Sunday, January 15, 2017

Αρχίζει η αντίσταση στην προεδρία Τραμπ (του Θανάση Τσακίρη, εφ. Εποχή 8/1/2017)

Αρχίζει η αντίσταση στην προεδρία Τραμπ

Του Θανάση Τσακίρη
http://epohi.gr/arxizei-h-antistash-sthn-proedria-trump/


Πολλοί δημοκρατικοί πολίτες, αλλά και αριστεροί διαδηλωτές που εδώ και δυο μήνες «έλιωναν τα παπούτσια τους» στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, υιοθετούν στάση αναμονής για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ. Όμως οι άμεσες προτεραιότητες του επικείμενου προέδρου περιγράφονται σαφέστατα στο «Συμβόλαιο με τους Αμερικάνους Ψηφοφόρους», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο. Mε αυτό, υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει ακυρώσει πολλά από τα διατάγματα του προέδρου Ομπάμα για την προστασία των εργαζομένων, των μεταναστών και του περιβάλλοντος.
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για την αποτροπή εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και τη φυλάκιση ή την απέλαση εκατομμυρίων παράνομα εργαζόμενων. Θα ακυρώσει όλες τις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για τις πόλεις-καταφύγια* και τα προγράμματα κλιματικής αλλαγής. Θα προβεί στην άρση των περιορισμών σχετικά με εξορύξεις σχιστόλιθου, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και για έργα κατασκευής αγωγών. Εκατομμύρια άνθρωποι θα στερηθούν την ασφάλιση υγείας τους. Πολλές από αυτές τις υποσχέσεις είναι μέτρα που ο Τραμπ θα είναι σε θέση να θεσπίσει χωρίς τη συνεργασία του Κογκρέσου. Αυτά αποτελούν την «Πρώτη Ημέρα Έργου», όπως αποκαλούνταν κατά την εκστρατεία του, και με την υπογραφή τουλάχιστον 25 διαταγμάτων, ο Τραμπ θα επιδιώξει να διαγράψει την προεδρία Ομπάμα.
Μολονότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει τη λαϊκή πλειοψηφία με τους 290 εκλέκτορες, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι περισσότεροι Αμερικανοί απορρίπτουν τις πολιτικές που θα εφαρμόσει. Δεν έχει εντολή για την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε σε αυτή ως «φάρσα». Όμως, το 64% το των Αμερικανών λένε ότι ανησυχούν «πάρα πολύ» ή «αρκετά» για την κλιματική αλλαγή, και σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν ότι οι συνέπειές της έχουν αρχίσει, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gallup. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να «ακυρώσει» τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, όταν έρευνα δείχνει ότι το 71% των Αμερικανών υποστηρίζει τη συμφωνία.
Χωρίς λαϊκό έρεισμα
Ούτε για το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ) ο Τραμπ, ο λυσσασμένος ομοφοβικός αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, και ο εξίσου ομοφοβικός σύμβουλός του για την εσωτερική πολιτική, Κεν Μπλάκγουελ, διαθέτουν την εντολή των πολιτών. Ο οσονούπω πρόεδρος αντιτίθεται στην ισότητα του γάμου, ενώ την υποστηρίζει το 55% των Αμερικανών, όπως δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Pew (Μάιος 2016). Έρευνα της Gallup αναφέρει ότι σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι «οι σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων γκέι ή λεσβιών» θα πρέπει να είναι νόμιμες και δεν παρέχουν εντολή στους Πενς και Μπλάκγουελ να κάνουν πράξη τις πεποιθήσεις τους ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και ότι οι ομοφυλόφιλοι μπορούν και πρέπει να «αναμορφωθούν».
Ο Τραμπ επίσης δεν έχει εντολή να απελάσει 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά. Σύμφωνα με την Gallup, τα 2/3 των Αμερικανών ευνοούν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε όσους «ζουν παράνομα» στη χώρα να γίνουν πολίτες, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Ακόμα και οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι το υποστηρίζουν αυτό και μόνο το 31% θέλουν να απελαθούν.
Ούτε έχει εντολή για περαιτέρω μείωση των φόρων για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Το 61% των Αμερικανών λένε ότι οι πολίτες με μεγάλα εισοδήματα πληρώνουν πολύ λίγα σε φόρους. Ακόμα και όταν ρωτήθηκαν για τη χρήση του φορολογικού κώδικα για την «αναδιανομή του πλούτου» αντί για την «ανοικοδόμηση των υποδομών», το 52% συμφωνούν ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα.
Το μόνο θέμα για το οποίο ο Τραμπ μπορεί πράγματι να έχει εντολή είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Φυσικά, οι υποσχέσεις του να φέρει πίσω στη χώρα θέσεις εργασίας στον κλάδο του άνθρακα, για παράδειγμα, είναι σαφέστατα εσφαλμένες, δεδομένου ότι ο άνθρακας έχει ξεπεραστεί από το φθηνότερο φυσικό αέριο. Πιο εφικτή είναι η υπόσχεσή του για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και έχει καθυστερήσει πολύ. Όμως εδώ, αν αποτολμήσει κάτι τέτοιο, το αμιγώς νεοφιλελεύθερο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο θα τον τσακίσει, καθώς ήδη έχει μπλοκάρει το 2009 ένα επενδυτικό πακέτο και το 2015 μια πρόταση του Μπέρνι Σάντερς που θα διέθετε 478 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές, οι οποίες θα είχαν χρηματοδοτηθεί από την πάταξη της επιχειρηματικής φοροδιαφυγής.
Γενική απεργία και μποϊκοτάζ
Το κίνημα αντίστασης στον Τραμπ, που είναι μαζικό αλλά διασπαρμένο, είναι αποφασισμένο την ημέρα της ορκωμοσίας (20 Ιανουαρίου) να οργανώσει γενική απεργία και καταναλωτικό μποϊκοτάζ, ή sick out (οργάνωση απουσίας των εργαζομένων από την εργασία λόγω ασθενείας). Η κινητοποίηση δεν θα επικεντρωθεί σε αιτήματα, αλλά θα αποτελέσει επίδειξη της συλλογικής δύναμης των πολιτών σε αντιπαράθεση με την ακροδεξιά ιδεολογία και πολιτική του νέου προέδρου και θα δείξει στη χώρα και τον κόσμο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην Αμερική που αυτός και οι πιο επιθετικές νεοφιλελεύθερες ομάδες ετοιμάζουν. Οι πολίτες θα το υλοποιήσουν με τον πιο ισχυρό τρόπο, σταματώντας, όσο το δυνατόν, την οικονομία της χώρας. Ο στόχος θα είναι να αναγκαστούν οι εταιρείες και οι πολιτικοί να αποστασιοποιηθούν δημοσίως από την πολιτική ατζέντα του Τραμπ. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι μια τεράστια, πολύπλοκη μηχανή που λειτουργεί με προβλεψιμότητα και κανονικότητα και η γενική απεργία και το μποϊκοτάζ επιβάλλουν κόστος για την αποδοχή του εξτρεμισμού του Τραμπ.
*40 πόλεις στις ΗΠΑ (π.χ. Νέα Υόρκη, Ντιτρόιτ, Βαλτιμόρη κ.ά.)ορίστηκαν ως πόλεις-καταφύγια κατά τη να αποτρέπει την αστυνομία από την έρευνα της μεταναστευτικής κατάστασης των συλληφθέντων . Αυτές οι πόλεις έχουν υιοθετήσει διατάγματα που απαγορεύουν στους δημοτικούς υπαλλήλους και διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1979 στο Λος Άντζελες, για στους αστυνομικούς να ρωτούν τους πολίτες σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης τους

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...