Wednesday, August 26, 2009

TSAKTHAN DAILY, 26 August 2009 - Πεθαίνουν μύθοι: Κέννεντι και Κάλυμνος

TSAKTHAN DAILY, 26 August 2009

Πεθαίνουν μύθοι: Κέννεντι και Κάλυμνος


O Edward Kennedy και η Κάλυμνος. Τι κοινό έχουν; Κατά ένα παράξενο τρόπο συνδέονται με τα παιδικά και εφηβικά χρόνια μου. Ο Κέννεντι σαν σύμβολο μιας προοδευτικής τάσης στις ΗΠΑ τον καιρό που ζούσα εκεί και η Κάλυμνος ένας τόπος διακοπών μιας και με δένουν συγγενικοί δεσμοί μ’ αυτό το ακριτικό ελληνικό νησί. Ο τελευταίος των αδελφών Κέννεντι πέθανε πριν από λίγες ώρες. Η Κάλυμνος αργοπεθαίνει λόγω της αδιαφορίας των εφοπλιστών, της ανεργίας που μαστίζει τους νέους και τις νέες του νησιού και των…ναρκωτικών, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ρούσσος. Κάποτε, στα παλιά τα χρόνια της ελληνικής μετανάστευσης, οι νέοι έφευγαν για την Αμερική (Τάρπον Σπρινγκς, Λος Άντζελες, Βαλτιμόρη κ.ά.) και την Αυστραλία (Μελβούρνη και Ντάργουην). Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η διέξοδος (όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά ούτε στην Ελλάδα), το νησί μαραζώνει και «φταίει η διαχρονική και διακομματική περιθωριοποίηση της Καλύμνου» από τις «άπονες εξουσίες» Αθηνών και Βρυξελλών. Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα έλθει το τέλος του κόσμου για το «νησί των σφουγγαράδων». Κάποιοι, ίσως οι πολλοί, ενδέχεται να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Ντιρλαντά
Μουσική/Στίχοι: Δημοτικό Δωδεκανήσων-Γιάννης Γκινής/Σαββόπουλος Διονύσης

Βρέ ντιρλαντά, ντιρλανταντά, βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι
και πώς θα πάρουμε την πόλη, ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά
Από την πόλη την καλή ήρθε μια σκούνα με πανί

Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά και δεν τελειώνει
βρε ντιρλαντά με ζαχαρώνει,
Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, να το χαρώ που με κοιτά
Ω ντιρλαντά βρε λεβεντόνια, βρε και της Μπαρμπαριάς γλαρόνια

Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά βρε και βραδιάζει
βρε κι η κουβέρτα ανεστενάζει
Βρε και ο μάγερας φωνάζει, ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά
Βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι και πώς θα πάρουμε την Πόλη

Από την πόλη την καλή, ήρθε μια σκούνα με πανί
Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, αχ η Μαρία του Μηνά
Επάνω στ’ άσπρο της ποδάρι θα πάω να δέσω παλαμάρι

Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά θα δέσω κόμπο
βρε στον λαιμό τους των αρχόντων
Να πέφτει ο κόμπος στο κοπάλι, στην Κατερίνα του τσαγκάρη
Βρε θα τη βάλω μες στην πλώρη και θα τής κάμω γιο και κόρη

Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά και σεις λεβέντες
βρε θα σάς δώσω εγώ βιολέτες
Θα δώσω σ’ όλους από δύο βρε και τού Γιώργη δε τού δίνω
Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντα-ντα-ντα, ντιρλανταντά
Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά...

Σημειώσεις για το τραγούδι από το www.kithara.vu: Η Χαλή είναι ένα ακρωτήριο στην Ανατολική πλευρά της Καλύμνου ιδιοκτησίας του Δήμου Καλύμνου. Πουλήθηκε στον Νικόλα Βουβάλη τον μεγαλύτερο και πλουσιότερο σπογγέμπορο της Καλύμνου, που το έκαμε εξοχική κατοικία του. Με τα λεφτά της πώλησης κατασκευάστηκε το παλιό λιμάνι (το "Φανάρι") που σήμερα δεν υπάρχει πιά.(…)Το έχει τραγουδήσει κι ο Ξυλούρης. Επίσης επί χούντας ο Σαββόπουλος κατηγορήθηκε για αυτό το τραγούδι ότι περιέχει υπονοούμενο στο στίχο "ντερλαντά" αλλά τον υπερασπίστηκε ο Γιάννης Παπαϊωάννου λέγοντας πως το "ντιρλαντά" είναι ένας όρος των ψαράδων. Κι όταν ρωτήθηκε από τους δικαστές πώς το γνωρίζει αυτό τους έδειξε μια παλιά του ταυτότητα που έγραφε επάγγελμα "αλιεύς".>

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ




TO BHMA
Διακομματικές οι ευθύνες, λένε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα - Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στη διακυβέρνηση των προηγούμενων δεκαετιών από το ΠαΣοΚ επέρριψε σε συνέντευξη Τύπου η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την καταστρεπτική πυρκαϊά στη Βορειοανατολική Αττική. «Η δασοκτόνα πολιτική και των δύο κομμάτων έχει γίνει ο συνένοχος και ο βοηθός των εμπρηστών» τόνισε η κυρία Παπαρήγα, κάνοντας συνάμα λόγο για «εμπρησμούς που υλοποιούν σχεδιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν φιλέτα γης με στόχο το κέρδος». «Το ίδιο συνέβη στην Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και την Εύβοιατο 2007. Το έγκλημα είναι διαχρονικό και ποτέ δεν αποδίδονται ευθύνες στους φυσικούςαλλά και τους ηθικούς αυτουργούς του» κατέληξε η κυρία Παπαρήγα. Για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» έκανε λόγο, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος. «Η κυβέρνηση του τσιμέντου, των 28 δισ. στις τράπεζες και των αναψυκτηρίων στα δάση, δεν δίνει χρήματα στη δασοπροστασία και κρατά σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας τους δασοπυροσβέστες, καταστρέφοντας τα δάση και ουσιαστικά την εθνική ακεραιότητα της χώρας» τόνισε ο κ. Αλαβάνος. Και κατέληξε λέγοντας: «Συνολικά το σύστημα του δικομματισμού έχει διαχρονικές ευθύνες, καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠαΣοΚ».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=285000&dt=26/08/2009


Ευθύνες και σε δήμους
Να φύγει η «κυβέρνηση του τσιμέντου» ζητά ο Αλέκος Αλαβάνος με φόντο τις φωτιές
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
«Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτήρισε τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία προέβη σε σειρά καταγγελιών κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η προστασία των δασών ισοδυναμεί με την προστασία της εθνικής ακεραιότητας της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «μια κυβέρνηση του τσιμέντου».

Τη χαρακτήρισε ακόμη «κυβέρνηση των τραπεζών, γιατί ενώ έδωσε 28 δισ. στις τράπεζες, δεν μπόρεσε να βρει χρήματα για την πυροπροστασία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόκειται για μια «κυβέρνηση των αναψυκτηρίων στα δάση» και ότι δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, διευκρινίζοντας ότι οι δασοπυροσβέστες είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και δεν αποτελούν τακτική και μόνιμη δύναμη για την δασοπροστασία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι «είναι ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ».

Επιπλέον έκανε λόγο για «σαβούαρ βιβρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ορισμένους δήμους, που εξακολουθούν να διατηρούν χωματερές σε δάση, παρά το γεγονός-όπως είπε-ότι πολλοί δήμοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για το σβήσιμο της πυρκαγιάς.

Ο κ.Αλαβάνος ζήτησε να γίνουν επαναστατικές τομές που θα θίξουν ακόμη και συμφέροντα σε όλο το σύστημα δασικής προστασίας και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ επανέλαβε και τη θέση για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσει με πούλμαν στις καταστραφείσες περιοχές και τα μέλη της και θα έχουν συναντήσεις με δήμους και κοινοτάρχες.

Επίσης, θα διοργανωθεί ημερίδα στην οποία θα κληθούν ειδικοί για να διατυπωθούν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση περί ανάμιξης της Αριστεράς στο σκάνδαλο Siemens θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης,.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=284956&ct=32&dt=25/08/2009


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σκληρή γλώσσα από την Αριστερά
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μίλησε για «κυβέρνηση του τσιμέντου»
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=14875198
26/8/2009
Η προοπτική πρόωρων εκλογών φαίνεται πως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Α. Αλαβάνου, ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επιτέθηκε στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Ζήτησε να φύγει η κυβέρνηση και να πάρει μαζί της και την? αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς έσπευσε να προσθέσει τη φράση «να φύγει το σύστημα, να φύγει ο δικομματισμός»! Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει «στο savoir vivre το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση» και σήκωσε τους τόνους.
Μίλησε για «κυβέρνηση του τσιμέντου, των τραπεζών και εκατοντάδων Βατοπεδίων μέσα στην Αττική», για μια «κυβέρνηση των αναψυκτηρίων μέσα στα δάση»!
ΚΚΕ
Εν τω μεταξύ, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες υποστήριξε ότι η Αττική έγινε στόχος σχεδίου εμπρηστών τονίζοντας: «Θέλουμε να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου κάποιος, δεν μπορεί να μην τιμωρηθούν πολιτικά και ποινικά κάποιοι, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό κάθε χρονιά».
Χαρακτήρισε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού «ερασιτεχνική και ανοργάνωτη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία σχεδιασμού και πρόληψης. Η Α. Παπαρήγα μίλησε ακόμη για μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν «φιλέτα», όπως η παραλία του Σχινιά, και προέβλεψε ότι «θα ξεσπάσουν και άλλες πυρκαγιές στην περιοχή φέτος ή τα επόμενα καλοκαίρια».


Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΝΕΑ
Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι
Από τους μακροβιότερους πολιτικούς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 77 ετών, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, ο οποίος είχε διαγνωστεί τον Μάιο του 2008 ότι πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου.
Γνωστός ως «Τέντι» ήταν ένας από τους μακροβιότερους, αλλά και πλέον σημαντικούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών.
Ήταν ο τελευταίος των αδελφών Κένεντι μετά τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ και τον Τζο, πιλότο που σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πέφτουν οι τόνοι για Κοροβέση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΜΠΑΡΟΥΤΙ μύριζε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία συνεδρίασε στη σκιά των καταγγελιών του βουλευτή Περικλή Κοροβέση περί χρηματισμού στελεχών της Αριστεράς από τη Ζίμενς την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης.

Παρουσία του κ. Κοροβέση πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσαν να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του συναδέλφου τους κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ατζέντα της συνεδρίασης άλλαξε και είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τις πυρκαγιές. «Είναι πολύ σημαντικό θέμα και δεν γίνεται να το προσπεράσουμε έτσι απλά», είπαν αρκετοί βουλευτές ενώ η Άννα Φιλίνη από τους Ανανεωτές και ο Τάσος Κουράκης από το Αριστερό Ρεύμα ζήτησαν πολιτική αποδοκιμασία του περιεχομένου των δηλώσεων Κοροβέση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην κουλτούρα της Αριστεράς δεν αρμόζουν οι διαγραφές.

Ο Περικλής Κοροβέσης απέφυγε να μιλήσει, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από πολλά μέλη του οργάνου για συζήτηση του θέματος όρισε εκ νέου συνεδρίαση για αύριο το απόγευμα.

«Να ανακαλέσει»
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί βουλευτές θα ζητήσουν από τον κ. Κοροβέση να ανακαλέσει πλήρως τις δηλώσεις του, ενώ δεν θα αξιώσουν τη λήψη διοικητικών μέτρων κινούμενοι στη λογική ότι ο βουλευτής πρέπει να παραιτηθεί για λόγους πολιτικής ευθιξίας. «Ο Περικλής Κοροβέσης θα πρέπει να απολογηθεί τώρα στο κοινό του στα Εξάρχεια και στους bloggers για το πώς μπορεί να συνυπάρχει με λαμόγια», έλεγε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς που ένιωσε πως θίχτηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλαβάνος θα επιδιώξει να πέσουν οι τόνοι συμβουλεύοντας αφενός τον κ. Κοροβέση να προβεί σε μία δήλωση η οποία θα αναιρεί το περιεχόμενο των αρχικών δηλώσεών του και παροτρύνοντας αφετέρου την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποδεχθεί τις εξηγήσεις του βουλευτή της.

Για Τσίπρα
Πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν διάχυτο ένα κλίμα εκνευρισμού, κάτι το οποίο δεν ήταν άσχετο και με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης διερωτήθηκε εάν θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για τις πυρκαγιές, ωστόσο ο κ. Αλαβάνος φέρεται να απάντησε ότι μετά την επιστολή Τσίπρα οποιαδήποτε κίνηση θα φαινόταν ως προσπάθεια ακύρωσης της επιστολής του προέδρου του Συνασπισμού.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4533066&ct=1


[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Μάστιγα για την Κάλυμνο, ακτοπλοΐα και ανεργία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Η Κάλυμνος καταρρέει εξαιτίας του ακτοπλοϊκού προβλήματος, υποστηρίζει ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Ρούσσος. Και υπογραμμίζει ότι στο νησί των σφουγγαράδων η ανεργία μαστίζει τους νέους, αλλά συμβαίνει και το παράδοξο ο πληθυσμός να αυξάνεται.

Εξακολουθεί η Κάλυμνος να είναι το νησί των σφουγγαράδων;
Βεβαίως και μάλιστα με ζώσες δυνάμεις και επιχειρηματικότητα σε αναμονή. Η ίδια η καθημερινότητα και ο πολιτισμός της είναι εμποτισμένα από τη σφουγγαροσύνη.

Δεν χάθηκε η παράδοση;
Τη μάχη με τη λήθη και την αλλοτρίωση, φαίνεται προς το παρόν να την κερδίζει η Κάλυμνος.

Κύρια πηγή ζωής η αλιεία;
Όχι. Και ο ήπιος εναλλακτικός τουρισμός, η αναρρίχηση, η κατάδυση, η ορειβασία, ο θρησκευτικός τουρισμός και ακολουθούν τα σπήλαια, οι θερμοπηγές, ο θαλάσσιος και αλιευτικός τουρισμός, το εμπόριο στα γύρω νησιά.

Όμως και στην αλιεία φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα...

Λόγω της ανυπαρξίας σοβαρής συγκρότησης των υπηρεσιών του κράτους και αντίστοιχης σοβαρής εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες.

Φταίνε μόνο η παράνομη αλιεία ή και τα ξένα αλιευτικά που αλωνίζουν στο Αιγαίο;

Φταίει η ανυπαρξία σοβαρότητας στην οργάνωση του κράτους στα θέματα αλιείας.

Το ακτοπλοϊκό εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στο νησί;

Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Κάλυμνος καταρρέει εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

Ποιος φταίει; Η έλλειψη πλοίων ή η έλλειψη λιμανιού;

Φταίει η διαχρονική και διακομματική περιθωριοποίηση της Καλύμνου σε σχέση με την Κω και η ανιστόρητη κατάταξή της στην κοσμοαντίληψη των κέντρων αποφάσεων ως ένα νησάκι με κέντρο την Κω.

Ο Δήμος θα προχωρήσει στην αγορά πλοίου;

Ελπίζω όλοι οι παράγοντες της Καλύμνου να μείνουμε μέχρι το τέλος ενωμένοι για την επίτευξη αυτού του στόχου και τότε θα τον πετύχουμε, αναδεικνύοντας την Κάλυμνο όχι ως το ποιο δύσκολο μέρος του προβλήματος της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο, αλλά ως το παράδειγμα.

Η οικονομική κρίση χτύπησε το νησί;

Ακαριαία και καταλυτικά. Η Κάλυμνος δεν είναι ένα κλειστό νησί.

Μια σοβαρή υπαρξιακή της διάσταση είναι 25.000 Καλύμνιοι που ζουν, εργάζονται και αναπτύσσονται σε όλη τη Γη σε στενή οικονομική, κοινωνική και καθημερινή, θα έλεγα, διασύνδεση με την Κάλυμνο.

Μεγάλο πρόβλημα στην Κάλυμνο η ανεργία...

Αν το ακτοπλοϊκό είναι το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα, η ανεργία είναι το μεγαλύτερο από όλα. Και πώς την αντιμετωπίζουν οι νέοι;

Επιχειρηματικότητα, αναζήτηση βολέματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιθωριοποίηση και παράδοση στο χαρτζιλίκι των γονιών, ναρκωτικά και ολοκληρωτική εγκατάλειψη κάθε ελπίδας, μικρή ξενιτιά στην Κω, στη Ρόδο και στα άλλα νησιά και μέρη της Ελλάδας, ξενιτιά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Υπάρχει και έξαρση κρουσμάτων με τα ναρκωτικά;

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα...

Ο ΟΑΕΔ δεν έχει κάνει τίποτα για το νησί;

Ωραίο καλαμπούρι. Η απόλυτη ξεφτίλα του κράτους στο Αιγαίο: ΟΑΕΔ στην Κάλυμνο- μια ιστορία της ντροπής.

Και όμως, δεν εμφανίζεται μείωση του πληθυσμού...

Το καλυμνιακό παράδοξο θα πρέπει να γραφτεί στα πανεπιστημιακά βιβλία εθνολογίας, λαογραφίας, κοινωνιολογίας και δεικτών ανάπτυξης. Έτσι τρελοί είμαστε εμείς οι Καλύμνιοι: κόντρα στα μαθηματικά μοντέλα ανάπτυξης, συνεχίζουμε να είμαστε ο πρώτος πολύτεκνος δήμος της Ευρώπης και αυξανόμαστε με αγάπη και αποφασιστικότητα για τον βράχο μας.

Το νησί δεν φαίνεται να έχει στραφεί στον τουρισμό...

Ας όψονται διάφορες αιτίες με κυριότερη τη συγκοινωνιακή απομόνωση παρά τις σημαντικές υποδομές που αναπτύσσονται.

Υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές στην Κάλυμνο;

Πάντα θα υπάρχουν. Το κρίσιμο σημείο είναι οι υπηρεσίες, η αποκέντρωση, η στελέχωσή τους κ.λπ., η διοικητική αυτοτέλεια της Επαρχίας Καλύμνου από τις υπηρεσίες του πολιτικώς επιβληθέντος κέντρου της Κω, ο εξοβελισμός του ανύπαρκτου και αντισυνταγματικού όρου «Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου» που υπονομεύει τη θέση της Καλύμνου παντού.

Είναι επαρκής η αστυνομική δύναμη;

Αυτό είναι το δεύτερο καλαμπούρι μετά τον ΟΑΕΔ. Αστυνομία στην Κάλυμνο. Ο ορισμός του «δήθεν».

Με τόσα συχνά προβλήματα με τους γείτονες, η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων είναι αυτή που πρέπει;

Είναι το τελευταίο που απασχολεί τους Καλύμνιους. Δεν ανησυχούμε και πορευόμαστε με αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα για ό,τι ήθελε προκύψει. Δεν είμαστε εμείς πιο πατριώτες από κανέναν. Ό,τι είναι να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση θα το κάνει και εμείς μαζί της.

Ούτε δικαστήριο δεν έχει η Κάλυμνος.

Έναν ειρηνοδίκη έχει λες και είναι Πάτμος των 2.500 κατοίκων. Με όλη την αγάπη και τον σεβασμό στη δική μας Πάτμο που ανήκει στην Επαρχία Καλύμνου με πρωτεύουσα την Κάλυμνο των 17.000 κατοίκων...

Προβλήματα και με τον ΧΥΤΑ.
Για όσους προσέχουν τα ψιλά γράμματα και σκάβουν για τις αλήθειες: Μιλάμε για βατοπεδινές ιστορίες και εγώ αρχίζω να νιώθω στο θέμα αυτό Δον Κιχώτης και από άλλο κόσμο, μακρινό...


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4533086&ct=1


ΕΘΝΟΣ

Σκληρή γλώσσα από την Αριστερά
Η κυβέρνηση δεν είχε απάντηση στα συμφέροντα που επιδιώκουν την καταστροφή του δασικού πλούτου, τόνισε η Αλ.Παπαρήγα. Η κυβέρνηση του τσιμέντου και των τραπεζών, τους έδωσε 28 δισ. ευρώ αλλά διαφόρησε για την πυροπροστασία, σημείωσε ο Αλ.Αλαβάνος
25/8/2009
Για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφική, η οποία ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, έκανε λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική.
Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι υλοποιούνται σχεδιασμοί για αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης, που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος.
Πρόκειται, είπε, για ένα διαχρονικό έγκλημα και έρχεται να διαδεχθεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, την Αχαία, τη Μεσσηνία και την Εύβοια, που έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμη αποδοθεί. Κανείς δεν έχει κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου και κυρίως, οι ηθικοί αυτουργοί, τόνισε η κα Παπαρήγα.
Ενοχα τα κόμματα εξουσίας
Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, επεσήμανε, είναι υπόλογη επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δεν βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, είπε.
Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού, την αργοπορία διασφάλισης ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.
Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Χρήματα υπάρχουν,όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, υπογράμμισε.
Η κα Παπαρήγα άσκησε κριτική στα δυο κόμματα εξουσίας λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να καταδικαστούν, καθώς και ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε επίσης το ΠΑΣΟΚ για την κριτική που ασκεί, καθώς, όπως είπε, ουσιαστικά δεν προτείνει τίποτα, αλλά ασκεί κριτική, μιλώντας για μια ανίκανη κυβέρνηση, περιμένοντας να εισπράξει πολιτικά οφέλη, όπως, άλλωστε, έκανε και η ΝΔ στο παρελθόν.
Επίσης είπε ότι της έκανε εντύπωση η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διερωτήθηκε αν είναι οργανωμένο σχέδιο οι εμπρησμοί και διερωτήθηκε με τη σειρά της ποιός πιστεύει ότι δεν ήταν εμπρησμοί.
Χρειάζονται ανατροπές
Η κ.Παπαρήγα τόνισε ότι «έτσι όπως εφτασαν τα πράγματα με μπαλώματα τίποτε δεν γίνεται». Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη να είναι η γη κοινωνική ιδιοκτησία και να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη, ακόμα και στη δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης.
Τα δάση της βορειοανατολικής και της δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, δυστυχώς, και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.
Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε, τεράστιες δασικές εκτάσεις να βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μοναστηριών, όπως συμβαίνει στην περιοχή της Αττικής.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε τις προτάσεις του κόμματός της από τον Αύγουστο του 2007, μεταξύ των οποίων είναι κι η συγκρότηση νέου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο και επιχειρησιακά κέντρα.
Ακόμη η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, να ακυρωθούν οι αποφάσεις για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και να καταργηθούν και όλοι οι "αντιδασικοί" νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η κα Παπαρήγα ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα νέος ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμμένων εκτάσεων, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να υπάρξουν μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες και ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, των αγροτικών υποδομών και του κατεστραμμένου αγροτικού κεφαλαίου.
Τέλος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε δημάρχους και κοινοτάρχες που δεν έχουν καταγγείλλει τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές και ζήτησε να ερευνηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Πύργου, μετά τις πυρκαγιές του 2007.
«Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου»
Ο Αλ.Αλαβάνος προέβη σε σειρά καταγγελιών εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την νέα καταστροφή δασιμού πλούτου στην Αττική.
Η προστασία των δασών ισοδυναμεί με προστασία της εθνικής ακεραιότητας της χώρας, σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «μια κυβέρνηση του τσιμέντου» αλλά και «κυβέρνηση των τραπεζών».
«Ενώ έδωσε 28 δισ. στις τράπεζες, δεν μπόρεσε να βρει χρήματα για την πυροπροστασία» σημείωσε, σχολιάζοντας ειρωνικά και ότι «είναι κυβέρνηση των αναψυκτηρίων στα δάση» και ότι «είναι κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους», διευκρινίζοντας πως «είναι γεγονός ότι οι δασοπυροσβέστες είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και δεν αποτελούν τακτική και μόνιμη δύναμη για τη δασοπροστασία».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι «είναι ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ».
Επιπλέον έκανε λόγο για «σαβουάρ βιβρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ορισμένους δήμους, που εξακολουθούν να διατηρούν χωματερές σε δάση, παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι πολλοί δήμοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για το σβήσιμο της πυρκαγιάς.
Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να γίνουν επαναστατικές τομές που θα θίξουν ακόμη και συμφέροντα σε όλο το σύστημα δασικής προστασίας και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ επανέλαβε και τη θέση για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=5516815

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μαύρες μέρες του Αυγούστου
Tης Μαριαννας Τζιαντζη
Το πιο δραματικό γεγονός του καλοκαιριού ήταν οι πυρκαγιές στην Αττική – και τα κανάλια ήταν εκεί. Οχι μόνο για να δώσουν συγκλονιστικές εικόνες, αλλά και για να μεταφέρουν την οδύνη των κατοίκων. Και ό,τι δεν έκαναν απευθείας οι κάμερες, το έκαναν τα «λάιβ» τηλεφωνήματα των τηλεθεατών. Αλλα γεμάτα οργή, άλλα παρακλητικά («κάντε κάτι, κάντε κάτι!»), άλλα κολακευτικά προς την Τέταρτη Εξουσία («εσείς κάνετε την πιο πολλή δουλειά, από σας κρεμόμαστε»), άλλα καθοδηγητικά.
«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την πολιτεία. Και αν καμιά φορά το κάνουμε, είναι για καλό σκοπό», εξηγεί ένας παρουσιαστής του Mega. Προφανώς η τηλεόραση έπαιξε ένα ρόλο που δεν περιορίστηκε στην ενημέρωση. Ομως, αυτές οι διευρυμένες αρμοδιότητες δεν οφείλονται τόσο στη δύναμη του Μέσου όσο στην αναξιοπιστία των κρατικών αρχών. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και ο καμένος απ’ όπου μπορεί.
Το ΣΚΑΪ έδειξε τα πιο γρήγορα δημοσιογραφικά ανακλαστικά, ενώ την Κυριακή και άλλα κανάλια (NET, Mega, ANT1) ακολούθησαν την πρακτική της συνεχούς ροής ειδήσεων. Ακόμα και το Star άφησε για λίγο τη Μύκονο και τις παραλίες και ζύγωσε τις πύρινες πίστες στα Μεσόγεια. «Χοτ» είδηση το πάρτι του Κωστέτσου, όμως τραγικά «χοτ» η καμένη αττική γη. Λίγοι τηλεστάρ διακόπτουν τις διακοπές τους για να επιστρέψουν στο στούντιο, ανάμεσά τους και ο Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1). Η ατμόσφαιρα είναι πολεμική. Αρκετά κανάλια δίνουν αριθμούς τηλεφώνου για «μαρτυρίες, καταγγελίες, πληροφορίες, εκκλήσεις». Μιλούν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, ενώ αναρίθμητες εφιαλτικές εικόνες «μιλάνε από μόνες τους».
«Πρώτη προτεραιότητα» (έτσι ακριβώς), λέει ο εκπρόσωπος της πολιτείας, «είναι να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες». Μα η ανεκτίμητη κοινή μας περιουσία, το δάσος, χάθηκε. Μια απώλεια βαριά για το σήμερα και το αύριο εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα σπίτια ξαναχτίζονται, όμως τα δέντρα αργούν να δώσουν ίσκιο και οξυγόνο.
Μες στη μαύρη μαυρίλα, τα κανάλια μεταδίδουν μια είδηση που θυμίζει ταινία τρόμου. Την Κυριακή, κάποιος Αλβανός στη Χασιά τσακώνεται με τη γυναίκα του, την περιλούει με πετρέλαιο και την πυρπολεί. Εκείνη τρέχει φλεγόμενη στο δάσος κι έτσι ανάβουν τρεις φωτιές, που ευτυχώς σβήστηκαν. Ηθικό δίδαγμα: μη βάζετε φωτιά στη γυναίκα σας όταν ο άνεμος ξεπερνά τα πέντε μποφόρ.
Τραγωδία είναι αυτό που συνέβη και η τηλεόραση υπογράμμισε το μέγεθος αυτής της τραγωδίας. Ωστόσο, διαχρονική πρόκληση και τραγωδία είναι η εγκληματική οικοπεδοποίηση της αττικής γης. «Δείτε πόσο κοντά στα σπίτια έχουν φτάσει οι φλόγες!», έλεγαν οι ρεπόρτερ. Ταυτόχρονα βλέπαμε πόσο βαθιά, στην καρδιά του δάσους, έχουν φτάσει τα σπίτια. Και όχι σπιτάκια βιοπαλαιστών, αλλά αλαζονικές βίλες και πληθωρικά παραθεριστικά τέρατα. Αν ο Τύπος είναι η Τέταρτη Εξουσία, η Πέμπτη είναι η εργολαβία, η κατασκευαστική βιομηχανία ή μάλλον είναι αυτή που σφιχταγκαλιάζεται με όλες τις άλλες.

Επισκόπηση Τύπου
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 08:56
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1706326


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όλες οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πάνω από 20.000 οι κενές θέσεις!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανέβηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Πάντως οι κενές θέσεις ξεπερνούν και φέτος τις 20.000 σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "31.650 ευκαιρίες απασχόλησης".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι θέσεις αναλυτικά είναι οι εξής: 25.498 θέσεις καθηγητών και δασκάλων, 3.600 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και 217 εγκρίσεις προσλήψεων σε φορείς του Δημοσίου".

Η ΑΥΓΗ: "Η προστασία των δασών επαφίεται στον πατριωτισμό μας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ενεργοποίηση του πολίτη αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση των δασών και του περιβάλλοντος. Παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική που ανάβει τις φωτιές. Η κυβερνητική επιτροπή συνεδρίασε χθες χωρίς να αναθεωρήσει την πολιτική της ούτε να δεσμευτεί με μέτρα που υποδεικνύουν όλοι οι φορείς, ακόμη και παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τόλμησε ο Σουφλιάς και πήρε αποφάσεις για κατασκευή δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σ΄όλες τις δασικές εκτάσεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αποφάσεων η Κυβερνητική Επιτροπή στην σκιά της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου της "επόμενης μέρας" αναλαμβάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μαχαιρώματα στα αποκαΐδια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "προτού ακόμη σβήσουν εντελώς τα πύρινα μέτωπα ξέσπασε σύρραξη στην κυβέρνηση για την απόδοση ευθυνών, με τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν την αποπομπή των κκ Πρ. Παυλόπουλου και Ευ. Αντώναρου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μοντέλο Ηλείας για τις αποζημιώσεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το πακέτο μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων που ανακοινώθηκε μαζί με την εξαγγελία Σουφλιά για δημιουργία εκ των υστέρων αντιπυρικών ζωών στα καμένα παραπέμπουν ευθέως στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ηλείας ως προς τη στήριξη των πληγέντων και στο μοντέλο της Πάρνηθας ως προς τα μέτρα αναδάσωσης και προστασίας".

ΕΘΝΟΣ: "Εκτόξευση στις περιζήτητες σχολές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απογειώθηκαν" οι βάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα πολλοί αριστούχοι να μένουν έξω από τις σχολές προτίμησής τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Να σε κάψω Γιάννη να σ΄αλείψω λάδι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τη νέα πύρινη λαίλαπα που έπληξε την (άλλοτε) τόσο όμορφη σε βλάστηση Ανατολική Αττική αλλά και γι αυτούς των άλλων περιοχών ανακοίνωσε, χθες η Κυβέρνηση. Όπως τονίστηκε θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην οικοπεδοποιηθούν τα καμένα δάση που χαρακτηρίζονται ως αναδασωτέες περιοχές και ότι οι εμπρηστές όταν βρεθούν -ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι- θα τιμωρηθούν δεόντως και αρκούντως".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ως εδώ! Πάρτε μέτρα για κοινωνία - επιχειρήσεις. Από Αριστερά βγαίνουν στον Καραμανλή βιομήχανοι και επαγγελματίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με 22 προτάσεις στον Γιάννη Παπαθανασίου οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και του ΕΒΕΑ θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Το ίδιο έπραξαν και άλλες οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου που συναντήθηκαν με τον κ. Παπαθανασίου. Τι ζητούν για να μην "σβήσουν" οι επιχειρήσεις και να μην υπάρξουν απολύσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καήκατε και 'σεις κύριοι υπουργοί".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπάρχει αναμφισβήτητα πολιτική ευθύνη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που επί τέσσερις ημέρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Εντοπίζεται η πολιτική ευθύνη στον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο".

ΕΣΤΙΑ: "Πολιτικό άλλοθι για τα δάση. Οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος".

Η εφημερίδα διερωτάται ότι "άραγε είναι τυχαίο ότι όταν νομοθετούν οι πολιτικοί, συνήθως επιτυγχάνεται το αντίθετο του επιδιωκομένου αποτέλεσμα; Μάλλον όχι. Πρώτον διότι ειδικώς το Σύνταγμα, που είναι τόσο κακογραμμένο, καταστρατηγείται συστηματικά. Και δεύτερο διότι τέτοιες διατάξεις δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο Σύνταγμα του κόσμου. Είναι πατέντες του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να μην αναλαμβάνη τις ευθύνες του".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γιατί η Αττική δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κάρβουνο έγινε ο κεντρικός "πνεύμονας" πρασίνου της ΒΑ Αττικής, ωστόσο τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι οι εκτάσεις αυτές θα διασωθούν από την τσιμεντένια λαίλαπα ότι η Αττική θα επανέλθει στην πρότερη (και ούτως ή άλλως τρωθείσα) μορφή της".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Απογείωσαν τις Βάσεις οι Αριστούχοι. Στα ύψη τα Παιδαγωγικά τμήματα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφ΄ενός και τα ιδιαιτέρως εύκολα θέματα των εξετάσεων αφ΄ετέρου, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής των περισσότερων "περιζήτητων" σχολών (εκτός τω νομικών)".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στάχτη στα μάτια τα μέτρα από το ...2007".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι " τάζουν πάλι δορυφόρους και αεροφωτογραφίες. Με μέτρα από το παρελθόν , που είχαν παραμείνει στα χαρτιά επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τις στάχτες της Αττικής".

Η ΝΙΚΗ: "Πώς τα κάρβουνα γίνονται ...φιλέτα. Νομιμοποιούν το έγκλημα μέσω των δικαστηρίων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με εξαιρετικά απλές διαδικασίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό κράτος είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι οι νόμοι είναι για τονκάλαθο των αχρήστων, δρουν οι κάθε λογής καταπατητές στις καμένες δασικές εκτάσεις. Το απίστευτο κόλπο που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθιστά σαφές ότι επιτήδειοι και αετονύχηδες είναι έτοιμοι να νομιμοποιήσουν προς ιδίον όφελος χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές: Πολιτική και διεκδικήσεις για το λαό, την προστασία δασών και γης."

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα. Δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων".

Metro: "Με συνταγή...Ηλείας. Το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αφήνοντας στην άκρη το γνωστό...τριχίλιαρο, που μοίρασε στοςυ πυροπαθείς της Ηλείας το 2007, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ουσιαστικά το ίδιο μοντέλο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αττική".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Εκπλήξεις με τις βάσεις. ΑΕΙ-ΤΕΙ: εκρηκτική άνοδος και πτώση".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πνιγήκαμε! Μια καταιγίδα έφερε τα πάνω-κάτω".





1 comment:

Gio Ve said...

Τα σύνορα της χώρας σας εμφανίζεται σε http://pillandia.blogspot.com

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...