Tuesday, October 27, 2009

Tsakthan Daily, 27 October 2009 -- ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΕΝΑ -- Στη μνήμη της Έλλης Παππά

Tsakthan Daily, 27 October 2009

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΕΝΑ
Στη μνήμη της Έλλης Παππά


Ο Οκτώβρης σηματοδοτούσε, σε όλη μου τη ζωή απ’ όσο θυμάμαι, μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα ή και το τέλος ενός κύκλου. Από την άλλη, δεν έχουμε μια θεωρία γραμμικού χρόνου ή τέλειου κύκλου. Πάντοτε προσπαθούσαμε να διαρρήξουμε τα δεσμά κάθε είδους κύκλου. Η αλήθεια είναι πως κανένας κύκλος δεν αφήνει περιθώ-ριο διαφυγής. Η τελειότητα του κύκλου δεν αφήνει χώρο για το άπειρο, για τη φαντα-σία, για τη δράση.

Κάθε φορά που ανοίγαμε μια ρωγμή στον κύκλο και βγαίναμε απ’ αυτόν χαιρόμασταν την άγρια και λεύτερη ζωή. Νοιώθαμε όμως συχνά και την ανάγκη επιστροφής στον κύκλο από τη ρωγμή που ανοίγαμε. Παράξενα πράγματα! Δεν θέλαμε να ξεκόβουμε οριστικά από τον κύκλο της συλλογικά βιωμένης εμπειρίας. Επιστρέφαμε, λοιπόν, κουβαλώντας μαζί μας κι ένα μικρό μερίδιο γνώσης και εικόνων στο απόθεμα αυτό. Και ξανά πάλι από την αρχή. Ο κύκλος κάποτε αρχίζει να βαραίνει πάνω μας κι έτσι ξανανοίγουμε τη μυστική αυτή ρωγμή και βγαίνουμε πάλι στο ξέφωτο της φαντασίας και της δράσης.

Οι «φύλακες» του κύκλου προσπαθούν, εκπαιδευμένοι για το σκοπό αυτό, να λειαί-νουν τον κύκλο, να κλείνουν τις ρωγμές, να ισιώνουν τις άκρες και τις αιχμές του κύ-κλου, να κρατούν σε ίση απόσταση τις ακτίνες. Κρατούν έτσι απομονωμένες και αδύ-ναμες τις όποιες φωνές επιθυμούν να συναρθρωθούν σε ένα διαφορετικό όλον.

Οι «φύλακες» όμως είμαστε, πολλές φορές, εμείς. Διαθέτουμε, λόγω της έξωθεν επι-βολής, τα εσωτερικά μας «φρένα». Αυτά μας «προστατεύουν» από το «άγνωστο» και μας κατατάσσουν σε «πίνακες δεδομένων». Μπορούμε όμως να βάλουμε «φωτιά στα φρένα» και να ακούσουμε τη φωνή εκείνου του ποιητή που βγήκε έξω από τους κύ-κλους μια για πάντα: «Αντισταθείτε σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι και λέει: "καλά είμαι εδώ"» (Μιχάλης Κατσαρός).


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Μέσα στα άγρια δάση
Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Αγγελάκας

Δεν είμαι πέτρα όμως μπορώ σαν πέτρα να κυλάω
Δεν είμαι σκόνη όμως μπορώ σαν σκόνη να σκορπάω
Δεν είμαι ήλιος ούτε φως μα θέλει μέσα μου ο ρυθμός...
...να φεύγω να γυρνάω

Δεν είμαι δάκρυ όμως μπορώ σαν δάκρυ να κυλάω
Δεν είμαι στάχτη όμως μπορώ σαν στάχτη να σκορπάω
Δεν είμαι ήλιος ούτε φως μα θέλει μέσα μου ο ρυθμός...
...να φεύγω να γυρνάω

Χάι Χάι Χάι
Την μοναξιά μου ακολουθώ μέσα στα άγρια δάση
Χάι Χάι Χάι
Μα ο λύκος που έχω στην καρδιά δεν λέει να χορτάσει
Χέι Χέι Χέι
Δεν την αντέχει η σκέψη μου την τρέλα που με καίει
Χέι Χέι Χέι
Μα αν την ακούει να τραγουδά μαζί της σιγοκλαίει.


TO BHMA

Πέθανε η αγωνίστρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελλη Παππά
Αθήνα - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου εκεί και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.
Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ου αιώνα.
Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συ-γκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της. Στόχος της , όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις».
Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερί-ας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».
Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επί-σης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμέ-να και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το
ανήσυχο πνεύμα της.
Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.
«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέ-ψει», δήλωσε. «Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογέ-νειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας.
Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».
Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτα-τορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε.
Διέτρεξε όλo τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παρά-νομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.
Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.
«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγά-λου έρωτα», έγραψε η ίδια.
Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά. Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια
αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.
Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.
Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οι-κτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».
Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδι-κό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρη-σαν το 2006.
Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=296135&dt=27/10/2009

Η Ιπποκράτους «εκνευρίζει» τον Περισσό και την Κουμουνδούρου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Την αντίδραση του Περισσού και της Κουμουνδούρου προκαλεί η επιλογή κυβερνη-τικών στελεχών που θέτουν στο στόχαστρό τους συντονισμένα πλέον, όπως θεωρούν τα επιτελεία των δύο κομμάτων, την αντιπολιτευτική στάση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πολιτικής του ΠαΣοΚ. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, υιο-θετώντας ουσιαστικά τις διατυπώσεις του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου εναντίον τους, μίλησε για «ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο από τα κόμματα της Αριστεράς, προτού προλάβουν ακόμη να δουν τι εξειδικευμένες πολιτικές θα ακο-λουθήσουμε». Αν και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο ΚΚΕ το οποίο «έχει ένα απερ-γιακό μέτωπο πολύ ευρύτερο ίσως από ό,τι θα δικαιολογούνταν» όπως είπε. Ωστόσο δεν άφησε εκτός κριτικής και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύε-ται.

Δεν άργησε να προκληθεί «βροχή» ανακοινώσεων. «Αυτό που ενοχλεί σήμερα την κυ-βέρνηση είναι ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική της και το κύμα της επί-θεσης που ετοιμάζει κατά των εργαζομένων. Γι΄ αυτό και ο ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ για τις προγραμματικές δηλώσεις της» αντέταξε χθες στον κ. Πεταλωτή το ΚΚΕ.

Από την άλλη, εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, ο κ. Π. Σκουρλέτης, υπο-γραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση σε συνδυασμό με κινηματική δράση, κάλεσε τον κ. Πεταλωτή να εξηγήσει «αν ο κ. Πά-γκαλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει αναλάβει το καθήκον της διαστρέβλω-σης και της κατασυκοφάντησης των θέσεων της Αριστεράς».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΝ για να διαμορφωθεί η πρόταση της Κουμουνδούρου σχετικά με την οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του ΣΥ-ΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επι-τροπής (ΚΠΕ) το περασμένο Σαββατοκύριακο, άφησε ανοιχτό το θέμα σύγκλισης τακτικού συνεδρίου, νωρίτερα από το 2011, αναφέροντας ως δυνητικό χρόνο την ά-νοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού του 2010.

ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Νέες αψιμαχίες για την «προκαταβολική» αντιπολίτευση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ της για τον τρόπο με τον οποίο ασκούν αντιπολίτευση τα κόμματα της Αριστεράς, και πρωτίστως το ΚΚΕ, εξέφρασε χθες με πιο επίσημο τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας ωστόσο τις αντιδράσεις τόσο του Πε-ρισσού όσο και της Κουμουνδούρου.

Η αφορμή για την πρώτη αιχμηρή διατύπωση της κυβέρνησης απέναντι στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης δόθηκε έπειτα από τη μίνι κόντρα που είχαν ο αντιπρόε-δρος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού για τα πρόσφατα γεγονότα στα Εξάρχεια, αλλά και μετά τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας προς τον Πρωθυ-πουργό σε σχέση με τις αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου. Όταν λοιπόν ζητήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει εάν όσα υποστηρίζει ο κ. Πάγκαλος για την Αριστερά ευνοούν τον διάλογο, ο κ. Πεταλωτής απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «οι απόψεις της Αριστεράς μάς ενδιαφέρουν», για να προσθέσει όμως ότι «από εκεί και πέρα εμείς λάβαμε την εντολή να κυβερνήσουμε και εφαρμόζουμε τη δική μας πολιτική, επιδιώκοντας και ευρείες συνεργασίες και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπε-δο».

«Μας ξενίζει»
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έκρυψε ότι στο εσωτερικό της κυ-βέρνησης διατυπώνονται ανησυχίες για τη στάση του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΝ και σχολίασε δηκτικά: «Εκείνο που μας ξενίζει είναι να υπάρχει ένα αντιπολιτευτικό μέ-τωπο από τα κόμματα της Αριστεράς, προτού προλάβουν ακόμα να δουν τι εξειδικευ-μένες πολιτικές θα ακολουθήσουμε, σε συγκεκριμένους τομείς, για τους οποίους εν-διαφέρεται και η Αριστερά».

Επίσης, για πρώτη φορά έπειτα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή σε σχέση με τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΚΚΕ, αλλά και τα όσα ακούστηκαν στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το συγκεκριμένο κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της μίλησε πιο ανοι-χτά για την αντικυβερνητική στάση του Περισσού. «Το κόμμα έχει ένα απεργιακό μέ-τωπο πολύ ευρύτερο ίσως απ΄ ό,τι θα δικαιολογούνταν», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει με νόημα: «Ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, το ΚΚΕ ξεκινούσε τον αντιπολιτευτικό του λόγο πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και μετά στη Ν.Δ.».

«Αυτό που ενοχλεί σήμερα την κυβέρνηση είναι ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει την αντι-λαϊκή πολιτική της και το κύμα της επίθεσης που ετοιμάζει κατά των εργαζομένων. Γι΄ αυτό και ο ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις προ-γραμματικές της δηλώσεις», ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτό που ενο-χλεί την κυβέρνηση είναι ότι αντιπαλεύεται την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και το πολιτικό προσωπικό της και δεν λειτουργεί ως συμπληρωματική δύναμη στο αστι-κό πολιτικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παναγιώτης Σκουρλέτης σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση έχει επιλέξει να ασκεί μια αριστερή προγραμμα-τική και μαχητική αντιπολίτευση με παράλληλη κινηματική δράση και παρουσία. Πα-ρατήρησε δε, πως εκείνο το οποίο θα έπρεπε επιτέλους να εξηγήσει ο κ. Πεταλωτής είναι εάν ο κ. Πάγκαλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει αναλάβει το καθήκον της διαστρέβλωσης και της κατασυκοφάντησης των θέσεων της Αριστεράς.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4543146

Δημήτρης Στρατούλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

(το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στον Αθήνα 9,84») «Έπρεπε να έχουν καταργηθεί από χρόνια τα stage. Είναι λίγο υποκριτικό από το ΠΑΣΟΚ, διότι τα καταργεί μόνο στον δημόσιο τομέα, ενώ πρέπει να τα καταργήσει και στον ιδιωτι-κό τομέα».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4543174

Φοίβη Αθηναίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρό-βλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) εί-ναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοί-βη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα

Του Πεκίνου

Για τη Φοίβη.

Στις 4 Οκτωβρίου ο λαός έδωσε με την ψήφο του ένα δυνατό χτύπημα στον ραφινάτο «καταλληλότερο» και τον «θίασό» του, και μια «προειδοποίηση» στα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ). Για τη Ν.Δ. επιθυμώ ως αδιόρθωτη που ήταν μέχρι τέλους, να αναφερθώ σε δύο από τα τελευταία της επιτεύγματα:

α) τη νομιμοποίηση δαπανών και την παραγραφή οφειλών κ.λπ. των Οργανισμών Το-πικής Αυτοδιοίκησης από 1-07-2005 μέχρι σήμερα (Ν.

3801/4-09-2009 αρθρ.34).

β) την καταβολή σε αναπληρωτές γενικούς διευθυντές που καταργήθηκαν με τον Ν. 1382/82 του επιδόματος διευθυντή με εγκύκλιο του υφυπουργού Λέγκα (23823/0092/2008).

Με εντυπωσιάζουν όμως σήμερα τα ρεφλέξ της Αριστεράς: αφενός έχουν κάνει τον Πειραιά μόνιμο στέκι τους, αφετέρου ανακαλύπτουν εκ προοιμίου χτυπήματα στην εργατική τάξη και Λωρίδες της Γάζας.

Αιδώς Αργείοι, θα έλεγα. Πώς και ξύπνησαν τόσο γρήγορα αυτή τη φορά;

Ανέστησαν τον Στάλιν και ενεργοποίησαν ξανά την επαναστατική γυμναστική. Ας αρκεστούν σ΄ αυτά, για λίγο διάστημα έστω.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση, στα πλαίσια των εξαγγελιών της, να φέρει στη Βου-λή τον νόμο για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων όσο γίνεται γρηγορότε-ρα.

Με εκτίμηση, Περικλής Παπαδόπουλος Μηηηηηη, μην τα λέτε έτσι απότομα αυτά τα ρηξικέλευθα περί ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, αγαπητέ Περι-κλή, και σας περιλάβει καμιά αρχόντισσα του Περισσού- που δεν τα σηκώνει αυ-τά, γιατί άραγε;- και σας δει σαν Πάγκαλο και γίνει εδώ του... Πεκίνου. Μηηηηη και πάλι μηηηηη.


Προπαγανδίζετε και λογαριασμό μη δίνετε

«Μικρομαγαζάτορες, ενταχθείτε σε επιχειρηματικές αλυσίδες, ξεπουληθείτε στους «μεγάλους», για να επιβιώσετε!

Το συμπέρασμα αυτό προπαγάνδισε τεχνηέντως τηλεοπτική σειρά εκπομπών δίχως να δίνει λογαριασμό- αναφέρει σε επιστολή του ο αναγνώστης Θανάσης Παν., για τον τρόπο που η εκπομπή φέρεται να ακούει τα προβλήματα των μικρών, μόνο και μόνο- όπως υποστηρίζει- για να τους εξευτελίσει on camera και στη συνέχεια να τους προ-τείνει τον δρόμο της εξαγοράς από πολυεθνικές εταιρείες.

Φέρνειδε ως παράδειγμα «την κυρία Ιουλία, ιδιοκτήτρια ενός φούρνου και ενός πρα-τηρίου» που έγινε, όπως ισχυρίζεται, «ρεζίλι στο πανελλήνιο, καθώς με κλάματα, σά-στισμα, αμηχανία και πάνω απ΄ όλα πανικόβλητη από τα 200 χιλιάρικα που χρωστάει σε δάνεια και κάρτες στις τράπεζες, ανέχθηκε ειρωνείες από τον παρουσιαστή («Νό-μιζε πως ήταν μια επιχειρηματίας που έκανε λάθη... αποφάσιζε χωρίς να σκεφτεί») και προσβολές από εκπροσώπους του κλάδου των αρτοποιών («επιεικώς απαράδεκτα και τραγικά τα λάθη που έκανες...», «Ψιλικατζίδικο θυμίζει ο φούρνος σου...»).

Λεπτομέρεια: «Η εταιρεία που ενέταξε στον όμιλό της τον φούρνο, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ο παρουσιαστής («σύμβουλος» όπως αναφερόταν!) είχε επί χρόνια σχέση με το Χρηματιστήριο», σύμφωνα πάντα με την επιστολή.

«Και για να δέσειτο γλυκό της αυτοδιαπόμπευσης, η κ. Σοφία αναφέρει στον φακό πώς τα πάνε μεταξύ τους με την κόρη και τον γαμπρό της μετά τα προβλήματα με τα χρέη προς τις τράπεζες...

Όσο για την οικονομικήδιάσταση του θέματος, όλοι οι άνθρωποι της οικονομίας γνω-ρίζουν πως αρκετές επιχειρηματικές αλυσίδες και όμιλοι από την Ελλάδα αλλά και πολυεθνικές, ορέγονται τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα της χώρας...

Σε κάθε περίπτωσηπάντως, δεν είναι υποχρέωση του ΕΣΡ, της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, «να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;», αναρωτιέται καταλήγοντας ο αναγνώστης. Αδίκως;


Το δίπορτο και το μονόχνοτο

Αγαπητή Φοίβη, Αυτό το αξιομνημόνευτο με τη συμμετοχή της ρεμπέτισσας Μαριώς (τη θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη στα Κάστρα, να κάνει τη δεύτερη φωνή στον Χονδρο-νάκο) στο φαντασμαγορικό - ίνα μην πω κάτι χειρότεροπρόγραμμα της Άννας Βίσση, πώς διέφυγε των νεύρων σας; Θα φεύγει, λέει, από το πρόγραμμά της σε άλλο κέντρο και θα κατεβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες για ένα μίνι ρεμπέτικο πρόγραμμα στην πίστα (οκ, να μην το πούμε σκυλάδικο) της Βίσση. Θα κάνει δηλαδή τη σφήνα;

Σωτήρης Αναστασίου Το δίπορτο, αγαπητέ Σωτήρη, είναι «όρος» και του ρεμπέ-τικου, αν όχι κυρίως αυτού. Οπότε ουδείς ψόγος επ΄ αυτού. Δεν λέτε που η Αν-νούλα ως διορατική βλέπει ότι το λαϊκό μας τραγούδι και το ρεμπέτικο έχει εξο-ριστεί απ΄ όλα τα μονόχνοτα και μονόχορδα ραδιόφωνα που παίζουν ασταμάτητα γλυκανάλατη και ομοιογενή ποπ με «το δελτίο» (φώναζέ με playlist), όπως και οι πνέουσες τα λοίσθια δισκογραφικές που έχουν βγει στα παζάρια; Και αφού το βλέπει αυτό και ξέρει πως το λαϊκό και το ρεμπέτικο στα λάιβ δεν θα εξοριστούν τόσο εύκολα κι αψήφιστα κι αναίσχυντα (όπως στα ραδιόφωνα), και πάντα θα κάνουν το καλύτερο- διαχρονικόκέφι, είπε η αοιδός να το φιλοξενήσει. Να μη σας πω ότι φαίνεται και πιο έξυπνη από κάτι άλλους «μεγάλους» και «μεγάλες» που κάνουν τις «ποπ» Σανταμαρίες στα-ήντα και βάλε...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4543220

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αφορμή για σύγκρουση...
Ο Δ. Σιούφας απέρριψε ως εκπρόθεσμη την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου, να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι δεν επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη του κόμ-ματος
27/10/2009
Του Δημήτρη Τσιούφου
Συνθήκες σφοδρής σύγκρουσης δημιουργούνται στο εσωτερικό της Ν.Δ., τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Κ.Ε., καθώς χθες ο Δ. Σιούφας απέρριψε ως εκπρόθεσμη την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι δεν επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη του κόμματος, με αποτέλεσμα την ευθεία επί-θεση του δεύτερου που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ο.Ε. για υπέρβαση αρμοδιοτή-των, ενώ υποστήριξε πως δεν είναι ομόφωνη η πρόταση που υιοθετείται.
Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν καθώς στους πα-ροικούντες στη... Ρηγίλλης ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι διαφορετικές στρατηγικές των τριών βασικών υποψηφίων, σε ό,τι αφορά το εύρος του εκλεκτορι-κού σώματος, θα οδηγούσε σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση είτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. το ερχόμενο Σάββατο, είτε στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου που θα λάβει και τις οριστικές αποφασίσεις για το ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά αυ-τοί που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμ-ματος.
Πρόταση
Η προχθεσινή πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία ακόμη και όσοι δεν επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη του κόμματος δη-μιούργησε την πρώτη εστία έντασης καθώς ο Δ. Σιούφας στο τελικό κείμενο της πρό-τασης της Ο.Ε. προς τα μέλη της Κ.Ε. για τα προς αναθεώρηση άρθρα του καταστατι-κού δεν συμπεριέλαβε την πρόταση του πρώην υπουργού Υγείας.
Ο κ. Σιούφας, μάλιστα υποστήριξε ότι η πρόταση της Ο.Ε. (να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν ή αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους) «διαμορφώθηκε κατά πιστή ε-φαρμογή της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων της 16ης Οκτωβρίου και δεν περιλαμβάνει τις μεταγενέστερα υποβληθείσες, από τους Δ. Αβραμόπουλο και Π. Ψωμιάδη, προτάσεις οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 4 του Καταστατικού του Κόμματος.
Η αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ήταν άμεση, δεικτική και επικριτική για τη στάση του κ. Σιούφα τονίζοντας ότι εμμένει στην πρότασή του και πως «η απόφαση της Ο.Ε. να μην την περιλάβει στην εισήγησή της προς την Κ.Ε. έχει ως αποτέλεσμα την υιο-θέτηση πρότασης που δεν έχει ομοφωνία και αποτελεί υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της».
Ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι η πρόταση της Ο.Ε. «είναι αντίθετη με τη συμφωνία της 16ης Οκτωβρίου 2009, με την οποία οι υποψήφιοι συμφωνήσαμε, ότι θα υποβάλουμε προτάσεις μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων μας».
Αντίλογος
Τέτοια ομόφωνη απόφαση, σημείωσε, «δεν ελήφθη μέχρι σήμερα παρότι εγώ υπέβα-λα εμπρόθεσμα τις προτάσεις μου στις 24 Οκτωβρίου 2009 και η προωθούμενη πρό-ταση, ως δήθεν κοινή πρόταση των υποψηφίων, είναι απλώς πρόταση των υπηρεσιών του κόμματος και της Ο.Ε.».
Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος «η Ο.Ε. δεν νομιμοποιείται να την προωθήσει για έγκριση στην Κ.Ε. Η μόνη νόμιμη πρόταση θα ήταν ή πρόταση κοινής αποδοχής των υποψηφίων ή προτάσεις ξεχωριστές από την πλευρά των υπο-ψηφίων». Ως εκ τούτου, κατέληξε, «θεωρώ την επίκληση της υπογραφής στο πρακτι-κό της 16ης Οκτωβρίου 2009 προσχηματική και αναμένω από την Ο.Ε. να πράξει το καθήκον της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες των πράξεών της».
Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Ντ. Μπα-κογιάννη όσο και του Δ. Σιούφα, ενώ επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Αντ. Σαμαράς συνεργάτες του οποίου σημείωναν ότι δεν έχει αντίρρηση να ψηφίσουν και οι «φίλοι» του κόμματος αν και όπως τόνιζαν «δεν κοστίζει σε αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν να υπογράψουν ώστε να γίνουν και μέλη του κόμματος». Η κ. Μπακογιάννη έμαθε τα τεκταινόμενα στην Πιερία και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις της υποστήριζε πως «δεν μπορεί να περνάει ο καθένας και να ψηφίζει», ενώ επισήμανε ότι η πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου «υποκρύπτει και τον κίνδυνο να εκφυλιστεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου».
Αποδείξεις
Από την πλευρά της Ο.Ε. και του Δ. Σιούφα, σημείωναν ότι «υπάρχουν τα κείμενα με τις υπογραφές των τεσσάρων υποψηφίων που συμφώνησαν η εκλογή να γίνει από τα μέλη του κόμματος» και συμπλήρωναν ότι η εισήγηση προς την Κ.Ε. αφορά το κείμε-νο της συμφωνίας, «αλλά συμπεριλαμβάνεται και η ένσταση που υπέβαλαν με τις δι-κές τους προτάσεις τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και ο κ. Ψωμιάδης».
Ταυτόχρονα, κύκλοι του Δ. Αβραμόπουλου υπογράμμιζαν πως ο πρώην υπουργός «θα φτάσει την υποψηφιότητά του ως το τέλος», απαντώντας στη φημολογία που α-ναπτύχθηκε πως δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης προκειμένου να δικαιολογήσει μια θεαματική έξοδο από την «κούρσα», ενώ άφηναν σαφέστατα να εννοηθεί ότι προτίθε-ται να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή του τόσο στη σύνοδο της Κ.Ε. όσο και στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου.
Η πρόταση
Η προχθεσινή πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία ακόμη και όσοι δεν επιθυμούν να εγγρα- φούν ως μέλη του κόμματος δη-μιούργησε την πρώτη εστία έντασης.
Ο Δ. Σιούφας στο τελικό κείμενο της πρότασης για τα προς αναθεώρηση άρθρα του καταστατικού δεν συμπεριέλαβε την πρόταση του πρώην υπουργού Υγείας.
Η αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ήταν άμεση, δεικτική και επικριτική.
Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε προκά- λεσε την αντί- δραση τόσο της Ντ. Μπακογιάννη, όσο και του Δημ. Σιούφα.
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=19775161

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ... αναδιανομής
Τον πρώτο καιρό της εκδήλωσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγούσε ενθυμούμενη τον ...Μαρξ και προτρέποντας στη μελέτη του έργου του. Η ίδια είτε δεν τον μελέτησε ποτέ, είτε δεν τον κατάλαβε, είτε - το πιθανότερο - τον κατάλαβε και αποφάσισε ότι το έργο του δεν τη «βολεύει» να προπαγανδίζει την ουτοπία του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού. Στο πλαίσιο αυτής της «θεωρίας» ο πρόεδρος του ΣΥΝ απ' το βήμα της ΚΠΕ το περασμένο Σαββατοκύ-ριακο αναρωτιόταν: «Μπορείς με αυξήσεις χαμηλότερες από την αύξηση της παρα-γωγικότητας να προχωρήσεις σε αναδιανομή; Μπορείς με τη λογική της διαπραγμά-τευσης για τον χρόνο της προσαρμογής να αλλάξεις την κατεύθυνση της πολιτικής; Μπορείς με την ανοχή στις τράπεζες και στο μεγάλο κεφάλαιο να προχωρήσεις σε πραγματική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών; Προφανώς και δεν μπορείς»... Πώς μπορείς; Απαντά ο Αλ. Τσίπρας: «Οταν είναι στο απυρόβλητο οι τράπεζες (...) μπορούν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%, όταν το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί και μετά να έρχονται να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με 5% και 5,5%. Αυτό είναι μια ληστεία (...) και όσο δεν αντιμετωπίζεται είτε με έκτακτη εισφορά είτε με ένα μόνιμο - όπως προτείνουμε εμείς - μηχανισμό με φορολογική μεταρρύθμιση, που θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη πολιτική και για αναδιανο-μή»...
Το πρόβλημα, δηλαδή, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που σπρώχνει βίαια στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους ανθρώπους του μόχθου, χάριν της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, της εξόδου απ' την κρίση, για ένα νέο κύκλο κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης, θα λυθεί, κατά την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με μια έκτακτη εισφορά κι ένα μηχανισμό φορολογικής μεταρρύθμισης... Τόσο απλός είναι ο τρόπος για δί-καιη πολιτική και για αναδιανομή... Ψιλό γαζί το δούλεμα απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ... Αυτό θα πει προγραμματική αντιπολίτευση και μάλιστα ριζοσπαστική!

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...