Saturday, April 03, 2010

Tsakthan Randonly Σημειώσεις από τον Υπέργειο 2010 Α΄ Μέρος: ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ BRITISH AIRWAYS

Tsakthan Randomly

Σημειώσεις από τον Υπέργειο 2010
Α΄μέρος


Ένα χρόνο μετά στην ίδια αεροπορική διαδρομή Αθήνα, Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ. Στους αιθέρες, όμως, επικρατεί πάλι αναταραχή. Αυτή τη φορά δεν είναι οι εργαζόμενοι/ες της των πληρωμάτων Ολυμπιακής που ήταν καθηλωμένοι/ες στο έδαφος της οδού Πανεπιστημίου τις προηγούμενες ημέρες. Λίγο πριν ήταν το προσωπικό της εταιρείας με την οποία ταξιδεύω τώρα, της Λουφτχάνσα. Κι απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα σειρά έχουν οι εργαζόμενοι/ες της British Airways.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ BRITISH AIRWAYS

Χτυπάτε το συνδικάτο και την ηγεσία του «εκεί που πονάει» ήταν η συμβουλή ενός επισκέπτη καθηγητή ονόματι Frank Burchill (Strathclyde University) προς τη διοίκηση της Β.Α. πριν από τρία χρόνια. Όπως λέει στην εφημερίδα Guardian (27-28/3/2010) ένα εκπρόσωπος του συνδικάτου Bass, (ανήκει στην πανεθνική ομοσπονδία UNITE) μέλη του οποίου είναι το προσωπικό καμπίνας της Β.Α. , παρά την αποστασιοποίηση της διοίκησης της εταιρείας την Παρασκευή το βράδυ, το σχέδιο αυτό «επιβεβαιώνει αυτό που λέμε τόσον καιρό τώρα, πως η εταιρεία διαθέτει ένα μυστικό σχέδιο διάλυσης του συνδικάτου, που, σε τελευταία ανάλυση, είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο πολλοί επιβάτες ταλαιπωρούνται εξαιτίας της σύγκρουσης. Έτσι, η Β.Α. είναι στο μάτι του κυκλώνα για την αντεργατική πολιτική της και θερίζει ό,τι σπέρνει. Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας λίγο πριν αρχίσει το 15ο ετήσιο συνέδριο για τις «εναλλακτικές προοπτικές και τη λαϊκή διαμαρτυρία» τα αεροπλάνα της εταιρείας είναι καθηλωμένα στο έδαφος μιας και η τετραήμερη απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η εργασία του συνδικατοσπάστη καθηγητή πληρώθηκε ακριβά. Καλεί την εταιρεία να ακολουθήσει μια αντι-Bassa κατεύθυνση και
- Να διακηρύξει ότι δεν υπάρχει υοδεμία προοπτική συνεργασίοας με τη σημερινή ηγεσία του συνδικάτου
- Να χτυπήσει τους ηγέτες του συνδικάτου «εκεί που τους πονάει « περικόπτοντας το χρόνο ενασχόλησης με το συνδικαλισμό (αυτό που λέμε «συνδικαλιστική άδεια»)
- Να προσεγγίσει για βοήθεια το παλιό μητρικό συνδικάτο των μεταφορών (TGWU) στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».
Την περασμένη εβδομάδα ο Τόνι Γούντλι, γενικός γραμματέας της πανεθνικής ομοσπονδίας συνδικάτων μεταφορών UNITE (περιλαμβάνει και εργαζόμενους/ες άλλων κλάδων π.χ. διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων), κατηγόρησε την Β.Α. ότι «θέλει να κηρύξει πόλεμο» κρίνοντας από τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Γουίλι Γουώλς με την οποία απειλούσε ότι θα επιβάλει νέο κανονισμό για το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών (κοινώς περικοπή τους). Οι εργαζόμενοι/ες της Β.Α. δεν είναι μόνοι/ες . Εκτός από την αλληλλεγγύη που δείχνουν με τα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις τους τα εργατικά συνδικάτα το ένα πίσω από το άλλο, 100 καθηγητές πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου παρενέβησαν με επιστολή τους που έστειλαν στην εφημερίδα Guardian στην οποία κατηγορούσαν την Β.Α. ότι επιδιώκει τη διάλυση του συνδικάτου. Η εταιρεία απάντησε μέσω της Διευθύντριας Σχέσεων με την Κυβέρνηση κ. Μαρία ντε Κούνια, η οποία αντεπιτέθηκε με ειρωνικό θράσος: «Ας χαλαρώσουν οι εξέχοντες καθηγητές εργασιακών σχέσεων ανάμεσά σας. Δεν μας ενδιαφέρει να διαλύσουμε το συνδικάτο UNITE». Στις δικές του διατυπώσεις ο συνδικατοσπάστης καθηγητής είναι διπλωματικός: «Με όρους στρατηγικής, αυτό που χρειάζεται είναι μια προσέγγιση με το Bassa στη βάση του εξαναγκασμού (…) ενώ μόνο βραχυπρόθεσμα χρειάζεται σαφής αντι-Bassa πολιτική». Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη ήταν μία από τις πολλές που παρήγγειλε και ότι δεν θέλει να τσακίσει το συνδικάτο αλλά να συνεργαστεί μαζί του. Δεν εξηγεί, όμως, γιατί έχουν τεθεί υπό καθεστώς δίωξης 7 ανώτερα συνδικαλιστικά στελέχη της Bassa. Είχαν, λοιπόν, δίκιο οι παλιότεροι απεργοί της εταιρείας που είχαν αναρτήσει πανώ στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου αλλάζοντας την επωνυμία της σε …Brutish Airways!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

700.000 λίρες πρέπει να βρει σήμερα Τρίτη (βλ εφημ. The Times, 30/3/2010, σελ. 11) η UΝΙΤΕ συγκεντρώνοντας τες από τα επιμέρους συνδικάτα-μέλη της. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δύο ημέρες απεργίας των εργαζομένων στην British Airlines. Αυτή τη στιγμή διανύεται η 4η ημέρα απεργίας (7η ημέρα φέτος). Το ως τώρα απεργιακό ταμείο δίνει 30 λίρες σε κάθε απεργό για κάθε ημέρα απεργίας. Το ποσό των 700.000 λιρών είναι το μεγαλύτερο που θα χρειαστεί να εκταμιεύσει η UNITE από το 2007 που ιδρύθηκε. Παρ’ όλες τις δυσκολίες (μείωση συνδικαλιστικής πυκνότητας και πτώση του αριθμού ενεργών μελών) τα στελέχη της ομοσπονδίας είναι αισιόδοξα ότι οι απεργοί θα νικήσουν και δεν θα επιστρέψουν στην εργασία του λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

ΘΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ

Την Τρίτη του Πάσχα (6 Απριλίου) αναμέναται να απεργ΄ξσουν οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες στους βρετανικούς σιδηρόδρομους τόσο στην εθνική όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες. Θα είναι η πρώτη πανεθνική απεργία των σιδηροδρομικών εδώ και 16 χρόνια και θα γίνει αισθητή από άκρο σε άκρο της βρετανικής επικράτειας καθώς οι σιδηρόδρομοι είναι το πιο λαϊκό και γρήγορο μέσο συγκοινωνίας της χώρας. Έτσι και ο Υπέργειός μας σταματάει εδώ για σήμερα για συμπαράσταση στους απεργούς της Β.Α. και των σιδηροδρόμων.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Το ακορντεόν

Λοΐζος Μάνος

Μουσική/Στίχοι: Λοΐζος Μάνος/Νεγρεπόντης Γιάννης

Στη γειτονιά μου την παλιά είχα ένα φίλο
που ήξερε και έπαιζε τ’ ακορντεόν
Όταν τραγούδαγε, φτυστός ήταν ο ήλιος
φωτιές στα χέρια του άναβε τ’ ακορντεόν

Μα ένα βράδυ σκοτεινό σαν όλα τ’ άλλα
κράταγε τσίλιες παίζοντας ακορντεόν
Γερμανικά καμιόνια στάθηκαν στη μάντρα
και μια ριπή σταμάτησε τ’ ακορντεόν

Τ’ αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει
όποτε ακούω από τότε ακορντεόν
Κι έχει σα στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει | 2x
Δεν θα περά-, δεν θα περάσει ο φασισμός

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...