Wednesday, January 19, 2011

Η τοποθέτηση της ΕΑΣ εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΕΤ (13/1/2011)

Συνάδελφοι/σες,




Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας (13/1/2011) με θέμα τη διαφαινόμενη αρνητική, βάσει της εισήγησης του Χρ. Κοσμίδη στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, εξέλιξης του θέματος του ΤΕΑΠΕΤΕ για τους/τις εργαζόμενους/ες, η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση κατέθεσε τα παρακάτω:



Με βάση την ειδησεογραφία και την πληροφόρηση που μας πρόσφερε ο νομικός σύμβουλός του συλλόγου μας προκύπτουν ερωτήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι/ες απαιτούν απαντήσεις.

1. Ποιες είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν –και με ποιο σκεπτικό- συνταγματική την υποχρεωτική υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ;

2. Βάσει ποίας λογικής από το 1948 ως το 2005 με την ψήφιση ποικίλων νόμων για το ασφαλιστικό δεν έγινε αναφορά σε «μη θεμιτό περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας;»

3. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε αχρηστία το οπλοστάσιο που μας προσφέρει ο νόμος για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (Ν. 1876/1990); Να θυμίσουμε ότι το δεύτερο άρθρο αυτού του νόμου προβλέπει τη διεύρυνση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα μέρη καθολικής εποπτείας στις μεταξύ τους σχέσεις.

4. Επίσης, ο ίδιος νόμος ενισχύει με το άρθρο 3 τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις.. Με τη λογική της εισήγησης δεν καταλύεται ο νόμος 1876; Πού βλέπει τη συνταγματικότητα; Στο ν.1876 ή στις αποφάσεις και τους νόμου που διαλύουν το ΤΕΑΠΕΤΕ;



Το ζήτημα, όμως, είναι πολύ πιο σοβαρό και δεν είναι μόνο θέμα νόμων αλλά κυρίως συσχετισμού δυνάμεων. Μ’ ένα συνδικαλιστικό κίνημα σε κατάσταση κρίσης, οι κυβερνήσεις, πρώην κι επόμενες και κυρίως η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου, μπορούν να επηρεάζουν το κλίμα και να εξαπολύουν τη μία πολιτική-κοινωνική καταιγίδα πίσω από την άλλη. Έτσι ο εισηγητής συμμορφώνεται «προς τας υποδείξεις» των κυρίαρχων πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων.



Σκοπός μας ως συνδικαλιστικό κίνημα είναι να προωθούμε να προωθούμε λύσεις στα προβλήματά μας και νέες ιδέες αλλά και να αμυνόμαστε αποτελεσματικά στις αντεργατικές επιθέσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων εναντίον των κατακτημένων δικαιωμάτων μας και γενικότερα της εργατικής τάξης. Η γενική συνέλευση της 4η Δεκεμβρίου μας έδειξε το δρόμο: «όλα γίνονται» αρκεί «να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας». Σήμερα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει:

1. Απεργία την ημέρα (20/1/2011) συζήτησης του θέματος στον Άρειο Πάγο.

2. Μαζική συγκέντρωση πανελλαδικού χαρακτήρα (με πούλμαν και άλλα μεταφορικά μέσα) έξω από τον Άρειο Πάγο.

3. Κινητοποίηση όλου του συνδικαλιστικού δυναμικού του χώρου μας (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) και του κλάδου (ΟΤΟΕ και Σύλλογοι).

4. Κινητοποίηση όλων των υπερκείμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΕΚΑ, ΓΣΕΕ, δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και λοιπά σωματεία) μιας και η μάχη αυτή είναι η μητέρα των μαχών για όλα τα επικουρικά ταμεία της χώρας.

5. Προβολή του αιτήματος τόσο με τα παραδοσιακά ΜΜΕ (γραπτός τύπος, ραδιοτηλεόραση) και τα νέα και εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας (SMS, Internet sites, blog, chat rooms, facebook, my space, twitter, linkedin και λοιπά social media).

6. Απεύθυνση σε νέα και παλιά κόμματα και στις συλλογικές οργανώσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να στηρίξουν τα αιτήματα.

7. Έκδοση αφίσας για τους χώρους εργασίας αλλά και για το κοινό.

8. Έκδοση ειδικής ανακοίνωσης για τους συναλλασσόμενους με την τράπεζα.

9. Δημιουργία μικρού (μονόλεπτου ή δίλεπτου) βίντεο σε dvd, youtube και vimeo σαν τηλεοπτικό σποτ.



Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους θα πρέπει να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να εντείνουμε και να κλιμακώσουμε τους συνδικαλιστικούς αγώνες μας για το ΤΕΑΠΕΤΕ και για την ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.



Ολοι/ες στην απεργία της 20/11/2011

Όλοι/ες στη συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο στις 9:30 π.μ.







Θανάσης Τσακίρης,

μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

για την

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα





Webpage http://www.easp.gr (διαβάστε την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας)

Blog http://easpemporiki.wordpress.com

Facebook EASP EMPORIKI και για σύντομα μηνύματα https://twitter.com/EASPEMPORIKI

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...