Sunday, November 23, 2008

Κυριακάτικο ξύπνημα 23/11/2008

Το Σαββατοκύριακο αυτό είχαμε σχετικά ηπιότερες δημοσιογραφικές «παρεμβάσεις» κατά του Τσίπρα, της αριστερής στροφής, της «δυαρχίας» και όλων εκείνων των events που αναστατώνουν το εκσυγχρονιστικό μπλοκ εντός ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ το οποίο επιθυμεί διακαώς την προσάρτηση του ΣΥΝ χωρίς το υπόλοιπο πολιτικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Πρώτα απ’ όλα, ηπιότερος ήταν ο Κόσμος του Επενδυτή σε σχέση με προηγούμενες αναφορές του. Μάλιστα αναφέρεται εμφατικά στη φράση του Τσίπρα «Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει…» (υπέρτιτλος) και στον υπότιτλο γράφει: «Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί τους ανανεωτικούς…να φυλάγονται από τη Χαρ. Τρικούπη-Αποκλείεται παραίτηση Αλαβάνου-Δυαρχία η λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ». Παραθέτει 4 σενάρια: α) Τσίπρας ηγέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλαβάνος βουλευτής, β) Δίδυμο τύπους κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς, δηλ. Αλαβάνος πρόεδρος Κ.Ο., Τσίπρας πρόεδρος ΣΥΝ, γ) όχι συμφωνία τύπου (β) αλλά έκτακτο συνέδριο ρήξης Τσίπρα με το «μεντορά του Αλέκο Αλαβάνο», και δ) παραίτηση Αλαβάνου το 2010 χρονιά εκλογικής αναμέτρησης. Παρακάτω γράφει ότι πολλοί πλέον πιστεύουν ότι άρνηση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ σε σύμπραξη στην κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμία και σε αυτούς τους πολλούς βρίσκονται Αριστερό Ρεύμα και -άγνωστο ποιες- συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που φοβούνται μην μπει το σχήμα και ο ΣΥΝ σε περιπέτειες αν το ΠΑΣΟΚ λάβει εντολή. Σχετικά με τις ευρωεκλογές, κάποιοι άλλοι κύκλοι, γράφει, «εκτιμούν ότι πως το ιδεολογικό περιεχόμενο της διακήρυξης θα προκαλέσει τριγμούς και στο οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντός των συνιστωσών η πλειοψηφία αρνείται ακόμη και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» Τώρα τι πάει να πει ότι αρνείται κανείς το ρόλο της Ε.Ε. δεν μας εξηγεί ο Βαγγ. Παπαδημητρίου που υπογράφει το άρθρο.
Περιέργως, η Ημερησία κάτι έπαθε και μόνο ένα αρθράκι του Γιώργου Καριπίδη (προσοχή όχι του σκηνοθέτη) υπάρχει στην καλή εφημερίδα αλλά αυτό ρίχνει ουκ ολίγο δηλητήριο: Όμως ο ΣYN δεν έχει χρόνο. Eτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, όταν φτάσουμε στις βουλευτικές εκλογές η δύναμή του θα έχει ήδη εξανεμιστεί (πολύ περισσότερο εάν απαιτηθούν επαναληπτικές εκλογές). O ΣYN έχει μια μοναδική δυνατότητα για να βοηθήσει τον εαυτό του και τον τόπο: να προτείνει από τώρα κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠAΣOK στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Aυτό σημαίνει κατ’ αρχήν ότι ο ΣYN πρέπει να «ξεφορτωθεί» τον ΣYPIZA, πράγμα εύκολο οργανωτικά αφού ο ΣYPIZA δεν είναι παρά η φαντασιακή συμμαχία του ΣYN με το τίποτα, αλλά δύσκολο ιδεολογικά αφού ο ΣYPIZA συμβολίζει τη νεοκομμουνιστική (ή αντιεξουσιαστική;) μετάλλαξη του ΣYN. Συνεπώς μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει μια επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματος.Eίναι αυτό δυνατόν; H μόνη απάντηση που αξίζει πολιτικά είναι έμμεση: ό,τι είναι αναγκαίο, μπορεί να γίνει και δυνατό. Στον ΣYN υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τα αδιέξοδα και άλλοι, πολύ περισσότεροι, που μπορεί να τα δουν κάτω από την πίεση της πραγματικότητας. Tα υπόλοιπα είναι ζήτημα αποφασιστικότητας και ευθύνης. Eάν ο ΣYN γυρίσει την πλάτη στην πραγματική ζωή, τότε αναπόφευκτα οι πραγματικοί ψηφοφόροι θα πράξουν αναλόγως: θα του γυρίσουν και αυτοί την πλάτη.»

The new kid in town είναι η Realnews, που κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο φύλλο της υπό την ηγεσία του Νίκου Χατζηνικολάου και του …Κ. Σημίτη, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο του Βασίλη Σκουρή στη σελ. 14 «τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας, διαφορετικά προκρίνει κυβέρνηση που θα προκύψει από συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.» Δημοσκόπηση της εταιρείας Focus για την εφημερίδα δίνει: ΠΑΣΟΚ 28,7%, ΝΔ 25%, ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, ΚΚΕ 6%, ΛΑΟΣ 3,5%, Άλλο 4,6%, Λευκό-άκυρο 6,3%, ΔΓ/ΔΑ και αναποφάσιστοι 16,9%. Παράσταση Νίκης: ΠΑΣΟΚ 44,5%, ΝΔ 31%, ΔΓ/ΔΑ 24,6%. Αλλά εκεί που «ζωγραφίζει» η εφημερίδα είναι με το ρεπορτάζ του Στρατή Τριλίκη που μιλάει για το «τέλος της αθωότητας» που βιώνει το “golden boy της αριστεράς”. Τόσο σχετικός είναι ο δημοσιογράφος με την έννοια και την ιστορία της αριστερά που γράφει το εξής καταπληκτικό αναφερόμενος στην κόντρα του Τσίπρα με Κύρκο και Κωνσταντόπουλο: «…διέκριναν πίσω από τις επιλογές του νεαρού προέδρου ‘σταλινικές’ πρακτικές, κατάλοιπα της κομμουνιστικής του ανατροφής. Προς επίρρωση μάλιστα του ‘θαυμασμού του’ στις σταλινικές πρακτικές, κάποιοι μας θύμιζαν ιδιωτική συνομιλία με βουλευτή του κόμματος. Όταν του είχε πει να μην εξομειώνει τον Στάλιν με τον Χίτλερ». Αυτό κι αν είναι επιτυχία του εν λόγω δημοσιογράφου. Πούλιτσερ που θέλει!
Τέλος, ο Ελεύθερος Τύπος συνέβαλε σήμερα, πρώτα από όλα, στην κινηματογραφική μας παιδεία με τη χορήγηση της τριλογίας του «Ράμπο» έναντι 4 μόνον ευρώ. Όσον αφορά δε την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σχετικά με τα του ΣΥΝ, πιστός στο δόγμα «…πίσω από τις λέξεις, κρύβεται ό Αλέξης» ο Γιώργος Λακόπουλος θέλει «περισσότερο Αλέξη» όπως ο Λιακόπουλος…περισσότερο Πούτιν. Προσέξτε το δίλημμα του Αλέξη όπως το περιγράφει: «Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φαίνεται να έχει καταλήξει αν θα απευθυνθεί στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, με αντίστοιχες πολιτικές προτάσεις και ανάλογη συμπεριφορά ή θα εξακολουθήσει να κινείται στη μια περιοχή του πολιτικού φάσματος, για να μη διαρραγεί το μωσαϊκό του ΣΥΡΙΖΑ.»


Θ.Τ.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...