Sunday, November 13, 2016

ΗΠΑ: Δεν θρηνούμε. Κατανοούμε-οργανωνόμαστε-αντιστεκόμαστε! (του Θανάση Τσακίρη, από την εφημερίδα "Εποχή" 13/11/2016)


ΗΠΑ: Δεν θρηνούμε. Κατανοούμε-οργανωνόμαστε-αντιστεκόμαστε!
Για μία ακόμη φορά στον 21ο αιώνα πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναδεικνύεται αυτός που παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Τώρα πια δεν μπορούμε να μιλάμε για «καπρίτσιο της ιστορίας» αλλά αποτέλεσμα ενός αναχρονιστικού αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος. Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων πρέπει να καταργηθεί γιατί διαστρεβλώνει τη βούληση του λαού των ΗΠΑ. Για του λόγου το αληθές:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ/Η       ΚΟΜΜΑ            ΨΗΦΟΙ             %     ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ
Donald Trump
Ρεπουμπλικανικό
59.698.506
47,5
306
Hillary Clinton
Δημοκρατικό
59.926.386
47,7
232
Gary Johnson
Ελευθεριακό
4.058.500
3,2
0
Jill Stein
Πράσινο
1.213.103
1,0
0
Evan McMullin
Ανεξάρτητος
448.339
0,4
0
Darrell Castle
Συνταγματικό
172.570
0,1
0
125,895,000
100%
538

Η Δημοκρατική υποψήφιος και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος μπορεί να γκρινιάζουν αλλά τα λάθη τους είναι τεράστια και ευθύνονται για την επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχει πλέον την πλειοψηφία και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και τους φταίει ότι δεν πήγαν μαζικά να ψηφίσουν οι Αφροαμερικανοί. Κατηγορούν τους «έγχρωμους» ψηφοφόρους για την αύξηση της αποχής ξεχνώντας τα εμπόδια που στήθηκαν και τα πολιτικά δικαιώματα που ανεστάλησαν (π.χ. Γουισκόνσιν).
Η δημοσκόπηση της Edison Research (για λογαριασμό των ABC, CBS, CNN και άλλων δικτύων) δείχνει ότι το 53% των ανδρών ψήφισαν τον Trump και 41% ψήφισαν την Clinton. Αυτές οι αναλογίες είναι σχεδόν ακριβώς αντίστροφες για τις γυναίκες.
Από το σύνολο των λευκών ψηφοφόρων (που αποτελούσαν το 70% των ψηφοφόρων), ο Trump κέρδισε το 58% και η Clinton 37%. Η Δημοκρατική υποψήφιος κέρδισε την υποστήριξη μιας τεράστιας πλειοψηφίας των μαύρων ψηφοφόρων - 88%  έναντι 8% του Trump - και ισπανόφωνων ψηφοφόρων - 65% έναντι 29%. Ειδικά από τις λευκές γυναίκες, ο Trump πήρε 53% ενώ η Clinton 43%.
Το 29% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Trump ήταν μεγαλύτερο από το 27% που ψήφισαν υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Mitt Romney το 2012, παρά τα σχόλια του Trump για τους Μεξικανούς και την εξαγγελία του να χτίσει τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Αυτό, ίσως, δείχνει ότι προσπαθούν να ενσωματωθούν στην βορειοαμερικανική κοινωνία με κάθε θυσία. 
Η Clinton πήρε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, δηλαδή το 52% των ατόμων με εισοδήματα χαμηλότερα από 50.000 δολαρίων ετησίως σε σύγκριση με το 41% ​​του αντιπάλου της. Από αυτούς που κερδίζουν περισσότερα από 50.000 δολάρια 49% ψήφισαν τον Trump και 47% την Clinton.
Υπήρξε επίσης μια μεγάλη στροφή των ψηφοφόρων χωρίς απολυτήριο λυκείου, με τον Trump να παίρνει το 51% και η Clinton 45%. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα είχε την υποστήριξη του 64% της ομάδας σε σύγκριση με το 35% του Mitt Romney.
Ο Trump κέρδισε την αγροτική ψήφο με 62% και την ψήφο των κατοίκων των προαστείων με 50%  ενώ η Clinton κέρδισε την αστική ψήφο με 59%. O Trump είχε μια σαφή πλειοψηφία μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 ετών και πάνω, ενώ η Clinton κέρδισε τους νεότερους ψηφοφόρους.
Σε πέντε πολιτείες όπου στις προκριματικές ο  Sanders κέρδισε - Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Οκλαχόμα, Δυτική Βιρτζίνια, και Ουισκόνσιν - τα δημογραφικά στοιχεία που βοήθησαν τον Trump να συμπληρώσει 270 ψήφους εκλεκτόρων ήταν επίσης τα βασικά δημογραφικά για τον Sanders που τον βοήθησε να νικήσει την Clinton σε πολλές προκριματικές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι αριθμοί δείχνουν ότι μπορεί να υπήρχαν αρκετές ψήφοι υπέρ του Sanders σε αυτές τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες που θα έστρεφαν τις εκλογές προς τους Δημοκρατικούς αν οι υπερεκλέκτορες και οι περιοριστικές κλειστές προκριματικές δεν του έκλειναν το δρόμο προς το προεδρικό χρίσμα.
Πέρα από τον κατεστημένο μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος τα συνδικάτα και οι ηγεσίες τους ευθύνονται και αυτοί για την ήττα στις συγκεκριμένες πολιτείες.  Τα στελέχη αυτά, δάσκαλοι και απολυμένοι εργάτες εργοστασίων της «ζώνης της σκουριάς»,  έχουν υποφέρει τρομερά στην εποχή της λιτότητας. Τα προειδοποιητικά σημάδια υπήρχαν, αλλά οι κεραίες του κόμματος δεν τα έπιαναν. Η οργάνωση Working America είχε δημοσιεύσει δικές της μετρήσεις τον Ιανουάριο που έδειχναν ότι το σλόγκαν του Trump εναντιον της πολιτικής του ελεύθερου εμπορίου είχε απήχηση στο Οχάιο και στην Πενσυλβάνια που είχαν τσακιστεί από την αποβιομηχάνιση. Την ημέρα των εκλογών τα exit poll συμφωνούσαν ότι τα εργατικά συνδικαλιστικά νοικοκυριά που ψήφισαν την Clinton δεν ξεπερνούσαν το 51% και σε πολλές περιπτώσεις απείχαν πολύ από τα ποσοστά απολάμβανε ο Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Τι μέλλει γενέσθαι; Ο Ρόμπερτ  Ράιχ σε άρθρο του στον ιστότοπό του επισημαίνει ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα όπως είναι τώρα αποτελεί μια γιγαντιαία μηχανή συγκέντρωσης χρημάτων και πάρα πολύ συχνά αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα, τους στόχους και τις αξίες των πλουσίων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι εκλογές του 2016 το έχουν απαξιώσει. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα του λαού, ένα κόμμα ικανό να αναλάβει την οργάνωση και την κινητοποίηση των Αμερικανών απέναντι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Ντόναλντ Trump, ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει τους τρεις πυλώνες της διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε ένα νέο Δημοκρατικό Κόμμα που θα παλέψει ενάντια στην αδιαλλαξία και στη διεύρυνση των ανισοτήτων. Αυτό που συνέβη στην Αμερική την Τρίτη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως νίκη της απέχθειας επί της ευπρέπειας. Το σωστό είναι να κατανοηθεί ως αποκήρυξη της αμερικανικής δομής εξουσίας.”

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ


Εκπομπή “Αχ Εξουσία: Θέματα Πολιτικής και Ερωτικής Κοινωνιολογίας”
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Θανάσης Τσακίρης ή Πανελλαδίξ ή Homo Politicus ή tsakthan
Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 (8-9 μμ) καλεσμένος μας είναι ο Νίκος Σερβετάς (Δημοσιογράφος, Κοινωνιολόγος και MSc Επικοινωνίας Πανεπιστημίου της Ουψάλα). Θα συζητήσουμε για τις εκλογές σε Ισλανδία και ΗΠΑ.
Σας περιμένουμε, όπως πάντα, στον φιλόξενο διαδικτυακό σταθμό IlioupolisOnAir http://www.ilioupolisonline.gr/radio/index.html



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...