Saturday, November 26, 2011

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, αύριο Κυριακή 27 Νοεμβρίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, αύριο Κυριακή 27 Νοεμβρίου
Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στομπλογκ τους (enthemata.wordpress.com),στο facebook (enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Κείμενα των: Γιώργου Κατσαμπέκη, Κατερίνας Νάκου, ΑλέξανδρουΚεσσόπουλου, Βασίλη Παπαστεργίου, Βαγγέλη Καρανανωλάκη, Άχιμ Μπιρ, ΣπύρουΤσούγκου, Mohamed El Hebeishy Amira Nowaira, Matthew Cassel Sara Khorshid,Αγγέλικας Ψαρρά.
Ο «κυρίαρχος λαός» και οιυπερασπιστές της νομιμότητας: ΟΓιώργος Κατσαμπέκης, εκκινώντας από τις νουθεσίες του κυρίαρχου λόγουπερί «υπευθυνότητας», συζητάει για τη δημοκρατία, την πολιτική και τις μάζες.
«Εγχειρηματικότητα».Ζωντανή Βιβλιοθήκη. Στοπλαίσιο της στήλης «Εγχειρηματικότητα», στην οποία παρουσιάζουμε εγχειρήματααπό τον χώρο των ιδεών, της κοινωνίας, του πολιτισμού, στον αντίποδα τηςεμπορευματικότητας, της συμβατικότητας και της επιχειρηματικότητας, η ΚατερίναΝάκου γράφει για τη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το πολίτευμα ως εκκρεμές. Ο Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, εκκινώντας από τιςεκδηλώσεις διαμαρτυρίας του τελευταίου διαστήματος, συζητάει για τον διάχυτοαντικοινοβουλευτισμό και την απαξίωση του πολιτικού, θέτοντας την κρίσιμηδιάκριση «αντι-δικομματικό» και αντι-πολιτικό, ως λυδία λίθο για τη στάση τηςΑριστεράς.
Μπορεί να πουληθεί έναπάρκο; Ο Σπύρος Τσούγκοςγράφει για το Κτήμα Δρακοπούλου, έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου σταΠατήσια, και εξηγεί γιατί δεν μπορεί να πουληθεί ένα πάρκο.
Ποιος (θέλουμε να) είναι οελληνικός λαός; Ο νέος Κώδικας Ιθαγένειας ενώπιον του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας. Με αφετηρία τηνεπικείμενη συζήτηση, την άλλη Παρασκευή στο Σ.τ.Ε. για τον Κώδικα Ιθαγένεια, ο ΒασίληςΠαπαστεργίου ανασκοπεί το σχετικό νομικό σκεπτικό και σκιαγραφεί μια πορείαολοταχώς προς τα πίσω.
Για τις μέρες που θα’ρθούν. Ο ΒαγγέληςΚαραμανωλάκης, στη μόνιμη στήλη του «Στην αρχή των τραγουδιών»,περιγράφει πώς η κρίση μας αλλάζει όλους. Σκέφτεται για την αλλαγή, που πρέπεινα γίνει από μας τους ίδιους, και μέσα στο ζοφερό τοπίο, διακρίνει τα σημάδιατων ημερών που θα ξημερώσουν…
Η Ελλάδα δεν έχειλησμονήσει. Ο γερμανόςδημοσιογράφος Άχιμ Μπιρ, σε ένα κείμενο με πολλές αναφορές στον ΜανώληΓλέζο, γράφει για την υποχρέωση της Γερμανίας να καταβάλει πολεμικέςαποζημιώσεις (μετάφραση: Αγαθοκλής Αζέλης).
Πλατεία Ταχρίρ: ηεπιστροφή. Ο φωτογράφος MohamedEl Hebeishy, η πανεπιστημιακός Amira Nowaira, ο δημοσιογράφος MatthewCassel  και η δημοσιογράφος SaraKhorshid, αποτιμούν την επάνοδο των λαϊκών διαμαρτυριών και τη βίαιηκαταστολή τους.
Τα ανομολόγητα εφόδια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η ΑγγέλικαΨαρρά, στη μόνιμη στήλη της «Διαφορίδια. Φεμινιστικά και άλλα», με [σ.σ.:απολαυστικά] παραθέματα από κείμενα του Γ. Καρατζαφέρη, του Ελληνικού Μετώπου,του Άδωνη Γεωργιάδη και του Κυριάκου Βελλόπουλου σκιαγραφεί τον σεξισμό τουΛΑΟς.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...