Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ την Κυριακή των Φώτων


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ την Κυριακή των Φώτων
(κυκλοφορούν από το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου)
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Kείμενα των: Νίκου Σαραντάκου, Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου, Τάσου Χοβαρδά, Ντορήν Μάσσεϋ, Κώστα Θεολόγου, Μάκη Κουζέλη, Παντελή Μπασάκου, Παναγιώτη Παπίδα, Ναόμι Γουλφ
Μια περιήγηση στις λέξεις του 2012. Στη μόνιμη στήλη του “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία”, ο Νίκος Σαραντάκος μας ξεναγεί στις λέξεις που σημάδεψαν το 2012:  επαναδιαπραγμάτευση, συριζαίος, λίστα, χρυσαβγίτης, εγέρθουτου, γκρέξιτ, δραχμαγεδδών, νεοάστεγοι και άλλες πολλές.
Σύστημα παραγωγής και καταστροφής. Κατεδαφίσεις και ανοικοδομήσεις, στα κτίρια και στις κοινωνίες. ΟΓιώργος Μ. Χατζηστεργίου βρίσκει αντιστοιχίες, σκέφτεται και κάνει προτάσεις.
Ανάπτυξη, απο-ανάπτυξη και κρίση: μια οικοαριστερή προσέγγιση. Ο Τάσος Χοβαρδάς γράφει για τις συμπτώσεις και οι διαφορές Οικολογίας και Αριστεράς και αναπτύσσει την οπτική της Οικοαριστεράς.
Συνέντευξη. Πολλαπλοί χώροι της δημοκρατίας. Η σπουδαία ριζοσπάστια γεωγράφος και αγωνίστρια Ντορήν Μάσσεϋ, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, μας μιλάει για τα κινήματα των πλατειών, την άμεση και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη Λατινική Αμερική, την γκραμσιανή έννοια της ηγεμονίας, το πλήθος των Χαρντ-Νέγκρι, το κίνημα Occupy, τη συνεταιριστική οικονομία.
Θρύμματα και κρίματα εις βάρος της ιδιότητας του πολίτη. Με αφετηρία ένα άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου στην "Καθημερινή", ο Κώστας Θεολόγου αναδεικνύει τις αντιφάσεις του κυρίαρχου “εκσυγχρινιστικού” λόγου και διατυπώνει σκέψεις για την παιδεία.
Συνέντευξη. Τα εργαστήρια των “τοπικών”, ένας γόνιμος τόπος συνάντησης ιδεών και ανθρώπων.Συνέντευξη. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων "τοπικών" και των εκδόσεων "νήσος", ο Μάκης Κουζέλης και ο Παντελής Μπασάκος, μας μιλάνε για τα εργαστήρια των "τοπικών", έναν γόνιμο τόπο συναντησης ιδεών και ανθρώπων.
Νυν και αεί. Ο Παναγιώτης Παπίδας θυμάται το "Νυν και Αεί" του Νίκου Γκάτσου, και μας μιλάει για τραγωδίες, αρχαίες και σύγχρονες.
Πώς το FBI, μαζί με τις μεγάλες τράπεζες, κατέστειλε το κίνημα Οccupy. Πώς το FBI, σε συνεργασία με τις μεγάλες τράπεζες και την Αντιτρομοκρατική, συντόνισε την επιχείρηση καταστολής του κινήματος Occupy Wall Street, που κατέτασσε στις "εγκληματικές" και "τρομοκρατικές" οργανώσεις. Αποκαλύψεις με βάση έγγραφα του FBI που δημοσιοποιήθηκαν. Της Ναόμι Γουλφ, από τον Guardian/

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.