Tsakthan Daily - 9 Μαΐου 2011 - Blood, sweat and tears in China


Tsakthan Daily

9 Μαΐου 2011 


Blood, sweat and tears in China


Η είδηση που μου έστειλε ένας συνάδελφος προ ολίγου είναι συγκλονιστική. Σας την παραθέτω: «Εάν νομίζετε πως έχετε μια δύσκολη δουλειά, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε αυτή την άποψη αφού όπως ενημερώνει η Daily Mail, οι εργαζόμενοι στην Foxconn εκτός από την υπερωριακή εργασία που φτάνει τις 100 ώρες τον μήνα, όρθιοι 12 ώρες την ημέρα και χωρίς να τους επιτρέπεται η παραμικρή ομιλία, τώρα η εταιρεία αναγκάζει του εργαζομένους να υπογράψουν συμβόλαια... «κατά της αυτοκτονίας» σαν απάντηση στον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών του προηγούμενου έτος. Το θέμα πιο πολύ είναι νομικό. Εάν ένας εργαζόμενος παραβιάσει το συμβόλαιο αυτοκτονώντας, αυτομάτως η οικογένειά του δεσμεύεται να διεκδικήσει μόνο το νόμιμο ελάχιστο όριο για αποζημίωση. Εκτός από την υπογραφή του συμφώνου, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει και δίχτυα ασφαλείας γύρω από το μέρος που κοιμούνται οι εργαζόμενοι αποτρέποντας τον θάνατό τους. Η δημοτικότητα του iPad έχει δημιουργήσει τρομακτικές πιέσεις στους προμηθευτές για την παροχή εξαρτημάτων στην Apple σε εύθετο χρόνο. Για να ικανοποιήσει αυτή την ζήτηση η εταιρεία αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα, ζώντας σε κοιτώνες 24άρων ατόμων και χωρίς να λένε κουβέντα δουλεύοντας. Αυτές οι συνθήκες εργασίας έχουν θέσει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των εργαζομένων, ενώ κανείς δεν πρέπει να περιμένει δραματικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας όσο υπάρχουν καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμα ακριβότερα τα προϊόντα που θέλουν.» Έψαξα λίγο παραπάνω το θέμα, επειδή στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές υπερβολές έως και ανυπόστατες φήμες και ψευδείς ειδήσεις τις οποίες διαχέουν ανταγωνίστριες εταιρείες σ’ αυτό τον κόσμο τον «αγγελικά πλασμένο».

Ο όμιλος Foxconn Technology Group, που είναι θυγατρικός της Hon Hai Precision Industries Ltd., είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο. Βρίσκεται στη 112η θέση ανάμεσα στις 500 εταιρείες του  Global Fortune. Σήμερα, η Foxconn έχει 900.000 εργάτες σε ολόκληρη την Κίνα. Η επιχείρηση έχει προγραμματίσει ότι στο τέλος του 2011 θα έχει 1.300.000 εργάτες. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς iSuppli Corp., το 2009, η Foxconn απέσπασε το 44% των παγκοσμίων εσόδων ολόκληρου του κλάδου παραγωγής και υπηρεσιών του τομέα των ηλεκτρονικών. Η iSuppliεκτιμά ότι η Foxconn θα κερδίσει το 50% των εσόδων του κλάδου το 2011. Παρά την πτώση των περιθωρίων κέρδους τα τελευταία χρόνια οι δουλειές της, οι δουλειές της Foxconn αυξάνονται που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πιέζει προς τα κάτω το κόστος εργασίας για να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της στον κλάδο. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ χαμηλών μισθών, υπερβολικής υπερωριακής δουλειάς και σκληρής διοίκησης. Ενώ η οργάνωση Φοιτητές και Ερευνητές εναντίον της Ανάρμοστης Συμπεριφοράς των Εταιριών προωθεί την καμπάνια για ανθρώπινη διοικητική πολιτική ταυτόχρονα προσβλέπει την πρόταση της  Foxconn για αυξήσεις μισθών, ακόμη και αν αυτοί  θα είναι ακόμη κατώτεροι από το αξιοπρεπή μισθό που προτείνει η SACOM.  Τον Ιούνιο η Foxconn είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το μισθό των εργατών της παραγωγής στο συγκρότημα Shenzhen κατά 2.000 γουάν υπό όρους. Επιπλέον, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η μισθολογική αύξηση θα δινόταν και στους εργάτες των υπόλοιπων εργοστασιακών συγκροτημάτων στην Κίνα. Όμως, η Foxconn δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Βέβαια, η Foxconn τη δουλειά της κάνει τόσα χρόνια στο απόλυτο σκότος, τώρα ξαφνικά θα λειτουργήσει με διαφάνεια; Οι εργάτες δεν έμαθαν τίποτα και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκια τους.  
Εμείς οι δυτικοί καταναλώνουμε το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα των εργατών που προμηθεύουν το «υλικό από το οποίο γίνονται τα όνειρά» μας στις Apple, Nokia, HP, Dell, Sony, Sony Ericsson, και Motorola. Οι διαφημίσεις τους κρύβουν το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα των εργατών. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την έκθεση της: http://sacom.hk/archives/740 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Down in the flood

Blood Sweat and Tears

Crash on the levee, mama,
Water's gonna overflow,
Swamp's gonna rise,
No boat's gonna row.
Now, you can train on down
To Williams Point,
You can bust your feet,
You can rock this joint.
But oh mama, ain't you gonna miss your best friend now?
You're gonna have to find yourself
Another best friend, somehow.

Now, don't you try an' move me,
You're just gonna lose.
There's a crash on the levee
And, mama, you've been refused.
Well, it's sugar for sugar
And salt for salt,
If you go down in the flood,
It's gonna be your own fault.
Oh mama, ain't you gonna miss your best friend now?
You're gonna have to find yourself
Another best friend, somehow.

Well, that high tide's risin',
Mama, don't you let me down.
Pack up your suitcase,
Mama, don't you make a sound.
Now, it's king for king,
Queen for queen,
It's gonna be the meanest flood
That anybody's seen.
Oh mama, ain't you gonna miss your best friend now?
Yes, you're gonna have to find yourself
Another best friend, somehow.

ΣΙΝΕΜΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ


ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
Aγγλική ταινία σε σκηνοθεσία Ρόουαν Τζόφι με τους: Σαμ Ράιλι, Έλεν Μίρεν, Τζον Χερτ, Αντρέα Ραϊσμπορόου
Στο Μπράιτον του 1964, η νεαρή σερβιτόρα Ρόουζ γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας από τη συμμορία του Πίνκι. Αυτός αναλαμβάνει να την πλησιάσει, αλλά η σχέση τους παίρνει μια απρόοπτη, επικίνδυνη και για τους δύο τροπή.

Η κριτική του "α" από τον Χρήστο Μήτση:  http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=10006510
Ο ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΡΟΟΥΑΝ ΤΖΟΦΙ, ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ" ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΤΙΛΑΤΟ ΡΙΜΕΙΚ ΕΝΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΝΟΥΑΡ ΤΟΥ 1947, ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΓΚΡΙΝ. ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ, ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΕΚΑΝΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ, ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ, ΜΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΘΕΤΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ


-- 

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.