Tsakthan Daily, 6/8/2014 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Tsakthan Daily, 6/8/2014


ΕΣΗΕΑ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ


05 Αυγούστου 2014
Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η σκανδαλώδης τροπολογία που αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ επιτρέποντας τις συμπράξεις επιχειρήσεων του Κλάδου. Μέσω της τροπολογίας ευνοείται η δημιουργία ολιγοπωλίων στην Ενημέρωση με δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στο ασφαλιστικό σύστημα του κλάδου αλλά και στην ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.
Η συζήτηση στο Β’ θερινό τμήμα της Βουλής πραγματοποιήθηκε εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ των κομμάτων και συνοδεύτηκε από τις αποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση απέσυρε από το αρχικό κείμενο μόνο τις διατάξεις για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται σε κάθε Μέσο. Συγκεκριμένα αποσύρθηκαν οι ρυθμίσεις που προσδιόριζαν ότι στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε επίπεδο ομίλου επιχειρήσεων ΜΜΕ. Παρέμειναν, όμως, οι διατάξεις σχετικά τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εισάγει την τροπολογία αυτήν την στιγμή, ώστε να βάλει τάξη σε ένα χώρο που ταλανίζεται από προβλήματα εδώ και χρόνια και πριν την έναρξη της νέας περιόδου των ΜΜΕ. Πρόσθεσε ακόμα ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση τολμά να βάλει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Όσον αφορά την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου δεν υπάρχει εκτίμηση του οικονομικού κόστους από την τροπολογία λόγω έλλειψης απαιτούμενου χρόνου, ο Δ. Σταμάτης παρατήρησε ότι «όπως η αρνητική Έκθεση δεν εμποδίζει την ψήφιση, ούτε κι η Έκθεση που λέει ότι δεν μπορώ να υπολογίσω το κόστος το κάνει».
Η υφυπουργός Επικρατείας, Σ. Βούλτεψη, τόνισε ότι «η πολυφωνία δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ομίλων», ενώ έκρινε ότι σωστά αποσύρθηκαν οι διατάξεις που αποσύρθηκαν γιατί «πράγματι ενείχαν κινδύνους για αριθμό εργαζομένων». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «θα αναλάβω πρωτοβουλία για θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ». Σχετικά με την κατάργηση της πρόβλεψης για ανταλλαγή εργαζομένων στο εσωτερικό ομίλων, η υφυπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η απάλειψη δεν έχει νόημα καθώς οι ατομικές συμβάσεις ισχύουν σε όλα τα ΜΜΕ.
Όσον αφορά την ΝΕΡΙΤ η Σ. Βούλτεψη υπερασπίστηκε τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου επικαλούμενη την αρνητική εμπειρία από το ΕΣΡ, ενώ επισήμανε ότι «η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι αρθρωτή, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει όλα τα μέλη». Σημείωσε όμως ότι «είναι λάθος να ζητάς ανεξαρτησία με τα λεφτά του ελληνικού λαού». Η υφυπουργός Επικρατείας επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από την διαδικασία παρατηρώντας ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση μένεις και την κάνεις, είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το κοινοβούλιο είναι δύσκολο» θέτοντας το ερώτημα «γιατί ποτέ μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου δεν ακούγονται καταγγελίες για καναλάρχες;».
Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας επικρίνοντας το γεγονός ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα και στο άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγ. Ανάργυροι». Όταν έγινε εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αποσύρει την τροπολογία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την συζήτηση για να μην νομιμοποιήσουν αυτήν την εκτροπή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, μίλησε για «νέο συμβόλαιο διαπλοκής» κι «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές. Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει παρουσία στην συζήτηση τέτοιων τροπολογιών» κι ακόμα ότι «κάποια στιγμή όλα έχουν ένα όριο, δεν θα γίνουμε συνένοχοι». Παράλληλα, ο Π. Κουρουμπλής απευθύνθηκε στους βουλευτές της Ν.Δ. και τους ρώτησε γιατί «καταργείτε έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η Ν.Δ. ότι συγκρούεται με την διαπλοκή και τους νταβατζήδες;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών για τα ΜΜΕ και για την ΝΕΡΙΤ κι επέκρινε την «κατ’ εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια». Επί της ουσίας της τροπολογίας για τα ΜΜΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτή αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ κι επιδεινώνει την θέση των δημοσιογράφων.
Υπέρ το ΠΑΣΟΚ, επικριτική η αντιπολίτευση
Όσον αφορά τα κόμματα που παρέμειναν στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, επικαλέστηκε το «Δίκαιο της Ανάγκης» για να δικαιολογήσει την νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ σχολίασε ότι πέρασαν οι «εποχές της ανεμελιάς», όταν η χώρα είχε δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με το μέγεθός της.
Ο Τ. Κουίκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., τάχθηκε υπέρ των διατάξεων σχετικά με την διαφημιστική αγορά, αλλά επέμεινε στην απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει την ανταλλαγή εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων ΜΜΕ που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει παρών. Τόσο ο Π. Ρήγας, όσο κι ο Τ. Κουίκ, ζήτησαν να ισχύσει η δυνατότητα μετατροπής ψυχαγωγικού σταθμού σε ενημερωτικό από την στιγμή που η τροπολογία προβλέπει και το αντίστροφο.
Ο Μ. Αρβανίτης από την Χρυσή Αυγή σχολίασε ότι «ορθώς πράττει η κυβέρνηση κι εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα καναλαρχών κι εργολάβων, αυτοί είναι τα όργανά τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Δ. Αναγνωστάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο εκπρόθεσμο της τροπολογίας, καθώς αυτή κατατέθηκε μετά τη μια το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Αυγούστου υπογραμμίζοντας ότι «το Προεδρείο οφείλει να μην την εισαγάγει ως εκπρόθεσμη». Ο Δ. Αναγνωστάκης σχολίασε ότι η τροπολογία «ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα». Επέκρινε ακόμα και την τροπολογία για την ΝΕΡΙΤ σημειώνοντας ότι αποτελεί «υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης» κι εκτιμώντας ότι «το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση».
Ο Οδ. Βουδούρης εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές τόνισε ότι πραγματοποιείται «επί της ουσίας καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», μίλησε για «νομοσχέδιο - φύλλο συκής» και επεσήμανε ότι κατατέθηκε τροπολογία 22 σελίδων σε ένα νομοσχέδιο 7 σελίδων. Ακόμα αναρωτήθηκε «δύο χρόνια κυβερνάτε γιατί δεν το φέρατε;» και σχολίασε ότι «κάτι καινούργιο συμβαίνει, κάποιος ειδικός λόγος», απαντώντας ότι ίσως αυτός ο λόγος είναι το ενδεχόμενο των επερχόμενων εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο.
ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Ρεπορτάζ και θεωρίες παραλίας


Κάναμε πλάκα τις προάλλες για τα «ρεπορτάζ παραλίας» λόγω της κατάχρησης του ρητού για τον Αύγουστο που υποτίθεται δεν έχει ειδήσεις. Σήμερα υποκύπτουμε στον πειρασμό και αφήνουμε για λίγο τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα και πιάνουμε τα σχετικά θέματα. Θερμίδες: η αιώνα πηγή καλοκαιρινού άγχους. Σύμφωνα με τα πορίσματα μιας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας «η έντονη  διαλειμματική προπόνηση θα σε κάνει να τρως λιγότερο», μας ενημερώνει το τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Mens Health. Μα δεν είναι αυτό το θέμα μόνο. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, όπως επισημαίνει άλλη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου (http://www.nature.com/ijo/journal/v38/n3/abs/ijo2013102a.html) .Καφές. Όπως και να ‘ναι μην ξεχάσεις τον πρωινό καφέ σου πριν πας την παραλία. Ο καφές κάνει πολύ περισσότερα πράγματα εκτός από να σε ξυπνήσει. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (από τα καλύτερα του κόσμου, έχω ιδίαν πείρα) («η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σου μέχρι και 24 ώρες μετά» http://hub.jhu.edu/2014/01/12/caffeine-enhances-memory ). Διατροφή. Ντοματίνια που παίρνεις από τη λαϊκή. Να τα ψήσεις και στη συνέχεια να λιώσεις με το μπλέντερ και την βάλεις στον ντάκο. Συνόδεψέ το με Αμοργιανή ψημένη ρακή που σε μικρές ποσότητες αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (δηλ. της καλής χοληστερόλης) στο αίμα (http://en.wikipedia.org/wiki/Curtis_Stone ). Ψυχολογία. Και μην ξεχνάς ποτέ μη σκύβεις το κεφάλι!
Θανάσης Τσακίρης
 

H ATAKA TΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

"Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου.Άφησα εκατομμύρια για να έρθω στην Ελλάδα". Γκίκας Χαρδούβελης («Τσάρος»)

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1806 – Ο Φραγκίσκος Β´ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχασε την αυτοκρατορία μετά την ήττα του από τον Μέγα Ναπολέοντα στη Μάχη του Άουστερλιτς.

1825 – Η Βολιβία κερδίζει την ανεξαρτησία της από το Περού.

1826 – Η Μάχη του Χαϊδαρίου. Νίκη των Ελλήνων υπό τους Γ.Καραϊσκάκη, Φαβιέρο, Περραιβό κ.ά.

1890 – Στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται η πρώτη εκτέλεση με ηλεκτρική καρέκλα.

1914 – Η Αυστροουγγαρία κηρύσει το πόλεμο κατά της Ρωσίας και η Σερβία κατά της Γερμανίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1945 – Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: ατομική βόμβα ρίχνεται από αμερικανικό αεροσκάφος στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 8:16 π.μ..

1960 – Σε απάντηση στο εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κούβα εθνικοποιεί όλες τις αμερικανικές και ξένες ιδιοκτησίες στη χώρα.

2012 – H Κύπρος κατακτά το πρώτο μετάλλιο της στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ιστϊοπλόος Παύλος Κοντίδης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Laser στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.

http://el.wikipedia.org/wiki/6_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σαν σήμερα το 1999 πέθανε η Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

 https://www.youtube.com/watch?v=JvMmNfc6dwU

Μέσα στη βαρυχειμωνιά

Στίχοι:   Κώστας Ψυχογιός
Μουσική:   Γιώργος Μανισαλής, Κοριός
1η εκτέλεση        Ρίτα Σακελλαρίου                          

Μέσα στη βαρυχειμωνιά,
μέσα στ’ άγριο ξεροβόρι
άδικα μην ξενυχτάς
και την πόρτα μου χτυπάς,
πικραμένο μου αγόρι.

Κάνε την καρδιά σου πέτρα
κι άλλη κοίτα ν’ αγαπήσεις.
Τα παλιά μας ξέχασέ τα
και μη με κατηγορήσεις.

Έτσι είναι η ζωή,
μην το παίρνεις προσβολή,
όμορφό μου παλληκάρι.
Της γυναίκας η καρδιά
δε γυρίζει στα παλιά,
όταν βρει καινούργια αγκάλη.

Μην αφήνεις τη βροχή
δίχως λόγο να σε δέρνει.
Πάρ’ το απόφαση κι εσύ
ότι πια δεν ξαναζεί
η αγάπη όταν πεθαίνει.

Κάνε την καρδιά σου πέτρα
κι άλλη κοίτα ν’ αγαπήσεις.
Τα παλιά μας ξέχασέ τα
και μη με κατηγορήσεις.

Έτσι είναι η ζωή,
μην το παίρνεις προσβολή,
όμορφό μου παλληκάρι.
Της γυναίκας η καρδιά
δε γυρίζει στα παλιά,
όταν βρει καινούργια αγκάλη.


Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΜΥΣΤΙΚΑ, ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 06/08/2014      ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ (KRUGOVI)
του Σρνταν Γκολούμποβιτς (ΣΕΡΒΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΓΑΛΛΙΑ/ΣΛΟΒΕΝΙΑ/ΚΡΟΑΤΙΑ, 2013, έγχρωμη, 112΄)

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς

Το 1993, στη Βοσνία, ένας Σέρβος στρατιώτης σώζει έναν Μουσουλμάνο από τα χέρια των συμπολεμιστών του, με συνέπεια να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Αρκετά χρόνια μετά, οι συνέπειες εκείνης της πράξης στοιχειώνουν ακόμη όσους τη βίωσαν. Το φιλμ δομείται πάνω σε τρεις ιστορίες που έχουν ως αφετηρία το θάνατο του στρατιώτη και λειτουργούν σε ένα βαθιά συναισθηματικό επίπεδο.

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.