Wednesday, August 13, 2014

Tsakthan Daily, 13/8/2014, Τη Μέρα που τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά


Tsakthan Daily, 13/8/2014


 

Τη Μέρα που τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά

 

Ξεκινάμε, πάμε στ’ ανοιχτά…Μακάρι, δηλαδή, να πηγαίναμε σ’ άλλα μέρη, σ’ άγνωστα νερά. Αλλά θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα του τύπου: Μπους ή Πρόζακ; Πώς το είπατε αυτό; Δίλημμα να σου πετύχει, ε; Μόνο αν είσαι ψάρι στο Τέξας βιώνεις τη διάζευξη ως σύζευξη. Κι αυτό γιατί όπως απέδειξε μια μελέτη του Μπράιαν Μπρουκς, τοξικολόγου του Πανεπιστημίου Μπέιλορ, που παρουσιάστηκε σε συνδιάσκεψη της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας στο Ντάλας, η φλουοξετίνη -ενεργό συστατικό του διάσημου αντικαταθλιπτικού χαπιού Prozac- διέρρευσε από μια εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και από εκεί σε έναν ποταμό που χύνεται στη Λίμνη Λιούισβιλ βορειοδυτικά της πόλης Ντάλλας. Κατά τον Μπρουκς η φλουοξετίνη και μια παρόμοια μεταβολισμένη χημική ένωση προήλθε από ούρα χρηστών ή από άτομα που έριχναν τα χάπια στη λεκάνη της τουαλέτας. Η εγκατάσταση επεξεργασίας δεν ήταν εφοδιασμένη με κατάλληλο μηχανισμό αφαίρεσης αυτών των χημικών ενώσεων κι έτσι αυτές διαπότισαν τα βράγχια των ψαριών και, ενδεχομένως, άλλα είδη υδάτινης ζωής. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και τα οποία έθεσε ο επιστήμονας είναι, πράγματι, εφιαλτικά. «Πόσες φαρμακευτικές ουσίες διαφεύγουν από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων; Μπορούν αυτά τα χημικά να προκαλέσουν ζημιά στην παροχή νερού; Πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα; Ποιες μπορούν να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των φαρμακευτικών ουσιών για την υδάτινη ζωή και για τους ανθρώπους;» Για άλλη μια φορά οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη Γη γίνονται άθελά τους πειραματόζωα των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των «φιλικών κυβερνήσεων» του νεοφιλελεύθερου κράτους.

 

Αυτή η ιστορία μου θύμισε μια παλιά ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο Τη  μέρα που τα ψάρια βγήκαν στη στεριά (1967). Επρόκειτο για μια «μαύρη κωμωδία», που προσπαθούσε να προειδοποιήσει, εν μέσω εποχής ψυχρού πολέμου και της ισορροπίας του τρόμου, για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής σύγκρουσης και των ατυχημάτων. Δυο πιλότοι μαχητικού του ΝΑΤΟ ρίχνουν κατά λάθος στη θάλασσα – κοντά σ’ ένα ελληνικό νησί - το φορτίο του αεροπλάνου τους (βόμβες υδρογόνου και μια καταστροφική συσκευή) και το εγκαταλείπουν την ώρα που πέφτει. Από εκεί και πέρα αρχίζει μια μάχη με το χρόνο ώστε να προλάβουν οι κυβερνητικοί πράκτορες υπό την αρχηγία του Ηλία να περισυλλέξουν το καταστροφικό υλικό. Για κάλυψη παριστάνουν τους ειδικούς απεσταλμένους που αναζητούν εδάφη για την ανέγερση ξενοδοχείων. Από τη μια αυτή η κάλυψη τους παρέχει άλλοθι για τις μετακινήσεις τους σε αναζήτηση του υλικού από την άλλη όμως έχει ως παράπλευρη συνέπεια την ιλιγγιώδη αύξηση των τουριστών που εμποδίζουν τις έρευνες. Ανάμεσα στο πλήθος των επισκεπτών είναι η Ηλέκτρα, η αρχαιολόγος που ερωτεύεται τον Πέτρο, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των πρακτόρων. Στο μεταξύ η θάλασσα ολοένα και σκουραίνει και τα νεκρά ψάρια κατά χιλιάδες βγαίνουν στη στεριά. Οι τουρίστες αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται να πεθάνουν ξεσπούν σ’ ένα ξέφρενο γλέντι στην παραλία, φορώντας φουτουριστικά μπανιερά σχεδιασμένα από τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Στο τέλος ξεσπά και η έκρηξη. Το νησί τινάζεται στον αέρα.

 

Πολλοί είπαν ότι ο Κακογιάννης έκανε μια μάλλον άνιση ταινία προσπαθώντας να μιμηθεί τον Στάνλευ Κιούμπρικ μπλέκοντας τη φάρσα, την αλληγορία, το δράμα και το σουρεαλισμό σε ένα μίγμα που δεν διέθετε την εκρηκτική εκείνη ύλη για να απογειώσει το έργο. Ας είναι. Σημασία έχει ότι σε  μια  δύσκολη εποχή κατάφερε να ταρακουνήσει συνειδήσεις.

 

Παίζουν: Tom Courtenay, Sam Wanamaker (ήταν στη Μαύρη Λίστα του Μακαρθισμού), Colin Blakely, Candice Bergen, Ian Ogilvy, Δημήτρης Νικολαϊδης, Νίκος Αλεξίου, Patrick Burke, Δώρα Στράτου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, κ.α. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Καλλιτεχνικός Δ/ντής Σπύρος Βασιλείου.

 

Επανάληψη από το πρώτο μου ιστολόγιο: Εποχολόγιο (5-11-2003)

Θανάσης Τσακίρης



















 

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Προκλητική και απαράδεκτη δήλωση Γ. Καρατζαφέρη - «Θα κάνω ότι μπορώ για να μην έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


 

582 - Ο Μαυρίκιος γίνεται αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

900 - Ο κόμης Ρεζινάρ του Αινώ σκοτώνει τον Ζβέντιμπολντ της Λοθαριγγίας.

1099 - Ο Πάπας Πασχάλης Β΄ διαδέχεται τον Πάπα Ουρβανό Β'.

1516 - Η Γαλλία και η Ισπανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Νουαγιόν, με την οποία ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας αναγνωρίζει την αξίωση του Κάρολου Κουίντου στη Νάπολη και ο Κάρολος Κουίντος αναγνωρίζει την αξίωση του Φραγκίσκου Α' στο Μιλάνο.

1521 - Μετά από μία παρατεταμένη πολιορκία, οι δυνάμεις του Ισπανού κατακτητή Ερνάν Κορτές καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν.

1532 - Ένωση της Βρετάνης και της Γαλλίας: το Δουκάτο της Βρετάνης ενσωματώνεται στο Βασίλειο της Γαλλίας.

1553 - Ο Μιχαήλ Σερβέτος συλλαμβάνεται από τον Ιωάννη Καλβίνο στη Γενεύη ως αιρετικός.

1624 - Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας διορίζει ως πρωθυπουργό τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.

1704 - Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής: οι αγγλικές και αυτοκρατορικές δυνάμεις νικούν τους Γάλλους και τους Βαυαρούς στη Μάχη του Μπλένχαϊμ.

1814 - Υπογράφεται στο Λονδίνο η Αγγλοολλανδική Συνθήκη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Επαρχιών.

1846 - Η αστερόεσσα υψώνεται για πρώτη φορά στο Λος Άντζελες.

1900 - Το ατμόπλοιο «Ντόιτσλαντ» της Αφρικανικής Γραμμής Αμβούργου κερδίζει ένα νέο ρεκόρ, φτάνοντας στο Πλύμουθ της Αγγλίας μέσα σε πέντε ημέρες, 11 ώρες και 45 λεπτά, μετά την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, μειώνοντας τον προγενέστερο χρόνο του κατά τρεις ώρες και έξι λεπτά.

1907 - Το πρώτο ταξί κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1919 - Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκρίνει την αποστολή όπλων στους Λευκορώσους της Σιβηρίας.

1919 - Καταγράφεται η μοναδική ήττα του Man o' War στην Σαρατόγκα από τον ίππο Upset.

1920 - Αρχίζει η Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία διαρκεί μέχρι τις 25 Αυγούστου, κατά την οποία κατατροπώνεται ο Κόκκινος Στρατός.

1923 - Ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος και Ατατούρκ, εκλέγεται Πρόεδρος της Τουρκίας.

1932 - Στην Ιταλία, ο Μαρκόνι ολοκληρώνει με επιτυχία τα πρώτα πειράματά του με ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων.

1935 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του roller derby στο Κολοσέουμ του Σικάγο.

1940 - Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας. Η ναζιστική Λουφτβάφε εξαπολύει σειρά επιθέσεων κατά των βρετανικών πόλεων.

1942 - Ο «Μπάμπι», η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ κάνει πρεμιέρα στο Radio City Music Hall της Ν. Υόρκης.

1943 - Το καθεστώς της Ιταλίας κηρύσσει τη Ρώμη ανοχύρωτη πόλη.

1944 - Εκτελούνται από τους Ναζί 13 Έλληνες πατριώτες στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

1948 - Ο Γιουγκοσλάβος Μπόρις Στάνκοβιτς μπαίνει στα βιβλία των ρεκόρ ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται στο Γουέμπλεϊ στον τελικό Γιουγκοσλαβία-Σουηδία (3-2) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

1949 - Στη Γερμανία, δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε 3 εκατομμύρια πρώην Ναζί.

1950 - Οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απορρίπτουν την πολιτική του Προέδρου Τρούμαν, που αφορούσε στην Άπω Ανατολή.

1960 - Την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία ανακηρύσσει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

1961 - Αναγείρεται το Τείχος του Βερολίνου, το επιλεγόμενο Τείχος του αίσχους

1962 - Στο Ανατολικό Βερολίνο, φρουροί χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές της δυτικής πλευράς, που βρίσκονταν στο Τείχος.

1964 - Ο Γκουίν Όουεν Έβανς και ο Πίτερ Άντονι Άλεν είναι οι τελευταίοι κατάδικοι που εκτελούνται στη Βρετανία.

1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο στη παραλιακή λεωφόρο Βάρκιζας - Λαγονήσι. Ακολούθησε η σύλληψή του και της ομάδας του.

1969 - Κίνα και ΕΣΣΔ συγκρούονται κατά μήκος των συνόρων της Κεντρικής Ασίας.

1971 - Ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.

1972 - Η Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι οι Σοβιετικοί θα επιτρέψουν σε 35.000 Εβραίους να επιστρέψουν στο Ισραήλ κάθε χρόνο.

1973 - Μεταγράφεται ο Γιόχαν Κρόιφ από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», όπως τον αποκαλούν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ως παίκτης και προπονητής θα κερδίσει όλα τα τρόπαια εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1989 θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς με τέσσερα μπάι-πας.

1979 - Κύμα απολύσεων στο Εθνικό Θέατρο με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός σκηνής 20 ηθοποιοί.

1981 - Συλλαμβάνεται ο εμπρηστής που αποπειράθηκε να βάλει φωτιά στο οχηματαγωγό «Κρήτη», στο οποίο επέβαιναν 1.000 επιβάτες.

1991 - Μελέτη του Ιδρύματος Προστασίας Παιδιών αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον έχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

1992 - Η Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζει επίσημα τη Σλοβενία.

1992 - Παγκόσμια Ημέρα για τους Αριστερόχειρες

1993 - Στην Ταϊλάνδη, περισσότεροι από 120 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν καταρρέει ξενοδοχείο.

1993 - Στην Τουρκία, η αστυνομία καταδιώκει και σκοτώνει πέντε μέλη της οργάνωσης «Ντεβ Σολ».

1995 - Στην Ινδία, οι αυτονομιστές του Κασμίρ εκτελούν έναν από τους πέντε δυτικούς, που κρατούν ομήρους.

1996 - Στην Τσετσενία, συμφωνία για εκεχειρία έχει επιτευχθεί μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων στο Γκρόζνι.

1997 - Κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ στίβου Weltklasse στη Ζυρίχη ο Κενυάτης Ουίλσον Κιπκέτερ (Wilson Kipketer) κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 1:41.24 στα 800μ. καταρρίπτοντας το αρχαιότερο ρεκόρ δρόμων που ανήκε στον Σεμπάστιαν Κόου με 1:41.73 από τις 10/6/1981. Ο Κενυάτης θα αλλάξει αργότερα υπηκοότητα και θα γίνει Δανός.

1997 - Στην Ινδία 46 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στα βόρεια της χώρας.

1999 - Η 30χρονη Γερμανίδα τενίστρια Στέφι Γκραφ ανακοινώνει την απόφασή της να εγκαταλείψει την ενεργό δράση σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη. Η Γκραφ έχει κατακτήσει 107 τίτλους με 22 Grand Slams, ενώ βρέθηκε για 377 εβδομάδες πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με συνολικά κέρδη 21.512.490 δολάρια.

1999 - Ο καθηγητής διαιτησίας Eugen Striegel ανακοινώνει ότι οι ποδοσφαιριστές που προσποιούνται ότι ανατρέπονται ή ότι δέχονται κτύπημα από αντίπαλο θα τιμωρούνται με αποβολή στην bundesliga. Μέχρι τώρα η ποινή ήταν στην κρίση του διαιτητή.

2000 - Ο τερματοφύλακας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ Kevin Pressman αποβάλλεται στο 13ο δευτερόλεπτο του εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του με την Wolves, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Mark Smith της Crewe, ο οποίος το 1994 είχε αποβληθεί στο 19ο δευτερόλεπτο.

2001 - Ο 16χρονος Βύρων Κοκκαλάνης κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία νέων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Mistral που διεξάγεται στη Μασσαλία.

2004 - Διεξάγεται η τελετή έναρξης των 28ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Τα Νησιά



Στίχοι: Στέλλα Χρυσουλάκη.

Μουσική: Νένα Βενετσάνου.

Πρώτη εκτέλεση: Νένα Βενετσάνου, «ΕΙΚΟΝΕΣ», 1994.

 

Κείνο που θυμάμαι απ' τα νησιά μας

είν' η αμμουδιά της Ζάκυνθος

της Κέρκυρας τα περιβόλια

της Ρόδου το μεγάλο κάστρο.

 

Κείνο που θυμάμαι απ' τα νησιά μας

είναι της Κρήτης τα ορεινά χωριά

τις ευωδιές της Χίου

της Κίμωλος τ' αστραφτερά νερά

της Σύρας την Απάνω Πόλη.

 

Κείνο που θυμάμαι απ' τα νησιά μας

είναι τα δυο φιδάκια που ερωτεύονταν

κάτω απ' τα μάρμαρα του ναού

ένα μεσημέρι καλοκαιρινό στη Δήλο

ένα μεσημέρι καλοκαιρινό στη Δήλο.

 

Στη Γαύδο, στη Φολέγανδρο και στα μικρά νησιά

βαριά σιωπή μαρμάρωσε, φωλιάζουν νυχτερίδες

ένα μπουκέτο άλικο το αίμα ξαγρυπνά

λευκοί αυλοί τα κόκκαλα μετρούν τις εσπερίδες

μονόφθαλμη περίπολος τη θάλασσα τρυγά

γύρω και πίσω στις σκηνές ουρλιάζουν οι σειρήνες.

 

Τη Λέρο, τη Μακρόνησο, τα Κύθηρα, τη Τζιά

πες μου ποιες τάχα σφράγισαν μισό αιώνα μνήμες. (χ2)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ



- Μια συνάντηση παλιών συμμαθητών μπορεί να καταλήξει σε θλιβερές διαπιστώσεις;

- Μπορεί στ' αλήθεια μια αρρώστια να εξαφανίσει τις μνήμες μιας ζωής;

- Μπορεί η εν υπνώσει σεξουαλικότητα ενός μεσήλικα να ξυπνήσει από ένα τυχαίο γεγονός;

- Γιατί οι singles δέχονται έναν ιδιότυπο ρατσισμό;

- Ο φόβος του χρόνου και του θανάτου μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην αέναη ματαιοδοξία ή την αυτοκαταστροφή;

- Κι η απώλεια;

- Πόσο οδυνηρή είναι η έλλειψη για μια γυναίκα που δεν έχει αποκαταστήσει τη σχέση με τη μητέρα της;

- Και πόσο πιο οδυνηρή για έναν άνδρα που οι άλλοι δεν έχουν αποδεχτεί τον ρόλο του στο πλάι ενός αγαπημένου συντρόφου;

Στιγμές και ερωτήματα, μέσα από ζωές ανθρώπων που μπορεί να είναι γνωστοί μας, φίλοι μας, άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, αλλά και εμείς οι ίδιοι.

Δώδεκα μικρά διηγήματα που καταπιάνονται με -τι άλλο;- ανθρώπινες καταστάσεις, σχέσεις και συναισθήματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Περιεχόμενα

Οι λοιποί συγγενείς

Κοσμά και Δαμιανού

Στο απέναντι μπαλκόνι

Του Αγίου Βαλεντίνου

Οι "παστρικιές"

Omnes cruciatus corporis

Reunion

Στην παραλία...

Κάθε Σεπτέμβρη

La lingua italiana per stranieri

Κάτω στην Ερμού...

Μαμά, μ' ακούς;

Εκδότης ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

Χρονολογία Έκδοσης Αύγουστος 2014

Αριθμός σελίδων 106

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 13/08/2014 ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ (ΣΟΣΙΤΕ ΤΣΙΤΣΙ ΝΙ ΝΑΡΟΥ)

του Χιροκάζου Κόρε-Έντα (ΙΑΠΩΝΙΑ, 2013, έγχρωμη, 121΄)

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών

 Η ταινία του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, ενός από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του σύγχρονου ιαπωνικού κινηματογράφου, συγκλονίζει όχι μόνο για τον προβληματισμό που θέτει σχετικά με τη βιολογική και την ουσιαστική σχέση των γονιών με το παιδί τους και ιδιαίτερα του πατέρα, αλλά κυρίως για την έξοχη σκηνοθεσία και την αφήγησή της.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...