Saturday, June 27, 2015

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΣ (του Θανάση Τσακίρη) - Μέρος 1ο

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΣ

Ένα εκλογικό διήγημα του Θανάση Τσακίρη

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2014-2015

ΜΕΡΟΣ 1ο



-              Η Άλβα (Αλίκη-Βασιλική) Παπαδοπούλου-Σπυριδωνίδη είναι τριτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ. ‘Εχει αριστεύσει σε όλα τα μαθήματά της και κέρδισε υποτροφίες επίδοσης. Είναι παιδί χωρισμένων γονιών που δεν έχουν να της προσφέρουν πολλά χρήματα για τις σπουδές της καθώς είναι ανάμεσα στους απολυθέντες υπαλλήλους μιας τράπεζας και ενός καταργηθέντος κρατικού οργανισμού. Έτσι, κατάφερε να βρει μια μερικής απασχόλησης θέση ως ενοικιαζόμενη σε call-center. Σε συνδυασμό με την πενιχρή υποτροφία που δίνει το ΙΚΥ τα κουτσοβολεύει. Φιλοδοξεί να γίνει κάποτε ιδιοκτήτρια ενός ειδησεογραφικού κόμβου που θα συνδυάζει web tv & radio. Επίσης συμμετέχει στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών που την κάνει συχνά να πλήττει όταν δεν έχει σοβαρό ζήτημα (π.χ. κατάληψη). Θέλει να παίξει στη θεατρική ομάδα του τμήματος αλλά  συχνά λόγω ωραρίου δεν προλαβαίνει τις πρόβες. Στο δρόμο για το σπίτι στην Αγιά Μαρίνα παίζει στο έξυπνο κινητό της την τελευταία έκδοση του Angry Birds για Android.  Δυο μηνύματα εμφανίζονται στο τρέιλερ του smatphone. Το πρώτο είναι από τον παιδικό της φίλο, τον Άλτζι (Αλέξανδρος-Τζώρτζης), που γεννήθηκε από γονείς Ρουμάνους μετανάστες. Της ζητά πειστικά να βγούνε το βράδυ για ποτό στο εναλλακτικό στέκι που άνοιξε η Αντιναζιστική Συσπείρωση  στα Κανάρια. Το δεύτερο μήνυμα είναι από την προϊσταμένη της στη δουλειά που της άλλαξε βάρδια και την πήγε πρωινή. Πάει ο Άλτζι, πάει και το μάθημα Ψηφιακής Κοινωνιολογίας. Ευτυχώς που ο Άλτζι έχει «εμπαθητική ικανότητα» και θα καταλάβει. Το μάθημα μπορεί να παρακολουθήσει και στο κινητό και στον desktop Η/Υ στο σπίτι ή στο internet café στην Κάνιγγος. Πάει σπίτι, κάνει ένα ντους στα γρήγορα, βάζει τις jumpers της και αποκοιμιέται βλέποντας το σπαγγέτι γουέστερν  «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» στο iPad 5. Ονειρεύτηκε τον Κλιντ Ήστγουντ στα νιάτα του  να ορμά στη μεγάλη αίθουσα του call center με το πούρο του, το ριβόλβερ του και μια …ντουντούκα να ενημερώνει το προσωπικό για την επικείμενη απεργία και να περνά γενεές δεκατέσσερις την προϊσταμένη και τα αφεντικά. Κι   ύστερα ξύπνησε στις 6 με το «επιθετικό κοκόρι» του κινέζικου καρτοκινητού της. Ευτυχώς πρόλαβε το 206 και θα φτάσει στην ώρα της στη δουλειά.

-              Ο Περικλής είναι έμπορος υφασμάτων. Περνά δύσκολα χρόνια λόγω της κρίσης. Μόλις έκλεισε τα 50. Δουλεύει στο μαγαζί από τα εφηβικά του χρόνια. Ανήκε στον πατέρα του που πέθανε από εγκεφαλικό όταν ο Περικλής έμπαινε ως επιλαχών στην Ανωτάτη Εμπορική. Είχε μια καρκινοπαθή μάνα να στηρίξει και τρεις μικρότερες αδελφές να «παντρέψει». Έτσι, παράτησε την ΑΣΟΕΕ και στρώθηκε στη δουλειά. Οι δουλειές πήγαιναν καλά ως τη μέρα που κατάλαβε ότι το ύφασμα περνάει κρίση λόγω των πρετ-α-πορτέ και ότι αν τώρα στροφή στο έτοιμο ένδυμα γρήγορα θα καταποντιστεί από τα μεγαθήριου του κλάδου και τα φτηνά ρούχα των Κινέζων. Γύρω-γύρω κλείνανε τα ομοειδή μαγαζιά και είτε εγκαταλείπονταν στη βρώμα και μιζογκρεμίζονταν είτε μετατρέπονταν σε μπαρ, ρεστοράντ και ενίοτε θεατράκια. Ξαφνικά η Αγία Ειρήνη έγινε το “must” μέρος της πόλης ως την επόμενη γειτονιά που θα ανακαλύψουν για εύκολο κέρδος οι «γύπες». Τώρα τα γραμμάτια, οι ακάλυπτες επιταγές, τα δάνεια που καθυστερούσε να  εξοφλήσει με αποτέλεσμα να γίνουν «κόκκινα» και να περάσουν στην εισπρακτική εταιρεία που τον κατσαδιάζει δυο φορές την εβδομάδα. Έδιωξε και τη γραμματέα του και την λογίστρια για να μειώσει τα έξοδα και του έμειναν δύο πωλήτριες που τις έφερνε εναλλάξ για δουλειά. Αυτές ήξεραν από υπολογιστές κι αυτός στηριζόταν πάνω τους για την επικοινωνία με τους προμηθευτές και τους συνδικαλιστές του κλάδου. Η μάνα του είχε «αναχωρήσει» για να βρει τον πατέρα του, οι αδελφές του είχαν παντρευτεί σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, μία στη Μελβούρνη, άλλη στην Φρανκφούρτη, η μεγάλη στη Νέα Υόρκη κι η μικρή αρτίστα στο Παρίσι. Στο γραφειάκι του στην πίσω μεριά του μαγαζιού είχε κρυμμένο ένα Αφρικάνικο μαχαίρι που είχε αγοράσει από ένα συνάδελφό του Αδελφό Μουσουλμάνο στο Κάιρο. Αν ζόριζαν πολύ τα πράγματα αισθανόταν ότι θα το χρησιμοποιούσε στρέφοντάς το στον εαυτό του. Ώσπου του τηλεφώνησε ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτων των Εμπόρων τηλεφώνησε στο παλιό κινητό του που δεν είχε καν  οθονάκι και του ζήτησε να κατέβει στο ψηφοδέλτιο της Αριστερής Συσπείρωσης. Ξαφνικά η ζωή του κάπως απέκτησε νόημα.

-              Ο μπαρμπα- Μήτσος κι η κυρά Πελαγία γεννήθηκαν στο Πέραμα και στην Σμύρνη αντίστοιχα. Κι οι δυό είναι συνταξιούχοι, του ΝΑΤ ο Μήτσος και του δημοσίου ως δασκάλα η Πελαγία. Βλέπουν κάθε τόσο και λιγάκι την ήδη χαμηλή σύνταξή τους να μειώνεται κι αν δεν είχαν προβλέψει τόσες δεκαετίες πριν να αγοράσουν το σπιτάκι στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και να βάζουν λεφτά στην πάντα σ’ έναν προθεσμιακό λογαριασμό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τώρα δεν θα επιβίωναν μιας και δεν έχουν πια συγγενείς να τους φροντίσουν. Της Πελαγίας το σόι  χάθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης και την μεγάλωσε μια γειτόνισσα που γλίτωσε κι εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα. Ο Μήτσος έχασε την οικογένειά του στην κατοχή λόγω πείνας, βομβαρδισμών και εκτελέσεων. Αυτός είχε γλίτωσε γιατί είχε στρατευτεί στην ΕΠΟΝ κι από ΄κει βρέθηκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Κι οι δυό τα βράδια παρέα με τις αναμνήσεις τους προσλαμβάνουν την πραγματικότητα μέσα από το τηλεοπτικό δελτίο των 8:00. Δεν διαθέτουν Η/Υ ούτε κινητό τηλέφωνο. Κάποιοι γείτονες τους βοηθούν στα ψώνια και τους μιλάνε για τους «κακούς μετανάστες» που «σε κλέβουν και σε σκοτώνουν την ώρα που κοιμάσαι» και για κάποια δυνατά παλληκάρια που μπορεί να έχουν «περίεργες ιδέες» αλλά «έχουν ψυχή» μπορούν να τα βάλουν μαζί τους και με τους «διαδηλωσάκιες» που σου δίνουν και τσάμπα τρόφιμα.  Βέβαια, και οι δύο δεν τους συμμερίζονται τους γείτονες αλλά έβαλαν σιδεριές στα παράθυρα και δεν παίρνουν αλλοδαπούς στη δούλεψή τους για το κήπο ή τις δουλειές του σπιτιού. 
 
Συνεχίζεται.....  

 




 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...