Wednesday, February 05, 2020

Σεμινάριο: Οι εσωκομματικές συγκρούσεις & η ιστορική διαμόρφωση του κομματικού χαρακτήρα της κυπριακής Αριστεράς

Σεμινάριο
Οι εσωκομματικές συγκρούσεις & η ιστορική διαμόρφωση του κομματικού χαρακτήρα της κυπριακής Αριστεράς

 
Η κατανόηση του σύγχρονου ιδεολογικού και οργανωτικού χαρακτήρα των πολιτικών κομμάτων απαιτεί μελέτη του ιστορικού τους παρελθόντος, του «ιστορικού τους μονοπατιού». Ιδιαίτερα στο χώρο της Αριστεράς, η μελέτη αυτού του ιστορικού παρελθόντος χαρακτηρίζεται από πολλαπλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που άφηναν πίσω τους πικρές αναμνήσεις και αγεφύρωτα χάσματα.

Στην προκειμένη περίπτωση, το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, λειτουργώντας από την ίδρυση του μέσα σε ένα αποικιοκρατικό πλαίσιο κάνει πολύ γρήγορα επιλογή «ιδεολογικού στρατοπέδου» υπέρ του μαρξιστικού-λενινιστικού τύπου κόμματος. Παρόλη την επιλογή αυτή, και σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η Αριστερά στιγματίστηκε ιστορικά από ενδοστρέφεια και πολυτεμαχισμό, η κυπριακή Αριστερά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πολυδιάσπασης. Το ΑΚΕΛ αποτελεί από τη δεκαετία του 1920 το κυρίαρχο κόμμα της όλης Αριστεράς. Αυτή η εξωτερική ηγεμονία, όμως, αποκρύβει ορισμένες σημαντικές ιδεολογικές εντάσεις και συγκρούσεις οι οποίες επηρέασαν την μελλοντική του εξέλιξη και την τοποθέτηση του έναντι κρίσιμων ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων.

Η διαμόρφωση του ιδεολογικού και οργανωτικού χαρακτήρα ενός κόμματος συνήθως δίνει έμφαση σε εξωτερικές/περιβαλλοντικές επιρροές και λιγότερο στις εσωκομματικές διεργασίες. Η έμφαση αυτής της παρουσίασης είναι στο πως οι εσωτερικές ιδεολογικές συγκρούσεις και εντάσεις διαμόρφωσαν το σύγχρονο κομματικό χαρακτήρα του ΑΚΕΛ. Ο μηχανισμός ανάλυσης επικεντρώνεται έτσι, στο εσωκομματικό πεδίο και την αντιπαράθεση αντιθετικών ιδεολογικών τάσεων εντοπίζοντας τα βασικά ζητήματα της αντιπαράθεσης, τους κύριους πρωταγωνιστές και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

«Οι εσωκομματικές συγκρούσεις και η ιστορική διαμόρφωση του κομματικού χαρακτήρα της κυπριακής Αριστεράς» θα συζητηθούν στο σεμινάριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με εισηγητή τον Γιάννο Κατσουρίδη, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πολιτικών Επιστημών & Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 18:00 στην έδρα του ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα – 2ος όροφος).

To σεμινάριο θα είναι ανοικτό στο κοινό.


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...