ΑΖΑΝΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=30bb09dc-a06e-4604-8c00-10a7851ac47c
Παγανή ώρα μηδέν
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή
21/08/2009

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών της Παγανής. Χθες για μια ακόμη φορά οι κρατούμενοι ανήλικοι, που παρά τις συσκέψεις και τις προσπάθειες παραμένουν κρατούμενοι, ξεσηκώθηκαν. Το γεγονός αποτέλεσε το σύνθημα για τη γενίκευση της εξέγερσης σε όλους τους θαλάμους. Ανήλικα παιδιά, άνδρες, γυναίκες, κρεμασμένοι κυριολεκτικά από τα κάγκελα των παλιών αποθηκών, φώναζαν με όση δύναμη τους έχει μείνει, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Την ίδια ώρα έξω από το Κέντρο Έλληνες και ξένοι ακτιβιστές, που συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ «No border 2009», διαδήλωναν έξω από το Κέντρο της Παγανής. Ας σημειωθεί ότι το αντιρατσιστικό κάμπινγκ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 25 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.

«Azadi - Αzadi», που στα Αφγανικά θα πει «ελευθερία - ελευθερία», φώναζαν χθες πίσω από τα κάγκελα των θαλάμων του Κέντρου κράτησης της Παγανής οι 930 μετανάστες που κρατούνται εκεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τα χθεσινά στοιχεία. Οι χώροι στο Κέντρο, δυναμικότητας περίπου 300 ατόμων, έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τα μέσα του καλοκαιριού και οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών εκεί χαρακτηρίζονται τουλάχιστον άθλιες.
Εναντίον αυτών των συνθηκών διαδήλωναν χθες από το πρωί έξω από το Κέντρο της Παγανής ομάδες Ελλήνων και ξένων που ζουν στο νησί ή έχουν έλθει σε αυτό προκειμένου να πάρουν μέρος στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ. Με πανό και συνθήματα, στα αγγλικά και τα ελληνικά, εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους κρατούμενους, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για την πολιτική που εφαρμόζεται από την πολιτεία όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης.


…και στο θάλαμο των γυναικών

Λιποθύμησε…
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ένας 13χρονος -κατά δήλωσή του- νεαρός από το θάλαμο των ανήλικων έχασε τις αισθήσεις του και υπήρξε άμεση ανάγκη μεταφοράς του στο Νοσοκομείο. Οι Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο του Κέντρου πλησίασαν στο σημείο, ενώ ζητήθηκε από τους ανηλίκους ν’ απομακρυνθούν από τα κάγκελα προκειμένου ν’ ανοίξει η πόρτα για να βγάλουν από το θάλαμο τον 13χρονο. Οι νεαροί κρατούμενοι απωθήθηκαν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους έξω από το κέντρο. Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κολικό νεφρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το προηγούμενο βράδυ ο ανήλικος διαμαρτυρήθηκε στους γιατρούς του Κέντρου για τους έντονους πόνους και του έγινε παυσίπονη ένεση. Ο νεαρός πάντως νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.


Ο 13χρονος μεταφέρεται στο Νοσοκομείο

…και μια εγκυμονούσα
«Θέλω να μείνω εδώ να πεθάνω. Αφήστε με να πεθάνω», φώναζε στους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ μια νεαρή Σομαλή, που βρισκόταν χθες έξω από τους θαλάμους, στο προαύλιο του Κέντρου της Παγανής, ξαπλωμένη στο έδαφος. Η νεαρή γυναίκα περνά τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης της και αρνείται πεισματικά να μεταφερθεί το Νοσοκομείο, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο ότι τα άλλα ανήλικα παιδιά της βρίσκονται κρατούμενα στην Παγανή και δεν θέλει να φύγει μακριά τους. Η γυναίκα είναι εξασθενημένη από τις συνθήκες του Κέντρου αλλά και από την αφόρητη ζέστη και παρότι της έχουν ζητήσει να δεχθεί τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο η ίδια αρνείται.
Ας σημειωθεί ότι μετά την Παγανή οι ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από τα δικαστήρια, όπου για λίγα λεπτά έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το κτίριο και έγραψαν στους τοίχους συνθήματα. Στο χώρο των δικαστηρίων και πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτιρίου βρέθηκε μικρή δύναμη διμοιρίας ΜΑΤ που παρέμεινε εκεί μέχρι και που οι διαδηλωτές αποχώρησαν.


Κι η έγκυος γυναίκα περιμένει να γεννήσει!

SOS από τη Νομαρχία

«Θα κλείσουμε το Κέντρο»

Η Νομαρχία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρεθεί λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Παγανή. Ακόμη και αν αποφασιστεί να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους μετανάστες του Κέντρου δεν υπάρχουν θέσεις στα πλοία της γραμμής για να φύγουν για Αθήνα, λόγω της κίνησης της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη μεριά έτοιμο να τιναχτεί στον αέρα είναι όλο το πρόγραμμα υποδοχής, αφού η τελευταία χρηματοδότηση που στάλθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, πριν από δυο μήνες περίπου, κάλυψε τις οφειλές του Οκτωβρίου 2008(!).
Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί για εξόφληση των οφειλών, τα συσσωρευμένα χρέη και οι πιέσεις από τους προμηθευτές απειλούν πλέον άμεσα τη λειτουργία του Κέντρου.
Σε μια αγωνιώδη επιστολή που υπέγραψε ο αρμόδιος Αντινομάρχης Σταύρος Ψαρόπουλος προς τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου περιγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ασφυκτικής αύξησης του αριθμού των μεταναστών στο Κέντρο, αλλά και το έντονο οικονομικό πρόβλημα αφού οι οφειλές στους προμηθευτές ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ. Εδώ ας σημειωθεί ότι οι προμηθευτές απειλούν πλέον να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Νομαρχία. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οδηγούμαστε σε κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής», φέρεται να τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο αρμόδιος Αντινομάρχης.
«Περιγράψαμε στα αρμόδια υπουργεία την κατάσταση και περιμένουμε άμεσα, το συντομότερο δυνατό τις ενέργειές τους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο», τόνισε χθες μιλώντας στο «Ε» ο κ. Σταύρος Ψαρρόπουλος

Έρχεται και ο Υφυπουργός Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος παρακολουθεί το πρόβλημα με τους ανηλίκους κρατούμενους στην Παγανή -που υπάγεται στην αρμοδιότητά του- αναμένεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη για να δει επί τόπου το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Πάντως σαν προσωρινή λύση εκτόνωσης της κατάστασης, από την περασμένη Τετάρτη ομάδες ανηλίκων μεταφέρονται στο Κέντρο ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφύγων της Αγιάσου. Την Τετάρτη το μεσημέρι μεταφέρθηκαν 20 άτομα και χθες Πέμπτη επρόκειτο να μεταφερθούν άλλα 15 άτομα.

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.