Thursday, February 14, 2008

Δελτίο Τύπου ΣΥΝ για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ κ.κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ HORTEFEUX ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.



Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξαν ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας Brice Hortefeux και ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος σε συνάντηση τους στην Αθήνα σχετικά με το πλαίσιο μιας μελλοντικής κοινής Ευρωπαικής πολιτικής για θέματα μετανάστευσης.

Ενδεικτικό στοιχείο της κατασταλτικής αντίληψης και των δύο υπουργών αποτελεί η έμφαση που έδωσαν σε ζητήματα «προστασίας των συνόρων της Ευρώπης» και απηνούς πάταξης της έλευσης και διαμονής των δίχως χαρτιά μεταναστών (π.χ. ενίσχυση της Frontex). Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους κ.κ. Υπουργούς ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται κανενός είδους τέτοια «προστασία» διότι δεν κινδυνεύει από αδύναμους και κατατρεγμένους μετανάστες που με την ενεργό παρουσία τους και τη δουλειά τους συμβάλουν καθοριστικά σε βασικούς τομείς της οικονομίας σε πανευρωπαικό επίπεδο, όντας μάλιστα θύματα άγριας ταξικής εκμετάλλευσης από «ευυπόληπτους» Ευρωπαίους εργοδότες, αλλά αντιθέτως είναι ο πολιτισμός και οι κοινωνίες της Ευρώπης που απειλούνται από πολιτικές διακρίσεων, ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που υπονομεύουν το μέλλον και την πρόοδο τους και για την καταπολέμηση των οποίων οι κ.κ. Υπουργοί δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον.

Κοινή Ευρωπαική πολιτική έχει νόημα να εκπονηθεί μόνο στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των μεταναστών και όχι αν πρόκειται να αποτελέσει εργαλείο ρατσιστικών εκκαθαρίσεων, και ιδίως σε μια μεταβιομηχανική εποχή όπου οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας δεν επιτρέπουν τους παλαιούς «κλειστούς» σχεδιασμούς για προκαθορισμένες μεταναστευτικές θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια, η εξαγγελία των δυο υπουργών για πρόθεση μελλοντικής εξάρτησης των εθνικών πολιτικών νομιμοποίησης από τη σύμφωνη γνώμη άλλων χωρών της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε αναβολές ή ακυρώσεις τέτοιων αναγκαίων πολιτικών που σήμερα εκπονούνται από τα επιμέρους κράτη και επομένως θα δυσχεράνει την οικονομική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...