Saturday, January 26, 2013

Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 27ης Ιανουαρίου


Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 27ης Ιανουαρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Kείμενα των: Mητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, Ανδρέα Καρίτζη, Ευστάθιου Χ. Λιανού-Λιάντη, Χρήστου Λάσκου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Θόδωρου Παρασκευόπουλου, Ελένης Ανδριάκαινα, Αποστόλη Καψάλη, Χίλαρυ Γουεϊνράιτ, Αθηνάς Αθανασίου

 Η επιστράτευση της «ανομίας». Από τη Βίλα Αμαλία στα Σεπόλια, ένα τσιγάρο δρόμος…Σχόλιο των «Ενθεμάτων» για την πολιτική επιστράτευση των απεργών. Η αντισυνταγματικότητα της πολιτικής επιστράτευσης (όπως εξηγούσε ένας έγκριτος νομικός το 2006 στην «Αυγή») και η επέκταση της έννοιας της «ανομίας» από τις καταλήψεις στις απεργίες.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΑΠΘ
«Στο πρόσωπο των μεταναστών, η Χρυσή Αυγή εξευτελίζει τον Χριστό». Μια σημαντική ομιλία του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου για το μεταναστευτικό: «Αντέδρασα στη δημιουργία κέντρου μεταναστών στην περιφέρεια της Μητροπόλεώς μου γιατί θα ήταν ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως, μια χωματερή ανθρώπων» […] «Αλήθεια, ποιας παιδείας είναι μέτοχοι οι της Χρυσής Αυγής; Μπορεί αυτός που βεβαιώνει ότι στο ιατρείο μας “ασφαλώς και ΔΕΝ θα φροντίσουμε το παιδί ενός μετανάστη” να έχει ελληνική παιδεία;» […] «Σύμφωνα με την χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης, βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια· τότε θα ήταν “καλός”».
Ένα στοίχημα που κερδήθηκε: Ανδρέας Καρίτζης. Το αλφαβητάρι του διαλόγου: Ευστάθιος Χ. Λιανός-Λιάντης. Το «παράπονο» της Αριστεράς: Χρήστος Λάσκος:Τρεις σύντομες αποτιμήσεις του συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά», που οργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, στις 22 και 23 Ιανουαρίου.
18 ΑΝΩ. Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, στη μόνιμη στήλη του «Στην αρχή των τραγουδιών», μας εξηγεί τι σημαίνει η συκοφαντική επίθεση εναντίον του 18 ΑΝΩ κα γιατί μας αφορά.
Η εξωτερική πολιτική του σκαντζόχοιρου. Η αποτυχία της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φαίνεται και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, γράφει ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος. Και αναλύει την άποψή του εστιαζόμενος στη βαλκανική πολιτική.
«Δεν  υπάρχει γαλήνη για μας, Άννα». Με αφετηρία την  ταινία «Άννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ, ηΕλένη Ανδριάκαινα μας μιλάει για τον Τολστόι, το μυθιστόρημα, τον έρωτα και αναρωτιέται για τη δυσπιστία του Τζο Ράιτ απέναντι στη μεγάλη αφήγηση του Έρωτα. Και καταλήγει: «Η Άννα Καρένινα δεν είναι η διδακτική ιστορία ενός “αποτυχημένου γάμου”, ούτε ο Τολστόι σύμβουλος ζευγαριών καλεσμένος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή».
«Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας το 2012». Μια από τις σημαντικότερες πτυχές του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στο μετρό, και γενικότερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι η επιβίωση –ή, ακριβέστερα-- η αναβίωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο Αποστόλης Καψάληςεξηγεί πώς η πλήρης ανατροπή στο δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί και την κατάργηση, σχεδόν, του εργατικού δικαίου.
Η δημοκρατία ως παραγωγικό και κοινωνικά αποδοτικό σύστημα. Η Χίλαρυ Γουεϊνράιτ,αρχισυντάκτρια του RedPepper (η οποία μιλάει την Τετάρτη στην Αθήνα, προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς) γράφει για την ανάγκη θεμελίωσης της δημοκρατίας όχι μόνο ηθικούς όρους αλλά και με βάση την «κοινωνική αποδοτικότητα» (μετάφραση: Παναγιώτης Πάντος)
Διανοητική και έμπρακτη κινητοποίηση κριτικής στην κρίση (και πέρα από αυτήν…). ΗΑθηνά Αθανασίου, με την ευκαιρία του εαρινού κύκλου των Κρίση-μων Σεμιναρίων της «Κοινωνίας Δημοκρατίας» εξηγεί το ερώτημα εργασίας και τους στόχους των σεμιναρίων, που οργανώνονται σε δύο θεματικούς άξονες: α) Κοινωνική πολιτική σε κρίση, β) Δήμος-Δημόσιο-Δημοκρατία. Παράλληλα, το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...