Thursday, June 02, 2011

Tsakthan Daily - 2 Ιουνίου 2011 - Η ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΙ Η ΣΕΜΕΛΗ


Tsakthan Daily

2 Ιουνίου 2011


Η ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΙ Η ΣΕΜΕΛΗ

Ανοίξτε το ημερολόγιο. Σήμερα γιορτάζει η Νεφέλη. Το γράφουν κι οι οθόνες του μετρό μαζί με την πρόγνωση του καιρού (οι Θεοί του Ολύμπου να την κάνουν πρόγνωση έτσι που συνεχώς πέφτει έξω).
«Η Νεφέλη, σύμφωνα με διαφορετικές εκδοχές, ήταν ή το σύννεφο που δημιούργησε ο Δίας κατ' εικόνα της Ήρας και το έστειλε στον Ιξίονα το Λαπίθη, (για να τον τιμωρήσει που φάνηκε αγνώμων σε αυτόν), ο οποίος πιωμένος, νομίζοντας ότι ήταν όντως η Ήρα, γέννησε μαζί της τον Κένταυρο, τον πατέρα των Κενταύρων, ή μια θεότητα ξεχωριστή, Ωκεανίδα.
Και στις δύο εκδοχές, πάντως, η Νεφέλη διάλεξε το βασιλιά Αθάμαντα, βασιλιά της Θεσσαλίας ή της Βοιωτίας, ως άντρα της, και γέννησε μαζί του δυο γιους, το Φρίξο («το σγουρομάλλη») και το Λεύκωνα, και μια κόρη, την Έλλη.
Ο βασιλιάς, όμως, είτε επειδή η Νεφέλη του έδειχνε περιφρόνηση είτε επειδή έπαψε να τον ελκύει, πήρε ως δεύτερη γυναίκα μια θνητή, την Ινώ, την κόρη του Κάδμου, η οποία είχε φροντίσει το Διόνυσο, το γιο της αδερφής της, Σεμέλης, και τον είχε κρύψει από την οργή της Ήρας.
Η Νεφέλη οργισμένη επέστρεψε στον ουρανό και παραπονέθηκε στην Ήρα ότι την είχαν προσβάλει, και η Ήρα ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί για λογαριασμό της. Η Νεφέλη γύρισε στο όρος Λαφύστιο και απαίτησε να θανατωθεί ο Αθάμας. Επειδή οι υπήκοοι αρνήθηκαν, τιμώρησε όλη τη χώρα με ξηρασία, αν και μια άλλη επικρατέστερη διήγηση αναφέρει ότι η Ινώ, η οποία ήταν κακιά μητριά των παιδιών της Νεφέλης, έπεισε τις γυναίκες της χώρας της να καψαλίσουν, κρυφά από τους άντρες τους, τους σπόρους των δημητριακών, έτσι ώστε να χαλάσει η σοδειά. Ο Αθάμας έστειλε αγγελιοφόρους στο Μαντείο των Δελφών, για να μάθει την αιτία της κατάστασης, αλλά η Ινώ δωροδόκησε τους αγγελιοφόρους, για να δώσουν ψεύτικη απάντηση: το μαντείο διατάζει να θυσιαστούν τα παιδιά της Νεφέλης (ή μόνο ο Φρίξος) στο όρος Λαφύστιο, για να αποκτήσει ξανά η γη τη γονιμότητά της.
Είτε ο ίδιος ο Φρίξος προσφέρθηκε μόνος του να θυσιαστεί είτε ο πατέρας του, κλαίγοντας, τον οδήγησε αναγκαστικά στην κορυφή του βουνού, η θυσία θα προχωρούσε, μαζί με την αδερφή του, την Έλλη, η οποία θα θυσιαζόταν με δική της ελεύθερη απόφαση.
Η ουράνια μητέρα τους, η Νεφέλη, για να βοηθήσει τα παιδιά της, έστειλε ένα χρυσόμαλλο κριάρι, δώρο από την Ήρα. Τα δυο παιδιά κάθησαν πάνω στη ράχη του έξυπνου ζώου και πέταξαν για τη μακρινή Κολχίδα, τη χώρα του Ήλιου. Η Έλλη, όμως, ζαλίστηκε και έπεσε στο στενό που χωρίζει την Ευρώπη από τη Μ. Ασία και που σήμερα ονομάζεται Ελλήσποντος, αλλά ο Φρίξος έφτασε σώος στην Κολχίδα και θυσίασε στο Δία το κριάρι. Παντρεύτηκε τη Χαλκιόπη, την κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, του Αιήτη, και έκανε μαζί της τέσσερις γιους.
Το χρυσόμαλλο δέρας το χάρισε στο βασιλιά, και έγινε διάσημο, μετά, με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες, και με τη Μήδεια, την κόρη του βασιλιά Αιήτη.»  http://users.sch.gr/mstamati/MANA/__6.html


Quiz: Τι σας θυμίζουν όλ’ αυτά;
Α. Την κυβέρνηση του ΓΑΠ
Β. Την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Γ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο
Δ. Το ελληνικό πανεπιστήμιο
Ε. Το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές δυνάμεις και αδυναμίες της αριστεράς
ΣΤ. Το τραγούδι «Πού βαδίζουμε κύριοι» του Λουκιανού Κηλαηδόνη
 Ζ. Όλα τα παραπάνω
Η. ΔΞ/ΔΑ


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ



Μακριά μακριά

Ζιώγαλας Νίκος
Μουσική/Στίχοι: Ζιώγαλας Νίκος/Λαπαθιώτης Ναπολέων

Μακριά μακριά θα πάω να ζήσω
θα ‘χω τα βλέφαρα κλειστά
να μην κοιτάζω ποτέ πια πίσω
ούτε τριγύρω, ούτε μπροστά

Ας πει ο καθένας ό,τι θέλει πως έχω τώρα ορμές τρελού
ψυχή δεν είμαι, είμαι νεφέλη με σπρώχνει τ’ αεράκι αλλού

Μακριά μακριά
Γλυκά γλυκά

Θα γίνω κρίνο με τα κρίνα
θα μάθω αν έχουνε καρδιά
αν ονειρεύονται κι εκείνα
και ξεψυχούνε στα κλαδιά

Και στα φεγγάρια τ’ ασημένια στον κρυσταλλένιο το γιαλό
τη γλώσσα την τριανταφυλλένια θα μάθω να κρυφομιλώ

Θα μάθω πώς κρυφαγαπούνε
και κλαίνε οι πράσινοι κισσοί
και τ’ αστεράκια θα μου πούνε
τη θλίψη τους που ‘ναι χρυσή

Μακριά μακριά
Γλυκά γλυκά
σιγά σιγά

Σινεμά γι’ απόψε


ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ
LE NOM DES GENS
Κομεντί | 2010 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'

Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Μισέλ Λεκλέρκ με τους: Σάρα Φορεστιέ, Ζακ Γκαμπλέν
Ένας σαραντάρης επιστήμονας και μια δυναμική ακτιβίστρια, η οποία κάνει σεξ με τους πολιτικούς της αντιπάλους για να τους… αλλάξει ιδέες, ερωτεύονται, αλλά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις αμοιβαίες προκαταλήψεις τους.
Η κριτική του "α" από τον Χρήστο Μήτση http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=10007250
ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΕΛΗ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΠΡΙΟΖΑ ΚΑΙ ΣΕΞΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΤΑ (ΠΟΛΥ) ΣΟΒΑΡΑ. ΣΕΖΑΡ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...