Tuesday, May 01, 2018

Τsakthan Daily 1/5/2018 --Κράτος και Κυβέρνηση




Το Κράτος
Συνδέεται με την ΑΓΟΡΑ και την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
-Ανάγκη διευκόλυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης που διαμορφώνει τη φορολογική βάση για την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού, την παροχή υποδομών και αγαθών για την συντήρηση του πληθυσμού που με τη σειρά του αποτελεί εργατικό δυναμικό, τη διατήρηση της εσωτερικής τάξης και την ικανότητα διατήρησης της άμυνας και της προστασίας από εξωτερική επέμβαση. Τόσο η ανάγκη όσο και η ικανότητα μεταβάλλονται συχνά.
Χαρακτηριστικά του κράτους
-Ιστορικά διαμορφούμενο
-Εκπροσωπεί (θεωρητικά) το σύνολο της κοινωνίας
-Συγχωνεύει την εξουσία από την κοινωνία σε έναν τόπο
-Επινοεί νέες εξουσίες (συγκεντρώνοντας πολιτικές δομές ή νέες κοινωνικές λειτουργίες για τις οποίες πρέπει να αναλάβει την ευθύνη),δημιουργία νέα οργανωτική δομή.
-Εγγυάται κι υπερασπίζεται τα φυσικά και τα κοινωνικο-πολιτισμικά σύνορα.
-Προσφέρει στους ανθρώπους ταυτότητα και συμβάλλει στον καθορισμού ενός λαού.
-Κατέχει το μονοπώλιο στα μέσα βίας και καταστολής στο πλαίσιο της επικράτειάς του
Η αξίωσή του αυτή χρονολογείται από την φάση της κατάργησης της φεουδαρχίας και την διάλυση των προηγούμενων ιδιωτικών στρατών των φεουδαρχών και την δικαιοδοσία της εκκλησίας σε ζητήματα ζωής ή θανάτου επί των πολιτών του κράτους (π.χ. αιρέσεις).  Η αποτυχία του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο σημαίνει ότι χάνει εδάφη της επικράτειας ή διαλύεται.


Το κράτος είναι η οργάνωση των πολιτικών θέσεων (αξιώματα/θέση ισχύος) και η δομή των πολιτικών σχέσεων στο πλαίσιο της κοινωνίας.
Το κράτος διαφέρει από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι τα άτομα που κατέχουν τις ανώτερες θέσεις εξουσίας στο κράτος.

Θανάσης Τσακίρης

Ήταν του Μάη το πρόσωπο - 1961 
 
Στίχοι:   Νίκος Γκάτσος
Μουσική:   Μάνος Χατζιδάκις
Ερμηνεία: Νανά Μούσχουρη και Harry Belafonte

Ήταν του Μάη το πρόσωπο
του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ
σαν σκίρτημα του κάμπου

Κι αν θα διψάσεις για νερό
θα στίψουμε ένα σύννεφο
κι αν θα πεινάσεις για ψωμί
θα σφάξουμε ένα αηδόνι

https://www.youtube.com/watch?v=Go3TjD_0i-w



ΕΞΟΔΟΣ

Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης έρχονται στον Κύριο Χου Τρίτη 1η Μαίου στις 21:00 για μια βραδιά stand up comedy με λίγα παλιά και κυρίως πολλά καινούρια κείμενα.
Ελάτε να ακούσετε κομμάτια που αγαπήσατε αλλά και κομμάτια που θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά μπροστά σας και που με βάση τις αντιδράσεις σας θα συνθέσουν την παράσταση της επόμενης σαιζόν. 
Όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά…


ΕΝΤΟΣ

Second Coming
01/05/2018 20:25 - 22:10 ( 105') κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση
Κατηγορία: Δραματική, Σκηνοθεσία: Ντέμπι Τάκερ Γκριν, Ηθοποιοί: Ναντίν Μάρσαλ,Ίντρις Έλμπα,Κάι Φράνσις Λιούις,Σαρλίν Γουάιτ,Σερόκα Ντέιβις
(2014). Ο Idris Elba πρωταγωνιστεί σε αυτό το δυνατό δράμα για τη ζωή και τις δοκιμασίες μιας οικογένειας στον ασυμβίβαστο και σκληρό κόσμο του σύγχρονου Λονδίνου. (105')


·
Γιορτάζουν σήμερα Τρι 01 Μαι 18 : Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη, Τάμαρα, Ταμάρα www.eortologio.gr (source ©: www.eortologio.gr)
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...