Wednesday, October 19, 2011

tsakthan daily - Αι γενεαί πάσαι στη μεγαλύτερη διαδήλωση της μεταπολίτευσης - 19/10/2011


19 Οκτωβρίου 2011

Αι γενεαί πάσαι στη μεγαλύτερη διαδήλωση της μεταπολίτευσης

Στη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου που αγωνίστηκαν σε όλη τη ζωή τους βάζοντας το δικό τους λιθαράκι της οικοδόμησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η σημερινή μέρα της ειρηνικής εξέγερσης της εργατικής τάξης αφιερώνεται σε αυτούς και σε όλους/ες αγωνιστές/τριες που δεν είναι πια μαζί μας.



Ω, γλυκύ μου έαρ! Η ανοιξιάτικη Τετάρτη που ζήσαμε σήμερα ήταν ανεπανάληπτη. Η καλή μέρα φαινόταν από νωρίς το πρωί. Τα γιασεμιά της απέναντι αυλής μοσχοβολούσαν μεθυστικά. Τα μαγαζιά της γειτονιάς μου κλειστά από μόνα τους «για να μη τους τα κλείσουν». Τα 16άρικα αγόρια και κορίτσια που γελαστά ξεκινούσαν για τη διαδήλωση στο λεωφορείο και στο μετρό. Ο χαρούμενος κόσμος που ανέβαινε με κόκκινα λουλούδια τις κυλιόμενες σκάλες στο σταθμό της Ακρόπολης. Τα συνθήματα του ΠΑΜΕ που φώναζε ολόκληρη η διαδήλωση και όχι μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Τα τεράστια μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, των Υγειονομικών κα των Υπουργείων που το καθένα απλωνότανε σε 2-3 τετράγωνα το καθένα. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι που έπιαναν ολόκληρα τα Χαυτεία, την Πανεπιστημίου ως τα Προπύλαια. Εκεί ήταν οι Σύλλογοι των Εργαζομένων στο Εθνικό Καποδιστριακό και των άλλων πανεπιστήμιων της Αθήνας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των καταλήψεων. Ήταν ακόμα το κίνημα της Πραγματικής Δημοκρατίας, των επιτροπών «Δεν Πληρώνω». Τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, νέα και παλιά, και οι κινήσεις και τα δίκτυα για τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Διάσπαρτοι μέσα στα συνδικάτα δεξιοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που δεν είχαν ποτέ ξαναπάει σε διαδήλωση, Πασοκτζήδες που θυμήθηκαν τα νιάτα τους. Είδα, όμως, και νέα παιδιά που δεν πήγαν για μια μέρα στην καφετέρια αλλά παρέες-παρέες κατέβηκαν για να έχουν να λένε «ήμουν κι εγώ εκεί». Είδα φίλους που δουλεύουν σε συνθήκες επισφάλειας. Είδα και ανέργους. Μπορεί να ξεχνάω και κάποια κοινωνική κατηγορία και ομάδα αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει αυτό που ζήσαμε, η εμπειρία μας. Το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος. Και μην ξανακούσω μιζέριες του τύπου «γιατί δεν κατεβαίνει ένα εκατομμύριο στους δρόμους», «γιατί δε σηκώνονται από τον καναπέ του;». Συνήθως αυτοί που ακούω να εκστομίζουν αυτές τις κουβέντες είναι εκείνοι που τα περιμένουν από τους άλλους να βγουν μπροστά για να σηκωθούν αυτοί από τους καναπέδες τους. Τα ακούμε αυτά και από ανθρώπους της αριστεράς, που θα περίμενε κανείς να επεξεργάζονται στο μυαλό τους τις κουβέντες τους προτού τις ρίξουν στο τραπέζι.



Ας τους αφήσουμε ακόμη ένα 24ωρο να τα σκεφτούν στην μεγάλη περικύκλωση της Βουλής όταν θα διευρύνονται τα ρήγματα στο κυβερνητικό κόμμα λόγω των αγώνων του εργατικού κινήματος και του λαού. Θα θυμίζουμε πάντα ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της μεταπολίτευσης: 500.000 διαδηλωτές/τριες στην Αθήνα, 50.000 στη Θεσσαλονίκη, 30.000 στην Πάτρα, 15.000 στο Βόλο, 10.000 στα Χανιά, 15.000 στο Ηράκλειο, 8.000 στα Γιάννενα, 3.500 στην Κέρκυρα, 3.000 στη Χίο. Αναφορά για τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες όλων των εποχών γίνεται για την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Πάρο, τη Λειβαδιά, την Καλαμάτα, την Πρέβεζα, το Ρέθυμνο, τη Ρόδο και τις Σέρρες. Έγιναν και διαδηλώσεις κι εκεί ποτέ δεν είχαν γίνει, όπως η Σκόπελος.







Ανακοινώσεις έβγαλαν, συνδικάτα, ομοσπονδίες, κόμματα και οργανώσεις για τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Από τον εναλλακτικό ιστότοπο www.

"Οι εργαζόμενοι, τα Συνδικάτα και το σύνολο της κοινωνίας, αντιδρούν στις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικα που ευνοούν τους Τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους και τους αεριτζήδες τζογαδόρους . Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική όσο θα αγνοούνται. H ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ και κάλεσε αύριο δεύτερη ημέρα της 48ωρης Γενικής Απεργίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σε συγκέντρωση των απεργών στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

«Απέναντι στον ατελείωτο πολιτικό κατήφορο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απάντησαν με την πρωτοφανή, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, συμμετοχή τους στην προσυγκέντρωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη.» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ προσθέτει «Οι πάνω από 30.000 εργαζόμενοι-απεργοί των Ο.Τ.Α. θα συμμετέχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί και αύριο στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στην Πλατεία Καραϊσκάκη.»



«Το μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο, είναι γραμμένα με τις πένες των τραπεζιτών, των τοκογλύφων και των δανειστών. Ζητούν «αίμα» από την εργατική τάξη και της επιφυλάσσουν φτώχια και εξαθλίωση.» ανέφερε ο Γ. Χαρίσης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Αυτό το τεράστιο ποτάμι που σήμερα πλημμυρίζει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, όλες τις πόλεις της χώρας, είναι σημάδι ότι τα ρυάκια και οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν από τους αγώνες την προηγούμενη περίοδο μαζεύονται σε ένα μεγάλο ποτάμι που θα παρασύρει και θα σαρώσει τις πολιτικές της Κυβέρνησης και της τρόικας.» ανέφερε.

«Η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει -τα εκατομμύρια των εργαζομένων, παντού, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που μετείχαν στην απεργία ξεπερνώντας απειλές, εκβιασμούς, τρομοκρατία από εργοδότες και κυβέρνηση. -τους 10αδες χιλιάδες εργαζομένων ανέργων συνταξιούχων αυτοαπασχολούμενων, Ε.Β.Ε, φτωχών αγροτών, νέων συνταξιούχων και μεταναστών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν μαζικά αποφασιστικά με τα λάβαρα και τα αιτήματα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.» αναφέρει το ΠΑΜΕ ενώ καλεί για την επιτυχία και της δεύτερης ημέρας της 48ωρης απεργίας καθώς και της περικύκλωσης της βουλής.

«Οι ημέρες της κυβέρνησης, της τρόικας και των κατεδαφιστικών πολιτικών τους είναι μετρημένες. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ καλεί στις αυριανές συγκεντρώσεις αναφέροντας «Ο αγώνας συνεχίζεται αύριο 20 Οκτωβρίου, με πανεργατική, πανελλαδική απεργία και περικύκλωση της Βουλής από το πρωί μέχρι όσο χρειαστεί.»

«Με τη σημερινή συγκλονιστική απεργία γυρίζουμε σελίδα, δίνεται το σύνθημα της αντεπίθεσης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης θα πέσει από τη δυναμική του λαϊκού κινήματος, παίρνοντας μαζί της και όλα τα άθλια μέτρα που πέρασε, όλα τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα πολυνομοσχέδια.» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ προσθέτει «Με τη μαζική συμμετοχή και στην αυριανή απεργία, με την αταλάντευτη περικύκλωση – αποκλεισμό της βουλής και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργίες, καταλήψεις, αποκλεισμούς και μετά την Πέμπτη, σε ένα αγώνα διαρκείας μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, να ανατραπούν τρόικα, ΕΕ, ΔΝΤ και να επιβληθεί η θέληση του λαού. Σε ένα αγώνα που θα τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με συνελεύσεις βάσης και επιτροπές αγώνα.»

«Η κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας συμβαίνουν ταυτόχρονα αλλά δεν καταφέρνουν να κάμψουν την οργή του κόσμου. Σήμερα στους δρόμους όλης της χώρας διαδήλωσε η κοινωνία της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης δίνοντας την εντολή παραίτησης της κυβέρνησης και την ανατροπή όλων των εκφραστών της πολιτικής της.» αναφέρει η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης.

«Οι μέρες της κυβέρνησης, της τρόικας και των ισοπεδωτικών πολιτικών τους είναι μετρημένες. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.» αναφέρει η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή πόλη.

«Καταγγέλλουμε την εισβολή ΜΑΤ στο ΕΚΘ. Είναι η δεύτερη φορά που η Αστυνομία καταλύει το άσυλο του κορυφαίου συνδικαλιστικού χώρου στην πόλη, μετά την πρόσφατη σύλληψη συνδικαλιστή και τον προπηλακισμό της διοίκησης του ΕΚΘ από μοτοσικλετιστές των ομάδων «Δ» και «Ζήτα» επισημαίνει η δημοτική κίνηση αναφερόμενη στο περιστατικό της εισβολής αστυνομικών στο Εργατικό κέντρο.

Συνεχίζεται…..

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

http://tsakiris.snn.gr

http://tsakthan.blogspot.com

http://tsakthan.wordpress.com

http://antiracistes.wordpress.com

http://homoecologicus.wordpress.com

http://leftypedia.wordpress.com

http://greekunions.wordpress.com

http://femininmasculin.wordpress.com

http://ilioupoli.wordpress.com

http://homopolitics.wordpress.com

http://politicalperson.wordpress.com

http://cantpaydontpay.wordpress.com

http://pringkipessa.wordpress.com

http://redferryman.wordpress.com

http://adotoe.wordpress.com

http://easpemporiki.wordpress.com

http://www.easp.gr







ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Hessel, Stephane (2011) Αγωνιστείτε! Αθήνα: Εκδ. Πατάκη Σελ. 122, τιμή 5,85 ευρώ



"Το "Αγανακτήστε!" του Στεφάν Εσσέλ, που πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2010, έγινε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό εκδοτικό φαινόμενο, και ενέπνευσε τα λαϊκά κινήματα σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση ήταν μια αφορμή για να αποκαλυφθεί η κρίση της πολιτικής, των θεσμών και των ιδεολογιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.



Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, ο Στεφάν Εσσέλ, 94 ετών σήμερα, συζητεί με τον εικοσιπεντάχρονο δημοσιογράφο Ζιλ Βαντερπότεν γύρω από τα ζητήματα της πολιτικής ηθικής και της στάσης που πρέπει να κρατήσει ο σημερινός πολίτης. Δεν αρκεί να αγανακτούμε: ο καθένας μας οφείλει, ανάλογα με τις ευαισθησίες του, να δεσμευτεί στις μάχες της εποχής μας• στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην υπεράσπιση των αδυνάτων, εναντίον των ανισοτήτων και της καταστροφής του περιβάλλοντος....



Σταθερά αισιόδοξος, ο Στεφάν Εσσελ πιστεύει στην ανθρώπινη φύση και καλεί τις νέες γενιές να αγανακτήσουν και να αντισταθούν στις σκανδαλώδεις συνθήκες που τους επιβάλλονται. Μια άκρως ενδιαφέρουσα, ζωηρή και βαθυστόχαστη συζήτηση.



Το νέο μανιφέστο του μοναδικού Εσσέλ: Αγωνιστείτε!"



("Le Nouvel Observateur")



"Καθώς το "Αγανακτήστε!" μεταφράζεται μέχρι την Κίνα, ο Στεφάν Εσσέλ στο νέο του βιβλίο μάς λέει: Αγωνιστείτε! Μέσα στους θεσμούς, μέσα στη δημοκρατία."



("Die Zeit")







ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

El pueblo unido jamás será vencido

mp3

________________________________________



El pueblo unido jamás será vencido,

el pueblo unido jamás será vencido... The people united will never be defeated,

The people united will never be defeated...



De pie, cantar

que vamos a triunfar.

Avanzan ya

banderas de unidad.

Y tú vendrás

marchando junto a mí

y así verás

tu canto y tu bandera florecer,

la luz

de un rojo amanecer

anuncia ya

la vida que vendrá.



De pie, luchar

el pueblo va a triunfar.

Será mejor

la vida que vendrá

a conquistar

nuestra felicidad

y en un clamor

mil voces de combate se alzarán

dirán

canción de libertad

con decisión

la patria vencerá.



Y ahora el pueblo

que se alza en la lucha

con voz de gigante

gritando: ¡adelante! Arise, sing

We are going to win.

Flags of unity

are now advancing.

And you will come

marching together with me,

and so you'll see

your song and your flag blossom.

The light

of a red dawn

already announces

the life to come.



Arise, fight

the people are going to win.

The life to come

will be better.

To conquer

our happiness.

and a clamor

of a thousand fighting voices will rise,

speaking

a song of freedom.

With determination

the fatherland will win.



And now the people,

who are rising in struggle

with a giant voice

crying out: Forward!



El pueblo unido jamás será vencido,

el pueblo unido jamás será vencido... The people united will never be defeated,

The people united will never be defeated...



La patria está

forjando la unidad

de norte a sur

se movilizará

desde el salar

ardiente y mineral

al bosque austral

unidos en la lucha y el trabajo

irán

la patria cubrirán,

su paso ya

anuncia el porvenir.



De pie, cantar

el pueblo va a triunfar

millones ya,

imponen la verdad,

de acero son

ardiente batallón

sus manos van

llevando la justicia y la razón

mujer

con fuego y con valor

ya estás aquí

junto al trabajador.



The fatherland is

forging unity,

from north to south

they're mobilizing.

From the salt mines

burning and mineral

to the southern forests.

united in struggle and labor

they go

covering the fatherland.

Their steps already

Announce the future.



Arise, sing

the people are going to win

millions now

are imposing the truth

Their steel battalions

are on fire,

taking in their hands

justice and reason.

Woman

with fire and courage

is already here

Along side the worker.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...