"Η θέση της γυναίκας μέσα από τον Κινηματογράφο" Πρόγραμμα Τετάρτης, 19/3/08

Στα πλαίσια του πενθήμερου αφιερώματος
«Η θέση της γυναίκας μέσα από τον Κινηματογράφο»

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στο Ιντεάλ
θα προβληθούν οι ταινίες

19.00 το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ

Taking our bodies back: The women's health movement [Επανακτώντας τα σώματά μας: Η υγεία των γυναικών]

19.30- 20.30 : Συζήτηση με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ και τις σύντομες εισηγήσεις των Παπαχρυσανθάκη Λαμπρινή : Πρόεδρος Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», Σπηλιωτακάρα Άννα: Γιατρός –Πρόεδρος Κίνησης Γυναικών Ν. Αχαΐας-Μέλος ΝΕΙ Αχαΐας
για την υγεία των γυναικών.

20.30-20.45: Διάλειμμα
20.45: Η σοκαριστική ταινία από την Ινδία
Έθνος Χωρίς Γυναίκες (Ινδία, 2003, 99’) του Μάνις Τζα
22.30: Συζήτηση με αφορμή την προβολή της ταινίας και τις σύντομες εισηγήσεις των Γιαννοπούλου Ευαγγ.: Πρόεδρος Ν.Ε.Ι. Αχαΐας, Δρ. Πενταράκη Μαρία : Επιστημονική υπεύθυνη του Προπτυχιακού Προγράμματος σπουδών Φύλου & Ισότητας του ΑΤΕΙ Πάτρας, Κρέτση –Λεοντσίνη Πην. : Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Κυριών για τη θέση των γυναικών στην Ινδία και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης .


Το αφιέρωμα διοργανώνουν:

η Νομαρχιακή Επιτροπή Ισότητας (Ν.Ε.Ι.) των Φύλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, το Τ.Ε.Ε- τμήμα Δυτικής Ελλάδας, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για Θέματα Φύλου & Ισότητας του ΤΕΙ Πάτρας & η Καλλιτεχνική Διάδραση σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις και 7 δήμους του Νομού Αχαϊας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Not just a job: Career planning for Women /35 λεπτά[Όχι απλά ένα επάγγελμα: Επαγγελματικός προσανατολισμός για τις γυναίκες] Το «Όχι απλά ένα επάγγελμα» σχεδιάστηκε ως μια επισκόπηση της διαδικασίας επαγγελματικού προσανατολισμού, για να εισαγάγει νέες ιδέες και δρόμους προς κατάκτηση. Το πρόγραμμα είναι συμπύκνωση μιας σειράς σεμιναρίων εννέα εβδομάδων που βοήθησαν χιλιάδες γυναίκες με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και εμπειρίας να βρουν ικανοποιητική εργασία. Aντί να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μιας πρόσληψης ή να επιχειρούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των άλλων, αυτό το βίντεο τονίζει τη σημασία του αυτοπροσδιορισμού και της εξεύρεσης εργασίας που να αντιστοιχεί στις ανάγκες και επιθυμίες τους.
Έθνος Χωρίς Γυναίκες (Ινδία, 2003, 99΄) του Μάνις Τζα
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Μάνις Τζα μας μεταφέρει από τη σημερινή μας πραγματικότητα σε ένα Ινδικό χωριό, όπου εξαιτίας του γεγονότος ότι θανατώνουν όλα τα νεογέννητα κορί-τσια, δεν υπάρχουν γυναίκες. Χωρίς γυναίκες, οι άντρες δεν είναι ανθρώπινα όντα. Αυτή η μεταμόρφωση του άντρα σε ζώο, σε ένα κόσμο χωρίς γυναίκες, είναι το θέμα της ταινίας. Πάνω από 35 εκατομμύρια κορίτσια έχουν "φύγει" από τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Τα περισσότερα από αυτά σκοτώθηκαν ενώ ήταν ακόμα έμβρυα αφού δολοφονήθηκαν από τους ίδιους τους γονείς. Το Έθνος Χωρίς Γυναίκες απέσπασε βραβεία στα Φεστιβάλ της Βενετίας, Θεσσαλονίκης, Φλωρε-ντίας και του Κόζλιν της Πολωνίας.
Ο Μάνις Τζα γεννήθηκε στο Μπιχάρ της Ινδίας, το 1978. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί. Σε ηλικία 23 ετών έγινε ένας από τους νεότερους σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί στο φεστιβάλ Καννών, όταν η μικρού μήκους ταινία του A Very Silent Film (2002)κέρδισε εξ ημισείας το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Το Έθνος χωρίς Γυναίκες είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.
Πληροφορίες και καθημερινή ενημέρωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση
artdiadrasi.wordpress.com
Χορηγοί Επικοινωνίας

Εφημ. ΗΜΕΡΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ραδ. Σταθμοί: ΣΚΑΪ, Μελωδία, ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΑ, ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ Ιντερνέτ: CINEEK online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού, GoWest,
Ευχαριστίες προς το :
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Σπουδές Φύλου και Ισότητας στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες για το δανεισμό των βιντεοταινιών και τις εταιρίες ARTFREE, PRIVATECINEMA, AMAFILMS, AUDIOVISUAL για την άδεια προβολής των ταινιών

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.