυπήσουν όπου μπορούν, ειδικά όταν τους ανοίγει την όρεξη η αμφίθυμη στάση των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στην Cosco, τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή.
Το πρόβλημα είναι πως ποτέ καμία κυβέρνηση, του ενός ή του άλλου κόμματος εξουσίας, δεν θέλει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αφήνοντας την Aριστερά και τους συνδικαλιστές να διαμροφώνουν την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό δεν γνωρίζει η κοινή γνώμη την αλήθεια για το στάτους των εργαζομένων στο λιμάνι, γι’ αυτό δεν γελάει κανείς όταν διαβάζει για «απολυμένους της Ολυμπιακής», αντί για το σωστό «παχυλά αποζημιωμένους εργαζόμενους της Ολυμπιακής».
Τα δύο κόμματα εξουσίας κάποτε θα καταλάβουν ότι η κοινωνία θέλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό τους έδωσε το 77,40% των ψήφων της. Ο Κώστας Καραμανλής, στο κάτω κάτω, δεν έχανε σε δημοτικότητα όταν έκλειναν κάθε μέρα οι δρόμοι, αλλά εκείνος επέμενε στη μεταρρύθμιση στην Παιδεία ή στη μικρομεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Η νέα κυβέρνηση έχει δύο δρόμους να διαλέξει. Ο ένας είναι να μην προχωρήσει σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, να δώσει μια «μάχη» για τον τέταρτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό και να αποφασίζει συχνά με βάση το τι θέλει το 12,14%. Ο άλλος δρόμος είναι να πάρει μια ανάσα, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να φροντίσει τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, να αφήσει τον κ. Πάγκαλο να χειρισθεί τα «αριστερά μέτωπα» και να ελπίσει σε μια «πράσινη ανάπτυξη» στο τέλος. Στην πρώτη περίπτωση, η ανώμαλη προσγείωση θα έλθει γρήγορα και απότομα. Στη δεύτερη, η πτήση θα είναι άσχημη και επικίνδυνη, αλλά με μικρές ελπίδες για μια πιο μαλακή και ασφαλή προσγείωση.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...