Ο Λεβιάθαν στην πολιτειολογία του Τόμας Χομπς: Νόημα και αποτυχία ενός πολιτικού συμβόλου

Οι ζέστες έπιασαν αλλά το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει χαμηλό ακόμα κι αν έχουμε φτάσει στις τελευταίες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ξέρω ότι γυάλισε το μάτι σας με αυτά που σας λέω. Πού να δείτε τι θα σας πω παρακάτω. Θα σας προτείνω προτού πάτε στην κάλπη, έστω κι αν είστε σε κάποια παραλία προσπαθώντας να κουλάρετε, να διαβάσετε το παρακάτω βιβλίο του Καρλ Σμίτ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαββάλας. Τι είπατε; Θα μου τα πείτε για τα καλά όταν γυρίσετε από τις προεκλογικές ...διακοπές; Εδώ είμαι και σας περιμένω. Θα ενθουσιαστείτε που θα το διαβάσετε. Ακούτε που σας λεω! Η εποχή μας είναι δύσκολη και θέλει αναγνώσματα που δίνουν τροφή για σκέψη.

tsakthanΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Λεβιάθαν στην πολιτειολογία του
Τόμας Χομπς

Νόημα και αποτυχία ενός πολιτικού συμβόλου


Μτφ.-Επιμ.: Γ. Σαγκριώτης
Εισαγ.: Δημ. Καρύδας, Γ. ΣαγκριώτηςΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Όπως επισημαίνει και ο Etienne Balibar στην πρόσφατη γαλλική έκδοση «Η διαρκής αναδρομή του Σμιτ στα προβλήματα που θέτει το βιβλίο του Χομπς, η διαρκής εναλλαγή του τρόπου με τον οποίο αξιολογεί τις συγκρούσεις των τάσεων που εκδηλώνονται σε αυτό, δεν σημαίνει ότι ο Σμιτ επικαλείται τον Χομπς, είτε για να διασφαλίσει μια θέση στους αγώνες των παρατάξεων, της ιδεολογίας και του κύρους, είτε για να αποδώσει […] το ιστορικό βάθος και την αύρα που μπορεί να παράσχει η συγγένειά του με μια «μοναχική» σκέψη. Σημαίνει μάλλον ότι ο Σμιτ θα αναζητήσει «απεγνωσμένα» στον Χομπς, στο πλαίσιο μιας εμπειρίας της γραφής, […] τη δυνατότητα απάντησης σε ερωτήματα που η θεωρία του δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε να επιλύσει.»
Η έκδοση περιλαμβάνει χρήσιμα μεταφραστικά και πραγματολογικά σχόλια και αποτελεί ένα από τα πρώτα βιβλία της νέα σειράς ΚΛΑΣΙΚΑ μικρά.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Carl Schmitt (1888-1985): τον έχουν αποκαλέσει και «Τόμας Χομπς του 20ου αιώνα». Το 1933 εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα, φιλοδοξώντας να είναι ο πολιτικός φιλόσοφος του Τρίτου Ράιχ. Το 1936 εξαιτίας του αντιναζιστικού του παρελθόντος και των φιλικών σχέσεων που διατηρούσε με Εβραίους και μαρξιστές δέχτηκε την επίθεση των SS και την προειδοποίηση να σταματήσει να προβάλλεται ως εξέχον στοχαστής του εθνικοσοσιαλισμού. Έκτοτε άρχισε να απομακρύνεται από τον εθνικοσοσιαλισμό επιστρέφοντας στην προ του 1933 θεωρία του.

Σειρά: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / SOCIAL SCIENCES
Διεύθυνση σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.