Wednesday, September 01, 2010

Σεκάνς - Τι απέγινε η Έλι;

Σεκάνς



Σκέψεις για σκηνές από ταινία «Προσεχώς»


1 Σεπτεμβρίου 2010


Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία


ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΕΛΙ; (DARBAREYE ELLY?)


του Ασγκάρ Φαραντί (Iράν, 2009, έγχρωμη, 133΄)


Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:30 και 10:30 μμ


Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη


Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)



Ο Ασγκάρ Φαραντλι γεννήθηκε το 1972 στην Khomein Shahr του Ιράν. Είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Σπούδασε θέατρο και πήρε πτυχιο Δραματικών Τεχνών και Δίπλωμα Μάστερ στη θεατρική Σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Αρχικά γύριζε ταινίες μικρού μήκους των 8 mm και 16 mm για τον Ιρανικό Συνδέσμου Νέων Σκηνοθετών. Αργότερα άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και σενάρια. Γύρισε τηλεοπτικές σειρές όπως η δημοφιλής A Tale of a City. Ντεμπούτο ως σκηνοθέτης έκανε με την ταινία Dancing in the Dust οιυ ακολούθησε η A Beautiful City.







Στην αποψινή μας ταινία, μια ομάδα μεσοαστών Ιρανών που δένονται μεταξύ του με φιλικούς δεσμούς από την εποχή των σπουδών τους στη Νομική Σχολή πηγαίνει ένα ταξίδι στην Κασπία Θάλασσά στο Βορρά. Είναι τρία ζευγάρια που έχουν μαζί τους τα παιδιά τους. Η μία από τις γυναίκες, η Sepideh, έχει προσκαλέσει την νηπιαγωγό της κόρης της που την λένε Έλι. Θέλει να την συστήσει στον Achmad, ένα φίλο της που έχει επιστρέψει από τη Γερμανία για να παντρευτεί.


Όλοι πηγαίνουν στη βίλλα που έχει κλείσει από την Τεχεράνη η Sepideh. Όμως η χωριάτισσα που είναι υπεύθυνη για τη βίλλα τους λέει ότι οι ιδιοκτήτες της έρχονται την επόμενη ημέρα για να μείνουν. Έτσι, δεν μπορούν να μείνουν σε αυτή τη βίλλα.


Η γηραιά κυρία τους προτείνει να μείνουν σε μια ερημωμένη βίλλα που θέλει πολλές επισκευές. Τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να πιάσουν γραμμή στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Έτσι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σπίτι της για τηλεφωνήματα.


Η Sepideh λέει ψέμα στην γηραιά κυρία ότι η Εlly και ο Achmad είναι παντρεμένοι κι έχουν έλθει για το μήνα του μέλιτος. Η Elly είναι κάπως ντροπαλή αλλά αρχίζει να την ελκύει ο Achmand και το αίσθημα σιγά-σιγά γίνεται αμοιβαίο.

Παίρνει τηλέφωνο τη μητέρα της και ξεφουρνίζει ένα ακόμη ψέμα λέγοντάς της ότι είναι με συνεργάτες της από τη δουλειά και πως την επόμενη ημέρα θα επιστρέψει στο σπίτι.

Ήταν ένα ειδυλλιακό απόγευμα για ροματζάδα και τα συναφή. Εξελίχθηκε σε χαοτική κατάσταση. Ένα από τα αγόρια βρίσκεται να επιπλέει πάνω στη θάλασσα και όταν το βγάζουν στη στεριά , καταλαβαίνουν ότι λείπει η Elly. Όσο την είδατε κι εσείς την είδαμε και εμείς.


Το καπάκι της χύτρας πετάχτηκε και ο ατμός που πέταξε σάρωσε τα πάντα. Από μια χαρούμενη παρέα μεταβλήθηκαν σε λενα μικρό θίασο υποκριτών που λένε μικρά ψέματα που γίνονται μεγάλα. Όλη η συζήτηση και το μυστήριο κάποια στιγμή εστιάζονται στην μυστηριώδη προσωπική ζωή της Elly. Από την άλλη μόνο η Sepadeh γνωρίζει πως η Elly επρόκειτο να παντρευτεί με κάποιον που της είχαν επιβάλει οι γονείς της και αυτό την καθιστούσε ευάλωτη ψυχικά αλλά και στόχο του κοινωνικού συντηρητισμού.

Είναι σημαντικό ότι ενώ όλοι υποψιάζονται κάποιο έγκλημα συνέβη το ότι δεν εμφανίζεται ο εγκληματίας ανεβάζει τη θερμοκρασία και το σασπένς.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

http://tsakthan.blogspot.com/

http://tsakiris.snn.gr/

http://ilioupoli.wordpress.com/

http://www.klh.gr/

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...