Sunday, January 01, 2017

1000 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε Νο 14 - Anthony Arblaster "Democracy"



Anthony Arblaster (2002) Democracy, Buckingham Philadelphia: Open University Press

·         Ποια είναι η έννοια της δημοκρατίας;
·         Γιατί η δημοκρατία προκάλεσε την εχθρότητα κατά το παρελθόν;
·         Έχει η εχθρότητα εξαφανιστεί εντελώς;
·          Πόσο δημοκρατικές είναι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, στην πραγματικότητα, και πώς μπορούν να γίνουν πιο δημοκρατικές;
·        
      Η αναθεωρημένη και ενημερωμένη έκδοση αυτής της ευρέως αναγνωρισμένης έρευνας λαμβάνει υπόψη της το πολύ διαφορετικό παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να λάβει χώρα η συζήτηση περί δημοκρατίας.

·         Έχουμε να κάνουμε με την πανίσχυρη εξουσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων εναντίον των εκλεγμένων κυβερνήσεων, την αναβίωση της ιδέας μιας ισλαμικής εναλλακτικής λύσης για το Δυτικό δημοκρατικό ιδεώδες και την πρόταση για μη εκλεγμένους αλλά ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς που διαβρώνουν πολύ αποτελεσματικά την αρχή του δημοκρατικού κράτους.
·         
      Ο Anthony Arblaster εξετάζει πρώτα την ιστορία τόσο της θεωρίας όσο και της πρακτικής της δημοκρατίας καθώς και της έντονης αντίθεσης που έχει συχνά προκαλέσει. Δείχνει ότι η αντιπροσωπευτική εκδοχή της δημοκρατίας  με την οποία είμαστε πια εξοικειωμένοι  είναι μια σχετικά καθυστερημένη άφιξη στην πολιτική σκηνή.  Εντοπίζει τον πυρήνα της ιδέας της δημοκρατίας στην έννοια της λαϊκής εξουσίας και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξερευνά την έννοια της και τα προβλήματα που συνεπάγεται.
·         Με βάση τα κλασικά κείμενα του Ζαν-Ζακ Ρουσώ, του Τόμας Πέιν και του Τζων Στιούαρτ Μιλ, ο συγγραφέας δείχνει πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ του οράματος τους για μια πλήρως δημοκρατική κοινωνία και της περιοριστικής πραγματικότητας των σημερινών δυτικών δημοκρατιών.

·          Η δημοκρατία, όπως υποστηρίζει, παραμένει ένα διαρκές ιδεώδες και ισχυρή αμφισβήτηση και πρόκληση για τη συμβατική πολιτική σκέψη και τις συγκεντρωτικές τάσεις της παγκόσμιας εξουσίας.

       Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...