Monday, May 23, 2011

Tsakthan Daily - 23 Μαΐου 2011 - Κόκκινες και Πράσινες Πινελιές σε Μαύρο Φόντο

Tsakthan Daily



23 Μαΐου 2011



Κόκκινες και Πράσινες Πινελιές σε Μαύρο Φόντο

The Two Jakes

Ρώταγε περιπαικτικά ένας φίλος στο facebook τις προάλλες: «Μπα, είναι αριστεροί οι «Οικολόγοι-Πράσινοι για να συνεργαστούμε μαζί τους στις εκλογές;» Ένα ερώτημα σαν κι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ξερό “όχι” ή ένα ανεπιφύλακτο “ναι”. Οι παράμετροι που καθορίζουν την απάντηση είναι αρκετές κι έτσι καθιστούν το πρόβλημα πολυσύνθετο. Ας ξεκινήσουμε, όμως, θέτοντας το πρωταρχικό δίλημμα. Στον Καναδά πριν από 10 χρόνια τέτοιες μέρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συζήτηση έπαιρνε επείγοντα χαρακτήρα. Μετά από μια συνδιάσκεψη για την ανασυγκρότηση της αριστεράς, στην οποία δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι εκπρόσωποι από τις μειονότητες, τη νεολαία, τις γυναίκες και τα κοινωνικά κινήματα, ειδικά από το οικολογικό, ένας από τους οργανωτές αναρωτιόταν: «αν είναι η Αριστερά να ξεφύγει από το στενό ιδιοτελές συμφέρον και να αντιμετωπίσει στην πράξη την καταστροφή που προκαλεί ο διεθνής καπιταλισμός θα χρειαστεί να συνδεθεί με το περιβαλλοντικό κίνημα για να μιλήσει για το μέλλον και για τη μη ανθρώπινη ζωή που μας στηρίζει όλους μας. Ο κόσμος των φαινομενικά απεριόριστων πόρων στην οποία ζούσε ο Μαρξ και μέσα στην οποία εξελίχθηκε η Αριστερά δεν υπάρχει πια. Σήμερα ζούμε σ’ ένα μικρό, πυκνοκατοικημένο πλανήτη με κατασπαταλημένους ωκεανούς, δάση που χάνονται, δηλητηριασμένα ύδατα και ατμόσφαιρα που σκαρτεύει. Η καπιταλιστική απληστία καταστρέφει το σπίτι μας και μεταβάλλει δραματικά τις προκλήσεις που η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει αν δε θέλει να βυθιστεί στην ασημαντότητα.» (John Scull, “Building an Organic Left.Rebuilding the Left”, Canadian Dimension, May/June 2001, No. 35, σελ. 9-10)



Ένα παράξενο ζευγάρι

Η ανασύνθεση της αριστεράς περνά μέσα από την οικολογικοποίησή της και η άνοδος της πολιτικής οικολογίας μπορεί να γίνει κατορθωτή μέσα από την συνάντησή της με τα ταξικά κινήματα της εργατικής τάξης και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Η κινητοποίηση δυνάμεων της αριστεράς τα τελευταία χρόνια γύρω από οικολογικούς στόχους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ανέδειξε την αιτία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της χώρας που δεν είναι άλλη από την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κρατική συνενοχή στα οικολογικά εγκλήματα που έχουν συντελεσθεί, χωρίς να αφήνει έξω από την κριτική της την πατερναλιστική και πελατειακή πολιτική και εκλογική τακτική που επέτρεψε την ασυδοσία και ευρέων λαϊκών στρωμάτων με την οικοδόμηση αυθαιρέτων οικισμών με αποτέλεσμα την δημιουργία εκτρωματικών πόλεων, περιχώρων και παραθεριστικών περιοχών. Από την άλλη πλευρά αρκετές φορές η τεχνοκρατική αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος και η παράλληλη υποβάθμιση της ταξικότητας και του πολιτικού χαρακτήρα του θέματος είχε ως συνέπεια την ενσωμάτωση στην αστική πολιτική ολόκληρων ομάδων με αποτέλεσμα την κατάληψη θέσεων στον κρατικό μηχανισμό (υπουργεία κλπ) και την ανάδειξη ορισμένων ΜΚΟ σε επίσημο συνομιλητή του κράτους αμβλύνοντας τον ριζοσπαστισμό της πολιτικής οικολογίας. Ακόμα και σήμερα που η πολιτική οικολογία βρήκε ξανά εκλογική διέξοδο μετά από δυο δεκαετίες το ρίσκο μιας νέας εκλογικής περιπέτειας είναι μεγάλο, ιδιαίτερα στην συγκυρία της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τα προβλήματα γιγαντώνονται και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει πότε θα ωριμάσει εντελώς στα μυαλά των όλων των αριστερών και των οικολογικών ηγεσιών η προοπτικής της πολιτικής και εκλογικής συμπόρευσης. Η συνάντηση αυτή θα πρέπει να θέσει επί τάπητος το σύνολο των κοινωνικών ζητημάτων (ρατσισμός, φτώχεια, πόλεμοι, μεταναστευτικό, γυναικείο κ.ά.) και να τα αναδείξει σε διακυβεύματα.





ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ



http://tsakiris.snn.gr/

http://tsakthan.blogspot.com/

http://tsakthan.wordpress.com/

http://antiracistes.wordpress.com/

http://homoecologicus.wordpress.com/

http://leftypedia.wordpress.com/

http://greekunions.wordpress.com/

http://workingreece.wordpress.com/

http://femininmasculin.wordpress.com/

http://ilioupoli.wordpress.com/

http://homopolitics.wordpress.com/

http://politicalperson.wordpress.com/

http://cantpaydontpay.wordpress.com/

http://pringkipessa.wordpress.com/

http://adotoe.wordpress.com/

http://easpemporiki.wordpress.com/

http://www.easp.gr/





Bridge Over Troubled Water

Paul Simon & Art Garfunkel

http://www.youtube.com/watch?v=C-PNun-Pfb4



When you're weary

Feeling small

When tears are in your eyes

I will dry them all



I'm on your side

When times get rough

And friends just can't be found

Like a bridge over troubled water

I will lay me down

Like a bridge over troubled water

I will lay me down



When you're down and out

When you're on the street

When evening falls so hard

I will comfort you



I'll take your part

When darkness comes

And pain is all around

Like a bridge over troubled water

I will lay me down

Like a bridge over troubled water

I will lay me down



Sail on Silver Girl,

Sail on by

Your time has come to shine

All your dreams are on their way



See how they shine

If you need a friend

I'm sailing right behind

Like a bridge over troubled water

I will ease your mind

Like a bridge over troubled water

I will ease your mind





Σινεμά γι’ απόψε



ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


THE MEANING OF LIFE



Κωμωδία, 1983, Έγχρωμη Διάρκεια: 107'





Αγγλικη ταινία σε σκηνοθεσία Τέρι Τζόουνς με τους: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Ερικ Αιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Μάικλ Πάλιν

Επτά σκετς περιγράφουν τη ζωή, από τη γέννηση μέχρι τα γεράματα και το θάνατο, μέσα από τις κατά Σαίξπηρ «επτά ηλικιακές φάσεις του ανθρώπου».

Η κριτική του "α" από τον Χρήστο Μήτση http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=1001199

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΦΤΕΡΟ, ΠΑΛΑΒΟ ΜΑΥΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ, ΟΙ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΜΟ. Η ΤΑΙΝΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΜΕΡΙΚΑ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΛ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΩΜΩΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ. ΓΝΩΡΙΣΕ, ΦΥΣΙΚΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...