Tuesday, August 25, 2009

TSAKTHAN DAILY 25 AUGUST, 2009 - Μία περιβαλλοντική προσφυγοπούλα στην αρχή της Ιπποκράτους




TSAKTHAN DAILY Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Μία περιβαλλοντική προσφυγοπούλα στην αρχή της Ιπποκράτους


Καθόταν σιωπηλή απέναντί μου στο καφέ της Ιπποκράτους χτες το απόγευμα, λίγο πριν από τη συναυλία για τον Θοδωρή Ηλιόπουλο. Με κοιτούσε επίμονα με εκείνα τα μαύρα μάτια της σαν να εκλιπαρούσε τη δική μου προσοχή. Ήταν ψηλή και το γκρί της φόρεμα έδειχνε πως ήταν σοβαρή και αποφασισμένη. Ποιος ξέρει από πού ερχόταν και πού πήγαινε. Τέντωνε τα μακριά της πόδια, σήκωνε πού και πού τα λεπτά της φρύδια σα να μην τύγχανε της έγκρισής της κάποια μου κίνηση. Νόμιζα πως κάτι ήθελε από εμένα, αλλά τι; Κάποια στιγμή, αφού είδε κι αποείδε που δεν της έδινα την προσοχή που ποθούσε, αφέθηκε στα χάδια της…οικογένειας Χωραφά. Στήθηκε σε πόζα φωτογράφησης χωρίς, βέβαια, να ξεκολλάει το βλέμμα της από πάνω μου σα να μου έκανε νόημα πως …υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Όταν σηκώθηκα να την πλησιάσω ήταν πια αργά. Είχε κερδίσει την προσοχή των τεσσάρων παιδιών του ζευγαριού των τουριστών («οικογένεια Χωραφά») και εγώ το μόνο που κατάφερα ήταν της τραβήξω τρεις φωτογραφίες με το κινητό. Σα σε χορευτική φιγούρα, η ακρίδα, που σα βεντούζα είχε κολλήσει στο τζάμι του καφέ της Ιπποκράτους απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη, διασκέδασε με εμάς τους ανθρώπους του κέντρου και της περιφέρειας της Αθήνας. Στην ουσία, μας μισούσε γιατί της στερήσαμε το φυσικό της περιβάλλον με το ολοκαύτωμα της Πεντέλης. Ήταν η πρώτη περιβαλλοντική προσφυγοπούλα της ζωής μας.



Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Συνταγές Μαγειρικής
Χαϊνηδες
Μουσική/Στίχοι: Ζαχαριουδάκης Δημήτρης/Αποστολάκης Δημήτρης


Από μικρή της άρεσε μες τη κουζίνα μόνη
τις ώρες να σκοτώνει με τη μαγειρική
και πέφτανε τα δάκρυα θυμόταν στη ζωή της
κι έδιναν στο φαΐ τις μια γεύση μαγική

Κύμινο μοσχοκάρυδο και κόκκινο πιπέρι
ποτέ δεν είχε ταίρι να αλλάξει μια ευχή
να χαμηλώσει στη φωτιά μετά τη πρώτη βράση
να γίνονταν η πλάση ξανά από την αρχή
να χαμηλώσει στη φωτιά μετά τη πρώτη βράση
να γίνονταν η πλάση ξανά από την αρχή

Ψιλοκομμένος μαϊντανός και σκόρδο μια σκελίδα
να 'φεγγε μιαν ελπίδα στα μάτια τα μελιά
και προς το τέλος πρόσθεσε ένα ποτήρι λάδι
να 'νιωθε ένα χάδι μια μέρα στα μαλλιά

Μια μέρα έπιασε φωτιά μέσα στο μαγεριό της
που 'κανε το φευγιό της να μοιάζει με γιορτή
τέτοια που γύρω φύτρωσαν άσπρα του γάμου κρίνα
ολόιδια με 'κείνα που είχε ονειρευτεί

Πόσες καρδιές που γίνανε αναλαμπή και αθάλη
μας κάνανε μεγάλη κάποια μικρή στιγμή
Κι αθόρυβα διαβήκανε απ' της ζωής την άκρη
χωρίς να 'φήσει δάκρυ σε μαγουλογραμμή






ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4532827&ct=1
Τα ζώα χάθηκαν στις φλόγες
Τεράστια καταστροφή της πανίδας στις καμένες περιοχές- «Άστεγα» όσα ζώα γλίτωσαν
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Λαγοί, αλεπούδες, χελώνες αλλά και πιο σπάνια είδη της πανίδας και της χλωρίδας: και αυτά περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή στην Αττική.

Oι φωτιές που μετέτρεψαν σε κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα στις βορειοανατολικές περιοχές του νομού ήταν η αιτία να καούν εκατοντάδες ζώα, ενώ όσα κατάφεραν να σωθούν έμειναν «άστεγα». Όπως επισημαίνει η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια επιστημονικής τεκμηρίωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, η πανίδα στις συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στο Πεντελικό Όρος είναι αρκετά υποβαθμισμένη κι αυτό λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών αλλά και της επέκτασης της δόμησης.

Έτσι, από την ομάδα των θηλαστικών στην περιοχή της ΒΑ Αττικής συναντά κανείς κυρίως ασβούς, αλεπούδες, κουνάβια, λαγούς και διάφορα μικροθηλαστικά. Ενώ όσον αφορά στα πτηνά, οι ασπροκολίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι καλόγεροι αλλά και οι γερακίνες είναι μερικά μόνο από τα πουλιά που έβρισκαν μέχρι πρότινος καταφύγιο στις καμένες πια περιοχές.

Στην περίπτωση μάλιστα των πτηνών που ζούσαν στις δασικές εκτάσεις της συγκεκριμένης περιοχής, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών θα βρεθούν ξαφνικά σε μια έκταση χωρίς δέντρα για να φτιάξουν τις φωλιές τους», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Όπως προσθέτει, σημαντικό είναι να απαγορευτεί τώρα πια το κυνήγι, τόσο στις πυρόπληκτες περιοχές όσο και σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτές, αφού εκεί θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο τα πουλιά.

Οι πυρκαγιές, όπως επισημαίνει η κ. Μαραγκού, επηρεάζουν άμεσα την πανίδα μιας περιοχής, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ζώων που πλήττονται ανεπανόρθωτα και σχεδόν εξαφανίζονται. «Αυτά είναι κυρίως τα είδη που δεν διαθέτουν καλούς μηχανισμούς διαφυγής, όπως για παράδειγμα να είναι γρήγορα ή να πετάνε ή να βρίσκουν καταφύγιο βαθιά στο έδαφος. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ακόμη και εξαφανίσεις τοπικών πληθυσμών».

Η επόμενη μέρα
Οι επιπτώσεις επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο, όπως υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα ζώα εξαρτώνται από τον τύπο και την πυκνότητα της βλάστησης σε μια περιοχή προκειμένου να τραφούν ή να βρουν καταφύγιο. «Συνεπώς η έστω και προσωρινή απώλεια της βλάστησης έπειτα από μια πυρκαγιά μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς της πανίδας», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της WWF Ελλάς, κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος.

Συμπληρώνει δε ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τις αρχές και τις οργανώσεις να κάνουν μια σωστή αποτίμηση του τι έχει συμβεί, προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. «Να δούμε δηλαδή ποια είδη της πανίδας έχουν επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό». Σημαντικότερο πάντως ρόλο στη διατήρηση της πανίδας θα παίξει, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η δυνατότητα επανεποικισμού των καμένων περιοχών.
ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Όχι κυνήγι σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις πυρόπληκτες περιοχές, αφού εκεί θα βρουν καταφύγιο τα πουλιά»

Παράπλευρες απώλειες για την καρέτα καρέτα

Η ΜΕΓΑΛΗ πυρκαγιά που ξέσπασε στις 26 Ιουλίου στην παραλία της Δάφνης στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσει τη μορφή της παραλίας αλλά και τη διαδικασία ωοτοκίας και φωλεοποίησης της χελώνας καρέτα καρέτα. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι η δεύτερη σημαντικότερη για την αναπαραγωγή της εν λόγω χελώνας- τα Σεκάνια είναι η πρώτη, με μήκος 800 μέτρα.

«Αν και η φωτιά δεν βρισκόταν στην παραλία προκειμένου να απειλήσει άμεσα τις φωλιές, ωστόσο θεωρούμε ότι θα τις επηρεάσει έμμεσα και κυρίως οι φόβοι μας επικεντρώνονται στη διάβρωση του εδάφους από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Αυτό δηλαδή που εκτιμάται ότι θα γίνει είναι ότι θα κατέβει περισσότερο χώμα στις παραλίες ωοτοκίας, δημιουργώντας έτσι ένα παχύ, πιο σκληρό στρώμα λάσπης», σημειώνει η κ. Σμαρώ Τουλιάτου, συντονίστρια του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να γίνουν λιγότερες φωλιές και να αλλάξει η θερμοκρασία εκκόλαψης. «Οι χελώνες θα συνεχίσουν να έρχονται στις παραλίες, ωστόσο δεν θα μπορούν λόγω του εδάφους να σκάψουν για να δημιουργήσουν φωλιές. Είτε θα κάνουν φωλιές πιο κοντά στο κύμα είτε οι προσπάθειές τους θα είναι μεγαλύτερες», σημειώνει η κ. Τουλιάτου.


Πυρόπληκτη και η συνεργασία τους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4532848&ct=1
ΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ και στα... καμένα της Αττικής επέλεξαν χθες οι Αλέκος Αλαβάνος και Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το χάσμα που υπάρχει στις προσωπικές σχέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως αμφότεροι επέλεξαν την ίδια ώρα για να επισκεφθούν χθες το απόγευμα, χωριστά ο καθένας, τις πληγείσες περιοχές. Ο μεν πρόεδρος του Συνασπισμού, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετέβη στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής την ώρα που ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συναντιόταν με τον δήμαρχο Παλαιάς Πεντέλης στο δημαρχείο της περιοχής. Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να προλάβει επικοινωνιακά τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές, διεκδικώντας για τον εαυτό του- όπως σχολίαζαν αργότερα στελέχη της Κουμουνδούρου- τον ρόλο του αρχηγού.

Ο Αλέκος Αλαβάνος άλλαξε την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία επρόκειτο να επιχειρήσει να σβήσει τις φωτιές Κοροβέση και έβαλε στην ημερήσια διάταξη αποκλειστικά το θέμα των πυρκαγιών. Το θέμα Κοροβέση θα απασχολήσει μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειονότητα των βουλευτών αναμένεται να ζητήσει ανάκληση των «εμπρηστικών» δηλώσεών του, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει και ο κ. Αλέκος Αλαβάνος προκειμένου να λειτουργήσει πυροσβεστικά. Όπως έλεγαν στελέχη της ανανεωτικής πλευράς και χθες «δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ο κ. Κοροβέσης μπορεί να λειτουργεί με ανθρώπους οι οποίοι πιστεύει ότι στο παρελθόν πήραν μίζες».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τσίπρας: «Ώρα της ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις»
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/08/2009_293680
Δηλώσεις προέδρου ΣΥΝ Α.Τσίπρα μετά από περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
«Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», τόνισε σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία του στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας .
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «για άλλη μια φορά, βλέπουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας να βρίσκεται στο έλεος της καταστροφής, βλέπουμε σπίτια και ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν και να εναποθέτουμε τις ελπίδες στον άνεμο και φυσικά στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών». Δυστυχώς, πρόσθεσε, είμαστε για ακόμα μια φορά απροστάτευτοι από την φυσική καταστροφή και δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα από τα παθήματα των προηγούμενων ετών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολύ σοβαρές τομές στη θεσμική θωράκιση ώστε να κοπεί η όρεξη των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να μην έχουμε δασικούς χάρτες, να νομιμοποιούνται αυθαίρετα, να οικοδομούν πάνω στα καμένα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΘΝΟΣ
«Ελάτε τώρα στη Βουλή»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=5490848#
Ενημέρωση από τον Κ.Καραμανλή για την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Αττική αλλά και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζητάει το ΚΚΕ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βολές και από το ΛΑΟΣ
Ενημέρωση από τον ίδιο τον Κ.Καραμανλή για την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την ΒΑ Αττική αλλά και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζητάει το ΚΚΕ, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση εντοπίζει απουσία συντονισμού και έλλειψη προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης.
Η γ.γ. του ΚΚΕ με επιστολή που απέστειλε στον Δ.Σιούφα ζητάει να έρθει ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο προκειμένου να παρέχει αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση, τις αιτίες και τα μέτρα που ελήφθησαν και άλλα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών. Παράλληλα και για το ίδιο θέμα η κ.Παπαρήγα ζητάει να πραγματοποιηθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτηρίζει τραγικές και κρίσιμες τις ώρες που ζούμε "με τις καταστροφικές πυρκαγιές να έχουν μετατρέψει τη βορειοανατολική Αττική σε κρανίου τόπο και τα πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν να καταστρέφουν τα εναπομείναντα δάση της χώρας, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και υπηρεσίες".
«Δεν γίναμε σοφότεροι από το δράμα του 2007»
Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε με αντίστοιχη επιστολή και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημειώνει ότι βρισκόμαστε «για μια ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές», ενώ «παρά το δράμα του 2007, δε γίναμε σοφότεροι, δεν κάναμε ουσιαστικά βήματα για τη προστασία του φυσικού μας πλούτου».
«Η πολιτική ηγεσία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθότι οι ευθύνες μας βαραίνουν όλους είτε είμαστε σε θέση εξουσίας είτε αντιπολίτευσης», σημειώνεται.
Στην επιστολή επισημαίνονται ακόμα οι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να μπουν ως βάση στη συζήτηση για τις πυρκαγιές. Πρώτα λοιπόν πρέπει να υπάρξει «άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων χωρίς καμία καθυστέρηση», δεύτερον «επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας στη κατεύθυνση του κοινού πορίσματος των κοινοβουλευτικών κομμάτων του 1993», τρίτον «απόλυτη και με κάθε τρόπο προστασία των δασικών εκτάσεων με άμεση κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, την ταχεία συγκρότηση δασικών χαρτών και την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης» και τέλος «δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος».
Ερωτηματικά από το ΛΑΟΣ
Βολές για τον χειρισμό των πυρκαγιών εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Στην ανακοίνωση ο κ. Αϊβαλιώτης ρωτά "για ποιο λόγο το Σάββατο το πρωί άργησαν δύο ολόκληρες ώρες να πετάξουν τα πυροσβεστικά μέσα όταν ήταν πασιφανές ότι η πυρκαγιά επεκτεινόταν, για ποιο λόγο το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε άμεση εικόνα του πύρινου μετώπου μέσω π.χ. δύο ελικοπτέρων τα οποία θα πετούσαν συνεχώς και θα τη μετέδιδαν με link, γιατί άργησε να κινητοποιηθεί ο στρατός ώστε να συνδράμει στην πυρόσβεση και για ποιο λόγο στην κύρια σύσκεψη που συγκλήθηκε για τον χειρισμό της κρίσης δεν μετείχε ούτε ο Α/ΓΕΕΘΑ ούτε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε προεκλογική τροχιά έχει εισέλθει η χώρα
25/8/2009
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=14835250#
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών πλανάται πάνω από την αίθουσα εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, όπου από σήμερα ξαναρχίζουν οι εργασίες του δεύτερου θερινού τμήματος.
Η χώρα, όπως αναγνωρίζουν πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο στις περιφέρειές τους παρά στο Κοινοβούλιο, έχει εισέλθει ανεπίσημα σε προεκλογική τροχιά, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι υπουργοί εισηγούνται στο Μαξίμου πρόωρες κάλπες προκειμένου να λήξει αυτή η μακράν περίοδος ακινησίας.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως η κυβέρνηση αποκηρύσσει τις εκλογές, είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα με σειρά ρυθμίσεων που κατέθεσε κλείνει το μάτι σε πολλές ομάδες ψηφοφόρων σπεύδοντας να ικανοποιήσει συντεχνιακού τύπου αιτήματα. Μόλις την περασμένη Πέμπτη και με το Κοινοβούλιο κλειστό, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος κατέθεσε τροπολογία για την πρόσληψη 20.000 ανέργων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έσοδα που θα καλυφθούν από τον ειδικό φόρο της μπίρας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε μια εποχή, μάλιστα, όπου οι δημοσιονομικές ισορροπίες έχουν ανατραπεί δραματικά, επαναφέρει ειδικούς λογαριασμούς με σκοπό τη διαχείριση κονδυλίων εκτός δημόσιου ελέγχου.
Αντιπαραθέσεις
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν ολοσχερώς τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου, δίνοντας τη χαριστική βολή στο νομό Αττικής, ήδη, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν το προσάναμμα νέων πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ηδη, χθες, η γ. γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπία από τον πρωθυπουργό και να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων ώστε να αναζητηθούν αιτίες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Και το αιτιολογεί λέγοντας ότι «οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν μετατρέψει τη ΒΑ Αττική σε κρανίου τόπο και τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καταστρέφουν τα εναπομείναντα δάση της χώρας βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».


NAYTEMΠOΡIKH
Επισκόπηση Τύπου
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 08:41
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1705866


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "1,05 δισ. σε εμπόριο, τουρισμό, μεταποίηση. Υπεγράφη νέο πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "περισσότερα από 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 1.05 δισ. ευρώ προβλέπονται στην προκήρυξη για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού- Εμπορίου - Υπηρεσιών".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι ζημιές καταγράφονται από σήμερα. 30 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα, αλλά και τα μέτρα για την αρωγή των συμπολιτών μας που έχασαν τις περιουσίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου".

Η ΑΥΓΗ: "Έγκλημα διαρκείας...Στις στάχτες το δικομματικό μοντέλο ανάπτυξης με τις ψηφοθηρικές παροχές εις βάρος του περιβάλλοντος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μεγάλη καταστροφή (μόνο στην Αττική κάηκαν πάνω από 180.000 στρέμματα) σε πολλές περιοχές επιβεβαίωσε ότι η χώρα παραμένει ανοχύρωτη! το ΤΕΕ επισημαίνει ότι τα μεγάλα κενά και οι παραλείψεις του θεσμικού πλαισίου καίνε τα δάση και ζητεί να συσταθεί εθνικός φορέας ανασυγκρότησης από τις φυσικές καταστροφές".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εγκληματικές ευθύνες των δασικών προκάλεσαν την καταστροφή των δασών στην Αττική".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την ευθύνη , την εγκληματική ευθύνη για το ολοκαύτωμα της Αττικής - βορειοανατολικής και δυτικής- φέρουν οι δασικοί και ο μηχανισμός που ελέγχουν. Η εμμονοληπτική άρνησή τους να εγκρίνουν τα εκατοντάδες αιτήματα που έχουν δεχτεί από νομάρχες και δημάρχους τα τελευταία χρόνια, που αφορούν στη χάραξη και το άνοιγμα δασικών δρόμων και ακόλουθα αντιπυρικών ζωών, προκάλεσε την καταστροφή".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Χωρίς άλλοθι...Γιατί και πώς κάηκε (ξανά) η Αττική".

Η εφημερίδα γράφει ότι "δεν υπάρχουν άλλοθι για την απίστευτη καταστροφή στην Αττική. Οι κακές εκτιμήσεις τις πρώτες κρίσιμες ώρες, η έλλειψη συντονισμού και η ασυνεννοησία των αρμοδίων, η ανύπαρκτη πρόληψη και τα σχέδια στα χαρτιά που ποτέ δεν δοκιμάστηκαν αποτελούν μερικά μόνο στη μακρά αλυσίδα των εγκληματικών λαθών",

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Έφταιξαν τα...πεύκα! Δεν έφταιξαν ούτε ο συντονισμός ούτε η ολιγωρία για την καταστροφή".

Η εφημερίδα διερωτάται ότι "ποιον έπεισε, αλήθεια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ισχυρισθεί πως για την καταστροφή του 1/4 της Αττικής έφταιξαν τα πεύκα που είχαν φυτρώσει πυκνά και έτσι εμποδίστηκε ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα της δράσης των μέσων πυρόσβεσης; Πώς ήσαν "απολύτως προετοιμασμένοι" για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των περιστάσεων;".

ΕΘΝΟΣ: "Κωμωδία για να καούν οι ευθύνες. Από τον "στρατηγό άνεμο" στα ...πεύκα που αρπάζουν εύκολα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συγχαρητήρια" μοίρασε η κυβέρνηση στον ...εαυτό της για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πύρινη κόλαση, ενώ η Αττική και πολλές περιοχές της χώρας μετρούν ακόμη τις πληγές τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σαν να μην έφθασαν στον Κ. Καραμανλή η κρίση, η γρίπη και τα σκάνδαλα, ήρθαν και οι φωτιές κι έτσι....Με "καμένη τη γούνα" πηγαίνει στη ΔΕΘ."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μαύρη γάτα" φαίνεται ότι έχει περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου από την στιγμή που ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε την πρωθυπουργία. Δεν εξηγείται διαφορετικά, καθώς κοντά στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει (Βατοπέδι, SIEMENS, "γρίπη των χοίρων", ομόλογα των Ταμείων, υπόθεση "Παυλίδης" κ.λ.π.) ήρθε, μετά την πρώτη, και τη δεύτερη πυρκαγιά που κατακαίει όχι μόνον τεράστιες δασικές εκτάσεις και περιουσίες του κοσμάκη, αλλά και την δική του πολιτική - κυβερνητική πορεία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δεν πάει άλλο, αλλαγές τώρα, κύριε Καραμανλή. Ξεχείλισε το "ποτήρι" της οργής των πολιτών λένε οι βουλευτές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος και Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και επανίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Μηνύματα αγανάκτησης μεταφέρουν στο Μαξίμου οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και της Β΄Αθηνών για την καταστροφή αλλά και οι βουλευτές άλλων περιφερειών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το κράτος του εγκλήματος. Ιδού οι ευθύνες για την τελειωτική καταστροφή της Αττικής".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "συντριπτική απάντηση στις κυβερνητικές μεγαλοστομίες του κ. Αντώναρου για τη δήθεν αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών με "καλά οργανωμένο από την αρχή τον συντονισμό της κρατικής μηχανής", δίνουν τα στοιχεία, που δημοσιεύει σήμερα η "Ε". Αφορούν κραυγαλέες κυβερνητικές παραλείψεις στην προετοιμασία και τον εξοπλισμό του κρατικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να προλάβει τις τεράστιες καταστροφές και τον αφανισμό τωνπεριαστικών δασών της χώρας."

ΕΣΤΙΑ: "Αθωράκιστο το Λεκανοπέδιο. Γιατί είμαστε ευάλωτοι στις πυρκαϊές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο λόγο για τον οποίο είμαστε τόσο ευάλωτοι στις πυρκαϊές, κυρίες δε στο Λεκανοπέδιο, όπου οι κίνδυνοι είναι ακόμη πιο μεγάλοι, δεν ανάγεται ούτε στα καιρικά φαινόμενα, ούτε στην ανωτέρα βία. Και κακώς οι κυβερνώντες κάνουν τέτοιες αναγωγές. Αυτά λέγονται για να δικαιολογηθούν οι δικές τους ευθύνες. Με την κατάλληλη οργάνωση , καταστροφές όπως αυτή που βιώσαμε ουδέποτε θα είχαν γίνει".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μοιραία λάθη και παραλείψεις. Κράτος και πολίτες εμφανίστηκαν και πάλι ανέτοιμοι".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έλλειψη συντονισμού κακή εκτίμηση της κατάστασης, καθυστερήσεις , εσωτερικές έριδες. Τα λάθη του 2007 επαναλήφθηκαν πανομοιότυπα και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, την καταστροφικότερη των τελευταίων 30 χρόνων".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κρανίου τόπος το Λεκανοπέδιο. Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή προκάλεσαν οι πυρκαγιές από το βράδυ της Παρασκευής στη Βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 06.00 της Κυριακής έως τις 06.00 της Δευτέρας ξέσπασαν 67 πυρκαγιές".

ΤΑ ΝΕΑ: "Αστείες δικαιολογίες Αντώναρου:Φταίνε τα πεύκα! "

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "όσο ωραία και αν είναι τα πεύκα είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης" , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που ο κακός συντονισμός είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό και στην Αττική η καταστροφή να συνεχίζεται για τέταρτη μέρα".

Η ΝΙΚΗ: "Ιδού οι ένοχοι. Τα ύποπτα μυστικά στα δασαρχεία. Τι κρύβουν συμβόλαια δισ. ευρώ στις στάχτες . Ο βρόμικος ρόλος δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Οι διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και αυτοδιοίκησης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σοκ και δέος προκαλεί το οικολογικό έγκλημα που συντελέστηκε στη Βορειοανατολική Αττική, το οποίο αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη χώρα. Η "Ν" επιχειρεί σήμερα να καταγράψει τις τραγικές ευθύνες όλων όσοι εμπλέκονται σ΄ένα πρωτοφανές κύκλωμα, το οποίο σχετίζεται με τις αλλαγές χρήσης γης σε δάση και δασικές εκτάσεις και έχει τζίρο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να γίνει δημόσια περιουσία η γη. Καμιά αγοραπωλησία".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "από τον Ιούνη του 2007, ο "Ριζοσπάστης" αποκάλυπτε ότι οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής παραδίνονται στους επιχειρηματίες για εκμετάλλευση με σχέδια για : Μαρίνες, πολυκαταστήματα, καταδυτικά κέντρα, μπιτς μπαρ κ.α. Τον Ιούνιο του 2008 αποκάλυψε ότι στις 21/5/2008 με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Πέτρου Δούκα, έγινε συνάντηση με συμμετοχή των δημάρχων και των εμπλεκόμενων περιοχών, και του νομάρχη Αν. Αττικής, εκπροσώπων του ΕΟΤ και της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου για την προώθηση αυτών των σχεδίων".

Metro: "Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις. Σε επιφυλακή σε όλα τα μέτωπα για άλλη μία νύχτα πυροσβέστες και εθελοντές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι " ο πύρινος εφιάλτης συνεχίστηκε και χθες για τέταρτη ημέρα, στην Αττική, ενώ ο φόβος των αναζωπυρώσεων στις περιοχές που έπληξαν οι φλόγες κράτησε σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τους κατοίκους των περιοχών. "


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σικάγο" η Θεσσαλονίκη. Τρεις τραυματίες σε ληστεία τράπεζας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Είναι έτοιμη η Θεσσαλονίκη; Πυροσβέστες και εθελοντές καταγγέλλουν ελλείψεις".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Είμαστε στο πλευρό τους. Σημαντική βοήθεια από τη Θεσσαλονίκη στους πυροπαθείς".

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...