Thursday, May 17, 2018

Τsakthan Daily 17/5/2018--ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ;

«Το βουνίσιο ρέμα
Άλεσε το ρύζι για μένα
Ενώ έπαιρνα έναν υπνάκο»

Κομπαγιάσι Ίσσα (1763–1827)ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ;

Τα κοινωνικά κινήματα είναι συλλογικές αμφισβητήσεις (challenges) από ανθρώπους που έχουν κοινούς σκοπούς και αλληλεγγύη μεταξύ τους και βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς αλληλεπίδρασης με το κράτος, τις δημόσιες και ιδιωτικές αρχές και τις σχετικές ελίτ.1 Τα κοινωνικά κινήματα είναι εμπειρικώς αόριστα φαινόμενα και είναι δύσκολη η εννοιολογική τους σύλληψη. Εν τούτοις καταγράφονται τρία κριτήρια ορισμού τους: α) η κρίσιμη σχέση τους με την κοινωνική αλλαγή την οποία σκοπεύουν να προωθήσουν ή να αντισταθούν σ’ αυτή, β) η γενική χρήση μη θεσμοποιημένων μέσων από τους συμμετέχοντες και γ) η πολιτική συνάφεια των προσανατολισμένων προς την διαμαρτυρία ενεργειών τους. Έπρεπε να απορριφθεί η πρώιμη και αποκλειστική ταύτιση της έννοιας με τα προλεταριακά κινήματα στη βιομηχανική κοινωνία και να κατανοηθεί ευκρινώς η διαφοροποίηση των κοινωνικών κινημάτων από άλλες μορφές συλλογικής συμπεριφοράς προτού το θέμα αναπτυχθεί σε αυτοτελές πεδίο. Μια νέα προσέγγιση για τα κοινωνικά κινήματα αναδύθηκε στο ξεκίνημα της ταραχώδους δεκαετίας του ’60. Ενώ οι μελετητές της συλλογικής συμπεριφοράς επέμεναν στο θέμα των αδικιών, των πεποιθήσεων (με υπαινιγμούς για ανορθολογικότητα), και γενικά σε ψυχολογικές διαστάσεις, η αποκαλούμενη θεωρία «κινητοποίησης πόρων» έδωσε έμφαση στην οργάνωση, στα συμφέροντα και την ορθολογικότητα των συμμετεχόντων παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στον τονισμό του πολιτικού πλαισίου και της συνάφειας των κοινωνικών κινημάτων.

Σήμερα το κεντρικό θέμα των καιρών μοιάζει να βρίσκεται σε συστηματικές απόπειρες για πολυδιάστατη σύνθεση που να ενσωματώνει οργανώσεις κινητοποίησης, πολιτικές ευκαιρίες, και διαδικασίες διαμόρφωσης πλαισίων (‘framing’). Αν και η συνάρθρωση διακριτών διαστάσεων δεν αποτελεί εύκολο καθήκον, η επιδιωκόμενη σύνθεση φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά ας δούμε (1) πιο αναλυτικά τις θεωρίες για τα κοινωνικά κινήματα. Κάθε κίνημα βιώνει τους δικούς του «κύκλους διαμαρτυρίας» που σημαίνει ότι η δράση του ακολουθεί μια κυκλική πορεία από την ένταση και την αύξηση της μαζικότητας ως την εσωστρέφεια και τη μείωση της μαζικότητας ανάλογα με τη συγκυρία και τις υποκειμενικές δυνατότητές του. Τα κινήματα έχουν την τάση να εξαπολύουν νέα κύματα συλλογικών αγώνων και σε άλλες περιόδους να εκφράζουν μια σιωπηλή, λανθάνουσα διαμαρτυρία.(2)

1. Βλ. Tarrow S. (1994) Power in Movement: Social Movements, Collective Action and Politics. New York: Cambridge University Press, σελ. 4.
2. Βλ. Tarrow S. (1991) Struggles, Politics and Reform: Collective Action, Social Movements and
Cycles of Protest, Ithaca NY, Cornell University Press

Θανάσης Τσακίρης


Μια κουκλίτσα απ'την Ιαπωνία     
 
Στίχοι:   Θ. Δημητρακόπουλος
Μουσική:   Θ. Δημητρακόπουλος
1. Αγγελική Μπαζίγου

Μια κουκλίτσα απ’ την Ιαπωνία
είδα χθες στην Νέα Ιωνία
με το φουστάνι της το θαλασσί
ήτανε ίδια εσύ

Μια κουκλίτσα απ΄την Ιαπωνία
σε μια βιτρίνα στη Νέα Ιωνία
με το χειλάκι της το κερασί
ήτανε ίδια εσύ

Μια κουκλίτσα απ’ την Ιαπωνία
λιώνει κρυφά απ’ την αγωνία
για τον έρωτα της το μεγάλο

ένα φαντασμένο παπαγάλο


https://www.youtube.com/watch?v=pfcmFz1Qhlc

ΕΞΟΔΟΣ

Too Much Info Clouding Over My Head 

Κωμωδία 2017 | Α/Μ | Διάρκεια: 105'
Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Βασίλης Χριστοφιλάκης με τους: Βασίλης Χριστοφιλάκης, Κίττυ Παιταζόγλου, Λένα Ουζουνίδου, Λενα Δροσάκη

Ένας τριανταπεντάρης σκηνοθέτης γεμάτος εμμονές και ψυχαναγκασμούς προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για την επόμενη ταινία του.ΕΝΤΟΣΕΡΤ3
22:00
Τύχη Βουνό
The Big Fat Stone
Δραματική 2014 | Έγχρ.
Καναδική ταινία του Φρανκ Ντ' Άντζελο, με τους Φρανκ Ντ' Άντζελο, Τζένιφερ Ντάλε, Μάργκο Κίντερ.


Η ιστορία ενός άστεγου, ο οποίος βρισκόμενος στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή αρπάζει την ευκαιρία που του δίνεται και βλέπει τη ζωή του να αλλάζει από την μια στιγμή στην άλλη.No comments:

Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου...

Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου... ...