Tuesday, April 28, 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΟ ΑΠΕΡΓΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΑΚΗ ΠΟΛΙΤΗ

ΤΑΚΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΟ ΑΠΕΡΓΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΑΚΗ ΠΟΛΙΤΗ


Δικάζεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο σδ. Τάκης Πολίτης, επειδή κατά το χρονικό διάστημα 20-24/3/2006, ως τότε Πρόεδρος του Συλλόγου συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση των διδασκόντων και δεν κατέθεσε «δήλωση συμμετοχής» στην απεργία, όπως ζητούσε πιεστικά η τότε πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η στάση του αυτή προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση του κ. Άγγελου Κότιου, αντιπρύτανη τότε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την αυτεπάγγελτη άσκηση προκαταρκτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Βόλου.

Στην προκαταρκτική εξέταση κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών περί τα 40 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Ο καθηγητής όπως λένε, υπερασπιζόμενος το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις και υποστήριξε στις εισαγγελικές αρχές ότι για τη διερεύνηση του θέματος αυτού θα έπρεπε να κληθεί μόνο ο Πρύτανης.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης του ήταν η παραπομπή του σε τακτική δικάσιμο με την κατηγορία της «απάτης εις βάρος του Δημοσίου».

Ανακοίνωση στήριξης στον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτη Πολίτη εξέδωσε το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ιδρύματος. Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 25/02/09, κατήγγειλε την απαράδεκτη ποινική δίωξη εις βάρος του συναδέλφου, θεωρώντας ότι αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού των πανεπιστημιακών, ώστε να μη συμμετέχουν στις συλλογικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Στήριξε δε ανεπιφύλακτα τον συνάδελφο Τάκη Πολίτη ζητώντας να σταματήσει η ποινική δίωξη εις βάρος του.

Παράλληλα με ανακοίνωση του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα τονίζει πως θεωρεί ότι αυτή η ποινική δίωξη δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Τάκη Πολίτη αλλά αποτελεί επίθεση ενάντια στις εργατικές διεκδικήσεις, ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, κατά των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και «είναι τελικά επίθεση εναντίον όλων μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Την αμέριστη συμπαράσταση τους εκφράζουν και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στον Τάκη Πολίτη αναφέροντας ότι «καμία συγκεκαλυμένη ή απροκάλυπτη πολιτική δίωξη δεν πρόκειται να τρομοκρατήσει την ατομική και συλλογική συνδικαλιστική δράση. Αν κάποιοι ψάχνουν για απάτες εις βάρος του δημοσίου ας ψάξουν αλλού η ελληνική κοινωνία βοά».

Η Γ΄ Πανελλαδική Σύσκεψη των πανεπιστημιακών και ερευνητών του Συνασπισμού δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στον Τάκη Πολίτη τονίζοντας ότι η δίωξή του εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων και των συγκροτημάτων Τύπου να υποδείξουν ως υπεύθυνους της μεγάλης κρίσης που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όχι τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούν οι ίδιοι και προπαγανδίζουν, αλλά φοιτητές και καθηγητές που υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις δημοκρατικές αρχές και τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις. Η Γ΄ Πανελλαδική Σύσκεψη των πανεπιστημιακών και ερευνητών του Συνασπισμού δηλώνει ότι ο Τάκης δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του βρίσκονται όλοι όσοι υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί στον αγώνα του βλέπουν την έμπρακτη άσκηση αυτού που πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του δημόσιου λειτουργού, δηλαδή την κριτική σκέψη και την αταλάντευτη προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και τις συνδικαλιστικές παραδόσεις του πανεπιστημιακού κινήματος.

Τέλος, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι «περήφανη για τον συνάδελφο και σύντροφο Τάκη Πολίτη». Καταγγέλει επίσξης πως «η δίωξη επιχειρεί να πλήξει το κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις.» Η Συσπείρωση καλεί την νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (ΠΑΣΟΚ, Δεξιά, Ανανεωτική πτέρυγα ΣΥΝ) «να επιβεβαιώσει τις ομόφωνες αποφάσεις της για καταγγελία της δίωξης και συμπαράσταση προς τον διωκόμενο συνάδελφο» και ζητά να υλοποιήσει την ομόφωνη δέσμευσή της (10.1.2009) για ηθική και νομική στήριξή του.»

Γνωρίζουμε τον Τάκη από την εποχή των φοιτητικών καταλήψεων και των αγώνων εναντίον του Νόμου 815 και γνωρίζουμε την αγωνιστική δράση του όλα αυτά τα χρόνια με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην επικίνδυνη αποστολή Free Gaza τον Αύγουστο του 2008 για το σπάσιμο του αποκλεισμού του Παλαιστινιακού Λαού από τα Ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας (http://indy.gr/other-press/odoiporiko-to-spasimo-toy-apokleismoy-tis-gazas). Σήμερα είμαστε για άλλη φορά αλληλέγγυοι στον Τάκη και στεκόμαστε απέναντι στους διώκτες του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Πηγές: Εφημερίδα «Νέος Τύπος», Εφημερίδα «Αυγή»

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

4 comments:

Anonymous said...

Ax ton kaimeno ton kyrio kathigiti. Akous ekei na ton anagkazoun na pei pos apergei re paidi mou, eno apergouse.
Eipame i apergia apergia alla kai ta euros euros.
Drama i katastasi, drama...

peramakria said...

Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ, πού έγκειται ο εκφοβισμός και η επίθεση ενάντια στις εργατικές διεκδικήσεις;
Αν κατάλαβα καλά, δε θέλησε να δηλώσει την απεργία του και αυτό θεωρείται αγωνιστικό; Δηλαδή τόσο καιρό οι πανεπιστημιακοί απεργούν και πληρώνονται;
Εμείς, που απεργούμε και δεν πληρωνόμαστε, τι βιολί βαράμε;
Ελπίζω να κάνω λάθος και να μην κατάλαβα καλά.

Anonymous said...

Πρέπει να λάβετε υπόψη 2 βασικές παραμέτρους, πριν τα βάλετε όλα στο ίδιο καζάνι και εξισώνετε τον ακαδημαϊκό με τον υπάλληλο της καθαριότητας.....
1. Ο κ. Πολίτης δήλωσε δημόσια ότι για συνδικαλιστικούς λόγους απεργεί, αλλά δεν ενημερώνει εγγράφως τη διοίκηση του Πανεπιστημίου γι αυτό.
2. Η εκάστοτε απεργία των ακαδημαϊκών σημαίνει μεν ότι δεν πραγματοποιείται διδασκαλία, αλλά αν νομίζετε ότι δεν εργάζονται (και μάλιστα πολύ περισσότερες ώρες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο υπάλληλο που ανήκει στο δημόσιο τομέα (στενό ή ευρύτερο) απατάστε οικτρά. Το βασικό μέλημα ενός μέλους ΔΕΠ είναι η έρευνα κι αυτή δε σταματάει ποτέ. Πάντα στις απεργίες οι πανεπιστημιακοί δουλεύουν ακατάπαυστα.
Οπότε προσέχετε λίγο τι λέτε, πριν γίνετε αφοριστικοί για όλα τα επαγγέλματα.
Οι αδαείς βασιλεύουν στη χώρα αυτή, δυστυχώς!!

Anonymous said...

Τα μέλη ΔΕΠ δουλεύουν όποτε θέλουν και αυτό γιατι δεν έχουν το φόβο απόλυσης, είναι περισσότερο θέμα ηθικής και φιλοτιμίας, 6 χρόνια πανεπιστήμιο τα γνωρίζω πολύ καλά αυτά. Βεβαία , δεν είπα πως παίρνουν πολλά λεφτά. Ο μισθός του πανεπιστημιακού στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με την Ευρώπη.

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...