Friday, October 23, 2009

Tsakthan Daily, 23 October 2009 - ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑ (Μέρος 4ο) - Κραυγές στη σιωπή

Tsakthan Daily, 23 October 2009

ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑ (Μέρος 4ο)

Κραυγές στη σιωπή


«Οι προοπτικές μου ήταν μαύρες κι άραχλες, γιατί, καθώς η καταιγίδα που μ’ έριξε σε τούτο το νησί είχε παρασύρει το καράβι μας εκατοντάδες λεύγες μακριά απ’ τους θαλασσινούς δρόμους της πολιτισμένης ανθρωπότητας, είχα κάθε λόγο να πιστεύω πως ο Ύψιστος το είχε βάλει σκοπό να τελειώσω τις μέρες μου σε κείνο τον έρημο τόπο και μ’ αυτό το μοναχικό τρόπο. Τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι στα μάγουλά μου όποτε έκανα τούτες τις σκέψεις, και συχνά φώναζα μοναχός μου κι αναρωτιόμουν γιατί με εγκατέλειψε έτσι η Θεία Πρόνοια σε μια τέτοια ζωή, που δεν άξιζε να τη ζει κανείς». Περπατά στην αμμουδιά και αναρωτιέται πού θάταν καλύτερα να βρίσκεται : μέσα στη θάλασσα με τους πνιγμένους συντρόφους του ή εκεί που περπατάει, έστω και μόνος αλλά, ζωντανός ; Το δίλημμα είναι βαρύ. Απαντάει με έναν τρόπο που δείχνει πάλι τον τρόπο σκέψης ενός ατομικιστή : «κι είπα ότι πρέπει να θυμάται κανείς πάντα πως υπάρχουν και χειρότερα». Ίσως σε άλλους τόπους να είχε μεγαλώσει με άλλες ιδέες που εκφράζανε πιο συλλογικές καταστάσεις και να μην αντιμετώπιζε τέτοιο δίλημμα, πχ σε μια ορθόδοξη χριστιανική ή ισλαμική κοινότητα ή ακόμα και σ΄αυτή την αρχαιοελληνική «πόλη» . Όμως αυτές οι πιο «συλλογικές καταστάσεις» είναι στα μάτια του Ευρωπαίου Χριστιανού - Καθολικού ή και Προτεστάντη - δείγματα κάπως «κατώτερων πολιτισμών» .

Αφού έλυσε το πρόβλημα και απάντησε καταφατικά στο Αμλετιανό δίλημμα, άρχισε την «εργασιοθεραπεία». Η μετάθεση των ενορμήσεών του γίνεται ουσιαστικά «μετουσίωση» σε «καλλιτεχνική δραστηριότητα και διανοητικές αναζητήσεις» . «Στρώθηκα λοιπόν στη δουλειά. Κι εδώ πρέπει να πω ότι, όπως η λογική είναι η βάση των μαθηματικών, έτσι είναι και το μέσο που, αν το χρησιμοποιήσει ο καθένας κατάλληλα, μπορεί να μάθει όλες τις τέχνες». Η λογική, λοιπόν, για άλλη μια φορά περιγράφεται ως ένα εργαλείο. Ο καπιταλιστικός τύπος ανθρώπου σε όλο του το μεγαλείο : ο αυτοδύναμος, ευέλικτος και αποτελεσματικός δημιουργός που εκ του μηδενός μπορεί να φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο. Πριν από αυτό το στάδιο, πριν δηλαδή τον κατακυριεύσει ο κόσμος των σκέψεων και των διλημμάτων, ο Ροβινσώνας δεν φαινόταν να έχει τόσο πλήρη αίσθηση του προορισμού του περιμένοντας και αγναντεύοντας μπας και φανεί κανένα καράβι στον ορίζοντα. Κάπου ήταν κι αυτός λιγάκι «άγριος» ή μάλλον λιγότερο ... προχωρημένος για τις Προτεσταντικές του προδιαγραφές. Αλλά τώρα που η Θεία Φώτιση τον έλουσε με το Άγιο Φως της τα πράγματα αλλάζουν : «η κατάστασή μου ήταν πραγματικά άθλια, μα για κάθε αρνητικό πράγμα υπήρχε και κάτι θετικό, για το οποίο έπρεπε να νοιώθω ευγνωμοσύνη. Κι αυτό ας γίνει παράδειγμα για όλους : πάντα βρίσκεις κάτι για να παρηγορηθείς. Κι αφού πια κατάφερα να παρηγορηθώ λιγάκι και να πάψω να κοιτάζω τη θάλασσα όλη μέρα, μπας και δω κανένα πλοίο να’ ρχεται, βάλθηκα να βελτιώσω την κατάστασή μου και να κάνω τη ζωή μου όσο καλύτερη γινόταν». Η βελτίωση της κατάστασής του είναι το πρωτεύον. Τι σου θυμίζει αυτό ; Εμένα μου θυμίζει κατ’ αρχήν μια ολόκληρη διαμάχη που ταλάνισε τις παρέες μου στα νιάτα μου. Το δίλημμά μας ήταν : μεταρρύθμιση ή επανάσταση ; Ο Ροβινσώνας δεν προσδοκεί πια μετά τη Θεία Φώτιση που του έλυσε το υπαρξιακό του δίλημμα τη σωτηρία του από κάποιο καράβι - μια δέυτερη Παρουσία δηλαδή . Την επανάστασή του ήδη την έχει κάνει, και μάλιστα όχι μια φορά, στο παρελθόν. Η ριζική λύση την οποία βλέπει είναι η βήμα - βήμα (ανα)συγκρότηση του (έρημου) κόσμου, ο οποίος τον περιβάλλει. Μην ξεχνάς ότι ο Ροβινσώνας είναι Άγγλος του 17ου αιώνα όπως και ο συγγραφέας. Τι το ιδιαίτερο, θα μου πεις. Η Αγγλία του 17ου αιώνα συνταράσσεται από επαναστάσεις και κοινωνικές αναταραχές. Ίσως η ερημιά του κόσμου του Ροβινσώνα να αντανακλά και την επιθυμία του συγγραφέα, ή και μεγάλης μερίδας των αναγνωστών του, να επικρατήσει ξανά ηρεμία και να επιδοθούν όλοι στην αναγκαία κοινωνική μεταρρύθμιση χωρίς ιδιαίτερες αναστατώσεις. Εκτός των άλλων έχουν ήδη από καιρό πάψει και οι θρησκευτικές διαμάχες Καθολικών, Αγγλικανών και Προτεσταντών, τουλάχιστον στο Αγγλικό τμήμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Οι αστοί και οι μεγάλοι γαιοκτήμονες έχουν εν τω μεταξύ κερδίσει το παιχνίδι απέναντι στο παλιό καθεστώς (ancien regimeτο λέγανε στην άλλη όχθη του στενού του Καλαί). Οι περιφράξεις ξεριζώσανε τους χωρικούς από την κοινοτική τους γη και η γεωργία έγινε καπιταλιστική, χιλιάδες αγρότες καταφεύγουν στις πόλεις .

Συμπληρωματική, και ενδεχομένως και πρωταρχική, αιτία στην οποία πρέπει να αποδώσουμε την εργαλειακή λογική που διαπερνά τη σκέψη του Ροβινσώνα και του συγγραφέα είναι η κατίσχυση του εμπειρισμού στον πνευματικό χώρο της Αγγλίας του 17ου αιώνα και των αρχών του 18ου. Ο εμπειρισμός χαρακτηρίζεται από δύο βασικές αρχές : τη θεμελίωση της επιστήμης στην εμπειρία των αισθήσεων και την εξαγωγή γενικευτικών συμπερασμάτων μόνο αν αυτά συγκροτούνται από, ή δοκιμάζονται με, την «πρώτη ύλη» της εμπειρίας . Η γνώση που στηρίζεται στην εμπειρία είναι αντικειμενική. Γι’ αυτό και ο Ροβινσώνας εμφανίζεται από τη μια να ξεκινάει από το σημείο μηδέν (tabula rasa) και στην πορεία η εμπειρία να τον βοηθάει στην εξαγωγή γενικευτικών συμπερασμάτων. Να μην μας διαφεύγει, βέβαια, το ότι μέσα σε ένα τέτοιο πνευματικό κλίμα υποτίθεται πως ανατράφηκε ο Ροβινσώνας και όχι σε ένα πνευματικό κλίμα τύπου Γερμανίας όπου άλλες σχολές σκέψης αναπτύχθηκαν και άλλα επιστημονικά παραδείγματα σχηματίστηκαν .

Συνεχίζεται…άγνωστο πότε…

Θανάσης Τσακίρης

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Βουτηγμένο αστέρι
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Αφροδίτη Μάνου


Βουτηγμένο αστέρι
Μες στο καλοκαίρι
Φώτισε έναν δρόμο εμπρός μου
Δως μου τα σωστά του κόσμου

Ο αϊτός και να κοιμάται
Μες στον ύπνο του θυμάται
Ό,τι βλέπει σαν πετάει
Ποιος μισεί ποιος αγαπάει

Βροχερή είναι η μέρα
Στέγνωσε με αγέρα
Κλείσε τις πληγές που έχω
Κάνε με παιδί να τρέχω

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
48ωρη απεργία στα βρετανικά ταχυδρομεία
23/10/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=12337&subid=20110&pubid=19377171
«Λουκέτο» για 48 ώρες έβαλαν από χθες τα βρετανικά ταχυδρομεία, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Μπράουν και του σωματείου των εργαζομένων όσον αφορά τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό των ταχυδρομείων. Τουλάχιστον 42.000 εργαζόμενοι στα κέντρα διαλογής και οδηγοί αποχώρησαν χθες από τις εργασίες τους, ενώ σειρά έχουν σήμερα 78.000 ταχυδρόμοι.
Πρόκειται για την πρώτη απεργία των υπαλλήλων των κρατικών ταχυδρομείων σε πανεθνικό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια και έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα σχέδια εκσυγχρονισμού των Βασιλικών Ταχυδρομείων που προωθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. «Δεν εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες, απλώς σχεδιάζουν τεράστιες περικοπές», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων, Ντέιβ Γουόρντ, επισημαίνοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι μία ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους πελάτες, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Η κυβέρνηση Μπράουν -η οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα φέτος την πρόθεσή της να πουλήσει το 30% των ταχυδρομείων, αλλά υπαναχώρησε λόγω των έντονων αντιδράσεων- δείχνει αυτή τη φορά αποφασισμένη να μην υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απεργία «αντιπαραγωγική» και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας.

TO BHMA
Αντιδράσεις στον ΣΥΝ για τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα
Αθήνα - Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=295440&dt=23/10/2009
Αντιδράσεις από στελέχη και του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ συναντά ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας στην προσπάθειά του για αλλαγές στη εσωκομματική λειτουργία αλλά και στη στελέχωση τομέων δράσης της Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό ότι την πρότασή του για εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) δεν την επανέφερε χθες στη νέα συνεδρίαση του οργάνου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να την απευθύνει απευθείας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

Η εισήγηση στην ΚΠΕ αφορά κυρίως την πολιτική κατεύθυνση της επόμενης ημέρας με άξονα την «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση», όρος που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από στελέχη της πλειοψηφίας, τα οποία εκτιμούν ότι περιορίζει τη δράση κυρίως στη Βουλή και δεν εκπέμπει μαχητικότητα, ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις για την τακτική απέναντι στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

Ε πιπλέον χθες δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του κ. Αλ. Φλαμπουράρη με πρόταση για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ - υπήρξαν ενστάσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ανένταχτων αλλά και για τη διευθέτηση στην περίπτωση μη ομοφωνίας στη Γραμματεία. Ετσι το ζήτημα παραπέμφθηκε για αργότερα. Η πλειονότητα των μελών της ΠΓ συμφωνεί στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει κόμμα ή να μετατραπεί σε ενιαίο φορέα, ενώ δεν συναινεί στη δημιουργία ενδιάμεσων οργάνων στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην Πανελλαδική Σύσκεψη, δηλαδή λέει όχι σε μια μόνιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.


ΤΑ ΝΕΑ
Νέος σκουπιδοπόλεμος
Θα δημιουργηθούν νέες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr

Τη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στο Γραμματικό και όχι ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), όπως προβλέπεται από τη σύμβαση- και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις- ανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
«Στο Γραμματικό θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ και κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 να έχουμε τη δυνατότητα να δημοπρατήσουμε ό,τι χρειάζεται για τη Μονάδα Επεξεργασίας όπως υπήρχε αρχικά στον σχεδιασμό, για να προχωρήσουμε τα θέματα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά. Για τη δημιουργία ενός ΧΥΤΥ απαιτείται η κατασκευή ενός ΧΥΤΑ, όπου θα λειτουργούν εργοστάσια διαλογής, επεξεργασίας ή ανακύκλωσης σκουπιδιών. Τα υπολείμματα από την επεξεργασία θάβονται στον ΧΥΤΥ.


Σκληρή είναι ωστόσο η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κοινοτάρχης Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης, «για γίνει διάλογος απαιτούμε να σταματήσουν τα έργα και να φύγουν τα ΜΑΤ από τον χώρο, ο οποίος παραμένει απροσπέλαστος. Σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων είμαστε θετικοί. Ωστόσο, οι σύγχρονες μέθοδοι σύμφωνα με πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Απρίλιος 2009- απαιτούν και την κατάργηση των ΧΥΤΥ. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πουθενά στην Ευρώπη η επιλογή χώρων ταφής έστω και για τα υπολείμματα που προκύπτουν μετά την επεξεργασία (ΧΥΤΥ), δεν γίνεται πάνω στα βουνά, αλλά κοντά σε χώρους όπου γίνεται η διαλογή».

«Δεν έγινε τίποτα»
Η κ. Μπιρμπίλη επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των απορριμμάτων στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Δεν αναφέρομαι στην ανακύκλωση, όπου εκεί οι ευθύνες είναι συνολικά πολύ μεγαλύτερες διαχρονικά, αλλά σε μια κατάσταση που υπήρχε, και που 5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα» επισήμανε.

Σύμφωνα με την ίδια, «με την κατάσταση που επικρατεί, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος - τον όποιο ακόμη δεν έχουμε αποφύγει- να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα και να πληρώσουμε πρόστιμα που μπορεί να τινάξουν τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό για το θέμα των απορριμμάτων και μόνο. Για τον λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής».

Η κατάσταση σήμερα
Από το υπουργείο επισημαίνουν ότι για το Γραμματικό και την Κερατέα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) χωρίς να έχουν προωθηθεί τα θέματα των μονάδων επεξεργασίας. Η δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι «να προχωρήσει στις αρχές του 2010 η δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας για την Αττική συνολικά και για το Γραμματικό ειδικά».


Μπλόκο στις οικοδομικές εργασίες στα καμένα

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει- σύμφωνα με πληροφορίες- την αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών στα καμένα της Αττικής με στόχο να προστατευτούν οι καμένες εκτάσεις του καλοκαιριού από τους καταπατητές και να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει αλλαγή του χαρακτήρα τους.

«Αυτήν την πρόταση θα την καταθέσουμε στη Βουλή ως σχέδιο νόμου. Πριν όμως από τη Δευτέρα θα καλέσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, θα τους καταθέσουμε την πρότασή μας, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, και θα τους ζητούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να μας στείλουν τις προτάσεις τους ώστε να μπορούμε να την καταθέσουμε στη Βουλή», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Το Σαββατοκύριακο η απόφαση για την αντιπολιτευτική τακτική
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.
Μετά από εκτενή συζήτηση, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού κατέληξε στην διαμόρφωση του κειμένου της εισήγησης προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα συνεδριάζει το Σάββατο και την Κυριακή για να συζητήσει την αντιπολιτευτική τακτική αλλά και τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση αποτελείται από δύο σκέλη.
Πρώτο, γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και παράλληλα η Πολιτική Γραμματεία κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ ενώ υπογραμμίζεται η θέση που ήδη έχει διατυπώσει ο Α. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση.
Δεύτερο, όσον αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να αρχίσει ένας κύκλος επαφών με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση όμως συγκεκριμένων προτάσεων ώστε να αποφευχθεί μια ατέρμονη συζήτηση επί προθέσεων. Στόχος είναι με βάση τις προτάσεις που θα κατατεθούν να επιχειρηθεί μια σύνθεση ώστε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου να ληφθούν αποφάσεις που θα ενισχύουν την ενότητα της παράταξης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/10/2009&id=11484&pageNo=4&direction=1

«Τι ρόλο βαράει το ΚΚΕ» στην ΕΣΗΕΑ, αναρωτιέται η χτεσινή «Αυγή», ξιφουλκώντας από τη θέση των δυνάμεων που, τάχα, ακολουθούν αγωνιστική γραμμή και καταγγέλλοντας στην ουσία τους κομμουνιστές δημοσιογράφους για κομπρεμί με την παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, επειδή δε δέχονται να συμμετέχουν σε προεδρείο «αριστερής πλειοψηφίας».

Ελα που η αγωνιστική γραμμή στο χώρο της ΕΣΗΕΑ δεν εμποδίζεται από την έλλειψη προεδρείου, αλλά από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από τον αρνητικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων συσχετισμό. Οποιο προεδρείο και να προκύψει, αυτόν το συσχετισμό θα εκφράζει. Παρά τις κραυγές ανησυχίας της «Αυγής» και της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για μια συνδικαλιστικής μορφής «ακυβερνησία» στην ΕΣΗΕΑ, το «ακέφαλο» ΔΣ που εκλέχτηκε από τις τελευταίες εκλογές έχει ήδη πάρει αποφάσεις για ζητήματα του κλάδου. Γιατί, βέβαια, τις αποφάσεις τις παίρνει το ΔΣ, όχι το προεδρείο. Το ζήτημα είναι ότι και οι αποφάσεις αυτές ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τις αποφάσεις που έπαιρνε η «"συγκυβέρνηση" Σόμπολου - Τσαλαπάτη», δηλαδή αποφυγή ενοχλητικών πλαισίων με ταξικές και πολιτικές αναφορές, αποφυγή της συνεργασίας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με άλλους κλάδους του χώρου των ΜΜΕ, άντε στην ανάγκη και καμιά απεργία - «μπαταριά στον αέρα», για τα μάτια του κόσμου. Τέτοιες αποφάσεις, όπως, π.χ., σχετικά με την πρόθεση της εργοδοσίας της «ΕΞΠΡΕΣ» για εκ περιτροπής εργασία, τις ψήφισε και η «Συσπείρωση», που υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα από τη μια πλευρά και ένας από την άλλη (ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στο ΔΣ). Αυτή είναι η «δημοκρατική και αριστερή αντιπολίτευση», για την οποία μιλάει η «Αυγή».

Η παράταξη που συσπειρώνει τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές δημοσιογράφους, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», δεν μπορεί να συμμετέχει σε προεδρείο που θα υλοποιεί τις αποφάσεις του αρνητικού συσχετισμού στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Οποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για αγωνιστικό προσανατολισμό των δημοσιογράφων κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν μπορούν να το δείξουν με τη στάση τους στο ΔΣ. Αν πάλι επιθυμούν νέες εκλογές για να δοθεί λύση στο «αδιέξοδο», ας προχωρήσουν.

Νέο κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού
Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε βιβλιοχώρο στα Εξάρχεια και προσήγαγαν στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/10/2009&id=11484&pageNo=8&direction=1
Ενα νέο κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο επιχείρησης - «σκούπα» στα Εξάρχεια. Αντρες των ΜΑΤ, μετά από επίθεση ομάδας 30 ατόμων σε πεζή περιπολία τεσσάρων αστυνομικών στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος, εισέβαλαν στο βιβλιοχώρο «Floral», όπου παρουσιαζόταν βιβλίο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Κάσδαγλη, λίγο μετά την αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, και συνέλαβαν τον συγγραφέα Δ. Παπαχρήστο και τους δημοσιογράφους Σ. Δαματόπουλο και Δ. Ελληνιάδη, τους οποίους οδήγησαν στη ΓΑΔΑ. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά, ενώ με αφορμή το περιστατικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε και πήρε την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας Β. Τσιατούρα.
Σύμφωνα με διαρροές από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό στα Εξάρχεια ήταν η αφορμή για να ζητήσει την παραίτηση Τσιατούρα (το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ), αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με θέμα τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Για το θέμα των προσαγωγών, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ενώ χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας κατήγγειλε την «αστυνομική βία και αυθαιρεσία» και ζήτησε να σταματήσει «το καλά σχεδιασμένο κλίμα αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια».
Το ΚΚΕ
Σε δήλωσή του για τις προσαγωγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την Αστυνομία, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε: «Οι προσαγωγές από την Αστυνομία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, που φανερώνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δράση των γνωστών προβοκατόρικων ομάδων, προκειμένου να επιβάλει την καθημερινή παρουσία και δράση των δυνάμεων καταστολής στην Αθήνα. Αυτό είναι πρωταρχικά που την βαραίνει και δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.».

Διεργασίες πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη
Με θέμα τον απολογισμό της εκλογικής μάχης και των αποτελεσμάτων της αλλά και την αποσαφήνιση του περιεχομένου της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», ζήτημα για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο εντός του ΣΥΝ όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ δεν ετέθη ζήτημα εκλογής νέας ή συμπλήρωσης του οργάνου, ωστόσο ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον Αλ. Τσίπρα διατεθειμένο να θέσει το ζήτημα αυτό στην ΚΠΕ. Η ΠΓ ασχολήθηκε και με την Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τέλος Νοέμβρη, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποια πρόταση για το πώς θα ενταχτούν οι «ανένταχτοι», αλλά και για τη λειτουργία του σχήματος. Εκεί που φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι ότι δεν επιθυμούν μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχία σε ενιαίο πολιτικό φορέα.
«Πονοκέφαλο», όπως προαναφέρθηκε, προκαλούν οι επίμονες διακηρύξεις της ηγεσίας του ΣΥΝ για «προγραμματική αντιπολίτευση», καθώς φαίνεται ότι και στο εσωτερικό του οι διάφορες τάσεις και ομάδες αποδίδουν στον όρο αυτό διαφορετικό περιεχόμενο. Με τον όρο έχουν ήδη εκφράσει διαφωνία συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων εκτιμούν ότι η στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον του σχήματος, αφού, σύμφωνα με τις ενστάσεις που καταγράφονται, και η ΝΔ έχει επιλέξει τη στάση «στα θετικά μαζί, στα αρνητικά απέναντι», γεγονός που δημιουργεί συνειρμούς για ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, μέσω και της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...