Sunday, September 23, 2012

Απάντηση της Κινηματογραφικής Λέσχης Αργυρούπολης-Ελληνικού σε κακόβουλο δημοσίευμα



Σε ανυπόγραφο δημοσίευμα της τριμηνιαίας έκδοσης ποικίλης ύλης με τίτλο “Παράθυρο στο μέλλον” (τεύχος 71), ο συντάκτης χρησιμοποιεί ένα συνονθύλευμα ψευδών και ανακριβειών προκειμένου να αναφερθεί στη δραστηριότητα της Κινηματογραφικής Λέσχης του δήμου. Ισχυρίζεται ότι οι προβολές της στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο στο πάρκο της 129 -τον οποίο αποκαλεί αλάνα- στοίχισαν 8.000 ευρώ, ότι “πάνε δεν πάνε 100 άτομα”, και ότι οι προβολές “γίνονται στα πλαίσια των διεκδικήσεων για το αεροδρόμιο” (sic!). Σε αυτά αντιτείνει ότι θα μπορούσαν να γίνονται δωρεάν προβολές στον ανοικτό κινηματογράφο πάνω από το “Μ. Θεοδωράκης” που, όμως, είναι “έργο άλλων διοικήσεων”, κι έτσι οι δημότες “χάνουν μέσα από την καρδιά της πόλης άλλο ένα πολιτιστικό γεγονός”.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι ανοικτή σε κάθε κριτική που της ασκείται, ενώ ή ίδια ασκεί χαμηλόφωνα το έργο της βασισμένη στην εθελοντική δουλειά των μελών της, με περιορισμένη χρηματοδότηση από τον δήμο, δρώντας στο πλαίσιο της αρμόδιας Πολιτιστικής Επιτροπής. Στην επιτροπή αυτή, όπου μικροπολιτικές διαπαραταξιακές αντεγκλήσεις δεν έχουν θέση, συζητώνται και συναποφασίζονται οι δραστηριότητές της. Μάλιστα, τα κόστη που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων. Αν ο ανώνυμος συντάκτης ήθελε πραγματικά να προσφέρει αντικειμενικήενημέρωση στους συνδημότες μας για την Κινηματογραφική Λέσχη του δήμου, όφειλε ο ίδιος πρώτα να ενημερωθεί:
  1. Από τους -πραγματικά πολύ αξιόλογους- εκπροσώπους των παρατάξεων στην Πολιτιστική Επιτροπή, χάριν των οποίων θέλει να λειτουργήσει το δημοσίευμα, ότι το κόστος των θερινών προβολών ανήλθε στο μισό από αυτό που καταγγέλεται, δηλαδή στα 4.100,70 ευρώ -όχι 8.000.
  2. Από τα 260 και πλέον άτομα -όχι 100- που κάθε Σάββατο τιμούσαν τη λέσχη με την παρουσία τους, ότι δεν πρόκειται για αλάνα αλλά για θερινό δημοτικό κινηματογράφο του δήμου, σε έναν από τους πιο όμορφους χώρους της περιοχής που αξιοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.
  3. Από τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τον ανοικτό κινηματογράφο στην ταράτσα του “Μίκης” για το συμβόλαιο με τον δήμο, στο οποίο προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση του χώρου μία και μόνον μέρα κάθε μήνα στο τετράμηνο που αυτός λειτουργεί (Ιούνιο-Σεπτέμβριο), το όλον τέσσερις ημέρες κάθε καλοκαίρι -όχι όποτε θέλουμε. Τα τελευταία χρόνια ήδη ο ανοικτός κινηματογράφος αξιοποιείται τη μία από αυτές για την προβολή ταινιών από το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, ενώ στην τρέχουσα οικονομική δυσπραργία θεωρήθηκε σκόπιμο να μην στερηθούν από τον επιχειρηματία τα περιορισμένα του έσοδα από τις τρεις εναπομείνασες μέρες.
Για ακόμα πληρέστερη ενημέρωση, θα πρέπει να προστεθούν τα εξής:
  • Ότι η λέσχη, δρώντας κατ' οικονομίαν, δεν ενοικιάζει ταινίες σε φιλμ, όπως αποκλειστικά και μόνον μπορούν να προβληθούν στον ανοικτό του “Μίκης”, διότι είναι αρκετάακριβότερες, αλλά περιορίζεται σε αισθητά φθηνότερες ταινίες που παραχωρούνται σε DVD. Πώς άραγε θα γινόντουσαν αυτές οι “δωρεάν” προβολές;
  • Ότι οι δημότες δεν “χάνουν μέσα από τη καρδιά της πόλης άλλο ένα πολιτιστικό γεγονός” (εκτός αν “πόλη” θεωρείται μόνον η Αργυρούπολη), αφού το πάρκο της 129, σύμφωνα με τον χάρτη, βρίσκεται στη νοητή γραμμή γειτνίασης των δύο πρώην ξεχωριστών περιοχών του ενιαίου δήμου. Ο θερινός κινηματογράφος, δίπλα στο Praktiker, δεν είναι σε μια απόμερη αλάνα αλλά σε ένα λειτουργικό πάρκο ανοικτό στους δημότες.
  • Ότι οι χειμερινές προβολές της λέσχης γίνονται στο “Μ. Θεοδωράκης” -δηλαδή σε “έργο παλαιότερων διοικήσεων”. Τα μέλη της λέσχης με περηφάνια φέρουν ως παράδοσή τους τις προγενέστερες δραστηριότητες της Κινηματογραφικής Λέσχης Αργυρούπολης και της Επιτροπής Κινηματογράφου Ελληνικού.
  • Ότι, και θα πρέπει να τονιστεί, η λέσχη όχι απλώς δεν ζήτησε καθόλου χρηματοδότηση για το αρκετά μεγαλύτερο σε διάρκεια χειμερινό πρόγραμμά της για το 2011-12, αλλά αποκλειστικά με δικές της ενέργειες εξασφάλισε τις ταινίες, το έντυπο πρόγραμμα και τα λοιπά έξοδα, προέβη σε ηλεκτρολογικές επισκευές στο “Μ. Θεοδωράκης”, ενώ κατασκεύσε και τοποθέτησε τον μηχανισμό αναδιπλούμενης οθόνης που, ας σημειωθεί, χρησιμοποιείται και σε άλλες εκδηλώσεις. Το ίδιο θα πράξει άλλωστε και για το χειμερινό πρόγραμμά της για το 2012-13.
Η λέσχη προβάλλει δωρεάν ταινίες το μεγαλύτερο μέρος του έτους δίνοντας τη δυνατότητα αυθεντικής ψυχαγωγίας στους συνδημότες μας, όπως και μια διέξοδο σε όσους μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια ποικιλία ξένων και ελληνικών ταινιών και ντοκιμαντέρ που επιλέγονται, πέρα από την καλλιτεχνική αξία τους, με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χρημάτων για το δημοτικό ταμείο, αφού η λέσχη προσπαθεί και εξασφαλίζει δωρεάν ένα μεγάλο μέρος των ταινιών που προβάλλει. Τέλος, η λέσχη συμμετείχε στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την Τράπεζα Τροφίμων του δήμου, συνεισφέροντας στην τόσο σημαντική πρωτοβουλία ανακούφισης συνδημοτών μας. Το ευχάριστο είναι ότι ο κόσμος εκτιμά τις επιλογές της λέσχης και ανταποκρίνεται στις προτάσεις της. Κανονικά δεν θα έπρεπε να ενοχλεί μια χρήσιμη δραστηριότητα του δήμου, αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με όρους πολιτιστικής προσφοράς, όπως γίνεται στη διαπαραταξιακή Πολιτιστική Επιτροπή του δήμου. Μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες δεν πρέπει να έχουν θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας”.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...