Thursday, May 21, 2009

Ανεργία: Τι προτείνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Ανεργία: Τι προτείνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς;

του Θανάση Τσακίρη


Η ανεργία είναι μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Όμως, δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά κοινωνικό. Κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν και αυτοί δεν είναι οι μισθωτοί εργαζόμενοι ούτε οι «υψηλοί» μισθοί ή οι κοινωνικές παροχές που απολαμβάνουν. Υπεύθυνοι είναι ο καπιταλισμός και η λογική του ως συστήματος, δηλαδή το κυνήγι του κέρδους σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ανεργία είναι γένους θηλυκού. Προτιμά ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες. Όσο δε το κράτος και η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ιδιωτικοποιεί τη δημόσια κοινωνική περιουσία και καταργεί κάθε κοινωνική κατάκτηση, που ήταν αποτέλεσμα ενός συσχετισμού δυνάμεων ευνοϊκού για τους εργαζόμενους, τόσο η ανεργία όσο και η υποαπασχόληση θα είναι ο κανόνας της καθημερινής μας πραγματικότητας. Κι ενός κακού μύρια έπονται: κοινωνική ένταση, μαζική βία, ρατσισμός, πόλεμοι και δυστυχία.

Τίποτε, όμως, δεν είναι ολοκληρωτικά χαμένο. Όσο υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι, πολίτες, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, που αποφασίζουν να ξαναπιάσουν το νήμα της συλλογικής δράσης και των κοινωνικών αγώνων για τη δημοκρατία, το σοσιαλισμό και την ισότητα των φύλων και των φυλών, εθνών και μειονοτήτων τόσο η κατάσταση θα μπορεί να βελτιώνεται υπέρ των αδυνάτων τάξεων και στρωμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και προωθεί μια σειρά μέτρων και πολιτικών που μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας. Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί:
· Μαζικές προσλήψεις στους θεσμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας (υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια και συναφείς υπηρεσίες). Άμεση πρόσληψη 100.000 σε αυτούς τους τομείς.
· Θέσπιση και έλεγχο εφαρμογής του 35ωρου-7ήμερου-5θήμερου χωρίς μείωση αποδοχή με ειδική μέριμνα για εφαρμογή του στις ΜΜΕ.
· Απαγόρευση ομαδικών και μεμονωμένων απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και απαγόρευση αναιτιολόγητων απολύσεων παντού.
· Αύξηση και εξίσωση των αποζημιώσεων απόλυσης εργατών και υπαλλήλων.
· Κατάργηση των πάσης φύσεως αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, των νέων, των μεταναστών.
· Ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία.
· Ειδικά μέτρα για μακροχρόνια άνεργους και όσων άνεργων είναι άνω των 50 ετών.
· Ίση αμοιβή για ίση εργασία και πλήρης ισότητα εργασιακών δικαιωμάτων για τα δύο φύλα.
· Γονεϊκές άδειες δύο ετών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα χωρίς συμψηφισμό με το δικαίωμα για το μειωμένο ωράριο. Επιστροφή μετά την άδεια του/της εργαζόμενου/ης στο ίδιο επίπεδο εργασίας, δίχως μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σεμινάρια επανένταξης.
· Επιδότηση ενοικίου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει πολιτικά, εκλογικά και κινηματικά αυτούς τους αγώνες της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των εργαζόμενων και των ανέργων αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ένα μέλλον που δεν θα έρθει μόνο του αλλά με τους αγώνες και την κινητοποίηση όλης της κοινωνίας των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών.

Αυτή η ανάγκη των κοινωνικών κινημάτων μπορεί να ικανοποιηθεί και στο επίπεδο των ευρωεκλογών με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ψηφοδέλτιο το οποίο περιλαμβάνει 22 άνδρες και γυναίκες, που προέρχονται από και εκφράζουν τα κινήματα της γενιάς των 700 ευρώ, της επισφαλούς εργασίας, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών δεύτερης γενιάς που διεκδικούν τα αυτονόητα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους, των μειονοτήτων που θέλουν να ζουν ελεύθερα σε μια δημοκρατική Ελλάδα χωρίς να στιγματίζονται.

ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...