Monday, January 18, 2010

Tsakthan Weekly, 18 – 25 Ιανουαρίου 2010 - ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ, ΤΩΡΑ!

Tsakthan Weekly, 18 – 25 Ιανουαρίου 2010

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ, ΤΩΡΑ!




Χτες το βράδυ, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης βλέπαμε την ταινία Kuhle Wampe. Η ταινία αναφέρεται στην εποχή του μεσοπολέμου στο Βερολίνο κατά την δεκαετία του 1920. Ένας άνεργος νεαρός (ο Άνις Μπρούντερ) που μάταια ψάχνει για δουλειά πέφτει από την απόγνωσή του από το παράθυρο και σκοτώνεται. Προτού προβεί στο μοιραίο διάβημα έβγαλε το ρολόι του. Η οικογένειά του χάνει το σπίτι λόγω έξωσης και μετακομίζουν στο παραλίμνιο κάμπινγκ με τό όνομα «Kuhle Wampe». Η Άννι, η κόρη του, που έχει δουλειά, μένει έγκυος και αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί τον φίλο της τον Φριτς, ο οποίος, όμως, το ίδιο βράδυ της παραδέχεται ότι δεν έχει πρόθεση να την παντρευτεί. Η Αννι τον εγκαταλείπει και μετακομίζει στην φίλη της, την Γκέρντα. Αργότερα θα ξανασυναντήσει τον Φριτς, ο οποίος τώρα και αυτός είναι άνεργος, και θα τα ξαναφτιάξει μαζί του. Στο τραίνο για το σπίτι γυρίζοντας από το εργατικό συλλογικό αθλητικό Σάββατο (σε διαλόγους του Μπέρτολντ Μπρεχτ) θα τσακωθούν άγρια μαζί με άλλους σε κάποια συνομιλία περί της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με αφορμή την τιμή του καφέ (σπαρταριστοί όντως οι διάλογοι). Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στην Κρύα Λίμνη (μεταφορικά εννοείται το «άδειο στομάχι».

Ομοιότητες και διαφορές υπάρχουν πολλές μεταξύ της εποχής εκείνης υπάρχουν πολλές με τη δική μας. Όμως, η οικονομική και κοινωνική κρίση χειροτερεύει και οι νεοναζιστές σήκωσαν το αποκρουστικό κεφάλι τους για μια ακόμη φορά. Στα Χανιά έκαψαν για δεύτερη φορά την Εβραϊκή Συναγωγή, σε πολλά σημεία της χώρας κυνηγούν και τραυματίζουν μετανάστες/τριες και πρόσφυγες, και στην Πάτρα, χτες τόλμησαν να μαγαρίσουν το μνήμα του Νίκου Τεμπονέρα, του αγωνιστή καθηγητή που δολοφονήθηκε το Γενάρη του 1991 στο 3ο Λύκειο της πόλης από τους φασίστες «αντικαταληψίες» που έκρυβε στους κόλπους της η ΟΝΝΕΔ, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας. Έριξαν μπογιά στο μνήμα, έγραψαν (ανορθόγραφα;) ΕΛΑΣ (για να δείξουν ότι κρύβονται στην αστυνομία) και άφησαν ένα φύλλο της φασιστικής φυλλάδας «Στόχος» πάνω στο μνήμα (που έχει ως σύμβολο ένα ανοιχτό βιβλίο) γεμάτο περιττώματα, δείχνοντας έτσι τον «πολιτισμό» τους.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ



ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑ
Σάκης Μπουλάς
Θάνος Μικρούτσικος/Μπέρτολντ Μπρεχτ

Ρύζι έχει κει κάτω κοντά στο ποτάμι
Εκεί ψηλά στο βουνό χρειάζουνται ρύζι
Αν το ρύζι το κρύψουμε στις αποθήκες
θ' ακριβύνει το ρύζι γι' αυτούς εκεί πάνω
Οι μαούνες του ρυζιού θα 'χουν λιγότερο ρύζι
και το ρύζι φτηνότερο θα 'ναι για μένα

Τι είναι στ' αλήθεια το ρύζι
Πού να ξέρω το ρύζι τι είναι
Ποιος να το ξέρει τάχα
Δεν ξέρω το ρύζι τι είναι
Ξέρω την τιμή του μονάχα

Φτάνει χειμώνας και χρειάζουνται ρούχα
Πρέπει μπαμπάκι λοιπόν ν' αγοράσουμε
και το μπαμπάκι να μην το πουλήσουμε
Σαν θα 'ρθει το κρύο, θ' ακριβύνουν τα ρούχα
Τα κλωστήρια πληρώνουν πολύ ψηλά μεροκάματα
Κι έπειτα υπάρχει πάρα πολύ μπαμπάκι

Τι είναι στ' αλήθεια το μπαμπάκι
Πού να ξέρω το μπαμπάκι τι είναι
Ποιος να το ξέρει τάχα
Δεν ξέρω το μπαμπάκι τι είναι
Ξέρω την τιμή του μονάχα

Κι ο άνθρωπος παρατρώει φαΐ
γι' αυτό κι ο άνθρωπος όλο ακριβαίνει
Για να φτιάξεις φαΐ, χρειάζεσαι ανθρώπους
Οι μάγειροι κάνουν φτηνότερο το φαΐ
αλλά
οι φαγάδες όλο και τ' ακριβαίνουν
Κι έπειτα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι

Τι είναι στ' αλήθεια ο άνθρωπος
Πού να ξέρω ο άνθρωπος τι είναι
Ποιος να το ξέρει τάχα
Δεν ξέρω ο άνθρωπος τι είναι
Ξέρω την τιμή του μονάχα


ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Στις 6 Γενάρη ,άγνωστοι αποπειράθηκαν να κάψουν την συναγωγή που βρίσκεται στην παλιά πόλη στα Χανιά, αφήνοντας την υπογραφή τους με το πέταγμα σαπουνιών .
Την Παρασκευή 15 Γενάρη το βράδυ ,έγινε και δεύτερη απόπειρα εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής ,αυτή την φορά προκαλώντας πολύ σοβαρότερες καταστροφές.
Είναι δύσκολο να μην συνδέσει ο κάθε ένας μας ,τις δύο επιθέσεις που έγιναν στη Συναγωγή μεταξύ τους ,καθώς και με την απόπειρα εμπρησμού στο Κοινωνικό Στέκι –Στέκι Μεταναστών και τις δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες και Έλληνες αντιρατσιστές .
Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας και σε κτίρια που στεγάζονται συλλογικότητες φιλομεταναστευτικές, είναι εμπρησμοί ενάντια στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Για μια ακόμα φορά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις φασιστικές –τραμπούκικες επιθέσεις
που συμβαίνουν στα Χανιά.. Και φασιστική είναι κάθε βίαιη ενέργεια (ανεξάρτητα αν υπογράφεται ή όχι) που χτυπάει τους «ξεχασμένους της κοινωνίας»,θρησκευτικούς χώρους ,ανθρώπους με κριτήριο τον τόπο καταγωγής και το χρώμα τους.
Απέναντι στην φασιστική τρομοκρατία εμείς προτάσσουμε τις δράσεις μας και την επιμονή μας τα Χανιά να απαλαγούν από αυτά τα φαινόμενα φασιστικής βίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η φτώχεια τρομάζει τους ανθρώπουςhttp://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=122082
Η ακραία φτώχεια είναι ο πρώτος λόγος ανησυχίας των ανθρώπων στον κόσμο, πριν από τις κλιματικές αλλαγές, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC. Το 71% από τους περίπου 25.000 ανθρώπους που ερωτήθηκαν σε 23 χώρες τοποθετούν την "ακραία φτώχεια" στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους, ενώ ποσοστό 64% ανησυχεί για το περιβάλλον και τη μόλυνσή του και ποσοστό 63% ανησυχεί για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Η τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ασθένειες κρίνονται ως πρώτος λόγος ανησυχίας από ποσοστό 59% των ερωτηθέντων, ενώ η κλιματική αλλαγή και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας θεωρούνται ως πρώτος λόγος ανησυχίας από το 58% και το 57% αντίστοιχα.
Η έρευνα έγινε από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία έγινε το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.
"Η παγκόσμια οικονομική ύφεση διατήρησε τα οικονομικά προβλήματα στις πρώτες θέσεις των λόγων ανησυχίας των ανθρώπων τη χρονιά αυτή, όμως η ακραία φτώχεια είναι πράγματι αντιληπτή ως το πιο σοβαρό διεθνές πρόβλημα", δήλωσε ο Σαμ Μάουντφορντ, διευθυντής ερευνών του GlobeScan, του ινστιτούτου που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.
Μεμονωμένα τώρα, η Ινδία και το Πακιστάν τοποθετούν ως πρώτο λόγο ανησυχίας την τρομοκρατία, η οποία αποτελεί τον τρίτο λόγο ανησυχίας στη Βρετανία, την Ινδονησία και την Ισπανία.
Επίσης κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ισπανία, πρώτος λόγος ανησυχίας είναι η οικονομία.
Η μόνη χώρα που θεωρεί πρώτο λόγο ανησυχίας τις κλιματικές αλλαγές είναι η Ιαπωνία.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί εξάλλου δεύτερο λόγο ανησυχίας στην Κίνα και ένατο στις ΗΠΑ
Τέλος η Γαλλία θεωρεί πρώτο λόγο ανησυχίας τον πόλεμο και ακολουθούν η ακραία φτώχεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η τρομοκρατία.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...