Tuesday, September 07, 2010

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στην παραπέρα πρόσδεσή της στις επιταγές της Τρόικας και την πολιτικής της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων για την «έξοδο από την κρίση» σε βάρος των εργαζομένων. Δεν μπορούσε όμως να συνεχίσουν ορισμένοι υπουργοί να φθείρονται λόγω της σθεναρής αντίστασης των εργαζομένων που βιώνουν όλη αυτή την κατάσταση. Η επιδείνωση της κατάστασης που επήλθε με την κυβερνητική πολιτική θα στοιχίσει ακόμη περισσότερο στους εργαζόμενους και κυρίως εκείνων που απειλούνται με απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση οργανισμών και νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας με μετατροπές ατομικών συμβάσεων από αορίστου χρόνου σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης και με την απόπειρα κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που προβλέπει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (δια της μεθόδου της κατίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων όταν είναι δυσμενέστερες, η κατάργηση της επέκτασης της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και την επί της ουσίας κατάργηση του 23ου άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει ότι «Το Κράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου».

Η μετάθεση της κ. Λ. Κατσέλη στο Υπουργείο Εργασίας δεν αποσκοπεί να βελτιώσει την κατάσταση αλλά να δώσει άλλοθι στη συνέχιση και ενίσχυση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και το συνδικαλισμό. Πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακή αναβάθμισή της. Οι ίδιοι μηχανισμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν αφού, εξάλλου, αναβαθμίστηκε σε Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας ο κ. Γ. Κουτρομάνης που είναι συνυπεύθυνος για την πολιτική αυτή με τον «στραπατσαρισμένο» κ. Α. Λοβέρδο που πάει να «δώσει τα φώτα» (ή να της τα «βγάλει τα φώτα») στην Υγεία. Ας σημειώσουμε, επίσης, το βασικό οικονομικό υπουργείο παραμένει στα χέρια του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που είναι υπερυπουργός με τη βούλα της Βουλής, η οποία του έδωσε τις υπερεξουσίες να υπογράφει μόνος του τα μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης., και, βεβαίως-βεβαίως, αναβαπτίζονται και αναβαθμίζονται οι κ.κ. Χ. Παμπούκης (Υπουργός Επικρατείας για Θέματα Επενδύσεων) και Γ. Ραγκούσης (Υπουργός Εσωτερικών) που θα αναλάβει την προώθηση του κυβερνητικού έργου (κοινώς προπαγάνδα) και την πολιτική του Προγράμματος «Καλλικράτης» με το οποίο, εκτός των άλλων, μεταβιβάζονται αρμοδιότητες κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία) και περιβάλλοντος στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση δίχως αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων, προς χαρά των ιδιωτών επιχειρηματιών και εργολάβων και προς λύπη των εργαζομένων που θα υποστούν την παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και απολύσεις.  

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να αναλύουμε σε περισσότερο βάθος και έκταση τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και να καταδείξουμε το ρόλο του στην περαιτέρω νεοφιλελευθεροποίηση της ελληνικής πολιτικής. Επιγραμματικά, όμως, αναφέρουμε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραδίδεται στον «αμφισβητία» κ. Χ. Παπουτσή για να διαχειριστεί, δήθεν από τα «αριστερά» την κρατική καταστολή όσων  αντιστέκονται (απεργοί, διαδηλωτές κ.α.) στην νεοφιλελεύθερη πολιτική. Υπάρχουν κι άλλα θέματα για στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμα. Σας καλούμε, όμως, να λάβετε μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και των ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ε.Κ.Τ. Πρώτος σταθμός του αγώνα μας η Θεσσαλονίκη με τη μεγάλη συγκέντρωση-πορεία στη Δ.Ε.Θ. (Σάββατο, 6:30 μμ Άγαλμα Βενιζέλου)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα
Επικεφαλής της Ενιαίας Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΕΑΣ) εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης με τη Δημοτική Κίνηση "Ηλίου-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη" με επικεφαλής τον Χρήστο Κοκοτίνη

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...