Sunday, November 06, 2016

ΗΠΑ: Γεράκια εναντίον Κορακιών (του Θανάση Τσακίρη)

ΗΠΑ: Γεράκια εναντίον Κορακιών

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου τελειώνουν τα ψέματα. Οι εκλογείς -όσοι φτάσουν στην κάλπη- θα πάρουν μια απόφαση που θα τους συγκλονίσει. Αν ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι εκλογικό σεισμός που θα έχει θύματα εκατομμύρια μετανάστες. Αν ψηφίσουν την Χίλαρι Κλίντον θα χρειαστεί να βγουν μαζικά στους δρόμους για να εφαρμοστούν τα όσα θετικά μέτρα προβλέπει το πρόγραμμά της, που κι αυτό είναι προϊόν πίεσης από την καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς.  Από την άλλη πλευρά, της εξωτερικής πολιτικής, η Χίλαρι δεν φημίζεται για περιστερά της ειρήνης ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να θολώσει τα νερά.



"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι μια πολύ πιο επιθετική πρόεδρος σε σχέση με τον Ομπάμα», είπε ο καθηγητής τού Πανεπιστήμιου της Βοστόνης  ιστορικός Άντριου Μπάτσεβιτς σε ομιλία του στο Ίδρυμα της Νέας Αμερικής στην Γουάσινγκτον στις 19 Οκτωβρίου, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην προσέγγιση της Κλίντον για Ασία και τον Ειρηνικό.
Η επιθετικότητα της Κλίντον έχει διαμορφωθεί από δύο ανώτερους συμβούλους της για την εξωτερική πολιτικής. Αμφότεροι είναι «βετεράνοι» της πρώτης θητείας Ομπάμα: ο Kurt Campbell, ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Κλίντον του κράτους για την Ασία, και ο Michèle Flournoy, ο οποίος ήταν βοηθός υπουργός Άμυνας. Αυτοί είναι οι συν-ιδρυτές του Κέντρου για την Ασφάλεια της Νέας Αμερικής (CNAS), μια φίλο-στρατιωτική δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε το 2007. Ο Campbell είναι ο σήμερα ως συν-πρόεδρος και ο Flournoy είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο  ο Campbell όσο και Flournoy απευθυνόμενο σε κορεατικό κοινό ότι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της εξαπόλυσης προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων, θα είναι στο τραπέζι, όταν πρόκειται για τον Κιμ.

Η Κλίντον, πρόθυμη να δείξει την προσκόλληση της στην παραδοσιακή πολιτική των ΗΠΑ, υποστήριξε τη διατήρηση των συμμαχιών των ΗΠΑ με τη Σεούλ και το Τόκιο και τη διατήρηση την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ από πάνω τους. "Θα ήθελα να συνεργαστώ με τους συμμάχους μας στην Ασία, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και αλλού», είπε στο τελικό ντιμπέιτ της 19 Οκτωβρίου "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο πρόκειται να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ειρήνη."

Ο ομογενής James Stavridis, συνταξιούχος στρατηγός ο οποίος φλέρταρε με την ιδέα  του υποψήφιου αντιπροέδρου με τη Χίλαρι, εκτιμά πως η κυβέρνηση της δεν θα μείνει στις κυρώσεις αλλά θα ενεργοποιήσει τον «κυβερνοκόσμο» για εξουδετερώσει τις όποιες προόδους του Κιμ. Υποστηρίζει την ανάπτυξη  από τις ΗΠΑ στρατιωτικών γεγονότων που θα  τους δώσουν τη δυνατότητα  να  φτάσουν στο ίδιο το καθεστώς και να τους καταστήσουν ανίκανους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα.



Παρ’ όλα αυτά 47 ακτιβιστές/τριες με ανοιχτή επιστολή τους προς την Αμερικανική Αριστερά υποστηρίζουν  ότι η νίκη εναντίον του Trump στις προεδρικές εκλογές αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την αριστερά. Κατ’ ελάχιστο, αυτό σημαίνει την κινητοποίηση των ψηφοφόρων υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες, ακόμη και αν ψηφίσετε υπέρ άλλου υποψηφίου σε ασφαλείς πολιτείες. Έχοντας νικήσει τον Τραμπ και τον Τραμπισμό πρέπει να οικοδομήσουμε κινήματα που θα παλέψουν, θα αντισταθούν και να ταρακουνήσουμε την κυβέρνηση Κλίντον που θα είναι μιλιταριστική και φιλοκαπιταλιστική.

Οι περισσότεροι από αυτούς στην αριστερά λένε ότι απεχθάνονται τους Κλίντον για την εφαρμοσμένη από αυτούς πολιτική: NAFTA, μαζικές φυλακίσεις, Παλαιστίνη, εισβολή στο Ιράκ του 2003, νομιμοποίηση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, φίλα προσκείμενοι στην Wall Street κλπ. Και αν κρίνουμε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος , η  Κλίντον θα παίξει το παιχνίδι των οικονομικών ανισοτήτων, του σοβινισμού και του εθνικισμού.  σε όλη την εκλογή. Και σημειώνουν ότι αν η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κλίντον προκαλεί ναυτία, στη συνέχεια, η πολιτική του Τραμπ με μεγάλες δόσεις του ρατσισμού και μισογυνισμού μας προκαλεί εμετό.

Εκτός από το Πράσινο Κόμμα που ακόμα δίνει τη δική του μάχη υπάρχει και γκάμα αριστερών κομμάτων στις ΗΠΑ που αγωνίζονται για μια θέση στην κάλπη  Τα κόμματα Party for Socialism and Liberation, Peace and Freedom και Liberty Union Party υποστηρίζουν από κοινού την τυπογράφο Gloria La Riva ακτιβίστρια από την Καλιφόρνια ενώ το  τροτσκιστικό  Socialist Workers Party την συνδικαλίστρια του κλάδου των μεταλλωρύχων Alyson Kennedy από το Ιλινόι. Το Workers World Party κατεβαίνει ξανά με τη συνταξιούχο δασκάλα και ακτιβίστρια Monica Moorehead από την Αλαμπάμα. Το Socialist Party USA στηρίζει από κοινού με το Natural Law Party τους υποψήφιους Mimi Soltysik και Angela Nicole. Το United States Pacifist Party με τον ειρηνιστή Bradford Lyttle από το Ιλινόι και το  Socialist Equality Party με τον ειρηνιστή Jerry White από το Michigan.

Στα μέσα Αυγούστου, έρευνα της εταιρείας Gallup διαπίστωνε ότι μόνο έξι στους 10 Αμερικανούς θεωρούν «πολύ» ή «αρκετά» ότι η ψήφος τους θα μετρήσει σωστά. Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο από τα τρία τέταρτα του συνόλου των Αμερικανών μια δεκαετία νωρίτερα.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, το ποσοστό που είναι βέβαιοι για την ψήφο τους πέφτει περίπου στο μισό, το χαμηλότερο επίπεδο έχει καταγραφεί ποτέ από την Gallup. Ομοίως, δημοσκόπηση για την Washington Post - ABC News που διενεργήθηκε μεταξύ 5 και 8 Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι το 46% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι εκλογές νοθεύονται  πολύ ή αρκετά συχνά. Ανάμεσα στους οπαδούς του Τραμπ το ποσοστό εκτοξεύεται 69 τοις εκατό.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της Κλίντον αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποχή

.
ΦΟΡΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ                  ΗΜΕΡ0ΜΗΝΙΑ               ΚΛΙΝΤΟΝ        ΤΡΑΜΠ       ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΤΑΙΝ                                         
Rasmussen Reports
31 Οκτωβρίου– 2 Νοεμβρίου
42%
45%
4%
1%
IBD/TIPP
29 Οκτωβρίου –2 Νοεμβρίου
44%
44%
4%
2%
Rasmussen Reports
30 Οκτωβρίου– 1 Νοεμβρίου
44%
44%
5%
2%
YouGov/Economist
30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου
46%
43%
4%
2%
ABC News/Washington Post
29 Οκτωβρίου– 1 Νοεμβρίου
47%
45%
3%
2%
CBS News/New York Times
28 Οκτωβρίου  – 1 Νοεμβρίου
45%
42%
5%
4%
Ipsos/Reuters
28 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου
55%
47%
5%
2%
IBD/TIPP
27 Οκτωβρίου  – 1 Νοεμβρίου
44%
44%
4%
2%


Συμπληρωματικό σημείωμα για εκλογές ΗΠΑ
Οι εκλογές του Κογκρέσου
Οι εκλογές της Γερουσίας
Υπό διεκδίκηση είναι οι έδρες γερουσιαστών  στις πολιτείες Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Missouri, Nevada, New Hampshire, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Utah, Vermont, Washington, και Wisconsin.Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Δημοκρατικοί είναι σε καλύτερη θέση και θα κερδίσουν έδρες Ρεπουμπλικάνων σε πολιτείες  που δείχνουν να τείνουν προς τη Χίλαρι Κλίντον
Εκλογές της  Βουλής των Αντιπροσώπων
Όλες οι έδρες (435 ) της Βουλή των Αντιπροσώπων είναι υπό διεκδίκηση. Επιπλέον, θα διεξαχθούν εκλογές για την επιλογή του Αντιπροσώπου για την Περιφέρεια της Κολούμπια (Πόλη της Γουάσινγκτον των ΗΠΑ) καθώς και των Αντιπρόσωπων από τις κτήσεις των ΗΠΑ. Επίσης εκλέγεται Επίτροπος του Πουέρτο Ρίκο για μια τετραετή θητεία.

Πολιτειακές εκλογές
Εκλογές Κυβερνητών
Οι εκλογές θα διεξαχθούν για κυβερνήτες σε δώδεκα από τις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ και δύο κτήσεις των ΗΠΑ. Μια ειδική εκλογή διεξάγεται στην πολιτεία Όρεγκον μετά την παραίτηση του John Kitzhaber.
Βουλευτικές εκλογές
Σε 44 πολιτείες γίνονται βουλευτικές εκλογές δηλαδή για 86 βουλές και γερουσίες από τις 99. Μόνο έξι πολιτείες δεν έχουν βουλευτικές: Λουιζιάνα, Μισισιπή, New Jersey, και Βιρτζίνια διενεργούν βουλευτικές εκλογές στα μονά έτη, ενώ η Αλαμπάμα και το Μέριλαντ θα κάνουν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές τους το 2018.  


Άλλες εκλογές
Πολλές πολιτείες θα διενεργήσουςν εκλογές για άλλα αιρετά αξιώματα, όπως ο γενικός εισαγγελέας.
Δημαρχιακές εκλογές θα λάβουν χώρα σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων σε:
Βαλτιμόρη, Μέριλαντ
Χονολουλού, Χαβάη
Μιλγουόκι, Ουισκόνσιν
Πόρτλαντ, Όρεγκον.
Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια
Σακραμέντο, Καλιφόρνια
Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια


Θανάσης Τσακίρης
 (Εποχή, 6/11/2016  www.epohi.gr

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...