Sunday, August 30, 2009

SUNDAY TSAKTHAN, 30 AUGUST 2009

SUNDAY TSAKTHAN, 30 AUGUST 2009
Α’ ΜΕΡΟΣ
Οι ποντικοπαγίδες
Σήμερα θα ξεκινήσουμε την ΣΥΡΙΖΟλογία και τη ΣΥΝολογία από το «Ποντίκι», άρα από την Πέμπτη, μιας και επίκειται την ώρα που αρχίζει το γράψιμο η Συνεδρίαση της ΚΠΕ για το αν θα γίνει έκτακτο ή τακτικό το συνέδριο. Αρχίζουμε με τις σκέψεις και τα σενάρια που κάνει ένα ποντίκι λίγο πριν πιαστεί στη…φάκα της πολιτικής. Ως γνωστόν, τα ποντίκια εκ φύσεως παίζουν σενάρια επιβίωσης γιατί είναι συνεχώς στο vivere pericolosamente (συγνώμη Βαγγέλη Καραγιώργο που δανείζομαι δωρεάν τον τίτλο της εκπομπής σου στον «105,5-Στο Κόκκινο»)). Για το λόγο ετούτο έχοντας αναπτύξει αρκετά την έννοια και την ιδέα του «ρίσκου» επεκτείνουν τη σημασία του και στην κομματική πολιτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η «λογική του ρίσκου» αναπτύσσεται σε 3 σελίδες. Πρώτη φορά αφιερώνεται τόσος χώρος σε ένα πολιτικό κίνημα όπως αυτό που εκφράζεται μέσω της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Αξιοσημείωτο είναι ότι θεωρεί ότι η πιο επικίνδυνη πολιτική είναι αυτή που αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει η ανανεωτική πτέρυγα τόσο μένοντας εντός όσο και κυρίως φεύγοντας από τον Συνασπισμό και βρίσκοντας καταφύγιο πρώτα στους Οικολόγους-Πράσινους και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ. Το νέο στοιχείο που το «Ποντίκι» αποδίδει στην Ανανεωτική Πτέρυγα είναι ο στιγματισμός των μελών της λόγω της Κοροβεσιανής κατηγορίας ότι οι ΕΑΡινοί έπαιξαν ρόλο στο σκάνδαλο της Siemens επί οικουμενικής, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται τόσο από τους Οικολόγους όσο και από τους ΠΑΣΟΚους που θεωρούν ότι έχουν αυτοκαθαρθεί από τα αμαρτήματα του Τσουκάτου και των πιο κάτω από αυτόν.

Ντούρου-Ντούρου στην Πλατεία Κουμουνδούρου
Είναι Σάββατο καταμεσήμερο. Πίνω καφέ ως «άσωτος υιός» κάτω από μια κουτσουπιά στην Πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας. Ευτυχώς που είμαι στον ίσκιο της και η υγρή ζέστη της πόλης κάπως μετριάζεται. Αποφεύγονται έτσι οι συσχετίσεις με τις εικόνες του Τεννεσί Γουίλιαμς για τον βαθύ Αμερικανικό Νότο. Ξεφυλλίζω τον «Κόσμο του Επενδυτή» και σκοντάφτω σε ένα σχόλιο της «Πολιτικής Αγοράς» για μια άλλη πλατεία, αυτή της Κουμουνδούρου. Το σχόλιο αναφέρεται στα «οικονομικά του Συνασπισμού». Το κτίριο, λέει, του κόμματος είναι στην ιδιοκτησία του από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μετά την εξόφληση του δανείου που είχε πάρει ο ΣΥΝ από την Ιονική Τράπεζα, η οποία μόλις είχε μείνει εκτός βουλής το 1993 το κόμμα, έθεσε πολύ σκληρούς όρους για να μη βγάλει το κτίριο στον πλειστηριασμό. Επήλθε διακανονισμός και ο ΣΥΝ ακούμπησε 175 εκατομμύρια δραχμές ώστε να είναι «ελεύθερη βαρών» η Κουμουνδούρου. Όμως, ενώ έχουν περάσει «χρόνοι χίλιοι» που θα έλεγε ένας ποιητής, το κτίριο είναι τυπικά ακόμα στο όνομα του …Λεωνίδα Κύρκου και του…Φώτη Κουβέλη, παρ’ όλο που στο μεταξύ υπήρξαν Προεδρίνες και Πρόεδροι από τον ΣΥΝ οι οποίοι σύμφωνα με τα ειωθότα είναι ο/η εκάστοτε πρόεδρος που πρέπει να είναι ο κάτοχος του κτιρίου. Αυτός είναι εξουσιοδοτημένος να θέτει το κτίριο σε υποθήκη για λήψη τραπεζικού δανείου από το κόμμα. Αυτός προσλαμβάνει και διορίζει το προσωπικό και καταθέτει τα ψηφοδέλτια. Είπαμε συντρόφισσες και σύντροφοι, να «πάμε πλατεία», δεν πρέπει, όμως, να γίνουν πιο λιανά τα πράγματα για να μην αμφιβάλλει κανείς για τις προ(σ)θαφαιρέσεις αλλά και την «ηθική της αριστεράς».
SUNDAY TSAKTHAN, 30 AUGUST 2009
Β’ ΜΕΡΟΣ
Κόκκινη ρουλέτα
Ο μόνιμος ΣΥΡΙΖΟλόγος του «Κόσμου του Επενδυτή» Βαγγγέλης Παπαδημητρίου εκτιμά ότι θα γίνει μια «Μονομαχία στην Κουμουνδούρου» καθώς «ο Αλ. Τσίπρας ρίχνει το γάντι στους αμφισβητίες και ζητά συνέδριο τον Οκτώβριο», ενώ εκτιμά ότι βρίσκεται «στα πρόθυρα της διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ». Το κινδυνολογικό κλίμα που καλλιεργούν αυτός και οι λοιποί Συριζολόγοι δεν πρέπει να περάσει. Γρ’αφει: «Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά. Ακόμη και η αποχώρηση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ με οτιδήποτε αυτό σημαίνει για το μέλλον των συνιστωσών που τον απαρτίζουν. Αν ο ΣΥΝ διασπαστεί όμως, δεν θα ισχύει και η αρχική πολιτική συμφωνία ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ». Τι λένε, κατ’ αυτό, οι κύκλοι του «περιβάλλοντος Τσίπρα»; «…οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η δύναμη του κόμματος είναι τα μέλη του(…) αν δεν μας στηρίξει το Αριστερό Ρεύμα, τότε θα μιλήσει ο λαός.» Χιλιάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από ομάδες μελών του ΣΥΝ που είτε ανήκον είτε δεν ανήκουν σε τάσεις και απαιτούν τη σύγκλιση του «εκτάκτου συνεδρίου». Έτσι ή η ΚΠΕ στηρίζει την πρόταση του Τσίπρα ή ο Τσίπρας βγαίνει σε «κομματικό αντάρτικο». Ήρθε, όμως, η ώρα του Παναγιώτη Λαφαζάνη; «Το πολιτικό πόκερ του Συνασπισμού» είναι το δεύτερο ρεπορτάζ του Β. Παπαδημητρίου. «Όλοι είναι εναντίον όλων και η προοπτική του ενιαίου ΣΥΝ κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Είναι γνωστό [πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγέτης του Αριστερού Ρεύματος, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να στηρίξει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (…) Τόνισε όμως ότι πάνω απ’ όλα το μέλλον του κόμματος». Τα σενάρια του Β.Π. είναι τα εξής: α Κεντρική Επιτροπή υπέρ κατά πλειοψηφία υπέρ πρότασης Τσίπρα. Η επόμενη σύγκρουση είναι σύγκρουση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχύεται η αρχική πολιτική συμφωνία «Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. β. Κατεδαφίζεται η πρόταση Τσίπρα. Ο Τσίπρας ενεργοποιεί τη ρήτρα του καταστατικού για τα μέλη του κόμματος και προχωρά σε έκτακτο συνέδριο. Ο Τσίπρας και όποιος/α θέλει βάζει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Εδώ κολλάει το υπο-σενάριο για υποψηφιότητα Λαφαζάνη έως και…Αλέκου Αλαβάνου. Γ. Η «ανανεωτική πτέρυγα» κινείται στα όρια του ΣΥΝ. Αντιτίθεται στο έκτακτο συνέδριο. Όμως, ήδη ο Γ. Μπαλάφας (και άλλοι ίσως) δεν ακολουθεί τους ακραίους της «πτέρυγας» και ψηφίζει υπέρ. Ξαναδέστε και τα σενάρια του «Ποντικιού» που προαναφέραμε για το μέλλον της Α.Π.
Κέντα χρώμα ή φουλ του άσσου;
Η ΣΥΡΙΖΟλόγα των «Νέων» Βούλα Κεχαγιά θεωρεί ότι ο Τσίπρας «τράβηξε το τελευταίο του χαρτί». [1]Και για να γίνει ακόμη πιο σασπένς η ιστορία, ας καταφύγουμε σε «μάγισσες και χαρτορίχτρες» Η Β.Κεχαγιά τονίζει ότι γίνεται «ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο τη θέση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Λιγότερο δράμα, ρε παιδιά! Ο Κλίντ Ήστγουντ γέρασε και τη «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» την έχω δει ίσαμε 11,5 φορές. Τη μισή την είδα από τη μάντρα του θερινού κινηματογράφο ΕΥΑ στην Άνω Ηλιούπολη πριν από 40 χρόνια μαζί με όλη τη μαρίδα της γειτονιάς μου καθ’ όσον ότι η ταινία ήτο «ακατάλληλος δι’ ανηλίκους». Κεχαγιά λέει ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις στα μέλη του Α.Ρ. για να στηρίξουν την πρόταση Τσίπρα και να μην αφήσουν να διχαστεί το κόμμα. Κοίτα πού φτάσαμε!!! Να πιέζεται το Α.Ρ. από το ίδιο το Α.Ρ. και αυτό γιατί επίκειται, κατά την Συριζολόγα, το final countdown μεταξύ Τσίπρα και Αλαβάνου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφήνουνε τον Τσίπρα και πάνε για πουρνάρια (Οικολόγοι-Πράσινοι)
Κι ήρθε η ώρα της κρίσης. Τελειώσαμε το καθιερωμένο μας βραδινό μπάνιο στην πλαζ της Πάτρας και κινήσαμε για την Άνω Πόλη της ώστε να χτυπήσουμε μεζέδες μετά οίνου στην δροσερή Πλατεία Αγίου Γεωργίου με φόντο το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο που ήταν όμορφα φωτισμένα. Πάτρα by night. Καμία σχέση με την ημερήσια Πάτρα. Ώσπου χτυπάει το ρημαδιασμένο το κινητό και σκάει ένα SMS που έλεγε 49-48 και έξι λευκά. Ο Τσίπρας δεν θα κάνει χρήση «προεδρικού προνομίου». Η μάχη αναβλήθηκε για το απόμακρο μέλλον, κανείς δε θα «ξεβολευτεί»μ προς το παρόν. Το πρωί ξυπνήσαμε και πήγαμε για μπάνιο περνώντας να αγοράσουμε τις δημοφιλείς εφημερίδες «Πρώτο Θέμα», “RealNews” και «Έθνος». Δεν θα σας πω πολλά σήμερα. Ο Μάκης Πολλάτος του «Πρώτου Θέματος» λέει ότι «τρίζει η καρέκλα» του Αλέξη αφού ο Αλαβάνος δήλωσε ότι δηλώνει κάτι σαν «Όχι άλλα δάκρυα για τον Αλέξη». Ο Πολλάτος εκτιμά ότι «η επιμονή του προέδρου του ΣΥΝ σε ένα συνέδριο που θα επιβεβαιώσει τον ηγετικό του ρόλο τον έφερε σε σύγκρουση με τμήμα της ισχυρότερης τάσης του κόμματος, του Αριστερού Ρεύματος.» Το ενδιαφέρον είναι ότι η εφημερίδα αυτή θα αφήσει λίγο τον Αλέξη να ανασάνει και την πέφτει άγρια στον Μιχάλη Τρεμόπουλο και τους «Οικολόγους-Πράσινους» μέσω συνέντευξης με τιον Νάνο Βαλαωρίτη, ο οποίος χωρίς αναισθητικό χτυπάει τον Τρεμόπουλος σα χταπόδι αποκαλώντας τον ευθέως πράκτορα των Αμερικανών, υπότροφο του Σόρος και άλλα τέτοια. Αρκετά συχνά αποκαλεί τον Τρεμόπουλο, τον Κρομμύδα και άλλους ως επαγγελματίες κρατικοδίαιτους οικολόγους και τα συναφή. Η “RealNews” κάνει αποθεραπεία από την ΣΥΡΙΖίαση που είχε πάθει προσφάτως και που έκανε την αριστερά άνω-κάτω λες και είχε «νέα γρίπη». Τέλος το «Έθνος της Κυριακής» έχει το γνωστό γκάλοπ της MARC που φέρνει το ΠΑΣΟΚ 6,2% πάνω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% εντός Βουλής και τους «Οικολόγους-Πράσινους» εκτός βουλής. Αυτά τα ολίγα σήμερα.

Της Κυριακής τα όνειρα
The dreams of Sunday
Tis Kiriakis ta onira

Στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης
Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης
Πρώτη εκτέλεση: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Τυχαία λέει σε συναντώ,
Randomly I 'm running into you
Tihea lei se sinando
στου ονείρου μου τους δρόμους,
across the roads of my dream
stu oniru mu tus dromus
σαν ορκισμένο αερικό,
as if you were a sprite that was put on an oath

san orkismeno aeriko
μου είπες -σ' αγαπώ.
you told me "I love you"
mu ipes - sagapo

Της Κυριακής τα όνειρα, ζουν ως το μεσημέρι,
The dreams of Sunday, live till the midday,
Tis Kiriakis ta onira zun os to mesimeri
σαν παίρνει το απόγευμα, κανένα τους δε βγαίνει.
when it turns to afternoon, none of them comes out
san perni to apogevma kanena tus de vgeni
Σάββατο βράδυ να εύχεσαι, σαν πέφτεις και κοιμάσαι,
Saturday night you better wish, when you finally fall asleep,
Savato vradi na efhese san peftis kie kimase
της Κυριακής τα όνειρα ποτέ να μη θυμάσαι.
never to remember the dreams of Sunday
tis Kirakis ta onira pote na mi thimase

Νυχτώνει, φεύγει η Κυριακή,
It's getting dark, Sunday is almost at its end
Nihtoni, fevyi i Kiriaki
νυστάξαν οι ελπίδες,
the hopes felt like sleeping
nistaksan i elpides
ξαναγυρίζω στη σιωπή,
I'm getting back to silence
ksanayirizo sti siopi
εκεί που έχεις χαθεί.
there, where you got lost.
eki pu ehis hathi
(σημείωση tsakthan: δεν έκανα εγώ τη μετάφραση)
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com








ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...