Tuesday, October 06, 2009

Tsakthan Daily, 6 October 2009 -- Saint Rizospastis Day

Tsakthan Daily, 6 October 2009

Saint Rizospastis Day


Ξεκίνησα σήμερα να διαβάσω τα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στις εφημερίδες αλλά ο λεγόμενος αστικός τύπος ασχολιόταν με το Γιώργο, το ΠΑΣΟΚ, το «νέο’81» και με το Λιάπη και τους άλλους μνηστήρες της καρέκλας του Καραμανλή (Ντόρα, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, κ.ά), κάτι το πολύ λογικό. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ανετότατα τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε και οι ένοικοι της «πολυκατοικίας» έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν από τα χαλάσματα. Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχόλησαν τον Τύπο. Δεν είχε τσακωμούς το σενάριο, βλέπετε, παρά μόνο χαμόγελα και γλέντια. Όμως, μου προξένησε εντύπωση το ντελίριο του Ριζοσπάστη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε «ρε φίλε, πρωτούλης είσαι;». Όχι, βέβαια, αλλά αν είναι για κάθε 0,10% που χάνει το ΚΚΕ από το ποσοστό του να φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και να του αφιερώνει έξι σελίδες, φανταστείτε τι θα γινόταν άμα ήταν και «ισοδύναμα άλογα», όπως έλεγε κάποτε (ή μάλλον φαντασιωνόταν») ο πάλαι ποτέ «ιστορικός ηγέτης» της ανανεωτικής αριστεράς). Δεν θα σχολιάσω τίποτε άλλο σήμερα. Σας αφήνω να απολαύσετε τους ευφάνταστους συντάκτες/τριες του «οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας». Κρατήστε τις αναλύσεις για αύριο. Σήμερα το ημερολόγιο γράφει «Ερωτηΐδος μάρτυρος».


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο
Νταλμάς Μαίρη
Μουσική/Στίχοι: Κραουνάκης Σταμάτης


Μέσα στην κρεαταγορά, τρεις μάγκες τσιλιαδόροι
μέσα στην κρεαταγορά, τρεις μάγκες τσιλιαδόροι
φουμάραν παλιοτσίγαρα, γινόντουσαν βαπόρι
φουμάραν παλιοτσίγαρα και δεν τραβάγαν ζόρι

Την πέφτει γκόμενα τρελή, κουκλάρα, μαυρομάτα
την πέφτει γκόμενα τρελή, κουκλάρα, μαυρομάτα
και την κερνάνε μια ψιλή από την τσικουλάτα
και την κερνάνε μια ψιλή, Νταμίρα μου, φρεγάτα

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο
και η αυγή μητροπολίτη
χαλάλισα για σένανε
κι οικόπεδο και σπίτι
αμάν, αυτή η μπούκλα σου
κολάζει αρχιμανδρίτη

Μέσα στην κρεαταγορά, τρεις μάγκες κουμπαράκια
μέσα στην κρεαταγορά, τρεις μάγκες κουμπαράκια
αβέρτα τις μοιριάζανε με κάτι γκομενάκια
αβέρτα τις μοιριάζανε και θέλαν και καπάκια

Η μία ήταν κόμματος, και δώστου κι άναφτονε
η μία ήταν κόμματος, και δώστου κι άναφτονε
κι η άλλη ήταν του σώματος διώξεως κι ηθώνε
κι η άλλη ήταν του σώματος διώξεως κι ηθώνε

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο...



TA NEA

Ρεύμα - Ανανεωτές σημειώσατε Χ
Ισοπαλία των δύο κυρίαρχων τάσεων της Κουμουνδούρου στη Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009
Ισόπαλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται τα στρατόπεδα των δύο κυρίαρχων τάσεων της Κουμουνδούρου (Αριστερό Ρεύμα, Ανανεωτική Πτέρυγα) μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Oι κάλπες πάντως φανέρωσαν την αδυναμία στελεχών από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν μέσα από το κυνήγι του σταυρού, αλλά και των εκλεκτών του λεγόμενου αλαβανικού μπλοκ να εκλεγούν βουλευτές. Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ανανεωμένη σε ποσοστό 40%. Για πρώτη φορά μετέχει σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη με σταυρό στην Α΄ Αθηνών εκτοπίζοντας την Άννα Φιλίνη των Ανανεωτών, αλλά και τον Περικλή Κοροβέση, ανεξάρτητο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω των αιτιάσεών του για χρηματισμό στελεχών της Αριστεράς επί Οικουμενικής.
3 ανανεωτές στη Β΄ Αθήνας
Η ανανεωτική πλευρά κατάφερε να κυριαρχήσει όμως στη Β΄ Αθηνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τρεις βουλευτές, τους Φώτη Κουβέλη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Γρηγόρη Ψαριανό που ανήκουν στην ανανεωτική πτέρυγα. Ο κ. Ψαριανός μολονότι δεν προέρχεται από τον Συνασπισμό και θεωρείται ανένταχτος, ατύπως στηρίζει τους Ανανεωτές και μάλιστα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου υπήρξε γραμμή για σταυροδότησή του από την ανανεωτική πλευρά. Η ίδια πτέρυγα ανέδειξε εκπροσώπους της στην Αχαΐα τον Νίκο Τσούκαλη και στην Αττική τον Θανάση Λεβέντη, δηλαδή στο σύνολο εξέλεξε πέντε βουλευτές.
Πέντε βουλευτές ανέδειξε και το Αριστερό Ρεύμα. Τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Β΄ Πειραιά, τον Τάσο Κουράκη στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τη Λίτσα Αμμανατίδου στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τον Μιχάλη Κριτσωτάκη στο Ηράκλειο (νέος βουλευτής) και την Ηρώ Διώτη στη Λάρισα (νέα βουλευτής), περιφέρεια που για πρώτη φορά ανέδειξε εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τρία πρόσωπα δεν προσμετρώνται στους εσωτερικούς συσχετισμούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας που θέλει να εμφανίζεται υπερτασικός και διεκδικεί την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Θόδωρος Δρίτσας που εξελέγη στη Β΄ Πειραιά και είναι ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής του Επικρατείας Βασίλης Μουλόπουλος που δεν ανήκει σε κανένα στρατόπεδο.

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει επίσης την αδυναμία των υποψηφίων από συνιστώσες όπως η ΚΟΕ και η ΑΚΟΑ να προωθήσουν στο Κοινοβούλιο μέλη τους, όπως και η μη εκλογή στη Β΄ Αθηνών της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία υποστηρίχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- σιωπηρά- από τον πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.
Παράγοντες της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έλεγαν πως το 4,6% δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο καλό αποτέλεσμα για τον Συνασπισμό, «όχι μόνο γιατί συνιστά υποχώρηση σε σχέση με το 5,04% του 2007 αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν δημιουργεί εσωτερικές πιέσεις για αλλαγή γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ».
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ
του απέτυχαν να αναδείξουν βουλευτές, ενώ η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίζεται ανανεωμένη σε ποσοστό 40%

«Ήταν καλά τα αποτελέσματα»
Ο ΠΡΩΗΝ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρακολούθησε εξ αποστάσεως τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο κ. Αλαβάνος αποσύρθηκε από την προεκλογική μάχη όταν η Κουμουνδούρου πρότεινε την τοποθέτηση ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και των 11 αρχηγών των συνιστωσών δηλώνοντας ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του μετά τις εκλογές. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν χθες με τον κ. Αλαβάνο ο οποίος είπε λακωνικά ότι «ήταν καλά τα αποτελέσματα» και επισήμανε ότι κάποιες πρωτοβουλίες που σκόπευε να αναλάβει για μετά τις εκλογές θα εκδηλωθούν λίγο αργότερα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4539702&ct=1

[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Κρίσιμες αποφάσεις για συντάξεις
Ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται για ανασύνταξη της κοινωνικής ασφάλισης
Του Σάββα Γ. Ρομπόλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η επιδεινούμενη δημοσιονομική κρίση, η κατάρρευση των εσόδων, η ανησυχητική αύξηση του δημόσιου χρέους και του δανεισμού στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει το κράτος να παρακολουθεί με αδυναμία χρηματοδότησης το σύστημα κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην καταβολή των υποχρεώσεών του. Έτσι, προς το παρόν, συνιστά στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία να δανειστούν, με την εγγύηση του κράτους, τα αναγκαία ποσά για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες.

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές παρεμβάσεις των παραμετρικών αλλαγών (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, ποσοστό εισφορών) σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των κεφαλαιοποιητικών στοιχείων δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση της χρηματοδότησης του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.

Έτσι τα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης, είτε με την ελλιπή χρηματοδότηση του κράτους, είτε με την αναποτελεσματικότητα των παραμετρικών αλλαγών, είτε με την επιλογή των δομημένων ομολόγων, είτε με τη σημαντική μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, επαρκούν σήμερα για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών ενός έτους.

Την ίδια στιγμή ο νόμος 3655/08 για την προώθηση των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, διά μέσου των «κλαδικών κατατμήσεών» τους, αποδιάρθρωσε οργανωτικο-λειτουργικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Επιπλέον επιδείνωσε την οικονομική του κατάσταση, αποπειράται να καταργήσει τις επιμέρους ρυθμίσεις των Ταμείων υγείας προωθώντας την ενιαιοποίησή τους προς χαμηλότερα επίπεδα υγείας και απέφυγε επιμελώς τη δημιουργία του ασφαλιστικού αποθεματικού.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: με αυτά τα δεδομένα ποιον δρόμο παρεμβάσεων απαιτείται να ακολουθήσει η κοινωνικο-ασφαλιστική πολιτική, προκειμένου να ανασυνταχθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να εμπλουτισθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών παροχών αλλά και για τη δυνατότητα δυναμικής βελτίωσης του χαμηλού επιπέδου τους. Με άλλα λόγια, οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε επίπεδο στρατηγικής θα προσανατολισθούν στην επιλογή της κεφαλαιοποίησης ή στην επιλογή ενδυνάμωσης της αναδιανεμητικότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας; Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της κεφαλαιοποίησης, με το πρότυπο της βασικής σύνταξης χρηματοδοτούμενης από τη φορολογία και με συμπληρωματική σύνταξη χορηγούμενη από την ιδιωτική ασφάλιση με χρηματοδότηση μόνο των ασφαλισμένων και των εργοδοτών για να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από συνταξιοδοτικές δαπάνες που δήθεν αυξάνουν τα δημόσια ελλείμματα, επιδεινώνει σοβαρά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και αυξάνει την επισφάλεια καταβολής των συμπληρωματικών συντάξεων, ιδιαίτερα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές προσανατολίζουν τον προβληματισμό, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, προς την κατεύθυνση επεξεργασίας νέου τύπου ρυθμίσεων και νέων προτάσεων πολιτικής ανασύστασης της οικονομίας και ανασυγκρότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Πράγματι, ο προσανατολισμός αυτός επιβάλλεται μεθοδολογικά γιατί- εκτός των άλλων- η οικονομική κρίση και ύφεση αλλάζει πλέον το πλαίσιο αναφοράς για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην οικονομία, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην αγορά εργασίας. Το επίπεδο της απασχόλησης που αποτελεί βασικό παράγοντα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη. Κατά την περίοδο αμέσως μετά την ύφεση (2012 και μετά) το επίπεδο απασχόλησης προβλέπεται να παρουσιάζει θετική εξέλιξη αλλά μέχρι το 2015 το επίπεδο της απασχόλησης και της ανεργίας δεν θα είναι διαφορετικό από το πριν από την οικονομική κρίση έτος 2008 (7,8% ανεργία). Κατά την περίοδο 2015-2020 η αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,5% τον χρόνο, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνυπάρχει με υψηλό ποσοστό ανεργίας, Έτσι γίνεται φανερό ότι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης μετά την οικονομική ύφεση δεν θα επαρκεί για την αναγκαία χρηματοδότηση των συντάξεων αλλά και για τη δημιουργία ασφαλιστικού αποθεματικού για τις νέες γενεές.

Η λύση επομένως βρίσκεται στην ενδυνάμωση του αναδιανεμητικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων (αποτελεσματική καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής, 9 δισ. ευρώ 2009), ένταξη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των μορφών απασχόλησης, εκτός της σταθερής απασχόλησης, συνεπής και συστηματική τριμερής χρηματοδότηση, νέοι πόροι για τη δημιουργία ασφαλιστικού αποθεματικού με σοβαρή αναδιανομή του εισοδήματος).

Oι νέοι αυτοί πόροι μακρο-οικονομικά δεν στερούν την αναγκαία χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, γιατί, από την άποψη αυτή, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αποταμίευσης αλλά η έλλειψη κατανάλωσης, που με τη σειρά της θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανισορροπίας και στη σταδιακή αύξηση της απασχόλησης. Η οποία, στον βαθμό που την αφορά, θα αποκαταστήσει την ισορροπία στα οικονομικά των συντάξεων και γενικότερα στην κοινωνική ασφάλιση.
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
η ενδυνάμωση του αναδιανεμητικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων (αποτελεσματική καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής, 9 δισ. ευρώ 2009) και ένταξη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των μορφών απασχόλησης
Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4539732&ct=1


TO BHMA

Μετεκλογική ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ
Ενισχυμένη η θέση του κ. Τσίπρα στον οποίο πιστώνεται το- απρόσμενο για πολλούς- υψηλό 4,6%
Αθήνα - Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009
Ευφορία επικρατούσε στην Κουμουνδούρου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο ξεπέρασε το όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά και απέσπασε ποσοστό 4,6%. Αν και υπολείπεται κατά 0,4% σε σχέση με το 2007 (5,0%), το ποσοστό των εκλογών της περασμένης Κυριακής χαρακτηρίστηκε θετικό, υπολογίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των εσωκομματικών τριβών, αλλά και της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα και του πρώην προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Αλ. Αλαβάνου, η απουσία του οποίου από την εκλογική μάχη ήταν ηχηρή. Στον κ. Τσίπρα πιστώνεται το γεγονός ότι κατάφερε με την παρουσία του και αποδεχόμενος να μπει στην εκλογική μάχη με σταυρό να οδηγήσει τη συμμαχία υπό αντίξοες συνθήκες στο Κοινοβούλιο με μια 13μελή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μάλιστα, όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, η συμβολή του ήταν καθοριστική, σύμφωνα με την ανάλυση ψήφου από τα exit polls στην προσέλκυση ψηφοφόρων νέων σε ηλικία, αλλά και ψηφοφόρων που απείχαν στις ευρωεκλογές. Ετσι, εμφανίζεται ισχυροποιημένος στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ η Κουμουνδούρου αναμένει ότι με την είσοδό του για πρώτη φορά στη Βουλή θα προταθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της. Από την άλλη πλευρά, στη Βαλτετσίου εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ήταν «καλό υπό τις παρούσες συνθήκες», εκφράζουν όμως προβληματισμό για την εκπροσώπηση στη Βουλή η οποία περιλαμβάνει στελέχη του ΣΥΝ και ανένταχτους αλλά όχι στελέχη των συνιστωσών. «Είμαστε πιο πίσω από την εκπροσώπηση του 2007» έλεγαν χαρακτηριστικά από τη Βαλτετσίου. Πάντως, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η «ανακωχή» που έχει υπάρξει ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΝ, αλλά και μεταξύ Κουμουνδούρου και Βαλτετσίου.

Οι νεοεισερχόμενοι στη Βουλή είναι ο δημοσιογράφος κ. Β. Μουλόπουλος (ανένταχτος) ως βουλευτής Επικρατείας, η 30χρονη οικονομολόγος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ κυρία Ηρώ Διώτη που εξελέγη στη Λάρισα και ο εκπαιδευτικός επί πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Μ. Κριτσωτάκης στην περιφέρεια Ηρακλείου. Και οι δύο νέοι βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΝ ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα, όπως επίσης και οι επανεκλεγέντες κ. Π. Λαφαζάνης (Β΄ Πειραιώς), η κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου (Β΄ Θεσσαλονίκης) και ο κ. Αν. Κουράκης (Α΄ Θεσσαλονίκης). Στην Ανανεωτική Πτέρυγα πρόσκεινται οι κκ. Φ. Κουβέλης (Β΄ Αθηνών), Δ. Παπαδημούλης (Β΄ Αθηνών), Ν. Τσούκαλης (Αχαΐα) και Αθ. Λεβέντης (Περιφέρεια Αττικής), ενώ και ο κ. Γρ. Ψαριανός, αν και ανένταχτος, θεωρείται φίλα προσκείμενος στην Πτέρυγα. Στους ανένταχτους περιλαμβάνεται και ο κ. Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιώς).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος σε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών ήταν ο κ. Τσίπρας (16.608), ενώ έμειναν εκτός Βουλής η κυρία Αννα Φιλίνη (6.916) και ο κ. Π. Κοροβέσης (5.636).
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=292277&dt=06/10/2009


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=11404&publDate=6%2F10%2F2009&direction=&pageNo=1
• Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ενώ το εργατικό κίνημα δεν έχει περάσει σε αντεπίθεση. Δεν απεικονίζει τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη λαϊκή συνείδηση, απέχει σημαντικά από την απήχηση των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.
• Το ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής. Ακόμα πιο έμπειρο και ατσαλωμένο θα στρέψει την κύρια προσοχή του στην οργάνωση της εργατικής, λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.
• Είναι σημαντικές οι ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού, δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση σε ριζική εναντίωση με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική τους. Το ΚΚΕ πιστεύει στο λαό, στο εργατικό κίνημα, στη δυναμική της συμμαχίας του με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/10/2009&id=11404&pageNo=4&direction=1
Ανοησίες ή κουτοπονηριές;
Ανοίξαμε τεφτέρια, ξεσκονίσαμε την ιστορία και τα καταστατικά, ξεφυλλίσαμε ακόμα και την παραχαραγμένη ιστορία και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε άκρη. Τι θέλει να πει ο Α. Τσίπρας όταν στο βιογραφικό του αναφέρει ότι «ως μαθητής οργανώθηκε στην αριστερά στις γραμμές της, ενιαίας τότε, ΚΝΕ»; Πιστεύει ότι η ΚΝΕ ήταν κάποτε ενιαία και όχι πια; Μήπως πιστεύει ότι και το ΚΚΕ ήταν κάποτε ενιαίο και τώρα όχι; Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ να παρασύρθηκε από το πολύ «μπίρι μπίρι» για τη δήθεν ενότητα της αριστεράς και προκειμένου να εμφανιστεί «ενωτικός» κότσαρε και ένα «ενιαία τότε» πριν από την ΚΝΕ. Εκτός κι αν δεν ήξερε πού συμμετείχε ως μαθητής ο Α. Τσίπρας. 'Η αν δεν καταλαβαίνει πως ο χαρακτηρισμός «ενιαίος τότε», που απευθύνεται στον ΣΥΝ, αφορά την περίοδο που ο ΣΥΝ αποτελούσε συνασπισμό κομμάτων. Η ΚΝΕ, όπως και το ΚΚΕ, δεν αποτέλεσαν ποτέ «συνασπισμό κομμάτων». Το ΚΚΕ είναι κόμμα της εργατικής τάξης και η ΚΝΕ η νεολαία του. Μια νεολαία, όχι πολλές. Τα περί «ενιαίας» και μη είναι ή ανοησία ή κουτοπονηριά.

http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=11404&publDate=6%2F10%2F2009&direction=&pageNo=5
Τι διάβασε η «Ελευθεροτυπία»;
«Πτώση Αλέκας» και «Νίκη Αλέξη» συμπεραίνει η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» από τις εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα προσαρμοσμένα στο «κουστουμάκι» που έτσι κι αλλιώς είχε ράψει. Με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, η «Ελευθεροτυπία» χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ ως «πρώτη υποχώρηση από το 2007», λες και έχουν μεσολαβήσει δεκάδες εκλογικές μάχες από τότε, λες και το ΚΚΕ έχασε το μισό της δύναμής του. Ενώ, το ποσοστό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (που πριν από ενάμιση χρόνο σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ, της «Ελευθεροτυπίας» συμπεριλαμβανομένης, τον παρουσίαζαν ως «ρυθμιστική δύναμη» και «γροθιά» στο δικομματισμό με δημοσκοπικά νούμερα που άγγιζαν ως και το 27,4% στη νεολαία!), το χαρακτηρίζει ως «συμπαγές ποσοστό»!
Δε θέλει και πολλή σκέψη. Για την προπαγάνδα της αστικής τάξης, το θέμα δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά πώς παρουσιάζεις την πραγματικότητα, πώς τη σπρώχνεις από 'δω, τη σέρνεις από 'κει, και τελικά τη στριμώχνεις στα μέτρα σου. Η χιλιοπαιγμένη μέθοδος, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε: Το γεγονός ότι το ΚΚΕ διατηρεί δυνάμεις, κερδίζει νέες, και κυρίως ότι έχει πολύ μεγαλύτερο κύρος στο λαό από το εκλογικό του ποσοστό, είναι «σουβλί στη μύτη» του αστικού πολιτικού συστήματος, του ίδιου του καπιταλισμού. Η κατά «Ελευθεροτυπία» ανάγνωση του αποτελέσματος αποδεικνύει και το ρόλο της.

Οταν ο μικρομεγαλισμός συναγωνίζεται την ανοησία
Ενδιαφέρουσα, αλλά όπως πάντα σόλοικη η χτεσινή προσπάθεια της «Αυγής» να εκτιμήσει το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ κάτω από τον τίτλο «Παθητικό ΚΚΕ». Αφήνουμε κατά μέρος τα ερωτήματα που θέτει για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΚΚΕ για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα. Μια τέτοια συζήτηση είναι ανώφελη με τους οπορτουνιστές, με δεδομένη τη συνολική τους αντίληψη για το αστικό πολιτικό σύστημα και τις εκλογές. Θα πάμε κατευθείαν στο ζουμί που θέλει να προβάλει η «Αυγή» και το αφήνει για το τέλος: «Ωστόσο δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα που είναι αρνητικά, αλλά είναι οι στρατηγικές επιλογές που απέτυχαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετώπισε ένα σωρό προβλήματα πριν από ένα μήνα, όχι μόνο δεν έμεινε εκτός Βουλής, αλλά μπήκε με υψηλότερο ποσοστό απ' αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Αρα απέτυχε η στρατηγική του ΚΚΕ να "τελειώσει" με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μείνει μόνος και ηγεμόνας στην αριστερά. Γι' αυτή την αποτυχία, υπάρχουν ευθύνες;». Αυτά γράφει η «Αυγή». Και για όποιον δεν κατάλαβε, το ΚΚΕ είχε στρατηγικό ρόλο να «τελειώσει» εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή σύμφωνα με την «Αυγή» δεν το κατάφερε, τώρα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες στο εσωτερικό του Κόμματος, αφού η στρατηγική του απέτυχε! Παραλήρημα; Μικρομεγαλισμός; Ανοησία; Ολα μαζί και το καθένα χωριστά. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ας μας πει η «Αυγή»: Ποια ποσοστά εννοεί όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη Βουλή με μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις; Γιατί εμείς θυμόμαστε και κάτι δημοσκοπήσεις που πριν από ένα χρόνο έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 18%, ενώ προχτές κατέγραψε μόλις ένα 4,6%. Ε, πάει πολύ με τέτοια ρεζιλίκια να έχουν το θράσος να ανέβουν και στο δέντρο για να πουν ότι το ΚΚΕ είχε παθητικό...

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/10/2009&id=11404&pageNo=6&direction=1
Η πλουτοκρατία διάλεξε διαχειριστή...
Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι πανηγυρικοί τίτλοι για το ΠΑΣΟΚ πλαισιώνονταν από άρθρα γραμμής με κοινό παρονομαστή ισχυρισμούς όπως «αλλαγή πολιτικής σελίδας» και εμφανή την πρόθεση να καλλιεργηθεί ήδη στο λαό συναίνεση και στάση ανοχής απέναντι στη νέα κυβέρνηση: «Ολοι οι Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θέλουν να πετύχει ο νέος πρωθυπουργός», ήταν ο κοινός παρονομαστής στην πλειοψηφία των δημοσιευμάτων του χτεσινού Τύπου...
Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμματα, σχεδόν το σύνολο του Τύπου συμπίπτει αποδίδοντας «προβληματισμό στο ΚΚΕ για τις απώλειες», «ανακούφιση και ικανοποίηση» στον ΣΥΡΙΖΑ, «κέρδη» στο ΛΑΟΣ και «αξιοπρεπή καταγραφή» της δύναμης των «Οικολόγων - Πράσινων». Σε ορισμένες εφημερίδες είναι εξόφθαλμη η χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.
Για παράδειγμα, η «Ελευθεροτυπία» στη σελίδα 11 φιλοξενεί δύο ρεπορτάζ για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε επίσης απώλειες σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό του. Σε ό,τι αφορά όμως στο ΚΚΕ γράφει: «Πρώτη υποχώρηση από το 2007 - Πτώση Αλέκας». Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κράτησε συμπαγές ποσοστό χωρίς σύγκρουση - Νίκη Αλέξη»!
(Απόσπασμα από το άρθρο του Περ.Κ. στην 6η σελίδα)

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαφορετικές «αναγνώσεις» του αποτελέσματος
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/10/2009&id=11404&pageNo=8&direction=1
Οι «σύμμαχοι» δε συμμερίζονται την ανακούφιση του ΣΥΝ
Με ανακούφιση υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα η ηγεσία του ΣΥΝ, με κατήφεια και σκεπτικισμό όμως βρίσκονται οι «σύμμαχοί» στο ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας θέσει προεκλογικά ως μοναδικό στόχο το 3% και την είσοδο στη Βουλή, η Κουμουνδούρου πανηγύρισε χτες το μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ποσοστό της, την ίδια ώρα που στελέχη του ΣΥΝ ανέφεραν χτες ότι αυτό το αποτέλεσμα θα «κλείσει τα στόματα» όσων από το ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν και αμφισβητούν τον Αλ. Τσίπρα, αρνούμενοι να τον δεχτούν ως επικεφαλής του σχήματος.
Την ίδια ώρα όμως στελέχη άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. από την ΚΟΕ αλλά και από τους λεγόμενους ανένταχτους - υπενθυμίζουμε εδώ ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές οι εκπρόσωποι της ΚΟΕ στην Επιτροπή ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για το... διακοσμητικό της ρόλο - σημείωναν πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «νίκη», από τη στιγμή που ο στόχος είχε τεθεί στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Υπενθύμιζαν τις απώλειες σε σχέση με το ποσοστό της εκλογικής αναμέτρησης του 2007. Και δεν έκρυβαν το σκεπτικισμό τους για το γεγονός ότι στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείται καμία συνιστώσα ενώ είναι πολύ ισχυρή η παρουσία της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».
Αλλα στελέχη συνιστωσών εξέφραζαν δυσαρέσκεια για την εκλογή του Γρ. Ψαριανού και τη μη εκλογή του Π. Κοροβέση, ενώ προβληματισμό εξέφραζαν και για την εκλογή του Β. Μουλόπουλου (ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και για το κατά πόσο θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκρυβαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους από την εύνοια που τα ΜΜΕ επέδειξαν απέναντι στον Αλ. Τσίπρα χωρίς την οποία - σημείωναν - δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Για την επιβεβαίωση των λεγομένων τους επικαλούνταν δημοσιογράφους που το βράδυ των εκλογών έσπευσαν να ανακηρύξουν τον Αλ. Τσίπρα ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τους: Αλ. Τσίπρα, Φ. Κουβέλη, Δ. Παπαδημούλη, Γρ. Ψαριανό, Θ. Δρίτσα, Π. Λαφαζάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Τ. Κουράκη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη, Μ. Κριτσωτάκη και Β. Μουλόπουλο.

Αθλια προσπάθεια
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/10/2009&id=11404&pageNo=9&direction=1
Κακή αρχή έκανε το MEGA αμέσως μετά τις εκλογές με το ΚΚΕ. Ξέρουμε τι αισθήματα τρέφουν για το Κόμμα μας οι δημοσιολόγοι του, αφού όταν ασχολούνται μαζί του σχεδόν πάντα διαστρεβλώνουν τις θέσεις, την πολιτική του, υπονομεύοντάς την. Και το κάνουν άλλοτε ανοιχτά οι ίδιοι και άλλοτε χρησιμοποιώντας προθύμους - διαθέσιμους στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα, όπως π.χ. οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Που λένε αυτά που θα ακυρώνονταν στα αυτιά του λαού αν το έλεγαν οι βασικοί πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και για να φανεί ότι «βγαίνουν λάδι» οι δημοσιολόγοι, αφού άλλοι κάνουν την ύπουλη δουλειά, ενώ οι ίδιοι το «παίζουν» αθώοι ρεπόρτερ...
Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και χτες ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, στο ρεπορτάζ για το πώς «υποδέχτηκαν» τα κόμματα το αποτέλεσμα των εκλογών. Αφού έπαιξε ένα πλάνο της Αλέκας Παπαρήγα να εξηγεί την αναντιστοιχία που εκφράστηκε ανάμεσα στους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων και την ψήφο τους, το MEGA απομόνωσε μια φράση από τη χτεσινή ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στην οποία καταγράφονται οι ευθύνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. στην παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης των εργατικών λαϊκών συνειδήσεων. Κι εκεί, ω του θαύματος, εισβάλλει στο πλάνο ο Λαφαζάνης του ΣΥΝ για να πει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα χτυπάει καμπανάκι στο ΚΚΕ για την πολιτική του, υπό τον γενικό τίτλο «προβληματισμός στο ΚΚΕ για το αποτέλεσμα»! Αθλια σκηνοθεσία με στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις γύρω από το πώς αποτιμά και εισπράττει το ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα, και μάλιστα την ίδια μέρα που η ΚΕ του Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τις πρώτες της εκτιμήσεις. Αθλια και η προσπάθεια - αλλά αποδεικτική της χρησιμότητας που έχει για το αστικό πολιτικό σύστημα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - να διαστρεβλωθούν οι πραγματικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ και τη θέση τους να πάρουν οι αντιΚΚΕ δολιότητες στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εφεδρεία του πολιτικού συστήματος σε διαρκή ετοιμότητα
Ο ρόλος που παίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα αλλά και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, συνοψίζεται στο εξής: Σαν βασικός πολιτικός φορέας του οπορτουνισμού στη χώρα μας, ορθώνεται εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση, στο να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι του μόχθου ότι η διέξοδος προς όφελος των συμφερόντων τους μπορεί να ανοίξει μόνο με επιλογή ρήξης και σύγκρουσης με την εξουσία της άρχουσας τάξης και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, προβάλλοντας δήθεν φιλολαϊκές λύσεις «εντός των τειχών», γεγονός που «σπρώχνει» λαϊκές δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της δήλωσης το βράδυ της Κυριακής του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, που απέδωσε την ήττα της ΝΔ στη «δεξιά πολιτική της», προκαλώντας συνειρμούς περί της δυνατότητας εφαρμογής σ' αυτό το σύστημα μιας άλλης «αριστερής» και φιλολαϊκής πολιτικής, με τη συμβολή και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άλλωστε - κατά τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα - «είχε σημαντικό μερίδιο στην πραγματοποίηση» της νίκης σε βάρος της ΝΔ!
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ποτέ τη διάθεσή του να πάρει μέρος σε κυβερνητική διαχείριση του συστήματος. Μέχρι εδώ δικαίωμά του. Το πρόβλημα είναι ότι μεθοδεύει την πραγμάτωση των προσδοκιών του, καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες στο λαό. Αυταπάτες όπως ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει «μια νέα μεταπολίτευση» με «πρωταγωνιστικό ρόλο» του ίδιου, όπως δήλωνε λίγο πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη ο Αλ. Τσίπρας. Αυταπάτες ότι αν αποδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί σε «καταλύτη πολιτικών εξελίξεων», καθώς το ΠΑΣΟΚ «δε θα μπορεί με την ίδια αλαζονεία να μιλά για αυτοδυναμία και να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Να αποδυναμωθεί, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, για να αναγκαστεί να αναζητήσει στήριγμα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που θα το διορθώσει και θα το κάνει «αριστερό», φιλολαϊκό!
Πριν έναν περίπου χρόνο στη διάρκεια της δημοσκοπικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ και με τον αέρα αυτής, κορυφαία στελέχη του ρητόρευαν ασύστολα βομβαρδίζοντας το λαό με αυταπάτες, καθησυχάζοντάς τον, αποστρέφοντας την προσοχή του απ' την ανάγκη για οργάνωση, ανάπτυξη και ριζοσπαστικοποίηση της πάλης. «Ηρθε η ώρα της αριστεράς» δηλώνονταν με τον πιο επίσημο τρόπο απ' το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΝ τον Φλεβάρη του 2008. Και τον ίδιο μήνα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε σε συνέντευξή του: «Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού θα αμφισβητηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Ο Αλ. Αλαβάνος παρομοίαζε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70 και του '80 - λες και τότε ήταν φιλολαϊκό και δεν προετοίμαζε το έδαφος με τα τότε συνθήματά του για την ενσωμάτωση του λαού στο σύστημα. Ετσι, καλλιεργούσε φρούδες προσδοκίες στο λαό, σπρώχνοντάς τον να ταχθεί υπέρ μιας σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Ανάμεσα σε άλλες δηλώσεις του ήταν και αυτή: «Αλλαγή σήμερα σημαίνει να μπει το θέμα της κυβερνητικής εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας μέσα από άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις (...) Το έχω ξαναπεί, στη δεκαετία του '80 γύρισε τότε μια σελίδα, γιατί αμφισβητήθηκε από ένα ανερχόμενο τότε ΠΑΣΟΚ ο δικομματισμός ανάμεσα στην παλιά Ενωση Κέντρου και τη ΝΔ». Αλλά και αυτή: «Πιστεύουμε ότι σε κάποιον λαχαίνει από τις εξελίξεις, από τις δυνατότητες, ο κλήρος να αλλάξει την πολιτική ζωή. Τη δεκαετία του '70 έλαχε στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο κλήρος λαχαίνει στις δυνάμεις της πλατιάς συνεργασίας της Αριστεράς, του προωθημένου σοσιαλιστικού χώρου, και αυτό θέλαμε να δείξουμε και νομίζουμε ότι γίνεται κατανοητό».
Αν αυτό δεν είναι καλλιέργεια αυταπατών απ' τον ΣΥΝ στο λαό, περί υπονόμευσης ή και ακύρωσης του δικομματικού πολιτικού συστήματος τότε τι είναι; Γιατί μπορεί πράγματι οι δύο πόλοι του δικομματισμού να αποδυναμώνονται, αλλά να συνεργάζονται σε κυβερνήσεις με όμορες δυνάμεις και να συνεχίζεται η ίδια πολιτική και η δικομματική εναλλαγή, με νέο προσωπείο, κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό. Το θέμα δεν είναι απλά η ήττα των κομμάτων του δικομματισμού αλλά και της στρατηγικής τους. Αλλά ο ΣΥΝ βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής για ρήξη και ανατροπή.
Ενα μήνα μετά, τον Μάρτη του 2008, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του για το αν θεωρεί ότι υπάρχει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και απάντησε με κάθε σοβαρότητα: «Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί. Υπάρχει σχεδόν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού». Τι έλεγε επί της ουσίας εκείνη τη στιγμή στο λαό; Οτι δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, ούτε πολύ περισσότερο να αγωνίζεται. Αρκεί όποτε στηθούν ξανά κάλπες να προσέλθει για να επικυρώσει την «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» και με την ψήφο του.
Ο ίδιος τον Ιούλη του 2008 επέμενε: «Πια βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού», αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τρίτο σημαντικό πόλο στην πολιτική ζωή» και επαίρονταν πως «τα τελευταία 2 - 3 χρόνια είμαστε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση». Ενώ ένα μήνα μετά τον Αύγουστο του 2008 δήλωνε: «Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει ένα σεισμό που θα αλλάξει τη μορφολογία του πολιτικού σκηνικού». Αλλά η μορφολογία, όχι η στρατηγική. Λογική ενσωμάτωσης δηλαδή πρότεινε.
Τον Αύγουστο του 2008 ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η εκλογική ενίσχυση του κόμματός του μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή στρατηγικής τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς». Πλασάροντας σαν «αντίδοτο» στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τους - προφανώς αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν ο πολέμιος της ΝΔ - τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που θα τα διορθώσει θα τα κάνει φιλολαϊκά.
Στο πνεύμα αυτό, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε τότε ότι «η δραστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να οδηγήσει σε «ήττα της δεξιάς πολιτικής», ανοίγει «την προοπτική για μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά» και βάζει «φρένο στα εφεδρικά σενάρια του κατεστημένου για συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Την ίδια πολιτική όμως με τη ΝΔ εφάρμοζε και θα εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το προσπερνούν τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αριστερό κόμμα» που πήρε τον κακό δρόμο και αυτοί θα το επαναφέρουν στον ίσιο. Αλλη μια αυταπάτη που παραπέμπει στην άποψη ότι η πολιτική της πλουτοκρατίας εφαρμόζεται κατ' αποκλειστικότητα από τη ΝΔ. Ενώ με το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση τότε, παρά τις διαφωνίες που είχαν υποτίθεται με την πολιτική του, μπορούσαν να βαδίσουν κοινό δρόμο, συμβάλλοντας στη διόρθωση της πολιτικής του. Σ' αυτό το σενάριο ήθελαν να παίξουν σε ρόλο πρωταγωνιστικό.
Αλλωστε, αυτό ακριβώς αποτύπωσε ο Αλ. Τσίπρας όταν τότε είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είπε: «Κρίμα» γιατί «θα έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία η αριστερά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα πλειοψηφία»! Στο ίδιο πνεύμα ο ακόλουθος διάλογος ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και σε δημοσιογράφο της ΝΕΤ, τον Αύγουστο του 2008: Ρωτήθηκε «Θέλετε να κυβερνήσετε;». Απάντησε: «Είναι προφανές αυτό». Ρωτήθηκε: «Αυτοδύναμα;». Απάντησε: «Δεν πετάμε στα σύννεφα». Είναι πράγματι προφανές ότι και στη μια και στην άλλη περίπτωση εννοούσε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μαζί.
Κι επειδή «δεν πετάνε στα σύννεφα» αλλά θέλουν τον λαό να «πετάει στα σύννεφα» δεν ξεχνούν ποτέ να φιλοτεχνούν για τον δυνάμει σύμμαχό τους το ΠΑΣΟΚ την καλύτερη δυνατή εικόνα. Τον Οκτώβρη του 2008 ο Αλ. Αλαβάνος δήλωνε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «κατανοεί την περιπέτεια της εποχής που ζουν, όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο πολιτικό σκηνικό. Δεν κρατάμε φακέλους. Δε ζητάμε πιστοποιητικά προγενεστέρου εντίμου βίου». Λίγο αργότερα θα το ενέτασσε στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης». Φέτος, το Σεπτέμβρη απ' τη ΔΕΘ και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα ότι το ΠΑΣΟΚ «λέει σωστά πράγματα»! Και λίγες μέρες πριν τις εκλογές σύσσωμος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυε ότι θα ασκήσει «δημιουργική αντιπολίτευση», ότι θα «ελέγχει το ΠΑΣΟΚ για να τηρήσει τις θετικές του δεσμεύσεις», ότι στη «Βουλή θα κρατάει τα μπόσικα».
Με τούτα και με τα άλλα προσφέρεται πολύτιμη χείρα βοηθείας στο σύστημα και στο ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένος πυλώνας και διαχειριστής του. Καταγράφεται σαν εφεδρεία σε ετοιμότητα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύεται ο επιζήμιος για το λαό ρόλο του
Βάσω ΝΙΕΡΗ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...