Tsakthan Daily, 30 October, 2009 - Η κρυφή γοητεία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας

Tsakthan Daily, 30 October, 2009
Η κρυφή γοητεία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας


Χτες είδαμε διαδηλώσεις στους αθηναϊκούς δρόμους με πρωταγωνιστές τους/τις εργαζόμενους/ες των προγραμμάτων stage που η ανάλγητη πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πέταξε έξω από τα δημόσιο τομέα και οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και σοβαρές ανάγκες των φορέων και των υπηρεσιών του. Δεν είδαμε όμως και πάρα πολλά ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη που κατά τα άλλα είναι λαλίστατα, υποβάλλουν υποψηφιότητα στις πάσης φύσεως εκλογές για βουλευτές, νομάρχες κ.ο.κ. να συμπαρίστανται στους/τις εργαζόμενους/ες. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία να είναι καλά, αυτή και τα προνόμια της. Το ερώτημά μας είναι, όμως, γιατί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία καταφέρνει να κυριαρχεί; Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί τρεις απαντήσεις. Η πρώτη τονίζει την απομόνωση των αξιωματούχων των συνδικάτων από τα μέλη τους, την απομάκρυνσή τους από τις εκμεταλλευτικές συνθήκες της καθημερινής εργασίας και την ύπαρξη ενός συνόλου συμφερόντων διαφορετικών από αυτά των απλών εργαζομένων. Η δεύτερη τονίζει την αποδοχή, εκ μέρους των αξιωματούχων των συνδικάτων, της ιδεολογίας της σοσιαλδημοκρατίας που, απορρίπτοντας το Μαρξισμό και την πάλη των τάξεων, υιοθετεί την άποψη της ουδετερότητας του κράτους και αντιλαμβάνεται ως πανάκεια τον κεντρικό σχεδιασμό προδιαθέτοντας το συνδικαλιστικό κίνημα να δεχτεί τον κορπορατισμό ως το ανώτατο στάδιο της συνδικαλιστικής πάλης. Η τρίτη απάντηση θεωρεί ότι τα συνδικάτα είναι σε δυσμενή θέση απέναντι στους εργοδότες και το κράτος, που είναι σε θέση να τους υπαγορεύσουν τη μείωση των επιδιώξεων, τον καθορισμό των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος και την αποδοχή της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια και επιβίωση των οργανώσεων και των ηγεσιών τους. Είναι, όμως, επαρκείς αυτές οι ερμηνείες; Δέστε, για παράδειγμα, την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ και αναρωτηθείτε πού οδηγεί από την άποψη της στρατηγικής. Σε επόμενα σημειώματά μας θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο παραπάνω φως σε αυτές τις υποθέσεις εργασίας.


Θανάσης Τσακίρης

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
Blues on the road
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Χρήστος Θηβαίος

Όλα πεζά και μαγικά
μετέωρα και οριστικά,
μοιάζουν σ’ αυτόν το κόσμο.
Κι εγώ στην άσωτη ζωή
φύλλο στου ανέμου την πνοή,
χαράζω και νυχτώνω.

Πέρασα μπόρες και φωτιές
ήπια παράφορες ματιές,
και τώρα εδώ στα ξένα…
Ανάβω ευχές και προσευχές
για τις αστείρευτες ψυχές,
για σένα και για μένα.

Δεν έχω τόπο,
εσύ ο τόπος μου και ο χρόνος.
Δεν ξέρω τρόπο,
ο μόνος δρόμος ειν’ ο δρόμος.

Δραπέτες άγιοι και ληστές,
μιλούν για το αύριο και το χτες
με λόγια κουρασμένα.
Πίνουν της λήθης το κρασί
σ’ αχαρτογράφητο νησί,
και με ρωτούν για σένα.

Και εγώ τους λέω είσαι παντού,
στο Μεξικό στο Κατμαντού,
μετάξι στα κουρέλια.
Στα όνειρα των εραστών,
στα δάκρυα των ποιητών
και στων τρελών τα γέλια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1734678
Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, θα έχει αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (Αμαλιάδος 17, Αθήνα).

TA NEA
«Το πράσινο είναι φάρμακο!»
«Τι καλύτερο να ξεκινάει η μέρα σου βλέποντας τα δένδρα απέναντι από το σπίτι σου»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«Μένω ακριβώς δίπλα στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Κάθε πρωί με το που ανοίγω την μπαλκονόπορτα βλέπω τα δέντρα και το άλσος. Τι καλύτερο από το να ξεκινάει η μέρα σου βλέποντας πράσινο...».

Η νεαρή ιδιωτική υπάλληλος κ. Μαρία Ζαμαρία- Γεωργούλη περιγράφει στα «ΝΕΑ» την εμπειρία της από την εγκατάσταση της οικογένειάς της στο άλσος, με τη θέα στο πράσινο και την ευεργετική επίδραση στην καθημερινή της διάθεση. Το διαμέρισμα δίπλα στο πράσινο ήταν επιλογή της ίδιας και του συζύγου της: «Από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στο ενοίκιο επιλέξαμε αυτό το σπίτι. Δίπλα στο άλσος». Εκτός από τη θέα, το πράσινο δίπλα στο σπίτι προσφέρει κι άλλα ευεργετήματα, αναφέρει η κ. Ζαμαρία, που είναι και μητέρα ενός βρέφους περίπου δύο μηνών. «Ούτως ή άλλως, πριν γεννηθεί το μωρό πηγαίναμε για περίπατο στο άλσος. Τώρα που το μωρό θα μεγαλώσει λίγο θα το πηγαίνουμε εκεί βόλτα». Και βέβαια, συμπληρώνει, ένα πάρκο με πράσινο το καλοκαίρι χαρίζει περισσότερη δροσιά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αθήνας που πνίγονται από το τσιμέντο.
ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ένα πάρκο με πράσινο το καλοκαίρι χαρίζει περισσότερη δροσιά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αθήνας που ασφυκτιούν από το τσιμέντο

Η επαφή με το πράσινο κάνει καλό στην υγεία
Η ΖΩΗ κοντά στο πράσινο, δίπλα σε πάρκο ή σε μικρή απόσταση από άλσος, χαρίζει υγεία. Και όχι μόνο επειδή τα δέντρα προσφέρουν οξυγόνο. Οι πολίτες που ζουν κοντά στη φύση το γνωρίζουν καλά. Τώρα όμως δύο επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι χώροι πρασίνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των κατοίκων. Η πιο πρόσφατη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ολλανδών επιστημόνων (Ιnstitute for Ηealth and Care Research, VU university of Αmsterdam) έδειξε πως όσο περισσότερους χώρους πρασίνου έχει ο πολίτης σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από την κατοικία του τόσο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσει ασθένειες. Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό περίπου 345.000 ασθενών το οποίο τους παραχώρησαν 195 οικογενειακοί γιατροί απ΄ όλη την Ολλανδία και κατέγραψαν πόσο συχνά παρουσιάζονταν στους πολίτες 24 διαφορετικές ασθένειες. Από την ενδελεχή έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal Εpidemiology and Community Ηealth» (του «Βritish Μedical Journal») προέκυψε πως όσοι έμεναν κοντά σε πράσινες γειτονιές είχαν λιγότερα ιατρικά προβλήματα, όπως άσθμα, εντερικές διαταραχές, διαβήτη, πόνους στην πλάτη. Ειδικά τα περιστατικά κατάθλιψης ήταν πολύ λίγα σε όσους κατοικούσαν δίπλα στο πράσινο: μόλις 32 στους 1.000 σε περιοχές με 10% κάλυψη πρασίνου, ενώ ήταν ακόμη λιγότερα- 24 στους 1.000- σε μέρη με 90% κάλυψη. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής- Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννης Τούντας τόνισε ότι μολονότι παρόμοια έρευνα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, παρόμοια δεδομένα για τις ευεργετικές επιδράσεις του πρασίνου στην υγεία είναι γνωστά και από άλλες μελέτες ξένων επιστημόνων. «Η επαφή με το πράσινο παίζει γενικά ρόλο στην υγεία. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι χειρουργικοί ασθενείς σε δωμάτια με φυσικό φωτισμό και θέα στο πράσινο έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και απαιτούν λιγότερη ανακουφιστική θεραπεία».

«Φτιάξτε ανάσες στην Αθήνα»
Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ καθηγητής και υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων κ. Ηλίας Γιαννίρης λέει ότι οι πολίτες που μένουν κοντά σε πάρκα και άλση «σίγουρα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ευεργετικές επιδράσεις του πρασίνου. Τώρα αυτό αποδεικνύεται και με έρευνα. Μία τέτοια έρευνα καλό θα ήταν να γίνει και στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως είναι πολύ πιο ανθρώπινο και υγιεινό να έχει ο πολίτης άνετη πρόσβαση σε έναν πράσινοελεύθερο χώρο. Κι αυτό διότι θα πάει εκεί εύκολα και μάλιστα με τα πόδια, για έναν περίπατο, για μία βόλτα. Αντίθετα εάν αναζητήσει έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο μακριά του, θα χρειαστεί να περάσει από λεωφόρους και να πάρει το αυτοκίνητο». Όπως προσθέτει ο καθηγητής, η νέα μελέτη δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να δημιουργηθούν, ειδικά στην Αθήνα, δίκτυα πρασίνου και μάλιστα με «λειτουργικό πράσινο, με ψηλά δέντρα».

Περιζήτητα τα σπίτια
ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ επιδράσεις που έχουν οι χώροι πρασίνου στην ψυχολογία και στην υγεία γενικότερα εξηγούν το φαινόμενο γιατί οι πολίτες αναζητούν διακαώς σπίτια με θέα σε πάρκα και άλση ή που απλώς βρίσκονται κοντά. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν επηρεάστηκαν από την κρίση και μολονότι πωλούνται και ενοικιάζονται σε υψηλές τιμές εξακολουθούν και παρουσιάζουν ζήτηση. Πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται κοντά στους πράσινους λόφους της Αθήνας, όπως στον Λυκαβηττό, στου Στρέφη και κοντά σε άλση όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια, τη Ν. Σμύρνη, το Ίλιον.


Περιορίζουν τις ανισότητες

ΟΙ ΧΩΡΟΙ πρασίνου περιορίζουν τις ανισότητες πλουσίων- φτωχών στον τομέα της υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του St Αndrews στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet». Εξέτασαν τα στατιστικά θανάτων πολιτών που ζούσαν κοντά σε περιοχές πρασίνου και μακριά απ΄ αυτές. Μελετώντας περιστατικά θανάτων που οφείλονταν στο κυκλοφορικό σύστημα, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές πλουσίων- φτωχών με το δεδομένο ότι και τα δύο κοινωνικά στρώματα πολιτών ζούσαν κοντά στο πράσινο.


Ενθαρρύνει την άσκηση

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ τονίζουν ότι οι χώροι πρασίνου ουσιαστικά ενθαρρύνουν τους πολίτες να ασκηθούν και άρα συμβάλλουν στην καλή υγεία. «Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν γίνει σχετικές μετρήσεις, είναι όμως αυτονόητο ότι όσοι ζουν κοντά σε τέτοιους χώρους ενθαρρύνονται για περισσότερη σωματική δραστηριότητα» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη: μόλις 2,5 τ.μ. όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ανεκτή τα 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια μάλιστα εκτιμάται ότι η αναλογία είναι ακόμα μικρότερη: 1-1,5 τ.μ. Την ίδια στιγμή μεγάλες εκτάσεις ελεύθερων χώρων της Αττικής παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή και εγκαταλελειμμένες, όπως ο Ελαιώνας, το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4543512&ct=1

[ Διαστάσεις ] Εξίσου ωμός με τον Στάλιν
Του Μιχάλη Μητσού/ mmitsos@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αν τον Λένιν τον είχε διαδεχθεί ο Τρότσκι, και όχι ο Στάλιν, η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης θα ήταν άραγε διαφορετική; Θα είχαν αποτραπεί οι στημένες δίκες, οι λιμοί και ο τρόμος; Θα είχε εγκαθιδρυθεί ένας «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» εξήντα χρόνια πριν από τον Γκορμπατσόφ;

Τα ερωτήματα αυτά δεν θα απαντηθούν ποτέ με βεβαιότητα. Ο Τρότσκι όχι μόνο δεν κυβέρνησε ποτέ τη χώρα του, αλλά το 1927 εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το 1929 εξορίστηκε, το 1936 καταδικάστηκε σε θάνατο και το 1940 άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεξικό όταν ο Ραμόν Μερκαντέρ του έχωσε ένα τσεκούρι στο κεφάλι. Η μοναδική μέχρι σήμερα μεγάλη βιογραφία του, που γράφτηκε από τον Βρετανό μαρξιστή Ισαάκ Ντόιτσερ και κυκλοφόρησε σε τρεις τόμους από το 1954 μέχρι το 1963, παρουσιάζει τον Τρότσκι ως έναν λαμπρό επαναστάτη που, αν τον άφηναν, θα είχε αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Μια καινούργια βιογραφία διαλύει αυτόν τον μύθο. Και δείχνει ότι ο Τρότσκι δεν ήταν λιγότερο ωμός από τον άνθρωπο που διέταξε τη δολοφονία του.

Όπως γράφει ο Ρόμπερτ Σέρβις στο βιβλίο του «Τρότσκι: μια βιογραφία» (εκδ. Μacmillan), ο Τρότσκι είχε αναμφισβήτητα μεγάλο πολιτικό θάρρος. Ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες του 20ού αιώνα. Το χρήμα και η πολυτέλεια δεν του έλεγαν τίποτα. Εδώ όμως εξαντλούνται τα προτερήματά του. Ήδη από το 1922 ζητούσε να δικαστούν και να καταδικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος (κάτι που θα έκανε την επόμενη δεκαετία ο Στάλιν με πολύ οργανωμένο τρόπο). Ως αρχηγός του Κόκκινου Στρατού, υποστήριζε τις συνοπτικές εκτελέσεις και τη σύλληψη ομήρων. «Πρέπει να πέσουν κεφάλια, πρέπει να χυθεί αίμα», είπε στους ναύτες της Κροστάνδης. «Η δύναμη της Γαλλικής Επανάστασης βρισκόταν σ΄ εκείνο το μηχάνημα που κόνταινε τους εχθρούς του λαού κατά ένα κεφάλι. Ένα τέτοιο μηχάνημα πρέπει να υπάρχει σε κάθε πόλη».

Μερικές φορές ήταν σαν να συναγωνίζονται ο Τρότσκι με τον Στάλιν για τον τίτλο του πιο βίαιου κομισάριου, γράφει ο Σέρβις. Πώς λοιπόν επέτρεψε ο πρώτος στον δεύτερο να τον νικήσει τόσο εύκολα στη μάχη για τη σοβιετική ηγεσία; Η απάντηση είναι ότι ο Τρότσκι ήταν απολύτως ανίκανος να συγκροτήσει συμμαχίες στο Πολιτικό Γραφείο. Όταν βαριόταν τον σύντροφο που μιλούσε, έβγαζε επιδεικτικά και διάβαζε ένα βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, του Ζορζ Σιμενόν. Η απόλυτη αδιαφορία του για τον τρόπο που σκέπτονταν οι άλλοι έκανε τον Τζερζίνσκι και τον Μενζίνσκι, τους αρχηγούς της μυστικής αστυνομίας, να υποστηρίξουν τον Στάλιν, που τους υποσχόταν ρητά ότι θα συνέχιζαν να εξοντώνουν τους αντιπάλους τους ανενόχλητοι.

Όπως ο Λένιν, και αντίθετα με τον Στάλιν, ο Τρότσκι απέφευγε να σκοτώνει ανθρώπους με τους οποίους είχε καλές σχέσεις. Μικρό το καλό: οι άνθρωποι αυτοί ήταν τόσο λίγοι...
LΙΝΚ:
http://diastaseis.blogspot.com

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κοινή εμφάνιση Αβραμόπουλου και Ψωμιάδη
Ζήτησαν και οι δύο την εκλογή νέου προέδρου από τους φίλους του κόμματος.

Να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ. στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ζήτησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του νομάρχη Θεσσαλονίκης.
«Το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «αλλάξτε τα όλα κι αλλάξτε κι εσείς» και η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, που θα οδηγήσει και στην επανίδρυση της Ν.Δ., είναι το άνοιγμα και πάλι προς την κοινωνία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Ένα κόμμα για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είπε και υπογράμμισε πως η πρόταση του υποβλήθηκε με σαφήνεια κι έτυχε της κοινωνικής υποδοχής. «Θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι διάπλατα οι πόρτες και ο μόνος τρόπος είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, πάντοτε κάτω από μια βασική αρχή. Όλες και όλοι που θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση θα αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες της παράταξης», εξήγησε.
Τόνισε ακόμα την ανάγκη να ανανεωθούν τα μητρώα των κομματικών οργανώσεων, να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν και όσοι φίλοι απογοητεύθηκαν. Να ξεκινήσουν τώρα οι μεγάλες βαθιές τομές και αλλαγές στη Ν.Δ.
Παράλληλα είπε ότι προέχει η ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνοχής της παράταξης. «Ανήκουμε όλοι στην ίδια παράταξη, στην ίδια οικογένεια. Την επομένη των εκλογών θα είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί στο πλευρό του νέου αρχηγού», επισήμανε.
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε τα κομματικά στεγανά, να αγγίξουμε τις ψυχές της κοινωνίας και των πολιτών. Εξάλλου, οι φίλοι πολλές φορές είναι καλύτεροι από τα αδέλφια μας».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που η Κ.Ε. της Ν.Δ. απορρίψει την πρόταση να ψηφίσουν και οι φίλοι ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Μην προκαταλαμβάνετε την άποψη και τη θέση που θα καλλιεργηθεί μέσα από ένα διάλογο στην Κ.Ε. Τα μέλη της Κ.Ε. είναι μαχητές αυτής της παράταξης που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή και αισθάνθηκαν ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο και άποψη».
Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και μίλησε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή μελών και στελεχών της Ν.Δ.
Όπως ανακοινώθηκε, η προεκλογική συγκέντρωση του Δ. Αβραμόπουλου στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/10/2009_305041

Συνάντηση Αλέκας Παπαρήγα με συμβασιούχους της Ολυμπιακής
«Η ανεργία δεν απαντιέται με αυτό το ψεύτικο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει την αξιοκρατία. Όταν οι θέσεις εργασίας που καθορίζει η κυβέρνηση είναι πολύ λιγότερες από τους χιλιάδες ανέργους, δεν μπορεί να μιλάει για αξιοκρατία. Να πει την αλήθεια η κυβέρνηση. Με πρόσχημα την αξιοκρατία, θέλει να βοηθήσει να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και να γίνει πολύ ευρύτερος και μονιμότερος. Εμείς ζητάμε μόνιμη δουλειά για όλους».
Τη δήλωση έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους εργαζομένους σε προγράμματα stage.
Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με συμβασιούχους της Ολυμπιακής, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις της προηγούμενης, που εξαίρεσε 800 ανθρώπους που δούλευαν για πολλά χρόνια στην «Ολυμπιακή» ως συμβασιούχοι, όπως και τους εργαζόμενους του «Γαλιλαίου», και τους άφησε έξω από τις ρυθμίσεις που έγιναν για το υπόλοιπο προσωπικό με την πώληση της «Ολυμπιακής"».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «διεκδικούμε ίση μεταχείριση, δηλαδή πρέπει να βρουν και αυτοί κανονική δουλειά και να έχουν όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρέθηκαν στη διαδικασία της πώλησης της «Ολυμπιακής» στη MIG. Σε αυτό το ζήτημα θα πούμε για άλλη μια φορά ότι για μας δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για τους εργαζόμενους είτε σε ένσημα, είτε σε Υγεία, είτε σε μετάταξη, είτε σε διαγωνισμούς με βάση τη μορφή της εργασιακής σχέσης, όταν ζούμε σε μία εποχή που αυτές οι εργασιακές σχέσεις, ο εργασιακός μεσαίωνας, πάνε να επεκταθούν και να κυριαρχήσουν».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/10/2009_304995

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πράσινα» και ... συναινετικά
«Σε θετική κατεύθυνση» κρίνει το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ότι κινείται το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα καμένα της Αττικής κι ας μη διασφαλίζει την άμεση και συνολική αναδάσωσή τους.
Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να σημειώσουν στη σχετική ανακοίνωσή τους ότι «η κατάργηση του επικίνδυνου ορισμού του Ν. 3208/2003 για τα δάση αποτελεί θετικό και γενναίο μέτρο», τη στιγμή που το νομοσχέδιο μιλάει για απλή αναστολή της διάταξης αυτής!
Ούτε καν μιλούν για τη διαβούλευση - κοροϊδία της μιας βδομάδας που αποφάσισε η κυβέρνηση. Αντίθετα τονίζουν πως ελπίζουν ότι ο διάλογος αυτός θα αποτελέσει «το πρώτο βήμα για συνολικότερες διακομματικές συναινέσεις σε βιώσιμες πολιτικές για το δασικό πλούτο στο σύνολο της χώρας»!
Αυτό, προφανώς, τους καίει. Να επιδείξουν συναινετικό πνεύμα μπροστά στον κοινό στόχο με την κυβέρνηση, αυτόν της «πράσινης» ανάπτυξης, που δημιουργεί νέα πεδία δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο, ακόμη και μέσω της εμπορευματοποίησης της γης και των δασικών οικοσυστημάτων…
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/10/2009&id=11488&pageNo=4&direction=1

Ανερυθρίαστοι υποκριτές
Στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων με «stage» είχαν το θράσος να παραβρεθούν πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι θράσος η ΝΔ να δηλώνει τη δήθεν συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων, όταν ως κυβέρνηση διατήρησε τον απαράδεκτο θεσμό εργασιακής εξαθλίωσης και ομηρίας των «stage» που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον εκμεταλλεύτηκε με τον ίδιο χυδαίο τρόπο.
Είναι θράσος να καμώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα» όταν στήριξαν και στηρίζουν τις ελαστικές μορφές εργασίας και στην πράξη. Οπως έκαναν οι δήμαρχοί του, αλλά και οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις, που προτείνουν πλαφόν στη μερική απασχόληση. Οταν και σήμερα προτείνουν όχι μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αλλά μοριοδότηση των συμβασιούχων.
Θράσος έχουν, αλλά, βέβαια, δεν είναι αφελείς. Γι' αυτό και χτες δεν τόλμησαν να κοιτάξουν τους εργαζόμενους στα μάτια. Κάθισαν σε μια άκρη, άλλοι περισσότερη και άλλοι λιγότερη ώρα. Και αφού είπαν ό,τι είχαν να πουν στις κάμερες (αυτός είναι ο καημός τους) για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να συγκαλύψουν το ρόλο τους αποχώρησαν.
Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ομως, καλό είναι να γνωρίζουν ότι όσο τα προβλήματα οξύνονται θα απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Και οι δημαγωγοί αποκαλύπτονται.
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/10/2009&id=11488&pageNo=7&direction=1

Διαδήλωσαν μαζικά σε Αθήνα και άλλες πόλεις
Στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο πλευρό τους ταξικά συνδικάτα από διάφορους κλάδους
Προάγγελο των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που θα γίνουν στις 5 και 6 του Νοέμβρη αποτελεί η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εργαζομένων με stage σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΣΕΠΕ, ΝΑΤ, ΤΣΜΕΔΕ κ.α. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες ταξικών συνδικάτων από τις Τηλεπικοινωνίες, τους Ξενοδοχοϋπάλληλους, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τους Οικοδόμους, τις ταξικές δυνάμεις στο δημόσιο κτλ., που με την παρουσία τους ανέδειξαν την ανάγκη, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφής ελαστική απασχόληση. Ανάγκη που επιβεβαίωσαν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, σε αντιπροσωπεία των απεργών, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά και η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, όπου απλά ανακοινώθηκε ότι πάνω από 30.000 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο. Μοναδική «παραφωνία» ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης και ζήτησε τη μονιμοποίηση όλων.
Χτες, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από εκεί πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, όπου και παρέμειναν ως το μεσημέρι. Μαζικά και με αγωνιστικό παλμό οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν με συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», «Τα stage είναι σύγχρονη δουλεία». Περνώντας έξω από τα γραφεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ εξέφρασαν την οργή τους ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν στο ακέραιο την αντεργατική πολιτική, η οποία τους πετά στο δρόμο: «Στέλνουμε το μήνυμα στους εργατοπατέρες. Μας στήσανε στον τοίχο, μας ρίξανε και σφαίρες».
Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, που μιλώντας στους απεργούς εξέφρασε την έμπρακτη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μεταξύ άλλων ανέδειξε την ανάγκη για συσπείρωση, ενότητα και συντονισμό και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή γιατί «θα προσπαθήσουν να σας διαιρέσουν, να σας διασπάσουν». Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.
Κινητοποιήσεις έγιναν χτες και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι με stage πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της διήμερης αποχής που πραγματοποιούν.
Στη Λάρισα έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση έξω από το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, κ.ά. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και την περασμένη Τρίτη, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο.
Κινητοποίηση έγινε και στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Στο πλάι τους βρέθηκε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/10/2009&id=11488&pageNo=7&direction=1

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.