ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της τριμηνιαίας πολιτικής έκδοσης για την κομμουνιστική ανανέωση
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ της αριστερής ριζοσπαστικής παρέμβασης
Κυκλοφόρησε το 29ο τεύχος (Ιανουάριος – Μάρτιος 2009) του περιοδικού ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ μέσα σε μία από τις πιο πυκνές, από πλευράς πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, περιόδους του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η οικονομική κρίση, που εντείνεται μέρα με την ημέρα με πρώτα και κύρια θύματα τους εργαζόμενους και κύριους υπεύθυνους αυτούς που κερδίζουν από αυτήν, δηλαδή το κεφάλαιο, απασχολεί όλη την αριστερά και η συζήτηση για την υπέρβασή της με το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό απλώνεται σε πολλά άρθρα του περιοδικού.
Η κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη που μας πέρασε και η μεγάλη κινητοποίηση της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας, των επισφαλώς εργαζομένων, των μισθωτών εργατών, Ελλήνων και μεταναστών/τριών έδειξαν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, της υποαπασχόλησης και της ανεργίας για να πλουτίζει η άρχουσα καπιταλιστική τάξη των τραπεζιτών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και εφοπλιστών, δεν περνάει όταν συναντά μαζικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό πέρα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο χρησιμοποιείται το πραγματικό: καταστολή, αντιτρομοκρατικός νόμος, ποινικοποίηση της «κουκούλας», ίδρυση νέων ομάδων κρούσης και περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Στην «έκρηξη του Δεκέμβρη» το ΣΤΙΓΜΑ αφιερώνει μεγάλο μέρος της ύλης του για να την μελετήσει πολύπλευρα και να βγάλει συμπεράσματα για την στρατηγική και τακτική των εξεγερμένων και του πολιτικού συστήματος που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά.
Όμως, την ίδια περίοδο οι σκοτεινές γωνιές της πόλης έκρυβαν τη βαρβαρότητα και την βαναυσότητα των «νέων εργασιακών σχέσεων» κι έναν ολόκληρο εργοδοτικό κόσμο που ζει και τρέφεται αποκλειστικά από την παραβίαση κάθε έννοιας εργατικής νομοθεσίας στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, εργάτρια, γυναίκα και μετανάστρια σήκωσε το κεφάλι της και το ανάστημά της στους τρισάθλιους αυτούς εργοδότες για να εισπράξει το «ευχαριστώ» του συστήματος: θρασύδειλοι τραμπούκοι της επιτέθηκαν με βιτριόλι για να τη βγάλουν από τη μέση και να συνεχίσουν οι εργοδότες τους τις «ευεργεσίες» τους προς την κοινωνία. Στην Κωνσταντίνα και στους/στις μετανάστες/ριες είναι αφιερωμένα δύο άρθρα του ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ.
Αν οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες είναι οι σύγχρονοι «της γης οι κολασμένοι», οι καλλιεργητές της γης δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική αγροτική πολιτική. Εξεγέρθηκαν και αυτοί ζητώντας το δίκιο τους για να τους ψεκάσουν οι ένστολοι μπράβοι του Μαρκογιαννάκη στο λιμάνι της αγωνίας του Πειραιά. Το ΣΤΙΓΜΑ περιλαμβάνει ένα μικρό αφιέρωμα στις Μεγάλες Αγροτικές Κινητοποιήσεις.
Ο κόσμος φλέγεται ξανά αυτή την περίοδο και ειδικότερα στη γειτονιά μας. Η μαρτυρική Γάζα και ο Παλαιστινιακός λαός, 60 χρόνια από την εκδίωξή του από τα εδάφη του, ξανάνιωσε τη νεοναζιστική βαρβαρότητα των πρώην θυμάτων του Χιτλερικού Ναζισμού. Το σιωνιστικό Ισραηλινό κράτος έριξε όλη του τη στρατιωτική δύναμη που του προσφέρει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να καταστρέψει την πολύπαθη περιοχή και να εξαφανίσει πόλεις και χωριά από το χάρτη, και, βεβαίως, κάποιες χιλιάδες μαχητές και πολίτες. Το ΣΤΙΓΜΑ εξετάζει το Παλαιστινιακό στην εποχή του Ομπάμα και για να δείξει τις ιστορικές αναλογίες επισκέπτεται ξανά το Άουσβιτς, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ιστορία της δίωξης των Εβραίων.
Τέλος, μια σειρά άρθρων αναφέρονται στη βιβλιοκριτική, την ιστορία, τον ασιατικό κινηματογράφο, τη μουσική και γενικότερα τον πολιτισμό. Το ΣΤΙΓΜΑ περιέχει συνέντευξη με τα Διάφανα Κρίνα και αποτίνει φόρο τιμής στους μεγάλους άνδρες και γυναίκες που μας άφησαν ξαφνικά για τον «άλλο κόσμο». Μιλάμε για τον αιώνιο, έφηβο αντάρτη Πάνο Τζαβέλα που μας μύησε στο αντάρτικο τραγούδι και τον κόσμο του, τη Μαρία Δημητριάδη που στην αντιδικτατορική αντίσταση και στη μεταπολίτευση τραγουδούσε για τη «γη που θα γίνει κόκκινη» αλλά και για τις «πιο όμορφες μέρες που δεν ήρθανε ακόμα» και , τέλος, για τον Μαρξιστή φιλόσοφο Ζωρζ Λαμπικά που θα έλεγε για την εξέγερση ότι μπορεί «να βρει το δρόμο της και να εκφράσει πολύμορφα και πολύπλευρα την απαίτηση για δημοκρατία που διαπερνά τη σύγχρονη κοινωνία (…) μια δημοκρατία που ωθείται μέχρι την επανάσταση που βασίζεται στη δημοκρατία των μαζών».
Καλή ανάγνωση.
Περιεχόμενα
Αντώνης Βούλγαρης
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 6
Π. Μανιάτης
ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ 8
Αργυροκαστρίτης Γιάννης
H ANAΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ 13
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΣΤΙΣ 31-1-2009 14
Παναγιώτης Τσονόπουλος
ΜΕΤΩΠΑ, ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 16
Francois Sabado
ΤΟ ΝΑΚ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 22
Στίγματα
Κόκκινα Στίγματα 26
Βιβή Κεφαλά
ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ 28
Σταύρου Μπέκα
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟ AUSCHWITZ ΟΙ NAZI ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ & ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 30
Μικρό Αφιέρωμα στις Μεγάλες Αγροτικές Κινητοποιήσεις 34
Χαρίλαος Αρχοντής
Σημειώσεις με αφορμή τον πρόσφατο Αγροτικό Ξεσηκωμό 35
Θανάσης Τσακίρης
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ 40
Βάλια Αρανίτου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της Μετανάστευσης και τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των μεταναστών στην Ελλάδα 43
AΦΙΕΡΩΜΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ 41
Κώστας Δουζίνας
Τι μπορούμε να μάθουμε από τους διαδηλωτές στην Ελλάδα 50
Ζακ Ρανσιέρ
Η δημοκρατία ενάντια στον «εαυτό» της 51
Στέργιος Βασιλείου
Η εξέγερση και η εργοδοσία 55
Θανάσης Τσακίρης
Οι «μικρές σπίθες» δεν ανάβουν απαραίτητα την «πυρκαγιά» 60
Τάσος Δρούλιας
Σαστισμένη Θεωρία 63
Μπάμπης Μπαλτάς
Το τέλος της μεγάλης αφήγησης… 64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 67
Ματίνα Κουντουρογιάννη
ΕΞΑΡΧΕΙΑ 68
Σπύρος Μπόικος
Λέον Τρότσκι, Οι Νεότουρκοι 71
Νανά Βαφείδη
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ: ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΛΜΕΡΑΫΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΑΡΙΩΝ 74
Αλέκος Βερναδάκης
Ο Νεοφιλελεύθερος εναγκαλισμός του Πανεπιστημίου 77
Φίλιππος Φιλίππου
Ο Στάλιν & η Οκτωβριανή επανάσταση 79
Μπάμπης Μπαλτάς
Η εκδοτική δραστηριότητα των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης: βιβλία, μεταφράσεις και διακίνηση ιδεών 81
Φίλιππος Φιλίππου
Μαρίνα Καραγάτση 85
Θανάσης Τσακίρης
Στίγματα Ασιατικού κινηματογράφου 86
μια συνέντευξη με τa Διάφανα Κρίνα
(αν)ήσυχοι με τον πλανήτη μας ταξιδεύουμε… Και ριγμένοι κάτω εδώ στη γη περπατούμε… 89
Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος
Κ. Γ. Καρυωτάκης 94
Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου
Γιώργης Παυλόπουλος 95
Τάκης ‘Ακος
Το «Αντάρτικο Λημέρι» ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλλων 98
Αναστασία Σαββίδου
για την Μαρία Δημητριάδη… 99
Τάσος Μπέτζελος
Ζορζ Λαμπικά… 101
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ) του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...
-
Η ΜακΝτοναλντοποίηση της Κοινωνίας του Θανάση Τσακίρη Μακντοναλντοποίηση είναι η διαδικασία με βάση την οποία οι αρχές των εστιατορίων...
-
Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Άλφρεντ Σουτς ξεκινά με βάση το έργο του Βέμπερ για τους «ιδεότυπους» και το επεκτείνει αναθεωρώντας ορ...
No comments:
Post a Comment