Monday, July 13, 2009

SUNDAY TSAKTHAN Μέρος Δεύτερον: Συννεφιές με Λιακάδα

SUNDAY TSAKTHAN
Μέρος Δεύτερον: Συννεφιές με Λιακάδα
GIORNI E NUVOLE Δραματική 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 115'
Ιταλική ταινία σε σκηνοθεσία Σίλβιο Σολντίνι, με τους: Μαργκερίτα Μπούι, Αντόνιο Αλμπανέζε, Τζιουζέπε Μπατιστόν

Η Έλσα και ο Μικέλε αποτελούν τον ορισμό του ευκατάστατου μεσοαστικού ζευγαριού. Η απρόβλεπτη όμως απόλυση του συζύγου από την εταιρεία που ο ίδιος είχε ιδρύσει, θα φέρει την οικογένεια στα όρια της χρεοκοπίας και της διάλυσης.

Πού παίζεται; Εκράν (Ζ. Πηγής και Αγαθίου), Σινέ Φλοίσβος (Π. Φάληρο), Σινέ ΣΥΝ (κέντρο Αθήνας)

Πάρε τα χρυσά κλειδιά…Και τώρα, πίσω στα δικά μας. Γράφει ο Εκδορεύς στον «Κόσμο του Επενδυτή» (σελ.47): «Ένα γεγονός τοπικού βεληνεκούς που έχει, όμως, τη δική του μεγάλη πολιτική σημασία. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΣΥΝ έκλεισε τα γραφεία της και απέστειλε τα κλειδιά στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΝ στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, η αποστολή των κλειδιών, όπως με ενημερώνει ο νησιώτης αριστεριστής σμπίρος μου, συνοδευόταν από μακροσκελή επιστολή, σύμφωνα με την οποία, τα μέλη της Ν.Ε. Σάμου,, απηυδυσμένα από την όλη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΝ, έκλεισαν τα γραφεία τους για τους επόμενους δύο μήνες και στέλνουν τα κλειδιά στον Τσίπρα με την ευχή και την αγωνία ‘βρείτε τα’. Σε επίπεδο νήσων, τουλάχιστον, το πολιτικό αυτό γεγονός δεν έχει ξανασυμβεί. Το σίγουρο είναι πως η Ν.Ε. Σάμου μόνον διάσπαση δεν διεκδικεί και η ύστατη κίνηση έχει τη δική της συμβολική σημασία. Αποτελεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις…» Κάποιος/α να μου εξηγήσει γιατί δεν εξεγείρονται οι αριστεροί/ες εναντίον των ηγεσιών του στα νησιά; Φταίει το κλίμα, ο Θεός που μας μισεί, ή μήπως το σαμιώτικο γλυκό κρασί;

Σαλπάρει το καράβι απαλά;Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο Αλέξης Τσίπρας απαντά σε μια ερώτηση ως εξής: «Οι ανοιχτές θάλασσες έχουν και μεγάλες φουρτούνες. Θα την περάσουμε, όμως, την μπόρα και πολύ σύντομα θα γαληνέψει η θάλασσα. Το ζήτημα για μας είναι να αντιστοιχηθούμε με τις απαιτήσεις των καιρών. Έχουμε μια κοινωνία που λεηλατείται από την κρίση και την πολιτική της κυβέρνησης. Κόσμος χάνει τη δουλειά του. Για τους νέους ανθρώπους υπάρχουν μόνο δουλειές του ποδαριού. Και οι πιο αδύναμοι, ειδικά οι συνταξιούχοι, υποφέρουν πραγματικά. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους εκφράσουμε. Να τους δώσουμε φωνή. Να μας ακούνε και να αναγνωρίζουν στο λόγο μας τον εαυτό τους. Η Αριστερά δεν υπάρχει για να ποντάρει και να μοιράζονται κέρδη στο πολιτικό παιχνίδι. Υπάρχει για να δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτές είναι οι θάλασσες στις οποίες οφείλουμε να ανοιχτούμε.» Σύμφωνοι, Αλέξη. Όμως, όταν καίγεται το σύμπαν και άνθρωποι τσαλαπατούνται, διώχνονται και απάγονται από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής μέσα στη νύχτα η οργάνωση πρέπει να είναι παρούσα. Η Πολιτική δεν έχει δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο. Η θάλασσα και τα 40 κύματά της ταξιδεύουν μέρα και νύχτα, όπως θα ταξιδεύουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, και φουρτούνες θα υπάρχουν και επικίνδυνες ξέρες. Να κρατάμε σταθερά στις φουρτούνες αλλά να προσέχουμε και τις ξέρες.

Σάββατο κι απόβραδο και ασετιλίνη…«Ημερησία», «Καθημερινή» κι άλλες μικρότερης εμβέλειας εφημερίδες αγνοούν το Σάββατο τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Συριζολόγοι του θα επήγανε για μπάνιο. Η Κυριακάτικη “Real News”, όμως, μας κάνει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο στέρησης δημοσιότητας, και με το παραπάνω κιόλας. Ο Βασίλης Σκουρής πιστός στο καθήκον αναρωτιέται στη σελίδα 20: «Ο Αλέκος γυρίζει δριμύτερος;» Προτού απαντήσει στο ερώτημα αυτό, παραθέτει τρεις προκαταρκτικές εκτιμήσεις:
«α. Κριτική. Ο Αλέκος Αλαβάνος δέχτηκε όχι μόνο πιέσεις, αλλά και κριτική από ‘συντρόφους’ που τον εκτιμούν, όπως τον Γ. Δραγασάκη που του είπε: “Μας έκανε μεγάλη ζημιά το πίσω-μπρος με την παραίτησή σου”.
β. Αναβαθμισμένοι. Ανεβασμένες είναι οι μετοχές της ιστορικής ηγεσίας του «Ρεύματος» και κυρίως των κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Γιάννη Δραγασάκη χωρίς τους οποίους –όπως αποδεικνύεται- δεν προχωράει η οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στην Κουμουνδούρου.
γ. Προβληματισμό στην Κουμουνδούρου προκάλεσε η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθετη πτώση. Εμφανίζεται στην έκτη και τελευταία θέση, καθώς τον περνάνε και οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Εξαιρετικά χαμηλό είναι και το ποσοστό συσπείρωσης».

Όλοι σε φωνάζαν αρχηγό κι ήξερες μονάχα να….Άλλη μια πληροφορία είναι ότι ο Αλέκος δεσμεύτηκε να απαντήσει ως την Παρασκευή στις πιέσεις των Τσίπρα, Λαφαζάνη και Δραγασάκη αν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Το ίδιο παιγνίδι φαίνεται να επαναλαμβάνεται, μόνο που δεν θα έχει συγκεντρώσεις αυτή τη φορά. Εκμυστηρεύτηκε δε ότι «κάθε πρωί που ξυπνάω σκέπτομαι την αποχώρησή μου, το απόγευμα όμως το ξανασκέφτομαι». Αλέκο, σταμάτα αυτή την τραμπάλα γιατί είναι επικίνδυνη πολιτικά και αποφάσισε οριστικά. Μέχρι να ξημερώσει και να ξανασκεφτείς τι θα κάνεις, ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά. Του Αλέξη, λέει, του τράβηξαν το αυτί οι τρεις που ανήκουν στο «Βαθύ Ρεύμα» κι έτσι τα περί «έκτακτου συνεδρίου» τα μάζεψε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, θα οδηγήσει το κόμμα σε εσωστρέφεια ενώ έρχονται εκλογές και θα εντείνει την κόντρα σου με τον Αλαβάνο, που εμείς θέλουμε να σταματήσει» φέρεται να τον προειδοποίησε ο κ. Π. Λαφαζάνης». Αντίθετα, οι πληροφορίες του Συριζολόγου μας έφεραν τον Αλέξη να προτείνει τελικά Διαρκές Συνέδριο. Τέλος μαθαίνουμε ότι τα φαβορί του Ρεύματος για τη θέση του γραμματέα είναι ο Νίκος Βούτσης, ο Στάθης Λεουτσάκος και, λιγότερο, ο Αλέκος Καλύβης. Εναλλακτικές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι από τον Αλέξη ήταν αυτές για τον Κώστα Πουλάκη και τον Γιάννη Μπαλάφα απορρίφθηκαν καθώς το Ρεύμα δεν αποδέχεται υποψηφιότητα από άλλη τάση.

Από Χουντή σε Βίτσα«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» είναι ο «τρόπος που ερμηνεύουμε τις ενέργειες κάποιου έχει ως αποτέλεσμα μια ανάλογη δράση- συμπεριφορά η οποία πιέζει τον απέναντί μας να συμμορφωθεί στην αρχική μας ερμηνεία, να φερθεί δηλαδή όπως εμείς είχαμε προεξοφλήσει (http://www.secondsight.gr/articles/show_article/23). Ενώ κατέβαινα από το πούλμαν στο ΚΤΕΛ Κηφισού γυρνώντας από την Πάτρα άκουσα ΤΗΝ είδηση της ημέρας από το «Στο Κόκκινο»: Γραμματέας ο Δημήτρης Βίτσας. Οπότε αναπροσάρμοσα την εσωτερική πολιτική μου άποψη καθώς διαψεύστηκε η αυτοεκπληρούμενη προφητεία και πάνω απ’ όλα διαψεύσθηκαν οι κάθε λογής Συριζολόγοι. Αυτή είναι, τηρουμένων των αναλογιών μια μίνι-επανάσταση. Να το επαναλαμβάνουμε συχνά. Και μην ξεχνάμε, συντρόφισσες και σύντροφοι: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ.


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...