Thursday, January 01, 2009

Πρωτοχρονιάτικο ξύπνημα 2009


Πρωτοχρονιάτικο Ξύπνημα
1η Ιανουαρίου 2009



Ο ήλιος δεν ανατέλλει πάντα και καμιά φορά ανατέλλει μαύρος από θλίψη ή κόκκινος από αίμα. Όμως, τίποτε δεν είναι δεδομένο όπως και τίποτε δεν είναι οριστικά τελειωμένο. Η διαλεκτική της ιστορίας αφήνει πάντα περιθώρια˙ γιατί αλλιώς τι ιστορία θα ήταν; Σε λίγη ώρα ξεκινά ο καινούργιος χρόνος , μόνο που είναι ευθύς εξαρχής σακάτικος και τερατογεννημένος. Η ισραηλινή βαρβαρότητα έχει φροντίσει γι’ αυτό. Εμείς, όμως, δεν ξεχνάμε. Έτσι δεν είναι; Θα το αφήσουμε έτσι κακορίζικο το νέο έτος; Όχι. Είμαστε μαζί με τα 15χρονα που ρίχνουν τις πέτρες τους εναντίον των πάνοπλων ρόμποκοπ του Ισραήλ με την παιδική σφεντόνα. Είμαστε εναντίον κάθε εξουσίας βάρβαρης. Μιας εξουσίας που ξεχνάει τη δική της καταγωγή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Είμαστε ξανά όλοι Παλαιστίνιοι.


Σφηνάκια
Αν αφαιρέσουμε την κίνηση της ιστορίας που χορεύει τον χορό του πολέμου, ταξικού και εμφύλιου, και μείνουμε στην α-ιστορική ελληνική πολιτική πραγματικότητα, θα χρειαστεί να χτυπήσουμε μερικά σφηνάκια για να αντέξουμε. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Σφήνα του αδελφού Καρατζαφέρη που το παίζει κεντρώος «λαϊκιστής» μας ρίχνει «μπομπίτσες» στο μικρό μας ποτηράκι. Για τον Τσίπρα λέει ότι ο Αλαβάνος για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και να μην τον μπλέκει ο Αλέξης σε ιστορίες με «κοκουλοφόρους» και τα τοιαύτα, θα τον στείλει στις Βρυξέλλες σε ρόλο ευρωβουλευτή. Στη διπλανή σελίδα η εφημερίδα προβλέπει ότι στις εκλογές το «γερό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο…Λαζόπουλος. Για το ΚΚΕ στον εκλογικό αγώνα θα ριχτούν ο Γκλέτσος και ο Τζώρτζογλου. Αυτό δε θα είναι ψηφοδέλτιο αλλά συνδυασμός από «Χήρες Club» και «Το Σόι μου μέσα». Δύο σελίδες ακολουθούν, όχι με σφηνάκια αλλά μεγάλο ποτήρι βαυαρικής μπύρας: συνέντευξη με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος κάνει μπρα-ντε-φερ με την Παπαρήγα για το ποιος θα ραγίζει περισσότερο ένα τζάμι που θα σπάσει στην εξέγερση του μέλλοντός μας: «Για παράδειγμα, όταν το κίνημα, που θα έχει και σκοπό και αιτήματα, βρεθεί σε εξέγερση θα…ραγίσει και κάποιο τζάμι». Ο μεγάλος ανανεωτής του κομμουνισμού, του σοσιαλισμού και του …εαρισμού λέει και άλλο ένα καταπληκτικό: «Ούτε οι …Ζαπατίστας δεν θα έκαναν το ίδιο με τα μνημεία των Μάγια!». Καλά καταλάβατε, για τα πανό στην Ακρόπολη μιλάει. Καλά, τι πίνουν και δε μας δίνουν οι ανανεωτικοί; Μάγια τους έχουν κάνει; Αυτός θεωρεί τον εαυτό του δεύτερο ευρωβουλευτή και για τις άλλες συνιστώσες αυτός και η πτέρυγά του προορίζουν την τρίτη θέση. Το λέει αυτό γιατί νομίζει ότι «όλοι γνωρίζουν (πως) παθιάζομαι με τα ευρωπαϊκά θέματα». Πώς τον λέγανε εκείνο το νεαρό στην αρχαία μυθολογία που άρπαξε την Ευρώπη και τώρα ο Χατζησωκράτης θα αρχίσει «να σχίζει τα βουνά και παντού να ρωτάει ποιος είδε τα μάτια π’ αγαπάει». Και για να μη μείνει αμφιβολία ότι διαφωνεί με την πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για κυβέρνηση με κέντρο την Αριστερά. Σαν το Χατζηχρήστο όταν έπαιζε το Ζήκο κάνει. Αλλά το πρωτότυπο (Ζήκος) είναι το καλύτερο. Κάπου προς το τέλος (της εφημερίδας, όχι της συνέντευξης) υπάρχει αναφορά στη Σάσα Μπάστα…
Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει
Ο Ελεύθερος Τύπος δεν έχει πολλά για την αριστερά να πει παρά μόνο ότι η Αλέκα δεν θα πάει στο ραντεβού (πολύφερνος γαμπρός ο Γιώργος αλλά τσαμπουκαλού η νύφη). Ο Αλαβάνος θα πάει αλλά ο νους του θα είναι στο…Λάκη. Κάποια άλλη δημοσιογράφος της αγγελοπούλειας εφημερίδας ανακάλυψε το «Εδώ…Πολυτεχνείο» 35 χρόνια αργότερα και ότι οι «κουκολοφόροι» έγραφαν στους τοίχους συνθήματα και έκλεψαν τα σιδερένια σκαμπό των εργαστηρίων στα οποία κάθονταν οι φοιτητές. Πού είναι τα σκαμπό, οεο; Ρε μπας και τα πέταγαν στα ΜΑΤ μπας και ανακόψουν την επέλασή τους όπως χρησιμοποίησαν και την πράσινη ακτίνα λέιζερ που θύμισε «Star Wars»; Μας παραπέμπει κιόλας σε ειδική ιστοσελίδα για να δούμε τις υπόλοιπες καταστροφές μήπως μαζί με τα σκαμπό βρούμε και τα είδη υγιεινής που κλάπηκαν στον αγώνα αυτό.
Μπαίνουμε στον Υδροχόο και στο Έτος Ποντικιού στο κινέζικο
Το Ποντίκι φαίνεται ότι ποντάρει στο ΣΥΡΙΖΑ (εξάλλου έχει τεράστιο αφιέρωμα στο «τζόγο» μέρες που είναι) αλλά ρίχνει λίγες μάρκες και στον «κουλοχέρη» του ΚΚΕ για καβάντζα. «Ας μην ξεχνούν στην Κουμουνδούρου ότι η διαφαινόμενη υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη στρατηγική συνεργασίας μαζί τους και η επιδίωξη για συνεργασία μετά την αυτοδυναμία έναν μόνο σκοπό έχει: να επιτευχθεί ένα είδος “διεύρυνσης” του ΠΑΣΟΚ προς τ’ αριστερά του, αλλά με στελέχη τα οποία το ίδιο θα επιλέξει». Για το ΚΚΕ το Ποντίκι κάνει όνειρα: «Αν λοιπόν κάτι θα ευχόμασταν για το 2009, αυτό θα ήταν να δούμε και το ΚΚΕ να εμφανίζεται με δυναμισμό στο προσκήνιο, με επιθετικές προσεγγίσεις και προγραμματικές επεξεργασίες.»
Είχα κι εγώ μια γάτα
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε γάτο και μάλιστα «του δρόμου», τσαμπουκαλή αλλά και ευαίσθητο. Τον φωνάζουμε Σεβερίνο (από το όνομα ενός Αργεντίνου αναρχικού). Θα έλεγα, όμως, ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον Άγιο Σεβερίνο ως … ονομασία προέλευσης του γάτου. Και μάλιστα θα πρέπει να σας πω ότι οι «κουκουλοφόροι» του 18ου αιώνα, όντως, έσχιζαν τη γάτα. Αν σήμερα ραγίζονται τα τζάμια, τότε κρεμιόντουσαν οι γάτες. Μιας και δεν υπήρχαν McDonalds ταχυφαγεία στην Γαλλία της εποχής εκείνης ούτε πανάκριβες Μερσεντές για να παραδοθούν στα χέρια του Μποβέ ή των «αλητών του ΣΥΡΙΖΑ», τη νύφη την πλήρωναν οι γάτες. Για αυτό διαβάστε την πραγματεία του Robert Darnton “Workers revolt: The great cat massacre of the rue Saint-Severin” . Τα κοινωνικά κινήματα επινοούν κάθε φορά πρωτότυπους τρόπους για να εκφράζουν τις απόψεις, τις διεκδικήσεις και τα όνειρά ή την οργή τους. Δεν μπαίνουν σε καλούπια. Και οι καθωσπρεπισμοί της Αλέκας και του Δημήτρη οδηγούν την εξέγερση σε καναλιζάρισμα στα ήρεμα νερά της διαιώνισης του κυρίαρχου πολιτικού-οικονομικού συστήματος.
Υπομονή και κουράγιο
Έτσι, λοιπόν, με τούτα και με τούτα μπήκαμε στο 2009. Ο Κώστας Τουρνάς έγινε τώρα 60 χρονών και η μούσα του φαίνεται, όντως, νέα και ο πλανήτης είναι οπλοστάσιο και οι δρόμοι έγιναν αρένες. Όμως, η δεσποινίς ετών 39 παραμένει 39. Κι αυτό είναι παρήγορο. Όπως παρήγορο είναι που οι κάτω των 39 νέοι και νέες πήραν τους δρόμους και τις τύχες τους στα χέρια τους. Venceremos, βρε!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ
ΜΕ 2009 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...