Wednesday, January 30, 2013

Το παράπονο της Βρισηίδας ή η αιχμάλωτη και ο στρατηγός. Μιλά στο ΠΟΛΥΕΔΡΟ της Πάτρας ο Δ. Κυρτάτας


ΠΟΛΥΕΔΡΟ

γράμματα - τέχνες

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου

 

Τη Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 8.30 μ.μ. στη δεύτερη εκδήλωση του κύκλου ο Δημήτρης Κυρτάτας θα μιλήσει με θέμα:

Το παράπονο της Βρισηίδας ή η αιχμάλωτη και ο στρατηγός.
Έρωτας και πόλεμος στην ελληνική ρωμαϊκή αρχαιότητα.


Η δυναμική και αμφιθυμική σχέση που αναπτύσσεται κάποτε στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα μεταξύ αιχμαλώτων γυναικών, συνήθως επιφανών, και κατακτητών στρατηγών. Ο δεσμός της ομηρικής Βρισηίδας με τον Αχιλλέα θέτει το πλαίσιο για τη διερεύνηση σχέσεων έρωτα και υποταγής, σε συνθήκες περίπλοκες και αβέβαιες.
Καθώς οι φιλολογικές μαρτυρίες διατρέχουν τους αιώνες, από την αρχαϊκή εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα, δίνεται η δυνατότητα στον μελετητή να εντοπίσει σημαντικές μεταβολές στα ήθη και τις πρακτικές, που επιτρέπουν, με τη σειρά τους, να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι ευρύτερες ιδεολογικές και πολιτισμικές συγκυρίες.

 

Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Διδάσκει αρχαία ιστορία, από το 1985 έως το 2001 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2002 στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει γράψει: "Δούλοι, δουλεία και δουλοκτητικός τρόπος παραγωγής", Ο Πολίτης, 1987, "Επίκρισις: Η κοινωνική δομή των χριστιανικών κοινοτήτων από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα", Εστία, 1992, "Παιδαγωγός: Η ηθική διαπαιδαγώγηση στην ύστερη ελληνική αρχαιότητα", Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, 1994, "Χόλος γυναικός και άλλες ιστορίες από τον ερωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων", Άγρα, 1999, "Ιερείς και προφήτες: Η παραγωγή και η διαχείριση του δόγματος στον πρώιμο χριστιανισμό", Καρδαμίτσα, 2000, "Κατακτώντας την αρχαιότητα: Ιστοριογραφικές διαδρομές", Πόλις, 2003 κ.ά.

Το 2010 εξέδωσε με τον Σπύρο Ράγκο, και πρόλογο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, το βιβλίο "Η ελληνική αρχαιότητα: Πόλεμος, πολιτική, πολιτισμός" (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών / Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

 


Επόμενη εκδήλωση του κύκλου   1/3/2013 στις 8.30 μ.μ.

Ανδρέας Στάικος, Αγγελική Τσέλιου

Η Ηθική της ανηθικότητας

Ερωτισμός και εξουσία στα σαλόνια των λιμπερτίνων

 

 

ΠΟΛΥΕΔΡΟ    


 Κανακάρη 147   26221 Πάτρα    τηλ. 2610 277342 e-mail: polyedro1@hol.gr       f: Πολύεδρο  γράμματα - τέχνες

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...