"'Εφυγε" ο Γιώργος Γκουντούνας


Ο Γιώργος «έφυγε». Είναι δυνατόν; Μόλις τώρα γύρισα από την Πάτρα με το κατειλημμένο Παράρτημα του Πανεπιστήμιου όπου ο Γιώργος, ένας από τους δεινότερους ρήτορες της ΠΑΣΠ-Αριστερά, της Β’ Πανελλαδικής και των Συσπειρώσεων από το 1978 και μετά του ΚΚΕ εσωτερικού-ανανεωτική αριστερά, κέρδιζε με το λόγο του συνελεύσεις του Μαθηματικού απέναντι στην ιερή συμμαχία Πανσπουδαστικής-ΔΑΠ. Ο Γιώργος θα υπάρχει στις μνήμες μας, στους δρόμους του αγώνα στην Πάτρα, στην Αθήνα και όπου χρειαστεί να πορευόμαστε για να ανατρέψουμε αυτό το άδικο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό σύστημα.
http://diktio.org/anakoinwseis2.php?id=785


Αντίο Γιώργο

Πέθανε σήμερα το πρωί ο σύντροφος Γιώργος Γκουντούνας σε ηλικία 52 ετών. Ενεργός αγωνιστής της άκρας Αριστεράς που δεν υποχώρησε ποτέ από τις ιδέες του, μαχόμενος δικηγόρος που τίμησε το ρόλο του υπερασπιστή ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, αντικομφορμιστής στην καθημερινότητα του και συνάμα γλυκύτατος στις κοινωνικές σχέσεις του, ο Γιώργος στη σύντομη αλλά έμπλεη νοήματος και πάθους ζωή του, έκανε πιο πλούσιους όσους τον γνώρισαν, πιο δυνατό το κίνημα στο οποίο συμμετείχε.
Στα φοιτητικά χρόνια του ο Γιώργος υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα. Διαγράφηκε το 1978 ως «αριστεριστής». Έκτοτε, δραστηριοποιήθηκε το χώρο της άκρας Αριστεράς ως ανένταχτος αγωνιστής. Το 1988 όντας πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πρωτοστάτησε στον νικηφόρο αγώνα για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων του. Στη δεκαετία του 90 περνάει στη μαχόμενη δικηγορία παλεύοντας ιδιαίτερα υποθέσεις εργατικών σωματείων και μεταναστών. Το καλοκαίρι του 2002 υπήρξε ένας από τους λίγους που ύψωσαν τη φωνή τους στην τρομοϋστερία. Βασικό στέλεχος των Κινήσεων Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους θα υπερασπιστεί στο δικαστήριο τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό. Το 2005 ως δικηγόρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας θα πρωταγωνιστήσει στην αποκάλυψη των απαγωγών των Πακιστανών μεταναστών. Ακούραστος υπερασπιστής των νέων που τους έλεγαν αλήτες, ακόμα και όταν η υγεία του είχε επιβαρυνθεί πάρα πολύ, θα βάλει υστερόγραφο στην πολιτοδικηγορική πορεία του αναλαμβάνοντας υποθέσεις κρατούμενων της εξέγερσης. Η εικόνα του Γκουντούνα με τη φιάλη οξυγόνου μπροστά στη ΓΑΔΑ τον περασμένο Δεκέμβρη, συνοψίζει τη στάση ζωής του.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετώπισε την αρρώστια με θάρρος, αξιοπρέπεια και κέφι για ζωή, έχοντας πάντα στο πλευρό του τη γυναίκα του την Ελένη.
Το αντίο στο Γιώργο θα το πούμε αύριο Τρίτη στις 3:30 στο νεκροταφείο Βύρωνα, απαρηγόρητοι που τον χάσαμε και απέραντα ευτυχείς που τον γνωρίσαμε.


Αθήνα 26/1/2009Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Comments

Anonymous said…
Ο καλυτερος φιλος που ειχα ποτε.Μεγαλος αγωνιστης συντροφος και φιλος.Θα σε θυμομαστε για παντα.

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.