Monday, October 05, 2009

Tsakthan Daily, 5 October 2009 --- Ζήτω η Ζωή!

Tsakthan Daily, 5 October 2009

Ζήτω η Ζωή!


Σήμερα, θα μπορούσα, κάλλιστα, να έβαζα τον τίτλο «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη». Μπορεί από χτες το βράδυ να είναι “in” αυτός ο στίχος όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το θέμα είναι να πούμε “Gracias a la Vida” γιατί έχουμε πρόγραμμα για μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη κοινωνία και το θέμα μας δεν είναι να καθυστερήσουμε απλώς κάποιο προαναγγελθέν ραντεβού με το θάνατο. Δίνουμε σήμερα στους εαυτούς μας πίστωση χρόνου μίας (1) ημέρας για να ξεκινήσουμε με όρεξη τη νέα αντιπολιτευτική περίοδο στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων. Στις 9:30 πμ στα 20.699 από τα 20.937 εκλογικά τμήματα (98,86%) τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 43,94% 160 έδρες
ΝΔ 33,49% 91 έδρες
ΚΚΕ 7,53% 21 έδρες
ΛΑ.Ο.Σ. 5,62% 15 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 4,59% 13 έδρες
Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς:
Οικολόγοι-Πράσινοι
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,36%
ΚΚΕ μ-λ 0,15%
Μ-Λ ΚΚΕ 0,08%
ΕΕΚ 0,07%
ΟΑΚΚΕ 0,02


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Gracias a la vida
Mercedes Sosa

Gracias a la vida, que me ha dado tanto.
Me dio dos luceros, y cuando los abro,
perfecto distingo lo negro del blanco,
y en el alto cielo su fondo estrellado,
y en las multitudes al hombre que yo amo.
Gracias a la vida, que me ha dado tanto.
Me ha dado el odo que, en todo su ancho,
graba noche y da ros y canarios
martillos, turbinas, ladridos, chubascos,
y la voz tan tierna de mi bien amado.
Gracias a la vida, que me ha dado tanto,
me ha dado el sonido y abecedario.
Con l las palabras que pienso y declaro,
"padre,", "amigo," "hermano," y est alumbrando
la ruta del alma del que estoy amando.
Gracias a la vida, que me ha dado tanto.
Me ha dado la marcha de mis pies cansados.
Con ellos anduve ciudades y charcos,
valles y desiertos, montaas y llanos,
y la casa tuya, tu calle y tu patio.
Gracias a la vida que me ha dado tanto
Me dio el corazn, que agita su marco.
Cuando miro el fruto del cerebro humano,
cuando miro al bueno tan lejos del malo.
Cuando miro el fondo de tus ojos claros.
Gracias a la vida que me ha dado tanto.
Me ha dado la risa, me ha dado el llanto.
As yo distingo dicha de quebranto,
todos materiales que forman mi canto,
y el canto de ustedes que es es mismo canto.
y el canto de ustedes que es mi propio canto

ΤΟ ΒΗΜΑ
«Νίκη μικρή αλλά σημαντική» για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ανέλπιστο το 4,5% που προέκυψε από την κάλπη, παρά τις «φουρτούνες» των τελευταίων κυρίως μηνών
Αθήνα - Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
Oύτε στα πιο τολμηρά όνειρά τους δεν ανέμεναν στην Κουμουνδούρου το ποσοστό που προέκυψε από την κάλπη. Τηρουμένων των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου και τη σύγκρουση του κ. Αλ. Αλαβάνου με τον κ. Αλ. Τσίπρα, καθώς και την ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου του ΣΥΝ στο πλαίσιο του συμμαχικού μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ από τις ίδιες τις συνιστώσες του, το 4,5%, το οποίο θεωρούσαν στην Κουμουνδούρου «διασφαλισμένο», θεωρήθηκεκαι δικαίως- ως νίκη. Οπως δήλωσε αργά το βράδυ ο κ. Τσίπρας φανερά ικανοποιημένος, καθώς το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό, όπως εκτιμούσαν κομματικοί παράγοντες, στην προεκλογική παρουσία του, «είναι για εμάς μια μικρή αλλά δεδομένων των συνθηκών σημαντική νίκη».

Τα χαμόγελα περίσσευαν χθες στην Κουμουνδούρου, όπου τίποτε δεν θύμιζε τη βραδιά-θρίλερ της 7ης Ιουνίου, όταν η αισιοδοξία και η βεβαιότητα που είχαν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ καταρρίπτονταν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο εγκαινιάζοντας μια περίοδο βαθιάς εσωστρέφειας, ρήξεων και εσωκομματικών τριγμών απειλώντας ακόμη και με τον κίνδυνο της διάσπασης. Από αυτό το «σημείο μηδέν» ως το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που, όπως σχολίαζαν παράγοντες της Κουμουνδούρου, «είναι σαν να πέσαμε από την Ακρόπολη και να σταθήκαμε με τα πόδια»!

Πλήθος νυν και πρώην στελεχών του ΣΥΝ, αλλά και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στον 7ο όροφο των γραφείων του κόμματος, όπου βρίσκεται και το γραφείο του κ. Τσίπρα, η πόρτα του οποίου ήταν συνεχώς ανοιχτή και δεχόταν κόσμο που του έσφιγγε το χέρι. Αν και εξαρχής οι προβλέψεις μιλούσαν για τη μεγάλη πιθανότητα να εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όλοι «κρατούσαν μικρό καλάθι». Οταν πια δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προέβλεπε 4,5% και 12 έδρες με περιθώριο λάθος μόλις στο +/- 0,3%, το κλίμα άρχισε να γίνεται φανερά εορταστικό. Στην Κουμουνδούρου άρχισαν να καταφθάνουν ακόμη και στελέχη που είχαν πάρα πολύ καιρό να φανούν, με εξαίρεση τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος απουσίασε καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο, ενώ ως αργά τη νύχτα δεν είχε πάρει ούτε τηλέφωνο τον διάδοχό του για να τον συγχαρεί.

Τ ο αποτέλεσμα δημιουργεί πλέον νέες συνθήκες και δεδομένα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΝ, καθώς, όπως εκτιμούν στελέχη του, ο πρόεδρος του κόμματος είναι σε πλεονεκτική θέση στο εσωκομματικό πεδίο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με όσους τον έχουν αμφισβητήσει, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει και το θέμα που είχε ανακύψει με την αμφισβήτηση του προσώπου του από τον κ. Αλαβάνο. Επιπλέον, όπως παρατηρούσαν στην Κουμουνδούρου, η αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ δεν αφήνει περιθώρια άσκησης πιέσεων από την πλευρά της νέας κυβέρνησης προς τον ΣΥΝ για συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , αφού τον συνεχάρη, του επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί από θέσεις αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης. Στη δήλωσή του έκανε λόγο για «ήττα της δεξιάς πολιτικής» και επεσήμανε ότι «το σημαντικό για την κοινωνία δεν είναι το αν αλλάζει η κυβέρνηση, αλλά αν θα αλλάξει και η πολιτική που μας κυβερνά» . Δεσμεύθηκε μάλιστα «να είμαστε πιο ώριμοι και αποτελεσματικοί». «Θα μας επιτρέψετε μόνο για σήμερα να χαρούμε. Από αύριο αρχίζει για εμάς σκληρή δουλειά για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους» επεσήμανε.

O ι 12 έδρες που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναμενόταν να κατανεμηθούν ως εξής: μία έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (εκλέγεται ο κ. Β. Μουλόπουλος ), μία από την Α΄ Αθηνών (εκλέγεται ο κ. Τσίπρας που κατήλθε με σταυρό), τρεις από τη Β΄ Αθηνών (αναμένεται η εκλογή των κκ. Φ. Κουβέλη, Δ. Παπαδημούλη, ενώ για την τρίτη θέση θα δοθεί μάχη μεταξύ της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη και του κ. Γρ. Ψαριανού ), μία από τη Β΄ Πειραιώς (αναμένεται η επανεκλογή του κ. Π. Λαφαζάνη ), μία από την Α΄ Θεσσαλονίκης (ο κ. Αν. Κουράκης ), μία από την περιφέρεια Αττικής (ο κ. Αθ. Λεβέντης ) και μία από την Αχαΐα (ο κ. Ν.Τσούκαλης ), ενώ «παίζονταν» η Α΄ Πειραιώς, η Β΄ Θεσσαλονίκης και μία έδρα μεταξύ Λάρισας και Ηρακλείου. Ανοιχτό ήταν, τέλος, το ενδεχόμενο να προκύψουν από μία ακόμη έδρα στην Α΄ και στη Β΄ Αθηνών, οι οποίες θα αφαιρούνταν από άλλες περιφέρειες.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=292084&dt=05/10/2009


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αντεξαν οι μικροί-εκτός οι Οικολόγοι
Στοιχεία εκλογικής αντοχής αλλά σε υποτονικά επίπεδα τα οποία ασφαλώς δεν επιτρέπουν την προσδοκία ότι είναι σε θέση να αμφισβητήσουν, προς το παρόν τουλάχιστον, πειστικά την ηγεμονία του δικομματισμού, εμφανίζουν οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις.
5/10/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=17787175
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
KKE: Yποχώρηση και προβληματισμός
Tο KKE επιβεβαίωσε τον υψηλό βαθμό συσπείρωσης των οπαδών του, αλλά, είναι προφανές ότι η χαμηλή επίδοσή του, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς. H στασιμότητα στην εκλογική του επιρροή, μπορεί να αποτυπώνει τους στενούς δεσμούς του κόμματος με έναν συμπαγή πυρήνα ψηφοφόρων, αλλά δείχνει ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει τα υψηλά ποσοστά του πρόσφατου παρελθόντος και να συγκινήσει ευρύτερα τμήματα λαϊκών στρωμάτων.
Tις τελευταίες ημέρες ο Περισσός έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να προσελκύσει τους πολίτες, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες που εμφανίζονταν στις δημοσκοπήσεις και να δημιουργήσει ισχυρά αναχώματα γύρω από το ποσοστό 8,15% που είχε αγγίξει στις κάλπες του 2007. Tα στελέχη του κόμματος και η Γ.Γ Aλέκα Παπαρήγα είχαν πολλούς λόγους να μην επιθυμούν να οδηγηθούν οι πολίτες στην κάλπη σε κλίμα οξύτητας και πόλωσης, φοβούμενοι ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα είχαν σημαντικές απώλειες.
Aυτός είναι και ο λόγος που καλούσαν στις συγκεντρώσεις τους τον κόσμο «να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα» των μεγαλύτερων κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η N.Δ., όσο και το ΠAΣOK, υποστηρίζουν με συνέπεια δύο εκδοχές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Tο χθεσινό αποτέλεσμα που μαρτυρά την σαφή κάμψη διέψευσε τις αισιόδοξες προσδοκίες και σε συνδυασμό με την εκλογική διάσωση του ΣYPIZA και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, προβληματίζει σοβαρά και προκαλεί για την ώρα εύλογη αμηχανία.
ΛA.O.Σ: Mε όπλο τους 15 βουλευτές αλλά σε σταυροδρόμι
«Mία ψήφο παραπάνω» από τις προηγούμενες εκλογές ζητούσε ο πρόεδρος του ΛA.O.Σ Γ. Kαρατζαφέρης. Kατάφερε να πάρει μερικές χιλιάδες περισσότερες, δείχνοντας να εξασφαλίζει μια ομάδα 15 βουλευτών που θα του δώσει όπως προειδοποιούσε την κοινοβουλευτική δυνατότητα «να τους ταράξει στις ονομαστικές ψηφοφορίες».
Eίναι αλήθεια ότι το κόμμα του υποδέχθηκε ένα ζωτικό κομμάτι δυσαρεστημένων από τη N.Δ., αλλά ωστόσο έδειξε τα όρια των αντοχών του, επιβεβαιώνοντας ότι είναι υπερβολικό να ονειρεύεται ρόλο συνδιαχειριστή στην «γαλάζια» πολυκατοικία. O κ. Kαρατζαφέρης κράτησε επιμελώς χαμηλούς τόνους στην προεκλογική περίοδο, προκειμένου να διευκολύνει τις κεντρόφυγες δυνάμεις και να διεμβολίσει αποτελεσματικά τη N.Δ., αλλά σε συνθήκες πρωτοφανούς αποσυσπείρωσης για την συντηρητική παράταξη, δεν μπόρεσε να κάνει κάποιο θεαματικό εκλογικό άλμα. Yποχώρησε μάλιστα κι άλλο σε σχέση με το εντυπωσιακό 7,15% των Eυρωεκλογών, δείχνοντας ότι η δυναμική του δεν έχει ανοδική τάση.
Eίναι βάσιμη η υπόθεση ότι σε συνθήκες επαναπατρισμού των ψηφοφόρων της Nέας Δημοκρατίας, οπότε θα αυξηθεί και η πίεση, θα κινδυνεύσει να συνθλιβεί ή να επιστρέψει σε ισχνά ποσοστά γύρω από το όριο εισόδου. Eίναι εξίσου βέβαιο, ότι οκ. Kαρατζαφέρης θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να εκμεταλλευτεί την αναπόφευκτη εσωστρέφεια η οποία κυκλώνει τη N.Δ. και να προσπαθήσει να προβάλλει ως μοναδική αξιόπιστη αντιπολιτευτική φωνή από τα Δεξιά.
ΣYPIZA: Aπό την αγωνία μέχρι τη λύτρωση
Πολύ σκληρός για να πεθάνει, αποδείχθηκε ο ΣYPIZA που πέρασε από σαράντα κύματα το τελευταίο διάστημα και έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα καταφέρνοντας την ύστατη ώρα να ανατρέψει τις αρνητικές προβλέψεις και να μπει πανηγυρικά στη Bουλή. Eνα εκρηκτικό χαρμάνι προβλημάτων μετά την αποτυχία στις Eυρωεκλογές απείλησε με διάλυση την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη συμμαχία.
H άγρια βεντέτα μεταξύ των κ. Aλαβάνου - Tσίπρα αλλά και ο μαινόμενος πόλεμος ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣYPIZA και την Kουμουνδούρου, έσπειρε απογοήτευση και ηττοπάθεια στον χώρο της πέραν του KKE, Aριστεράς. H ανάκαμψη ήλθε, όπως εκτιμούν στον ΣYN, χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του A. Tσίπρα τον τελευταίο καιρό, το βαθύ ένστικτο αυτοσυντήρησης που έβγαλε στην επιφάνεια έναν ιδιαίτερο κομματικό πατριωτισμό όσων πιστεύουν στο εγχείρημα αυτού του χώρου, αλλά και στο γεγονός ότι η Aριστερά ανεβαίνει στην Eυρώπη, πράγμα που αναπτέρωσε τις ελπίδες.
Στην Kουμουνδούρου εκτιμούν ότι το χθεσινό ποσοστό «δίνει μια βάση ανόδου», αφού όπως προβλέπουν «το ΠAΣOK θα ασκήσει δεξιά πολιτική» και αυτό θα δώσει την δυνατότητα «να ξαναγίνει ο ΣYPIZA αντιπολίτευση στους δρόμους». H αναμφισβήτητη επιτυχία τονίζει χωρίς άλλο τα ηγετικά χαρακτηριστικά του κ. Tσίπρα και το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί μετά την καταμέτρηση των σταυρών, είναι η σύνθεση της νέας Kοινοβουλευτικής Oμάδας που θα βγει από τις κάλπες.
Oικολόγοι - Πράσινοι: Xάσανε το τρένο εισόδου στη Βουλή
Eκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος οι Oικολόγοι-Πράσινοι- και με απροκάλυπτο εκνευρισμό, όπως φάνηκε...- θα έχουν αρκετό καιρό για να αναλύσουν τα αίτια μιας καθαρής ήττας που τους τοποθετεί στο περιθώριο της εγχώριας πολιτικής σκηνής. H επίδοσή τους σε σχέση με το καλό ποσοστό των ευρωεκλογών που τους έφερε στην Eυρωβουλή, μαρτυρά ότι δεν είναι ακόμα μαθημένοι να λειτουργούν σε συνθήκες υψηλών εντάσεων.
H στάση τους τελευταία, απείχε αισθητά από αυτό που θα λέγαμε επαγγελματική άσκηση της πολιτικής. H πλήρης απουσία τους όταν καιγόταν η Aττική, προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια. Kαι όταν το ΠAΣOK πρόβαλλε ενισχυμένα την ρητορική της «πράσινης ανάπτυξης», ο χώρος τους φυλλορρόησε, επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι οι Oικολόγοι δεν έχουν διακριτό πολιτικό στίγμα. Πολύ περισσότερο που την εκτίμηση αυτή, βεβαίωσε η επαμφοτερίζουσα θέση τους ότι αν έμπαιναν στη Bουλή, δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν με κανέναν από τους δύο μεγάλους.


ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6712819
"Μικρή αλλά σημαντική η νίκη μας"
"Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι για μας μιά μικρή αλλά σημαντική νίκη με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Α.Τσίπρας
4/10/2009
"Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι για μας μιά μικρή αλλά σημαντική νίκη με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Α.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας "βαρειά" την ήττα της ΝΔ αλλά και της δεξιάς πολιτικής.

«Η ξεχασμένη κοινωνία έστειλε το δικό της μήνυμα στην κάλπη. Αποδοκίμασε μια πολιτική που την οδηγεί στο περιθώριο», τόνισε.

Θεώρησε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικό μερίδιο σε αυτό το αποτέλεσμα με την αντιπολίτευση που άσκησε και τόνισε οτι "μπαίνουμε στη Βουλή με ισχυρή παρουσία για να δώσουμε τη μάχη".

"Το αποτέλεσμα", είπε, "μας δεσμεύει να είμαστε πιο ώριμοι και πιο αποτελεσματικοί. Θα μας επιτρέψετε να χαρούμε μόνο σήμερα. Απο αύριο σκληρή δουλειά".

«Πήραμε ψήφο συνείδησης, ψήφο εμπιστοσύνης και το χρωστάμε στον κόσμο της Αριστεράς», τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη μέσα από μεγάλες δυσκολίες» και τα καταφέραμε.

Ανέφερε ακόμη ότι ήταν πολύ περισσότεροι, απ’ ότι είχαν υπολογίσει, εκείνοι και εκείνες που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_05/10/2009_332049
Ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «νέα ευκαιρία»
Του Σπυρου Kαραλη
Mε διάχυτη ικανοποίηση και αισθήματα ανακούφισης υποδέχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι η καθαρή είσοδος στη Βουλή αλλά και η άνετη αυτοδυναμία που κατέκτησε το ΠΑΣΟΚ θα επιδράσουν κατευναστικά στο εσωκομματικό πεδίο. Και αυτό διότι πιστεύεται ότι θα απομακρυνθεί η συζήτηση που είχε προηγηθεί τους τελευταίους μήνες περί κάποιας μορφής, προγραμματικής ή άλλης, συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για “νέα ευκαιρία’’ που δίνεται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τις εσωκομματικές τριβές, ενώ επισήμαιναν με σημασία ότι σε αυτές τις εκλογές ενισχύθηκε το ηγετικό προφίλ του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα.
«Μικρή, αλλά σημαντική νίκη» δεδομένων των συνθηκών έντασης που είχαν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο κ. Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι τη νίκη την έδωσε ο κόσμος της Αριστεράς.
«Παρά το γεγονός ότι τους πληγώσαμε μας έδωσαν περισσότερες ψήφους από τον στόχο που είχαμε θέσει», δήλωσε. Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο συνεχάρη. «Σας θέλουμε δίπλα μας» του είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Για αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με «ανανέωση ελπίδας» έκανε λόγο ο κ. Φ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι ο κόσμος της Αριστεράς στήριξε με την ψήφο του, προσδοκώντας την επίλυση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν πολύ έντονα το προηγούμενο διάστημα. «Θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε» είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πολλά από τον προγραμματικό λόγο που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και όλοι μας, είπε ο κ. Δ. Παπαδημούλης σημειώνοντας, ότι ζητούμενο για τα μέλη και στελέχη του κόμματος είναι να παραμείνουν συνεπείς σε αυτόν τον προγραμματικό λόγο.
«Ασυμβίβαστο»
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι θα συνιστούσε «ασυμβίβαστο»’ η συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικές θέσεις. «Είναι άλλο να υποστηρίξουμε μια θετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και άλλο να συμπράξουμε στην εφαρμογή του συνολικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με το οποίο διαφωνούμε», ανέφερε. Την άποψη ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι «λειτούργησαν σοφά» μπροστά στην κάλπη εξέφρασε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Θεωνάς. Μιλώντας σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνταιριάζει και να συσπειρώνει τις δυνάμεις του. Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ.


ΤΑ ΝΕΑ
Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα
Η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ενίσχυσε τη θέση του
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Βαθιά ανάσα πήρε χθες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά την πτώση του εκλογικού ποσοστού του συγκριτικά με το 2007, πανηγύρισε για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε την ισχυροποίηση του ρόλου του τόσο εντός της Κουμουνδούρου όσο και στο εσωτερικό της πολιτικής συμμαχίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Από νωρίς χθες στην Κουμουνδούρου επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας- καθώς όλες οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που είχε στη διάθεσή του ο ΣΥΝ έδειχναν την διατήρησή του στο Κοινοβούλιο- και πολύ σύντομα μετατράπηκε σε κλίμα ευφορίας αφού στις επτά το απόγευμα η δημοσιοποίηση του exit poll επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κορυφαία στελέχη που βρίσκονταν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και άρχισαν να αλληλοσυγχαίρονται για το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει έναν δύσκολο σκόπελο που είχε σχέση και με την εσωκομματική κρίση του καλοκαιριού.

«Με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει τόσο υψηλά ποσοστά και την Αριστερά να έχει δεχτεί τόσα χτυπήματα ακόμη κι εκ των έσω μετά τις ευρωεκλογές, πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το ποσοστό των εκλογών», έλεγε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Τσίπρα βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης, ο Ανδρέας Καρίτζης και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Γιάννης Θεωνάς, ο Αντώνης Νταβανέλλος και η Νάντια Βαλαβάνη. Η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε σε τίποτε το σκηνικό των ευρωεκλογών, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε απομονωθεί στο γραφείο του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και είχε δίπλα του μόνο ελάχιστους συνεργάτες του. Αυτήν τη φορά ο πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν πλαισιωμένος από πολλά στελέχη τα οποία στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολίαζαν ότι το ποσοστό του κόμματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στο debate των πολιτικών αρχηγών. Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε και προσωπικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, η παραμονή του οποίου στην ηγεσία του ΣΥΝ κρεμόταν από μία λεπτή κλωστή. Παράγοντες της Κουμουνδούρου ανέφεραν χθες το βράδυ ότι με το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα και παρά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας ισχυροποίησε τον ρόλο του εντός ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτιμούσαν ότι η κατά πάσα πιθανότητα εκλογή του προέδρου του Συνασπισμού στο κοινοβούλιο θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων στο εσωτερικό του συμμαχικού σχήματος.

Σημαντική νίκη
«Ως μικρή αλλά σημαντική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας ότι το κόμμα του ξεκίνησε την εκλογική μάχη από μεγάλες δυσκολίες. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ψήφο συνείδησης και εμπιστοσύνης και τόνισε ότι το αποτέλεσμα «το χρωστάμε στον κόσμο της Αριστεράς που πληγώσαμε με τη συμπεριφορά μας». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε ήττα της δεξιάς πολιτικής, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε σ΄ αυτό και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα δώσει τη μάχη στο πλευρό της ξεχασμένης κοινωνίας.
ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
υποδέχτηκαν τα κορυφαία στελέχη τα αποτελέσματα του exit poll που έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4539472&ct=1


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ανέλαβε την ευθύνη της συντριβής, δρομολογώντας τη διαδοχή
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1723739

Την αποχώρησή του από την ηγεσία της Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη της βαριάς ήττας στις χθεσινές εκλογές και προαναγγέλλοντας έκτακτο συνέδριο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ο μόνος τίμιος και υπεύθυνος δρόμος για μένα είναι να αναλάβω την ευθύνη του αποτελέσματος. Δρομολογώ τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου της Ν.Δ. σε έκτακτο συνέδριο που θα γίνει σε ένα μήνα. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα», ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις προθέσεις του. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις του συνεδρίου, καθώς και το νέο αρχηγό και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον.
Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη το Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ το Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του. Ολοι οι Ελληνες ευχόμαστε να πετύχει στη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της οικονομικών συγκυριών», σημείωσε. Οσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, παραδέχτηκε ότι ο ελληνικός λαός δεν ενέκρινε μεν το σχέδιο που κατέθεσε ο ίδιος, αλλά δήλωσε εμφατικά ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας.
Τη στάση του κ. Κώστα Καραμανλή εξήραν τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία, τα οποία όμως απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν από χθες τις προθέσεις τους. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο ηγέτη» και «γενναία» την κίνηση Καραμανλή, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι όλοι στη Ν.Δ. είναι υπερήφανοι για τον ηγέτη τους, ενώ ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «συγκινητική χειρονομία». Δηλώσεις έκανε και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο «μεγαλείο» του κ. Καραμανλή.




Sunday Tsakthan, 3 & 4 October 2009
B΄ Μέρος
Ουσία και οινόπνευμα

Οι μικροί έχουν ψυχή, τώρα θα αποκτήσουνε και γνώση
Ψήφισα αρκετά νωρίς σήμερα –καλά μη βαράτε, κατά τις 10:30. Για πρώτη φορά περίμενα στη σειρά (συνήθως δεν υπάρχει κανείς μπροστά μου ) και για πρώτη φορά είδα εκλογικό αντιπρόσωπο με αλογοουρά που σημαίνει ότι αλλάξανε οι καιροί. Δύο κορίτσια της εφορευτικής τσέκαραν τη λίστα με τα ονόματα αλλά το μέγα ερώτημα ήταν πού βρίσκονταν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων; Οι στοίβες με τα ψηφοδέλτια περιμένανε ως είδη σούπερ μάρκετ να τα πάρεις μόνος σου. Άλλη μία ένδειξη της κρίσης των κομμάτων. Μετά την εκτέλεση του δημοκρατικού καθήκοντος πήγαμε για εφημερίδες. H RealNews με άρθρο των Λώρας Ιωάννου και Βασίλη Σκουρή μας λέει ότι και οι «μικροί» έχουν ψυχή. Μπα! Τι μας λέτε! Η εκτίμησή τους είναι ότι η Αλέκα πάει για κομματική σύνταξη λόγω πίεσης που ασκούν τα στελέχη του ΚΚΕ τα οποία με τη σειρά τους πιέζονται από την ανάγκη ανανέωσης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Α. Τσίπρα λένε ότι αν όλα πάνε καλά σήμερα, ανατέλλει η …εποχή του και ότι θέλοντας και μη το Αριστερό Ρεύμα ξέχασε (έστω και αδίκως κατά την εκτίμηση των αρθρογράφων) τον Αλέκο Αλαβάνο για τα καλά κάνοντας την ΚΟΕ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να νοιώθουν …ορφανά του Αλαβάνου. Η εποχή Τσίπρα, λένε, θα εγκαινιαστεί με έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ και αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι και αν γίνει το βασικό είναι να συνδυάσουμε τον ενθουσιασμό της ηλικιακής ανανέωσης με την πείρα και τη γνώση, την θεωρία με την πράξη. Αλλιώς, θα μας κάνει πλάκα ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου (βλ. συνέντευξη στη επόμενη σελίδα της Real News) ή η Λιάνα Κανέλλη (βλ. άρθρο της στην σελίδα 18). Στη σελίδα 22 ο Δ. Παπαδημούλης λέει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε πολύ καλά, με τη συνδρομή όλων μας, στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας.» Αυτό το «όλων μας» μου άρεσε. Μόνο που οι προσωπικές εκστρατείες οργίασαν, σύντροφε.

Πριν το χάραμα, μονάχοι
Το ΠΡΙΝ μας την πέφτει –και καλά κάνει από τη σκοπιά του, ανταγωνίζεται το ΣΥΡΙΖΑ για τις ψήφους του εξωκοινοβουλευτικού χώρου. Επισημαίνει αυτό που όλοι γνωρίίζουμε, ότι «οι καναλάρχες παίζουν ανανεωτικούς» και ότι ετοιμάζεται «αποχώρηση συνιστώσας από τα όργανα». Επίσης επισημαίνει ότι η σοβαρότερη τορπίλη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δήλωση του «ιστορικού» ηγέτη Λεωνίδα Κύρκου για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Τέλος, τονίζει ότι η πλειοψηφία των μελών και στελέχη του ΣΥΝ και οι συνιστώσες πιέζουν για αριστερότερη στροφή και ότι το θέμα είναι ότι μπορεί να προκύψει κοινοβουλευτική ομάδα που δεν θα πρόσκειται στην πλειοψηφία.


Πότε θα κάνει ξαστεριά;

Ο Σπύρος Καράλης στην Καθημερινή γράφει για την «σκληρή μάχη των μικρών κομμάτων». «Για τον ΣΥΡΙΖΑ δε αλλά και για τους Οικολόγους Πράσινους που δίνουν σκληρή μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή, η αποδυνάμωση του δικομματισμού θεωρείται ζωτικής σημασίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η αγωνία που επικρατεί δεν αφορά μόνο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αλλά και το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων ανάμεσα σε Αριστερό Ρεύμα και ανανεωτές, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα ζητήματα προγραμματικής και οργανωτικής συγκρότησης μεταξύ του ΣΥΝ και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκκρεμότητες που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα ενστάσεις και καταστάσεις στα όρια της διάλυσης». Ελπίζω ότι όλοι αυτοί που προβλέπουν τα δυσκολότερα και τα καταστροφικότερα για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευστούν από την σημερινή συμπεριφορά του «λαού της αριστεράς».


Αντισταθείτε
Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: «καλά είμαι εδώ».
Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: «Δόξα σοι ο Θεός».
Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία «εισαγωγαί- εξαγωγαί»
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ? όλα τα? ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλάτοροι
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία.
Μιχάλης Κατσαρός « Αντισταθείτε»

Αυτό το «τεύχος» του SUNDAY TSAKTHAN ήταν σύντομο και το τελευταίο της προεκλογικής περιόδου. Θα συνεχίσει για ένα διάστημα μόνο ως TSAKTHAN DAILY και θα επανέλθει όταν οι «καιροί το απαιτήσουν».

Για σήμερα, ας ευχηθούμε την είσοδο στη Βουλή και με καλούς συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για την ιστορία και μόνο αναφέρω ότι ακολουθώντας τα δικά μου κριτήρια που εξέθεσα την Παρασκευή «σταύρωσα» τον Ευκλείδη, τον Πάνο, τη Σίσσυ και τη Ρένα.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com



Sunday Tsakthan, 3 & 4 October 2009
Α΄ Μέρος
Η πιο όμορφη ψήφος είναι αυτή που δεν έχω ρίξει ακόμα

Για μας τα ντόρτια κι οι διπλές και γι’ άλλους οι εξάρες, πάλι;
Όλα στο τζόγο, στο χρηματιστήριο και στο στοίχημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη στο 2009. Όπως γράφει ο Βασίλης Κανέλλης στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου oι bookmakers «κλείδωσαν» την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. 10 στοιχήματα και πολλά κέρδη σας περιμένουν, ιδίως αν είστε ριζοσπάστες και επαναστάτες και στηρίζεστε στην ουτοπία σας. Βέβαια, αν είστε μετριοπαθείς, συντηρητικοί, νεοκεντροαριστεροί θα κερδίσετε λίγα λεφτά αλλά θα είστε στην εξουσία ή παρακοιμώμενοί της. Να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι σίγουρο πως θα μπει στην Βουλή κι έτσι η απόδοση είναι 1,14 αλλά αν είστε δύσπιστοι και απαισιόδοξοι θα πάρετε αρκετά λεφτά με απόδοση 4,75. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αντόθετα δίνουν απόδοση 9 με την ερώτηση αν θα μπουν στη Βουλή ενώ ότι δεν θα μπουν έχει απόδοση 1,02.

Ο πολιτικός συσχετισμός να ακούει την κοινωνία
Στη σελίδα «Επί του θέματος» του Κόσμου του Επενδυτή, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης (Καθηγητής, Δ/ντής του εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει για «το επίδικο των εκλογών». Είναι ένα άρθρο που επιβεβαιώνει την άποψη ότι αυτές οι εκλογές, όπως και οι προηγούμενες, «κινούνται κυρίως γύρω από την ατζέντα του “it’s the economy,stupid”». Αυτή η ατζέντα, τονίζεται, θα ήταν κατάλληλη αν ψηφίζαμε για διοικητή και όχι κυβερνήτη. «Ας ευχηθούμε πως ο πολιτικός συσχετισμός που θα προκύψει αύριο θα είναι τέτοιος που “θα ακούει την κοινωνία” και όχι απλά μια ακόμη κυβερνητική εναλλαγή»

Αντισταθείτε
Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: «καλά είμαι εδώ».
Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: «Δόξα σοι ο Θεός».
Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία «εισαγωγαί- εξαγωγαί»
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ? όλα τα? ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλάτοροι
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία.
Μιχάλης Κατσαρός « Αντισταθείτε»

27 Σεπτεμβρίου 1943 – Ίδρυση του ΕΑΜ
Από το site του εξαίρετου Νίκου Σαραντάκου με την συνεργασία του ΕΠΟΝίτη πατέρα του αγωνιστή Δημήτρη Σαραντάκου
http://www.sarantakos.com/istoria/agrigiantr.html
Ο Δημ. Σαραντάκος αφηγείται «Μετά την Απελευθέρωση άρχισαν να ανεβαίνουνε πολλές επιθεωρήσεις, σε μία μάλιστα έπαιξα κι εγώ. Τότε πρωτακούστηκε μια παράφραση του αγαπητού στην Κατοχή τραγουδιού «Μπελ Αμί», σε νέους στίχους του Αργύρη Αραβανόπουλου (1923-1995). Οι στίχοι είναι στα μυτιληνιά, γι’ αυτό και πλάι έχω βάλει το κείμενο στην κοινή νεοελληνική.»

Του ΙΑΜ, ου ΙΛΑΣ τς η γι ΙΠΟΝ Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ κι η ΕΠΟΝ
μας ανοίξαν τα μάτια λοιπόν μας ανοίξαν τα μάτια λοιπόν
τς ότ’ να κάνιτι ρε γκμπαρ, κι ό,τι να κάνετε βρε κουμπάροι
δε μας βάζιτι σαμάρ, δε μας βάζετι σαμάρι,
σ΄τς ικλουγές θα μας βρίτι «απών» στις εκλογές θα μας βρείτε «απών»
Μα ξ΄πάσαν τα μλάρια Μα ξιπάσαν τα μουλάρια
Πιτάξαν απ’ τς κατίνις τα σαμάρια Πετάξαν απ’ τις πλάτες τα σαμάρια
Τς η βασ’λές, του κλουτσάρκου του μλαρ Κι ο βασιλιάς, το κλοτσιάρικο το μουλάρι
έ ντου πήρι ακόμα χαμπάρ δεν το πήρε ακόμα χαμπάρι
τς έστλι τουν Παπαντριγιά κι έστειλε τον Παπαντρέου
τσι του Σκόμπυ, τ΄κουπριγιά και τον Σκόμπυ, την κοπριά
να μας βάλιν τσινούργιου σαμάρ να μας βάλουν καινούργιο σαμάρι
Βρε Γιώργη, βασλέ μας Βρε Γιώργη, βασιλιά μας
Για ρίξι πρους την γην κουμμάτ’ του βλέμμα ς για ρίξε προς τη γη λιγάκι το βλέμμα σου
Του ΙΑΜ, ου ΙΛΑΣ τς η γι ΙΠΟΝ Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ κι η ΕΠΟΝ
δείχνειν στράτις τσινούργιουν σκουπών. δείξαν στράτες καινούργιων σκοπών
Μ΄ ένα νου τσι μια γκαρδιά Μ’ ένα νου και μια καρδιά
ας φουνάξουμι πιδιά: ας φωνάξουμε παιδιά
Ζήτουσαν του ΙΑΜ τς η γι ΙΠΟΝ. Ζήτωσαν το ΕΑΜ κι η ΕΠΟΝ!



ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...