Saturday, March 02, 2013

Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 3ης Μαρτίου


Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 3ης  Μαρτίου

Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Kείμενα των: Λορέντσο Ζαμπόνι, Γκαέλ ντε Σαντίς, Φράνκο «Μπίφι» Μπεράρντι, Παναγιώτη Νούτσου, Σπύρου Ι. Ασδραχά, Στάθη Παυλόπουλου, Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, Στεφάν Εσσέλ, Δημήτρη Χριστόπουλου

ΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τα πέντε αστέρια και οι πολλές εκπλήξεις των ιταλικών εκλογώνΟ αριστερός δημοσιογράφοςΛορέντσο Ζαμπόνι, ιδρυτής της ιστοσελίδας Il Corsaro, αναλύει ειδικά για τα «Ενθέματα» τα αποτελέσματα των εκλογών και συζητάει την επιτυχία Μπερλουσκόνι και Γκρίλι, και την αποτυχία της Αριστεράς.
Μπέπε Γκρίλο: κίνδυνος για τη δημοκρατία; Ο δημοσιογράφος της Humanité Γκαέλ ντε Σαντίςαναδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές του ΜS5: τον αρχηγισμό, την έλλειψη δημοκρατίας, τα «ανοίγματά του» στους νεοφασίστες (μετάφραση: Αναξαγόρας Λιγαρίδης).
ΜS5: Η συνέχεια επί της κοινωνίας. Ο μαρξιστής θεωρητικός Φράνκο «Μπίφι» Μπεράρντιεκτιμά ότι κίνημα M5S εμπόδισε την οικονομική δικτατορία να κυβερνήσει και ότι το πρόγραμμά του έχει σημαντικά θετικά στοιχεία. Και θεωρεί ότι η έκβαση θα κριθεί από τη στάση της κοινωνίας (μετάφραση: Αγάπιος Λάνδος).
Χειμώνας στην Αθήνα. Ο Παναγιώτης Νούτσος στέκεται σε έντεκα σημεία (παραστάσεις, βιβλία, συνέδρια, περιοδικά και άλλα) από τη χειμωνιάτικη κάθοδό του στην Αθήνα.
Οι προϋποθέσεις μιας νέας ταξικότητας και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέντευξη. Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς μιλάει για τους διανοούμενους, το έθνος, την παγκοσμιοποίηση, το μοντέλο ανάπτυξης, τη Βαϊμάρη και τη Χρυσή Αυγή. Και τελειώνει: «Αυτές είναι οι σκέψεις, αποσπασματικές, θολές ίσως, ενός ανθρώπου που βλέπει τον ήλιο της προσωπικής του ζωής να βυθίζεται στη θάλασσα. Και θυμάμαι ένα τραγούδι που λέγαμε, παιδιά, στην πατρίδα μου “Τρανός βασιλιάς με χρυσή φορεσιά  γέρνει ο ήλιος στην κόκκινη Δύση”. Οι δύσεις στη Λευκάδα είναι καταπληκτικές…».
Ντοκουμέντα μνήμης. «Τι είναι λοιπόν η αφίσα, εκτός από ένα χαρτί μεγάλων διαστάσεων, τυπωμένο στη μια μόνο όψη του;». Με αφετηρία το ημερολόγιο «Αυγής» και ΑΣΚΙ του 2013 (με αφίσες του αντιδικτατορικού αγώνα από το εξωτερικό) ο Δημήτρης Αρβανίτης γράφει για την  πολιτική αφίσα και ο Στάθης Παυλόπουλος για τη συνύπαρξη καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικής διαμαρτυρίας.
«Χωρίς ισότητα και αλληλεγγύη, η ελευθερία είναι κενό γράμμα». Μια παλιότερη συνέντευξη (2010) του Στεφάν Εσσέλ στην Ηumanité. Ο αντιστασιακός και συγγραφέας του «Αγανακτήστε!», που πέθανε την περασμένη Τρίτη, εξηγεί γιατί ζητάει «περισσότερη δικαιοσύνη και ελευθερία, αλλά όχι την ανεξέλεγκτη ελευθερία της αλεπούς μέσα στο κοτέτσι» (μετάφραση: Μαρία Καλαντζοπούλου).
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του συνταγματικού βερμπαλισμού. Ο Δημήτρης Χριστόπουλοςανοίγει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη στάση της Αριστεράς και εξηγεί γιατί μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια η αντίληψη που ζητάει «συντακτική συνέλευση». Και καταλήγει: «Το νεοφιλελεύθερο πείραμα που πραγματοποιείται στη χώρα δυσκολεύεται να φορέσει το κουστούμι του Συντάγματος της μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από το να προσφέρει η Αριστερά τη δυνατότητα να το αποτελειώσει. Και αυτό κανείς “σοφός” δεν θα μπορέσει να το σώσει…».

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...