Saturday, November 12, 2011

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, αύριο Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, αύριο Κυριακή 13 Νοεμβρίου


Στα περίπτερα εντός της "Κυριακάτικης Αυγής" και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata





Κείμενα των: Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, Νικόλα Βαγδούτη, Ιωάννας Μεϊτάνη, Καλλιόπης Μιχελάκου, Φράνκο Μπεράρντι, Σερζ Χαλιμί, Ευάγγελου Πρόντζα, Χάγκεν Φλάισερ.

Συγκεκριμένα:



Φουλ Μόντι. Ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος αναλύει τη νέα κατάσταση, ανασκοπώντας την τελευταία εβδομάδα που κατέληξε στον διορισμό Παπαδήμου και τη συγκυβέρνηση.



Το υπαρξιακό ερώτημα και το κράτος έκτακτης ανάγκης. Ο Νικόλας Βαγδούτης εξηγεί γιατί, παρά τη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, το τελευταίο διάστημα διάγουμε μια κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».



Λεπτομέρειες (με νύχια γαμψά). Η Ιωάννα Μεϊτάνη σχολιάζει τη «λεπτομέρεια» της εισόδου της Ακροδεξιάς στην κυβέρνηση.



Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Πρέβεζα. Η παιδοψυχίατρος Καλλιόπη Μιχελάκου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιατρείου, μας παρουσιάζει ένα σημαντικό εγχείρημα αλληλεγγύης στην Πρέβεζα. Το κείμενο αυτό εγκαινιάζει τη στήλη «ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», η οποία θα παρουσιάζει να παρουσιάζει εγχειρήματα από τον χώρο των ιδεών, της κοινωνίας, του πολιτισμού, εγχειρήματα στον αντίποδα της εμπορευματικότητας, της συμβατικότητας και της επιχειρηματικότητας.



Ιταλία: Να επανακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ο Φράνκο Μπεράρντι, μαρξιστής θεωρητικός των μήντια και αγωνιστής, στην παράδοση της ιταλικής αυτονομίας, σε ένα κείμενο γραμμένο ενόψει της γενικής απεργίας της 11.11, προτείνει δράσεις αληλλεγύης, κινηματικές πράξεις για να κερδίσουμε όσα μας ανήκουν (μετάφραση: Μαρία Δασκαλάκη)



«Πού βρίσκεται η Αριστερά, την ώρα της οικονομικής θύελλας;». Ο Σερζ Χαλιμί, διευθυντής της Monde Diplomatique, σε ένα άρθρο με αναφορές στην Ελλάδα, συζητάει την προσχώρηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στον νεοφιλελευθερισμό, και τις εναλλακτικές που υπάρχουν (μετάφραση: Μαρία Καλαντζοπούλου)



H Οικονομική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Συνέντευξη του Ευάγγελου Πρόντζα. Με την ευκαιρία της πρόσγφατης κυκλοφορίας του συλλογικού επιβλητικού τρίτομου έργου Οικονομική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, ο ιστορικός Ευάγγελος Πρόντζας (επιστημονικός επιμελητής του έργου, μαζί με τον Θανάση Καλαφάτη), απαντάει σε μια σειρά ερωτήματα, σχετικά με το περιεχόμενο, την άρθρωση, τη στοχοθεσία του έργου, αλλά και γενικότερα την οικονομική ιστορία.



Ένα σπουδαίο οπτικοακουστικό αρχείο για το Ολοκαύτωμα στη διάθεση του ελληνικού κοινού. Συνέντευξη του Χάγκεν Φλάισερ. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Frei Universität του Βερολίνου απέκτησε πρόσβαση στο Ψηφιακό Αρχείο Μαρτυριών Ολοκαυτώματος του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας. Ο υπεύθυνος του προγράμματος, ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, μας παρουσιάζει το αρχείο και μας εξηγεί τη σημασία του.





No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...