Wednesday, November 30, 2016

Το εξπρές του μετεμφυλίου - Μέρος 5ο Το πλαίσιο της δημιουργία της Νεολαίας ΕΔΑ

Η Νεολαία της ΕΔΑ απέκτησε θεσμική υπόσταση και τίτλο το καλοκαίρι του 1956 μετά την Α΄ Συνδιάσκεψη του κόμματος της ΕΔΑ. Ουσιαστικά αποτέλεσε την μετεξέλιξη της Οργάνωσης των Νέων ΕΔΑ που λειτούργησε μετά την διάλυση της ΕΔΝΕ το 1952 από την αστυνομία και το δικαστήριο.

Σε ποιο πλαίσιο κινείται η καινούργια οργάνωση νεολαία στο χώρο της αριστεράς; Ας δούμε τα γεγονότα της διετίας 1955-6.



  • 14 Μαΐου 1955- Οκτώ χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης, υπογράφουν στη Βαρσοβία μία συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας, που ονομάζεται Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
  •  6 Σεπτεμβρίου - Η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης γίνεται στόχος ενός υποστηριζόμενου από την τουρκική κυβέρνηση πογκρόμ.
  • 16 Σεπτεμβρίου - Λαμβάνει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του προέδρου Χουάν Περόν στην Αργεντινή.
  • 4 Οκτωβρίου - Πέθανε ο πρωθυπουργός Α. Παπάγος και δυο ημέρες αργότερα, παραιτήθηκε η κυβέρνηση
  • 6 Οκτωβρίου - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.
  • 4 Ιανουαρίου 19- Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ).
  • 2 Απριλίου - Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.
  • 10 Μαΐου - Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλονταν τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.
  • 13 Μαΐου - Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.
  • 31 Οκτωβρίου - Κρίση του Σουέζ: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βομβαρδίζουν την Αίγυπτο για να την αναγκάσουν να ανοίξει τη Διώρυγα του Σουέζ.
  • 7 Νοεμβρίου - Κρίση του Σουέζ: Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματά τους από την Αίγυπτο
  • 13 Νοεμβρίου - Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύσσει παράνομους τους νόμους στην Αλαμπάμα που απαιτούν τον φυλετικό διαχωρισμό στα λεωφορεία, δίνοντας έτσι τέλος στο μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ.
  • 2 Δεκεμβρίου - Το Γκράνμα φτάνει στις ακτές της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και άλλα 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται για να ξεκινήσουν την Κουβανική Επανάσταση.
  • Ξεκινά στη Κίνα η Εκστρατεία των Εκατό Λουλουδιών, που θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 1957, όπου ενθαρρύνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας η ποικιλία απόψεων και λύσεων πάνω στην πολιτική για τα εθνικά θέματα.
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1956 έγιναν στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα που ψήφισαν και οι γυναίκες.
Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συνασπίστηκαν 7 κόμματα στην Δημοκρατική Ένωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει το 1955 ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά τα αστικά κόμματα δέχονται να συμμαχήσουν με την ΕΔΑ, η οποία κατηγορούνταν από την ίδρυση της το 1951 πως κυριαρχείται από κομμουνιστές. Στόχος της Δημοκρατικής Ένωσης, με την τόσο ετερογενή σύσταση, ήταν να καταλάβει την εξουσία και να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές με αναλογικό σύστημα. Παρόλα αυτά η ΕΡΕ κατέλαβε 165 έδρες, δηλαδή το 55% επί του συνόλου των εδρών, κατορθώνοντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το εκλογικό σύστημα, που έγινε από τη κυβέρνηση Καραμανλή, σκοπό είχε τον περιορισμό της δύναμης της Δημοκρατικής Ένωσης.Στις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΕΡΕ ήταν αδύναμη (κυρίως στα αστικά κέντρα) ίσχυε η απλή αναλογική. Στην επαρχία όπου η ΕΡΕ είχε σημαντική δύναμη ίσχυε το πλειοψηφικό. Αποτέλεσμα ήταν η ΕΡΕ με λιγότερες ψήφους πανελλαδικά (στην Ηλεία δεν εξελέγη ούτε ένας βουλευτής από την ΕΡΕ και 2ο κόμμα ήταν το κόμμα του Στεφανόπουλου), να λάβει περισσότερες έδρες στη Βουλή και να σχηματίσει μάλιστα αυτοδύναμη κυβέρνηση.
ΠΗΓΉ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1956






Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση
1,594,112

47,38

165

Δημοκρατική Ένωσις
1,620,007

48,15

132
Συνδυασμοί ανεξάρτητων (Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Συνδυασμός)
31,022

0,92
3
Κόμμα Προοδευτικών
74,545

2,22
0

Λαϊκόν Κοινωνικόν Κόμμα
29,375
0,88
0

Κόμμα Χριστιανικής Δημοκρατίας
449

0,01

0

Λοιποί
14,851
0,44

Έγκυρες ψήφοι                                      3,364,361
100,00

300

Άκυρα λευκά                                              15,084


Τέλος, το μεγαλύτερο σε σημασία γεγονός της περιόδου ήταν το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το Φεβρουάριο του 1956, έγιναν οβιδιακές μεταβολές στην πολιτικοϊδεολογική γραμμή της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που επηρέασε τα κομμουνιστικά κόμματα σε όλο τον κόσμο. Στη διάρκειά του, την τελευταία ημέρα του   Συνεδρίου, ο Ν. Χρουστσόφ σε κλειστή συνεδρίαση παρουσίασε εισήγηση για «την προσωπολατρία του Στάλιν και τις συνέπειές της» -γνωστή και ως "μυστική έκθεση"- που αρχικά κρατήθηκε μυστική αλλά γρήγορα διέρρευσε στη Δύση. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας μακρύς δρόμος αντιπαραθέσεων, ρήξης και τέλος διάσπασης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
(πηγη https://www.alfavita.gr/apopsin/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-20%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA%CF%83%CE%B5-1956-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΔΑ

Η Νεολαία ΕΔΑ, σύμφωνα με το Καταστατικό,  είναι «Εθνική, Φιλειρηνική , Δημοκρατική, Αντιαποικιακή και Εκπολιτιστική». Μεταξύ των άλλων «αγωνίζεται για την Εθνική δημοκρατική αναγέννηση και το μεγαλείο της Ελληνικής Πατρίδας». Επιπλέον «εμπνέεται από τις ιστορικές λαμπρές εθνικές παραδόσεις του Ελληνικού λαού και της νεολαίας (…) για τον θρίαμβο της ειρήνης για την αποτροπή ενός νέου παγκόσμιο υδρογονικό πόλεμο (…) για την αυτοδιάθεση της Κύπρου μας». Η οργάνωση επιδιώκει με τις πολύμορφες δραστηριότητες να συμπήξει «ένα ευρύτατο Εθνικό – πατριωτικό Μέτωπο  ενάντια στην ξενοκρατία, την ξενοδουλεία, και την ευνοιοκρατία» Επίσης «δεν παραλείπει να ικανοποιεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τις μορφωτικές και εκπολιτιστικές ανάγκες των μελών της με τη οργάνωση ποικιλόμορφων μορφών εκδηλώσεων, με την συστηματική πολιτική, ιδεολογική και μορφωτική εργασία».       
Η Νεολαία ΕΔΑ «εκλαϊκεύει στους νέους την ιδεολογία και την πολιτική της ΕΔΑ και προπαγανδίζει ανάμεσα στους νέους την ανάγκη να γνωρίσουν με θετικό δημιουργικό τρόπο το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού» ξεπερνώντας τη κυρίαρχη λογική της προγονοπληξίας που επιβάλλει το συντηρητικό εκπαιδευτικό σύστημα. Γι’ αυτό «προτρέπει τους νέους και τις νέες να  συνεχίσουν τις σπουδές τους, παρά τις τεράστιες δυσκολίες…».  Ιδιαίτερα «η Ν.ΕΔΑ προβάλλει σε όλους τους νέους και νέες την ανάγκη να διαβάζουν κάθε καλό προοδευτικό Ελληνικό ή ξένο βιβλίο που πλουτίζει τις γνώσεις, οξύνει το μυαλό, εξευγενίζουν τη ψυχή και να απορρίπτουν τα πορνογραφήματα και τις μάσκες γκαγκστερικά  φυλλάδια, φιλμς που στενεύουν το πνεύμα και δηλητηριάζουν την ψυχή των νέων».  Ως εναλλακτική λύση προτείνει την ανάγκη της σωματικής αγωγής, του εκδρομισμού, του τουρισμού κ.ά.[1]




[1]   http://62.103.28.111/neolaia/rec.asp?id=35261

Συνεχίζεται.....

Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...