Tuesday, November 10, 2009

Tsakthan Daily, 11 November 2009 - Το κόμμα-καρτέλ

Tsakthan Daily, 11 November 2009
Το κόμμα-καρτέλ


Ο Αβραμόπουλος τελικά παγώνει το παιχνίδι ρίχνοντας το βάρος του στην υποψηφιότητα Σαμαρά. Κάποιοι ελπίζουν πως ο Σαμαράς θα σώσει την παρτίδα και θα πάρει το κόμμα από τη Ντόρα και το Μητσοτακέϊκο και θα το ξαναβάλει σε τροχιά εξουσίας, όπως υπομονετικά έκανε το ίδιο κι ο Γιώργος με το ΠΑΣΟΚ, και πάλι με χρόνια με καιρούς το κράτος θα είναι καθαρά δεξιό. Άλλοι το περιμένουν αυτό γιατί θεωρούν ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα εναλλάσσονται δια παντός σε ένα κομματικό σύστημα «καρτελοποιημένο».

Οι Peter Mair και Richard Katz εισάγουν την έννοια του «κόμματος-καρτέλ» (1995). Η σταδιακή ανάδυση του «κόμματος-καρτέλ» ως κομματικού τύπου που διαδέχεται το «πανσυλλεκτικό κόμμα» (Ο.Kirchheimer, 1967) εξελίσσεται μέσα στις συνθήκες της «κοινωνίας της αφθονίας», της έντασης των ρυθμών κοινωνικής κινητικότητας που οφείλεται στην «εισβολή των μαζών» στους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς και συνεχώς μεγιστοποιείται σε σχέση με το παρελθόν , της ανάπτυξης των παντός είδους μέσων μαζικής επικοινωνίας που διαδίδουν έναν ομοιόμορφο πολιτιστικό κώδικα. Το «κόμμα-καρτέλ» εντείνει στο έπακρο τα χαρακτηριστικά του «παν-συλλεκτικού» ταυτόχρονα όμως υπονομεύει τις βασικές αξίες συγκρότησής του. Δεν είναι πλέον το κόμμα που ελέγχει το κράτος αλλά το κράτος που ελέγχει το κόμμα. Τα κυρίαρχα κόμματα της δεξιάς, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς έχουν, στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων, δοκιμαστεί στην πράξη ως «κυβερνητικά κόμματα». Ακόμα «κι αν ένα κόμμα, όπως στην περίπτωση του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, μαράζωνε για μακρά χρονική περίοδο στην αντιπολίτευση, αυτό σπάνια σημαίνει άρνηση πρόσβασης στα οφέλη του κράτους, ούτε καν τουλάχιστον σε κάποιο μερίδιο πελατειακών διορισμών». Όταν δεν υφίσταται αυτή η άμεση ή έμμεση πρόσβαση, η ύπαρξη ομάδων πίεσης σε συνδυασμό με τη δράση της αντιπολίτευσης επιφέρει αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική. Τα ΜΜΕ που ολοένα και πιο συχνά φιλοξενούν τις απόψεις της αντιπολίτευσης (ειδικά με την εδραίωση της πρωτοκαθεδρίας της ιδιωτικής τηλεόρασης ο συσχετισμός γέρνει σε βάρος των κυβερνητικών κομμάτων) με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο ρόλος του ειδικού κομματικού τύπου στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης». Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι μία από τις άμεσες συνέπειες της συνταγματικής κατοχύρωσης του ρόλου τους στην πολιτική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου του κομματικού μηχανισμού ως συλλογέα οικονομικών πόρων για την ύπαρξη και δράση του κόμματος.

Το «κόμμα-καρτέλ» που γεννιέται κατ’ αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζεται από την αλληλοδιείσδυση κράτους και κόμματος, καθώς και από ένα είδος διακομματικής συμπαιγνίας». Είναι δυνατόν να μιλήσουμε και για «κομματικό σύστημα-καρτέλ» όπως στις περιπτώσεις της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας από το 1960 ως το 1980 όταν υπήρξαν κυβερνήσεις «μεγάλων συνασπισμών» κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Οι διακομματικές συμφωνίες προβλέπουν την κατανομή των «κρατικών λαφύρων» ανάλογα με διάφορα κριτήρια (πχ. εκλογική δύναμη κλπ.).

Η υπερίσχυση αυτού του κομματικού τύπου στη σύγχρονη κοινωνία δεν συνεπάγεται την αυτόματη εξαφάνιση των προγενέστερων τύπων κομμάτων(«στελεχών», «μαζών», «παν-συλλεκτικών» κλπ.). Η έννοια του κομματικού τύπου είναι, σύμφωνα με τη Βεμπεριανή μέθοδο, ένας «ιδεό-τυπος»: προσδιορίζει τα οριακά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε μίαν ολότητα. Οι πολιτικοί στόχοι και η βάση του ανταγωνισμού των κομμάτων θεωρούνται ως τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τη διαφορά. Το ζήτημα της κοινωνικής μεταρρύθμισης - ή και της αντίθεσης σ’ αυτήν- κυριάρχησε στην εποχή των «κομμάτων-μαζών» και αυτά ανταγωνίζονταν στη βάση της αντιπροσωπευτικής ικανότητας. Η κοινωνική βελτίωση - και όχι η συνολική μεταρρύθμιση- είναι το κύριο ζήτημα της εποχής των «παν-συλλεκτικών κομμάτων» που ανταγωνίζονται στη βάση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής τακτικής. Τέλος, με την ανάδυση του «κόμματος-καρτέλ», έρχεται μία περίοδος στην οποία οι στόχοι της πολιτικής, τουλάχιστον σήμερα, αναφέρονται όλο και περισσότερο στο «εγώ», με την ίδια την πολιτική να έχει γίνει ένα -τεχνοκρατικό- επάγγελμα, ο δε ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων να αναπτύσσεται στη βάση των αξιώσεων για αποτελεσματικότερη/αποδοτικότερη διαχείριση. ΄Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εκλογικός ανταγωνισμός η ανάδυση του «κόμματος-καρτέλ» φαίνεται να ενισχύει το στοιχείο της «διακομματικής συμπαιγνίας» : η επιβίωση του πολιτικού προσωπικού στα πλαίσια της κρατικής εξουσίας και η διαχειριστική λογική για την πολιτική παρέμβαση θέτουν τα κυρίαρχα αυτά κόμματα μπροστά σε διλήμματα που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και το θεσμικό-κανονιστικό, εν γένει, πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται οι εκλογικοί αγώνες.

Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

ΤΟΥ ΠΡΩΪΝΟΥ

Στίχοι: Γιάννης Χαρούλης
Μουσική: Γιάννης Χαρούλης
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Χαρούλης

Του πρωινού το ξέσπασμα απ' τη σιωπή της νύχτας
κρύβει κλεμμένες αγκαλιές τυραννισμένους ύπνους
χώνονται οι κατεργάρηδες στον κόρφο της κυράς τους
μέσα στη ζάλη δε θα ιδεί πως ξένο ιδρώτα φέρνουν

Ξυπνά και όσους γεράσανε και θέλουν να προλάβουν
το βράδυ δε χορταίνουνε κι η μέρα δεν τους φτάνει

Φωτίζει τα κορόιδα που' χουν το μαξιλάρι
παρηγοριά να ζήσουνε ζωή ονειρεμένη

Παίζει και το μωρό παιδί στης μάνας του το στήθος
που η φύση το ορμήνευσε να θρέφεται να ζει...

ΤΟ ΒΗΜΑ
Αιφνιδίασε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος
Δήλωσε ότι στηρίζει τον Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο υπέγραψε διακήρυξη για το μέλλον του κόμματος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ- Α. ΡΑΒΑΝΟΣ | Αθήνα - Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Υπέρ του κ. Α. Σαμαρά έγειρε χθες την πλάστιγγα των εντυπώσεων ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, αλλάζοντας σχεδόν ριζικά τα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής στη ΝΔ. Ο πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος μόλις πριν από μία εβδομάδα αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, προέβη χθες σε μια καθαρή δήλωση στήριξης του κ. Σαμαρά, έχοντας μάλιστα δίπλα του τον μεσσήνιο πολιτικό που καλωσόρισε θερμά την απόφασή του. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε φανερή αμηχανία στο στρατόπεδο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία μελετά ήδη πρωτοβουλίες αντίδρασης, ώστε να εξουδετερώσει τη συμμαχία Σαμαρά- Αβραμόπουλου και να αποτρέψει διαρροές ψηφοφόρων προς τον συνυποψήφιό της που εμφανίζει μετά το συνέδριο ιδιαίτερη δυναμική.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, πολλοί στη ΝΔ παρομοιάζουν τη μάχη για τη διαδοχή του κ. Κ. Καραμανλή με την πορεία που ακολουθήθηκε στην αντίστοιχη διαδικασία στο ΠαΣοΚ, το 2007, με τον κ. Γ. Παπανδρέου να επικρατεί άνετα του κ. Ευ. Βενιζέλου που ήταν αρχικώς το ακλόνητο φαβορί.

Από την άλλη πλευρά, ανένταχτοι βουλευτές και στελέχη του κόμματος παρατηρούσαν χθες ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η σημασία τέτοιου είδους κινήσεων, καθώς το εκλογικό σώμα που θα εκλέξει τον νέο αρχηγό παραμένει άγνωστο και πολιτικά αχαρτογράφητο, και γι΄ αυτό δεν πρέπει να διακινδυνεύονται προγνωστικά.

Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες 20 ημέρες κατά τις οποίες θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος και των υποστηρικτών τους, τα φαινόμενα πόλωσης και διχασμού θα κορυφωθούν με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διατήρηση της συνοχής της ΝΔ μετά τις 29 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό της απόλυτης αβεβαιότητας που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη της κυρίας Μπακογιάννη τόνιζαν, χθες, ότι αν η τέως υπουργός Εξωτερικών αντιδράσει με λάθος τρόπο μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον αντίπαλό της, ενώ υποστηρικτές του κ. Σαμαρά σημείωναν πως η κυρία Μπακογιάννη εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ελέγχοντας το μεγαλύτερο τμήμα του κομματικού μηχανισμού που θα επηρεάσει την εκλογική βάση. Φαίνεται, επίσης, ότι η συμμαχία Σαμαρά- Αβραμόπουλου θα οδηγήσει ορισμένους βουλευτές και στελέχη του κόμματος που είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την κυρία Μπακογιάννη, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να ταχθούν στο πλευρό του τέως υπουργού Πολιτισμού, εκτιμώντας ότι εκείνος θα είναι τελικά ο νικητής. Για τον λόγο αυτόν, η κυρία Μπακογιάννη φαίνεται πως θα επισπεύσει τη δημοσιοποίηση ονομάτων που έχουν ήδη δηλώσει ότι τη στηρίζουν, για να τους δεσμεύσει και δημοσίως και να αποφύγει απρόσμενες διαρροές.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=298534&dt=11/11/2009
αντιεξουσιαστικά
Αθήνα - Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Απεργία...
Και στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

* * *
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος, με χθεσινή του επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο), επισήμανε ότι η παράταση αυτής της κατάστασης έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να χάνουν διαρκώς ολόκληρες αγορές, ενώ η αξιοπιστία τους μειώνεται έναντι των συνεργατών και των πελατών τους στις αγορές του εξωτερικού.

* * *
Από την άλλη μεριά, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σημειωθούν ελλείψεις σε αγροτικά και καταναλωτικά προϊόντα, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά προϊόντα.

...και ανεργία
«Το σημαντικότερο διακύβευμα», λέει στην επιστολή του ο κ. Πέντζος, «από τη συνέχιση της απεργίας, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω ελλείψεως πρώτων υλών, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας στην περιοχή».

* * *
Και να ήταν οι μόνοι που έχουν τέτοια προβλήματα...

Παραιτήσεις
Φαίνεται ότι η οικονομική ζωή του Πειραιά περνά γενικότερη κρίση και δεν είναι μόνον η απεργία των λιμενεργατών που δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις. Χθες, εκτάκτως, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς με ομόφωνη απόφασή της, όπως ανακοίνωσε, «αποσύρειτην εκπροσώπηση του Συλλόγου σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Πειραιάως ένδειξη διαμαρτυρίας».

* * *
Για ποιο λόγο; Διότι η Δημαρχιακή Επιτροπή αποφάσισε το Κυριακάτικο Παζάρι της πόλης- για το οποίο παρεμπιπτόντως έχουν εκδηλωθεί κατ΄ επανάληψη διαμαρτυρίες από τους εμπόρους- να μεταφερθεί μπροστά στην «πόρτα του», όπως τονίζεται, δηλαδή έξω από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. * * *
Ετσι λοιπόν διακόπτονται οι «διπλωματικές σχέσεις» μεταξύ των εμπόρων και του δήμου, και ως εκ τούτου ο ΕΣΠ αποσύρει την εκπροσώπησή του σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Πειραιά και ειδικότερα «αποχωρούν» ο πρόεδρος κ. Β. Κορκίδης, καθώς και οι αναπληρωτές του κκ. Π. Πολιτάκης και Γ. Σωτηρίου και από τη ΔΕΠΕΠ οι κυρίες Μ. Πιττάκη και Α. Βλαχάκη. Οι σχετικές παραιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί...

Εκλεισε και ο Δούδος
Παρά το γεγονός ότι η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία του ομίλου Λαναρά έχει χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες με 34 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να υποστηριχτεί το επιχειρηματικό της πλάνο, η διοίκηση έχει αφήσει τους εργαζομένους οκτώ μήνες απλήρωτους, προχωρεί σε απολύσεις και όπως καταγγέλλει ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης έκλεισε και το παλαιό εργοστάσιο του Δούδου στη Θεσσαλονίκη. * * *
Με σχετική επερώτηση ο βουλευτής ζητεί να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να ελέγξουν εάν ο όμιλος τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε όταν χρηματοδοτήθηκε με την εγγύηση του Δημοσίου, καθώς και τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=298612&dt=11/11/2009
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ] «Γιατί σινεμά τώρα;»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ είναι τέχνη αλλά και πηγή ριζοσπαστικών, αντισυμβατικών ιδεών που διευρύνει τους ορίζοντές μας, κάνει πλούσια τη ζωή μας και καμία σχέση δεν έχει με την τηλεοπτική εικόνα και «λογική». Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του και δίνει το στίγμα του με το σύνθημα- ερώτηση «Γιατί σινεμά τώρα;», με ανάλογες συζητήσεις και προβληματισμούς διάσημων κινηματογραφιστών που θα παραβρεθούν σε αυτό και των 140.000 θεατών που αναμένεται να παρακολουθήσουν τις περίπου 200 ταινίες από όλο τον κόσμο! Τις πιο πολλές από αυτές ο σινεφίλ δεν έχει την ευκαιρία να τις δει πουθενά αλλού, καθώς για τις εμπορικές εταιρείες διανομής είναι «αντιεμπορικές», επειδή δεν είναι χολιγουντιανές παραγωγές. Η ζωή, όμως, που αποφασίζει τα πάντα, έδειξε ότι αυτός ο κινηματογράφος, ο κινηματογράφος με ψυχή, συναίσθημα και κοινωνική συνείδηση, είναι ο τελικός νικητής και στα ταμεία. Τέτοιες ταινίες, μη εμπορικές, είναι και φέτος οι πιο πολλές που «δουλεύουν» στα ταμεία των κινηματογράφων, ενώ τα ακριβά και ψηφιακά θεάματα «σέρνονται». Μοναδικό μελανό σημείο στο φετινό εορταστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η απουσία του μεγάλου όγκου της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Η πλειονότητα των σκηνοθετών- για πρώτη φορά μακριά από κόμματα και συνδικαλιστικά μικροσυμφέροντα- αποφάσισε να απέχει από το Φεστιβάλ και τα Κρατικά Βραβεία μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού να ψηφίσει- έπειτα από αναβολές έξι χρόνων- νέο κινηματογραφικό νόμο. Δεν μπορεί, π.χ. ο ετήσιος προϋπολογισμός του Φεστιβάλ να είναι 11.000.000 ευρώ και για την παραγωγή ταινιών να δίνονται μόνο 3.500.000 ευρώ! Και πρέπει να πούμε ότι το ελληνικό σινεμά δεν είναι «κρατικοδίαιτο» όπως, χρόνια τώρα, συκοφαντείται. Επιστρέφει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω των φόρων που εισπράττει από τα εισιτήρια. Και οι φετινές ελληνικές ταινίες αποδεικνύουν ότι και άποψη για την ελληνική κοινωνία έχουν, και το κοινό τις αγκάλιασε:

η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη έκοψε 200.000 εισιτήρια, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου 40.000 εισιτήρια, ο βραβευμένος στις Κάννες «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου 30.000 εισιτήρια, το «Κακό 2» του Γιώργου Νούσια 25.000 εισιτήρια. Και είμαστε μόνο στην αρχή της σεζόν. Το ελληνικό σινεμά είναι εδώ. Και ο Έλληνας σινεφίλ το ανακαλύπτει και πάλι...



ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Δημήτρης Παπαδημούλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
(ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον ραδιοσταθμό Στο κόκκινο 105,5)

«Δυστυχώς η κυβέρνηση παρουσίασε συνειδητά μια κατάσταση, με υποσχέσεις, πρόγραμμα, διαβεβαιώσεις, που γνώριζε ότι δεν θα μπορεί να εφαρμόσει. Το έκανε για να πάρει τα ψηφαλάκια και τώρα σε ένα ατελείωτο κομπολόι έχουμε αρχίσει να μετράμε τις χάντρες τής αθέτησης δεσμεύσεων».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4545532
ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Το πουκάμισο της Μαντόνας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 10 Νοεμβρίου 2009
ΚΑΓΚΕΛΟ έμειναν ελαφρώς οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες όταν έλαβαν πρόσκληση για συνάντηση γνωριμίας με τον Αλέξη Τσίπρα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί τους καλούσε στο «Χαρντ ροκ καφέ» στην οδό Φιλελλήνων. Πρόκειται, ως γνωστόν, για πολυεθνική αλυσίδα που έχει ως πελατεία νεαρόκοσμο και Αμερικανούς τουρίστες. Πώς έγινε ο πρόεδρος του ΣΥΝπου ζητά μάλιστα αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής μας προς Μόσχα- να δίνει ραντεβού σε έναν τόπο, ο οποίος συμβολίζει την αμερικανική κουλτούρα;

ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ πήραν ασαφή απάντηση για την επιλογή του μέρους. Ήταν, λέει, κοντά στη Βουλή και είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επιτρεπόταν το κάπνισμα.

Ούτως ή άλλως, τους σερβίρισαν κεφτέδες, διάφορα τηγανητά και μικρό χάμπουργκερ, με ελεύθερη επιλογή από κρασί και μπίρα. Και είχαν μια ελεύθερη συζήτηση με τον Αλέξη ενώπιον εκθεμάτων όπως τα μποτίνια της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, το πουκάμισο της Μαντόνας, το μπουφάν του Έλβις Πρίσλεϊ (φωτό) και κάτι λιγότερο φλώρικο όπως η κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ. Δύο τεράστιες οθόνες έπαιζαν διαρκώς βιντεοκλίπ.

Παρόντες στην ελαφρώς ψυχεδελική συνάντηση- πέραν του Τσίπρα - οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Μουλόπουλος και άλλοι.

Οι πρώην και οι επόμενοι
ΕΞ ΟΣΩΝ είπε ο Αλέξης, δύο θεματικές είχαν ενδιαφέρον και τις συγκράτησαν οι δημοσιογράφοι. Τα περί Αλέκου Αλαβάνου και τα περί Παναθηναϊκού. Αρχίζω από το πρώτο. Επ΄ αυτού, ο Τσίπρας διατύπωσε μια ψυχαναλυτική προσέγγιση για το προφίλ των εκάστοτε προέδρων της Κουμουνδούρου, όχι χωρίς χιουμοριστική διάσταση. Είπε λοιπόν ότι υπάρχει ένα αρχηγικό σύνδρομο στον ΣΥΝ, που θέλει τους πρώην να επιτίθενται στους επόμενους. Είχε μάλιστα και παραδείγματα. «Η Μαρία Δαμανάκη είχε άχτι τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. O Κωνσταντόπουλος τα ΄βαλε συν τω χρόνω με τον Αλέκο Αλαβάνο. Και ο Αλέκος μ΄ εμένα».

ΠΕΙΣΤΙΚΗ η θεωρία- δεν μπορώ να πω. Επί της ουσίας, ο Τσίπρας είπε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία- «δεν με πήρε τηλέφωνο»- με τον Αλαβάνο μετά τις εκλογές. Και το στρογγύλεψε, καταλήγοντας ότι «όλοι χωρούν στον ΣΥΝ, κανείς δεν περισσεύει, ακόμη και όποιος θα ήθελε να περισσεύει». Όσο για τον ΠΑΟ, ο Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι το γήπεδο στον Βοτανικό θα γίνει και ότι «το θέμα είναι να κερδίσουμε με 4-0 τον Ολυμπιακό». Τέλοςαλλά όχι χωρίς σημασία- κουβέντα έγινε και για τη μολότοφ που δέχθηκαν τα γραφεία του ΣΥΝ στα Εξάρχεια, μετά που πήγε ο Αλέξης να δει τους τραυματισμένους αστυνομικούς από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής στο νοσοκομείο.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4545313

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
24ωρη απεργία στην ΕΡΤ
Την κήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ, τη ραδιοτηλεόραση και την ψηφιακή ΕΡΤ από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2009, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
10/11/2009
Την κήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ, τη ραδιοτηλεόραση και την ψηφιακή ΕΡΤ από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2009, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε το πανελλαδικό συντονιστικό συμβούλιο των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου για:
Να αποκατασταθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
Να συναφθούν άμεσα συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων.
Να παύσει το δικαίωμα στην εργασία να γίνεται αντικείμενο πελατειακών σχέσεων και συναλλαγών.
Να λήξει επιτέλους το καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας εκατοντάδων συναδέλφων.
Να επαναπροσληφθούν όλοι εκείνοι των οποίων οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου έχουν λήξει.
Να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποδοχές σε όλους τους συμβασιούχους της ΕΡΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων συναδέλφων και καλεί όλους τους




Χώρους καπνιζόντων εδώ και τώρα ζητεί η «ακυβέρνητη» ΕΣΗΕΑ
Μπορεί η ΕΣΗΕΑ να μην μπορεί να επιληφθεί σοβαρών ζητημάτων του κλάδου με άλλοθι την ακυβερνησία της και τη μη έτι συγκρότηση προεδρείου, ωστόσο τα μέλη του Δ.Σ. κατάφεραν να ομονοήσουν για το θέμα του καπνού
10/11/2009
Μπορεί η ΕΣΗΕΑ να μην μπορεί να επιληφθεί σοβαρών ζητημάτων του κλάδου με άλλοθι την ακυβερνησία της και τη μη έτι συγκρότηση προεδρείου, ωστόσο τα μέλη του Δ.Σ. κατάφεραν να ομονοήσουν για το θέμα του καπνού.
Απορίας άξια η ανακοίνωση της Ενωσης με την οποία διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση δημιουργίας ειδικών χώρων καπνίσματος στους επαγγελματικούς χώρους:
To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει ότι, μετά την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς ή στεγασμένους εργασιακούς χώρους, πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ δεν έχουν δημιουργήσει χώρους καπνιζόντων, με συνέπεια οι δημοσιογράφοι και εν γένει το προσωπικό να υποχρεούται να βγαίνει και να καπνίζει έξω στο δρόμο, παρ’ όλο που τόσο με το νόμο (άρθρο 3 ν. 3730/08), όσο και με την επακολουθήσασα σε εκτέλεση αυτού υπουργική απόφαση, προβλέπεται η δημιουργία χώρου καπνιζόντων εντός της επιχείρησης.
Η παράλειψη αυτή προσβάλλει τους εργαζόμενους, εφόσον δε ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία μη εφαρμογής της διάταξης αυτής.
Πιστεύουμε ότι η εργοδοσία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δημιουργώντας, όπως ο νόμος ορίζει, ξεχωριστό χώρο καπνιζόντων, ώστε να πάψει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και η προσβολή των συναδέλφων, που υποχρεούνται να καπνίζουν έξω στο δρόμο, ως αποσυνάδελφοι και τιμωρούμενοι.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15460&subid=2&pubid=21187140#

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/11/2009_307075
Τσίπρας: H κυβέρνηση είναι έτοιμη να θυσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες πιέσεις δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πίστωση χρόνου από τους κυρίους Τρισέ και Αλμούνια, είναι έτοιμη να θυσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κοινωνία «δεν αντέχει άλλες πιέσεις».
Ηδη, είπε, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια «εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο χρηματιστηριακό τζόγο και στα ομόλογα».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι το μόνο σίγουρο είναι πως, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη και προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην υιοθετήσει αυτές τις επιλογές, γιατί δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση η συρρίκνωση της κοινωνικής συνοχής».
«Διέξοδο από την κρίση -είπε- αποτελεί η προοπτική της ενίσχυσης της απασχόλησης και της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους».
Για την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
«Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για τη δική μας Αριστερά, που διεκδικεί να γκρεμίσει τα τείχη που υψώνονται παντού γύρω μας, ένα είναι το μήνυμα: ο σοσιαλισμός, ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για το «μάντρωμα» στην ΕΕ
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, μας πληροφορεί σχετικό δελτίο Τύπου, συναντήθηκε χτες με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, με την ιδιότητα του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εκθεση Προόδου της Αλβανίας. Την έκθεση, δηλαδή, για τα βήματα που κάνει η γειτονική χώρα, ώστε να γίνει μια μέρα δεκτή στην «αγία οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ν. Χουντής επανέλαβε την άποψη ότι «είναι σημαντική η ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε μια πιο δημοκρατική, κοινωνική Ευρώπη των λαών προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».
Ωστόσο, Ευρωπαϊκή Ενωση «δημοκρατική» και «κοινωνική», υπέρ της «ειρήνης», της «σταθερότητας» και της «ευημερίας» δεν υπάρχει (και δεν πρόκειται να υπάρξει). Αυτό που υπάρχει είναι μια αντιδραστική ιμπεριαλιστική ένωση που παίρνει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, με ενεργό ρόλο σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά άλλων χωρών και λαών. Συνεπώς, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή την ΕΕ θέλει να «μαντρωθούν» όλες οι χώρες των Βαλκανίων. Και η έκθεση προόδου που θα εισηγηθεί ο ευρωβουλευτής του θα εκτιμά την ...πρόοδο της Αλβανίας ως προς την προσαρμογή της σε ένα τέτοιο βαθιά αντιλαϊκό πλαίσιο. Ως προς αυτό είναι ικανότατος ο κ. Χουντής που εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο την «αριστερά» της «προόδου» και της πλήρους προσαρμογής και υποταγής στην ευρωένωση των μονοπωλίων.
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/11/2009&id=11546&pageNo=4&direction=1
Συνήγοροι του ιμπεριαλισμού
Αν και έγινε με μια κάποια καθυστέρηση, η χτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ήταν απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη: «20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου για τη δική μας αριστερά που διεκδικεί να γκρεμίσει τα τείχη που υψώνονται παντού γύρω μας ένα είναι το μήνυμα: ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει». Στο ίδιο πνεύμα μόνιμος αρθρογράφος της «Αυγής» τσουβαλιάζει το σοσιαλισμό με τον καπιταλισμό, γράφοντας πως «οικοδόμοι του τείχους δεν ήταν μόνο οι σημερινοί κατηγορούμενοι, αλλά και οι σημερινοί κατήγοροι».
Η ηγεσία του ΣΥΝ επέλεξε να σιγοντάρει το «τροπάρι» της αστικής προπαγάνδας που ξεδιπλώνεται και με αφορμή την επέτειο της πτώσης του τείχους. Προσθέτοντας και τη δική της φωνή σε εκείνες που κραυγάζουν περί της δήθεν «αντιδημοκρατικότητας» και «ανελευθερίας» του σοσιαλισμού, αποδίδοντας εκεί την κατ' αυτούς κατάρρευσή του. Δεν ξαφνιάζει. Ο οπορτουνισμός φρόντισε εγκαίρως πολλά χρόνια πριν να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, μηδενίζοντας την προσφορά του. Ποιον ωφελεί μια τέτοια στάση είναι νομίζουμε προφανές. Αυτούς που επιστρατεύουν θεούς και δαίμονες για να αμαυρώσουν στις λαϊκές συνειδήσεις το σοσιαλισμό, να τον υπονομεύσουν ως προοπτική, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουν σ' αυτόν το αντίπαλο δέος, ότι εξακολουθεί να εμπνέει, να συνεγείρει, να διδάσκει. Για το σύστημα της εκμετάλλευσης κάθε φωνή που συμβάλλει σ' αυτό είναι ευπρόσδεκτη. Ανεξαρτήτως της εμβέλειάς της. Και μια τέτοια είναι και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Που για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν αμφισβητεί τα τείχη που υψώνει ο καπιταλισμός για να κρατά τους λαούς εγκλωβισμένους, αλλά αντικειμενικά τα ενισχύει. Ιδιαίτερα εκείνο που χτίζεται με λάσπη κατά του σοσιαλισμού.
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/11/2009&id=11546&pageNo=5&direction=1

Επιταχύνονται οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων
Με θύελλα από νέα μέτρα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων εξοπλίζει τη φαρέτρα της η ΕΕ στο πλαίσιο της «στρατηγικής εξόδου» της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας από τις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.
Οι σχετικές αποκαλύψεις έγιναν από την εκπρόσωπο του προέδρου υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) Ζ. Κ. Γιούνκερ, την Ελενα Σαλγκάντο, μετά από τις επίσημες και «ανεπίσημες» συναντήσεις και διαβουλεύσεις που έγιναν χτες και προχτές στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν στο σύνολο των κρατών - μελών τους και βέβαια επιταχύνουν την επέκταση των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
Οπως εξήγησε η αξιωματούχος της ΕΕ, στη βάση των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη δουλειά που έγινε στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας για τα εργασιακά, υιοθετήθηκαν νέα μέτρα που θα ξεδιπλώσουν στο επόμενο διάστημα και τα οποία συμπυκνώνονται στα παρακάτω 5 σημεία:
· Πρώτο: «Αντιμετώπιση του κατακερματισμού στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για την προσπάθεια ισοπέδωσης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την προς τα κάτω εξίσωσή τους, μια προσπάθεια που εντάσσεται στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των μεταρρυθμίσεων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στις διάφορες χώρες - μέλη.
· Δεύτερο: «Υποστήριξη της απασχολησιμότητας», της ακόμα μεγαλύτερης δηλαδή προώθησης της πολιτικής της μερικής απασχόλησης, της μειωμένης απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές και καλύψεις, μια πολιτική που προσπαθεί να ...αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανεργίας με το μοίρασμα περιστασιακής ιδιαίτερα φτηνής και ενίοτε ανασφάλιστης εργασίας που θα μπορεί να μοιράζεται σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.
· Τρίτο: Μείωση της εξάρτησης από επιδόματα, δηλαδή ακόμη και από την πολιτική πτωχοκομείου που εφαρμόζουν για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, όπως αυτή που ανακοίνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε ...δήθεν «αντιστάθμισμα» προχωρούν σε «αύξηση της ενεργητικής απασχόλησης», που δεν είναι τίποτα άλλο από μια πορεία προς την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και την αντικατάστασή τους με την παροχή πρόσθετου κρατικού χρήματος και επιδοτήσεων στους κεφαλαιοκράτες για προσωρινές προσλήψεις και την κάλυψη των εργοδοτικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών.
· «Ελαστικό σύστημα μισθών που να συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο οι μερίδες της κεφαλαιοκρατίας παίρνουν το ελεύθερο να προχωρήσουν και σε περικοπές μισθών με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, τις αναδουλειές, τη χαμηλή κερδοφορία τους κ.ο.κ.
· Αποτελεσματική αύξηση στις ηλικίες συνταξιοδότησης. Είναι ολοφάνερο ότι οι βίαιες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές προβλέπουν την προσαρμογή των χωρών - μελών στην υιοθέτηση νομοθετικών πλαισίων για την επέκταση του εργάσιμου βίου και μετά τα 65, 67 και τα 70 χρόνια.
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/11/2009&id=11546&pageNo=7&direction=1

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...